Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Αγριογούρουνο Στιφάδο χωρίς ντομάτα

Το φαγητό αυτό το είχα φτιάξει για το τραπέζι της πρωτοχρονιάς κι επειδή μας άρεσε πάρα πολύ, υποσχέθηκα ότι θα το καταγράψω για να μην ξεχάσω την συνταγή.
Ήλθε λοιπόν η ώρα και με τις λίγες φωτογραφίες που έχω σώσει, θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την γεύση και την νοστιμιά του, οι οποίες περιττό να σας πω  ήταν εξαιρετικές!!
Σας δίνω την εκτέλεση της συνταγής στην κατσαρόλα, αλλά μπορούμε κάλλιστα να το φτιάξουμε και στη γάστρα (αυτό έκανα την πρωτοχρονιά), αφού κάνουμε τα πρώτα βήματα στην κατσαρόλα. Ο χρόνος μαγειρέματος στην γάστρα ήταν περίπου 2 ώρες.


Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό αγριογούρουνο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 φλυτζάνια του τσαγιού κρασί κόκκινο
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
2-3 κομμάτια γαρύφαλλο
1 κομμάτι κανέλα ξύλο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κόκκους μπαχάρι
αλάτι-πιπέρι
   
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Βγάζουμε τα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε το κρέας, το οποίο επίσης σοτάρουμε ελαφρά.
Σβήνουμε με το μισό κρασί, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, το υπόλοιπο κρασί και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε λίγο νερό.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε, αν δεν μας αρκούν τα κρεμμυδάκια, με λίγο ρύζι.

16 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραίο φαγητό!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι υπέροχο φαγάκι είναι αυτό!!!!!! βαλε μεριδούλα κι ας βογγάω μετά τη βαρυστομαχιά!!!!! δε μπορώ να αντισταθώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα...θα δοκιμαστεί το φαγητό σου, με τη διαφορά αντί για αγριογούρουνο θα βάλω χοιρινό ή μοσχάρι.Πιστεύω πως θα γίνει εξ' ίσου καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στοιφαδο... ειναι απο τα αγαπημενα μου... κι εχω καιρο να κνω τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγριογούρουνο με πορτοκάλι !!!!!!!!! το καλυτερό μου !!!! γεια στα χερια σου Μαράκι, είναι να γλυφεις τα δάχτυλά σου !!!

    καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με ένα καταπληκτικό πιάτο, για ξεκίνημα της εβδομάδος, είναι ότι πρέπει.

    Στο σπίτι δεν έκανα ποτέ. Φοβάμαι μήπως αγριέψει πολύ...
    Στη λίμνη Πλαστήρα όμως το έδωσα και κατάλαβε.
    Κάθε μέρα και με διαφορετικό μαγείρεμα.
    Φυσικά από εκτροφείο και ας ορκιζόντουσαν όλοι στην κουζίνα ότι το έπιασε ο ξάδερφος του αδερφού της κουμπάρας, στο βουνό.
    Καλή Εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και με ντομάτα και χωρίς αγαπημένο το στιφάδο! Βάλε και για μένα μπόλικο φαγάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αστέρι, ευχαριστώ πολύ, καλή βδομάδα.

    Γαστερόπληξ, να σου βάλω, κι εγώ έχω ένα θέμα με τη βαρυστομαχιά.

    Δήμητρα, θα γίνει υπέροχο, κι εγώ το έχω φτιάξει με ήμερο χοιρινό.

    Ελπινίκη, το στιφάδο είναι τόσο γλυκό που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

    Μαρία, το πορτοκάλι δίνει μια ιδιαίτερη νότα και τα κρεμμυδάκια είναι γλύκα!!

    Σταύρο στο σπίτι να το φτιάξεις με ήμερο γουρουνάκι, θα γίνει το ίδιο νόστιμο.
    Στη Λίμνη Πλαστήρα όμως σίγουρα κυνηγούν αγριογούρουνα, οπότε μπορεί να ήταν αυθεντικό.

    Λίλα πραγματικά και με ντομάτα είναι πεντανόστιμο.

    Καλή βδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελειο το στιφαδο...γεια στα χερακια σου Μαρακι.
    Καλη εβδομαδα να εχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ω τι νοστιμια!!πολυ ωραια συνταγη...μου αρεσει που ειναι λευκο...μόλις μαγειρεψα ένα αυθεντικο αγριγουρουνο του βουνου...κριμα που δεν την ειχα νωριτερα τη συνταγη...την επομενη φορα ομως...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου αρέσει η γεύση το πορτοκαλιού στα φαγητά και ιδιαίτερα στα κυνήγια. Πρέπει πραγματικά να ήταν τέλειο Μαρια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στιφάδο άσπρο, χωρίς σαλτσούλα δεν μπορώ να φανταστώ!
    Βλέποντας όμως το λαχταριστό πιάτο σου, σερβίρομαι γενναία μερίδα!
    Καλό βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στη γάστρα πραγματικά θα είναι πεντανόστιμο!
    Καλό μήνα Μαράκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ gwgoyla, καλό μήνα.

    cook, πολύ ωραίο το άγριο γουρουνάκι!! την επόμενη φορά μαγειρεψέ το θα σου αρέσει.

    Κατερίνα πραγματικά ευωδίασε το τραπέζι.

    Έλενα, σαλτσούλα έχει αλλά άσπρη και πολύ νόστιμη και ευωδιαστή, άλλο πράγμα σου λέω!!

    mia maria, η γάστρα πάντα κάνει εξαιρετική δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ειδα αγριογουρουνο και μπηκα με φορα μεσα!!!!!!!
    Τι ναι τουτο παλι!!!!Μπουκια και συγχωριο!!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. σούπερ το αγριογούρουνο και στοιφάδο είναι απογειωτικό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή