Ήλθε λοιπόν η ώρα και με τις λίγες φωτογραφίες που έχω σώσει, θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την γεύση και την νοστιμιά του, οι οποίες περιττό να σας πω ήταν εξαιρετικές!!
Σας δίνω την εκτέλεση της συνταγής στην κατσαρόλα, αλλά μπορούμε κάλλιστα να το φτιάξουμε και στη γάστρα (αυτό έκανα την πρωτοχρονιά), αφού κάνουμε τα πρώτα βήματα στην κατσαρόλα. Ο χρόνος μαγειρέματος στην γάστρα ήταν περίπου 2 ώρες.
Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό αγριογούρουνο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 φλυτζάνια του τσαγιού κρασί κόκκινο
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
2-3 κομμάτια γαρύφαλλο
1 κομμάτι κανέλα ξύλο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κόκκους μπαχάρι
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Βγάζουμε τα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε το κρέας, το οποίο επίσης σοτάρουμε ελαφρά.
Σβήνουμε με το μισό κρασί, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, το υπόλοιπο κρασί και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε λίγο νερό.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε, αν δεν μας αρκούν τα κρεμμυδάκια, με λίγο ρύζι.
Πάρα πολύ ωραίο φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
τι υπέροχο φαγάκι είναι αυτό!!!!!! βαλε μεριδούλα κι ας βογγάω μετά τη βαρυστομαχιά!!!!! δε μπορώ να αντισταθώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα...θα δοκιμαστεί το φαγητό σου, με τη διαφορά αντί για αγριογούρουνο θα βάλω χοιρινό ή μοσχάρι.Πιστεύω πως θα γίνει εξ' ίσου καλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτοιφαδο... ειναι απο τα αγαπημενα μου... κι εχω καιρο να κνω τωρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγριογούρουνο με πορτοκάλι !!!!!!!!! το καλυτερό μου !!!! γεια στα χερια σου Μαράκι, είναι να γλυφεις τα δάχτυλά σου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή βδομάδα
Με ένα καταπληκτικό πιάτο, για ξεκίνημα της εβδομάδος, είναι ότι πρέπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο σπίτι δεν έκανα ποτέ. Φοβάμαι μήπως αγριέψει πολύ...
Στη λίμνη Πλαστήρα όμως το έδωσα και κατάλαβε.
Κάθε μέρα και με διαφορετικό μαγείρεμα.
Φυσικά από εκτροφείο και ας ορκιζόντουσαν όλοι στην κουζίνα ότι το έπιασε ο ξάδερφος του αδερφού της κουμπάρας, στο βουνό.
Καλή Εβδομάδα
Και με ντομάτα και χωρίς αγαπημένο το στιφάδο! Βάλε και για μένα μπόλικο φαγάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστέρι, ευχαριστώ πολύ, καλή βδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστερόπληξ, να σου βάλω, κι εγώ έχω ένα θέμα με τη βαρυστομαχιά.
Δήμητρα, θα γίνει υπέροχο, κι εγώ το έχω φτιάξει με ήμερο χοιρινό.
Ελπινίκη, το στιφάδο είναι τόσο γλυκό που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.
Μαρία, το πορτοκάλι δίνει μια ιδιαίτερη νότα και τα κρεμμυδάκια είναι γλύκα!!
Σταύρο στο σπίτι να το φτιάξεις με ήμερο γουρουνάκι, θα γίνει το ίδιο νόστιμο.
Στη Λίμνη Πλαστήρα όμως σίγουρα κυνηγούν αγριογούρουνα, οπότε μπορεί να ήταν αυθεντικό.
Λίλα πραγματικά και με ντομάτα είναι πεντανόστιμο.
Καλή βδομάδα να έχουμε.
Τελειο το στιφαδο...γεια στα χερακια σου Μαρακι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα να εχεις!!!
ω τι νοστιμια!!πολυ ωραια συνταγη...μου αρεσει που ειναι λευκο...μόλις μαγειρεψα ένα αυθεντικο αγριγουρουνο του βουνου...κριμα που δεν την ειχα νωριτερα τη συνταγη...την επομενη φορα ομως...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει η γεύση το πορτοκαλιού στα φαγητά και ιδιαίτερα στα κυνήγια. Πρέπει πραγματικά να ήταν τέλειο Μαρια μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτιφάδο άσπρο, χωρίς σαλτσούλα δεν μπορώ να φανταστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέποντας όμως το λαχταριστό πιάτο σου, σερβίρομαι γενναία μερίδα!
Καλό βραδυ!
Στη γάστρα πραγματικά θα είναι πεντανόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Μαράκι:)
Ευχαριστώ gwgoyla, καλό μήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήcook, πολύ ωραίο το άγριο γουρουνάκι!! την επόμενη φορά μαγειρεψέ το θα σου αρέσει.
Κατερίνα πραγματικά ευωδίασε το τραπέζι.
Έλενα, σαλτσούλα έχει αλλά άσπρη και πολύ νόστιμη και ευωδιαστή, άλλο πράγμα σου λέω!!
mia maria, η γάστρα πάντα κάνει εξαιρετική δουλειά.
ειδα αγριογουρουνο και μπηκα με φορα μεσα!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ναι τουτο παλι!!!!Μπουκια και συγχωριο!!!!...
σούπερ το αγριογούρουνο και στοιφάδο είναι απογειωτικό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή