Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Ψωμάκια ατομικά

Πάλι έφτιαξα ψωμάκια, για το γνωστό λόγο, γιατί βολεύουν για τη δουλειά, για το σχολείο και για το σπίτι φυσικά.
Αυτό το ζυμαράκι μου άρεσε ιδιαίτερα και από υφή αλλά και η ποσότητα είναι ικανοποιητική, γιατί γίνονται αρκετά ψωμάκια.


Υλικά για 12 ψωμάκια:
350 γραμμάρια γάλα
1 κύβο  μαγιά (42 γρ)
30 γραμμάρια ελαιόλαδο
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι(προαιρετικά)
1 κρόκο αυγού για άλλειμα



Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι, να γίνει χλιαρό στους 40 βαθμούς και διαλύουμε εκεί τη μαγιά.
Αδειάζουμε το γάλα με τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπόλ.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει 1 ώρα και
30 λεπτά.
Απλώνουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2 cm και με ένα ποτήρι κυκλικό 10 εκ. διάμετρο, σχηματίζουμε ψωμάκια.

Απλώνουμε την ζύμη που έχει απομείνει για να ξανακάνουμε και άλλα ψωμάκια και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 
210 °, αλείφουμε με τον κρόκο (διαλυμένο σε λίγο νερό) τα ψωμάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε πε
ρίπου 20 λεπτά.
Χρησιμοποιούμε τα ψωμάκια σύμφωνα με τις προτιμήσεις των μελών της οικογένειας ....Προσωπικά, τα γεμίζω με μέλι, με μαρμελάδα, με βούτυρο! ενώ ο γιόκας μου τα προτιμά με μπιφτέκι και μουστάρδα! γούστα είναι αυτά!!

16 σχόλια:

  1. Μαρία ωραίο κόλπο αυτό με το ποτήρι!!
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανθή, ναι είναι βολικό με το ποτήρι και γίνονται και συμμετρικά.
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρακι εγω παλι εχω τα ιδια γουστα με τον γιοκα σου, το προτιμω με μπιφτεκι και μουσταρδα..τελεια φαινοντε..μπραβο..καλο βραδυ να εχεις,φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία μου πολύ ενδιαφέρον το τιπ με το ποτήρι! Σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως και να τα φας ωραία θα είναι.
    Έφτιαξα τις πιτούλες με το τυρί. Έγιναν πολύ νόστιμες και γρήγορα. Εξαφανίστηκαν αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τέλεια έγιναν, κι εγώ της ίδιας σχολής είμαι, πάντα να υπάρχουν σπιτικά ψωμάκια για όλα τα γούστα της οικογένειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλεια και η συνταγή και το όλο στήσιμο!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα συμφωνήσω με το γιο σου. Είναι τέλεια για cheeseburgers. Πολύ έξυπνο το κόλπο με το ποτήρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ κι' εγώ, όπως η gwgoyla, με τον γιόκα σου. Ενα σπιτικό hurberg είναι άλλο πράγμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι αφράτα που φαίνονται!!!
    Οτι γέμιση και να τους βάλεις, είναι λαχταριστά!
    Φιλάκια, καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλήθεια, τι αλεύρι έβαλες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. gwgoyla, πολύ καλά κάνεις, είναι ιδανική λύση με το μπιφτέκι.
    Φιλιά

    Αγγελική κι εγώ σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    parakelsoscooks, πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν τα πιτάκια.

    Γαστερόπληξ, έτσι είναι, συμφωνώ και επαυξάνω.

    Λίλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ.

    Κατερίνα, είναι ωραία burgers, αν και ο γιός μου τα λέει καβουροπάτη.

    penelope, κι εσύ; όλοι με το γιό μου συμφωνείτε!! κανένας γλυκατζής; να στρώσουμε λίγο μερέντα στη μέση;

    Έλενα έτσι μπράβο, ότι γέμιση!! ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει.
    Το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ Μαράκι μου, στείλε κι από δω κανένα...
    μόλις μπήκα και δεν βλέπω μπροστά μου από την κούραση και την πείνα :(
    φιλάκιααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μακάρι να μπορούσα, καλή ξεκούραση Μπέττυ.
    Καλή σου νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λαχταριστά τα ψωμάκια σου.
    Πολύ ωραία ιδέα για όλες τις ώρες. Και τι πιο καλό από σπιτικό ψωμάκι.
    Καλο βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα τα φτιάξω!

    Εφτιαξα και το διχρωμο μπραουνις! Μμμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή