Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Αγριογούρουνο Στιφάδο χωρίς ντομάτα

Το φαγητό αυτό το είχα φτιάξει για το τραπέζι της πρωτοχρονιάς κι επειδή μας άρεσε πάρα πολύ, υποσχέθηκα ότι θα το καταγράψω για να μην ξεχάσω την συνταγή.
Ήλθε λοιπόν η ώρα και με τις λίγες φωτογραφίες που έχω σώσει, θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την γεύση και την νοστιμιά του, οι οποίες περιττό να σας πω  ήταν εξαιρετικές!!
Σας δίνω την εκτέλεση της συνταγής στην κατσαρόλα, αλλά μπορούμε κάλλιστα να το φτιάξουμε και στη γάστρα (αυτό έκανα την πρωτοχρονιά), αφού κάνουμε τα πρώτα βήματα στην κατσαρόλα. Ο χρόνος μαγειρέματος στην γάστρα ήταν περίπου 2 ώρες.


Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό αγριογούρουνο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 φλυτζάνια του τσαγιού κρασί κόκκινο
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
2-3 κομμάτια γαρύφαλλο
1 κομμάτι κανέλα ξύλο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κόκκους μπαχάρι
αλάτι-πιπέρι
   
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Βγάζουμε τα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε το κρέας, το οποίο επίσης σοτάρουμε ελαφρά.
Σβήνουμε με το μισό κρασί, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, το υπόλοιπο κρασί και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε λίγο νερό.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε, αν δεν μας αρκούν τα κρεμμυδάκια, με λίγο ρύζι.

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Κέικ βραστό πορτοκαλιού

Αυτή η συνταγή βρίσκεται στο Ελληνικό βιβλίο του Thermomix.Το κέικ αυτό το είχα φτιάξει για την πρώτη συνάντηση των  foodbloggers.
Άρεσε πολύ σε όλους, γι' αυτό δεν έμεινε και ψιχουλάκι!!
Δεν θα τολμούσα να το φτιάξω χωρίς το thermomix, αλλά επειδή μου το ζήτησε μια πολύ καλή φίλη και μπλογκογειτόνισσα, προσπάθησα να αντικαταστήσω τη διαδικασία και να την εφαρμόσω στα κοινά μίξερ.
Βέβαια ο χρόνος και ο κόπος που κερδίζεις με το Thermomix δεν αντικαθίσταται με τίποτα.


Για το γλάσο
250 γρ. μαργαρίνη
250 γρ.χυμό πορτοκάλι
450 γρ.ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του καφέ λικέρ μανταρίνι ή κονιάκ
μισό πορτοκάλι με τη φλούδα


Για τη ζύμη
4 αυγά
250 γρ. κόκκινη φαρίνα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες


Τι κάνουμε....
Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε 5-7 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε το μισό πορτοκάλι (χωρίς να το πολτοποιήσουμε) και το ξαναρίχνουμε μέσα στο γλάσο.Κρατάμε από το γλάσο δύο ποτήρια (όχι πολύ γεμάτα) και βάζουμε το ένα στη συντήρηση του ψυγείου και το άλλο στην κατάψυξη.
Στη συνέχεια, βάζουμε το υπόλοιπο γλάσο στο μπόλ ενός μίξερ και ενσωματώνουμε εναλλάξ το μείγμα  αλεύρι- μπέικιν- βανίλια με τα αυγά, προσθέτοντας μετά από κάθε προσθήκη αλευριού κι από ένα αυγό(για να μην ψηθούν τα αυγά μέσα στο βραστό γλάσο).
Κτυπάμε καλά το μείγμα να γίνει ομοιογενές και κατόπιν το αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
'Οταν το βγάλουμε από το φούρνο, περιχύνουμε το κέικ όπως είναι μέσα στη φόρμα, με το γλάσο που φυλάξαμε στη συντήρηση.(πριν χρησιμοποιήσουμε το γλάσο το ανακατεύουμε καλά)
'Οταν το βγάλουμε από τη φόρμα, το περιχύνουμε με το γλάσο από την κατάψυξη(ανακατεύοντας πάλι καλά).
Με το Thermomix

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Μπράουνις με βουτυρόκρεμα

Θα αμαρτήσω πάλι με τη σοκολάτα, αλλά τι να κάνω; παντού υπάρχουν πειρασμοί και είναι δύσκολο να αντισταθείς.
Εύκολο γλυκό να το φτιάξεις, αν έχεις τα υλικά μπροστά σου, μέσα σε 10 λεπτά το έχεις δημιουργήσει (το μείγμα).
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το ψήσιμο, εκεί βρίσκεται η επιτυχία του, να μην μας στεγνώσει.
Απολαύστε το χωρίς τύψεις, γιατί αν συνέχεια σκεφτόμαστε την μπουκιά που τρώμε, τότε σίγουρα ότι τρώμε θα μας παχαίνει, από ψυχολογική άποψη και μόνο!!
    
Τι χρειαζόμαστε ..
3 / 4 κούπας (75 γρ.) Κακάο
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 / 3 κούπας (150 γρ.) βούτυρο ή μαργαρίνη
1 / 2 κούπα (125 γρ.) βραστό νερό
2 κούπες (450 γρ.) ζάχαρη
2 αυγά
1 1 / 3 κούπας (210 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 / 4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας (180 γρ.)

Απλό γλάσο βουτυρόκρεμας:
6 κουταλιές σούπας (90 γρ) βούτυρο ή μαργαρίνη soft
2 2 / 3 κούπας (600 γρ.) ζάχαρη άχνη(έβαλα 2 κούπες γιατί γίνεται πάρα πολύ γλυκό)
1 / 2 κούπα (60 γρ.) Κακάο
1 / 3 κούπα (75 ml) γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Τι κάνουμε ..
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί (23 x 33 cm) ή δύο τετράγωνα ταψάκια 20 cm. (εγώ χρησιμοποίησα το πρώτο)
Ανακατεύουμε το κακάο και την μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 1 / 3 φλιτζανιού (75 γρ.το μισό δηλαδή) βούτυρο. Ρίχνουμε το βραστό νερό, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. 

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

    
Αναμιγνύουμε στο μείγμα τα κομμάτια της σοκολάτας. Αδειάζουμε στο έτοιμο ταψί.
Ψήνουμε 35 έως 40 λεπτά για ορθογώνιο ταψί, 
30 - 35 λεπτά σε δύο τετράγωνα ταψιά ή μέχρι το γλυκό να έχει αποκολληθεί από τα τοιχώματα του ταψιού. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Για την κρέμα βουτύρου

Χτυπάμε το βούτυρο σε μέτριο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο εναλλάξ με το γάλα, χτυπώντας μέχρι να γίνει μια κρέμα που να απλώνεται εύκολα (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο γάλα). Ανακατεύουμε επίσης την βανίλια. Όταν κρυώσουν τα brownies, απλώνουμε την κρέμα στην επιφάνεια και κόβουμε σε τετράγωνα. 


Ίσως είναι καλύτερα να κόψουμε πρώτα σε τετράγωνα τα μπράουνις και κατόπιν να γαρνίρουμε με την κρέμα ατομικά στον καθένα με όση ποσότητα κρέμας επιθυμεί.


Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Ψωμί με γιαούρτι

        
Είχα γιαούρτια στο ψυγείο μου που όδευαν στη λήξη τους, γι' αυτό μετά από σκέψη ....θυμήθηκα μία περίοδο που δεν ήθελα να τρώω γλουτένη!! 
Γλουτένη είναι αυτό το συστατικό που έχει το αλεύρι και το κάνει να φουσκώνει, με την προσθήκη διάφορων διογκωτικών.
Εκείνη λοιπόν την περίοδο, έκανα διάφορα πειράματα για να φουσκώσω το αλεύρι ντίνκελ (χωρίς γλουτένη), κάνοντας διάφορες κατασκευές, ψωμιά, τηγανίτες κλπ., δύσκολο!! γιατί τα διογκωτικά δεν πιάνουν σε αλεύρι που δεν έχει γλουτένη.
Ψάχνοντας μέσα στο διαδίκτυο, έβρισκα διάφορα και στη συνέχεια πειραματιζόμουν με διάφορες αλχημείες.
Ώσπου τελικά είχα καταφέρει να φτιάξω τηγανίτες, χωρίς γλουτένη παρακαλώ, φουσκωμένες κι αφράτες!!
Έτσι λοιπόν, ανακάλυψα αυτή την συνταγή η οποία είναι τέλεια, έχει φυσικά αλεύρι κανονικό με γλουτένη και πρέπει να πω ότι είναι εύκολη και γρήγορη, γιατί δεν χρειάζεται να περιμένεις να φουσκώσει το ζυμάρι. 
Το ψωμί γίνεται μαλακό εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά, είναι πολύ βολικό, όταν δεν έχουμε ψωμί τελευταία στιγμή, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην φτιάξουμε (ειδικά για μένα που δεν πατάω σε φούρνο).
Όπως καταλαβαίνετε, το όξινο (γιαούρτι) μαζί με τη σόδα και σε συνδυασμό με τη μαγιά, κάνουν το θαύμα τους!!

Υλικά:
420 γρ. απλό γιαούρτι

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι σταρένιο
2 φακελάκια αποξηραμένη βιολογική μαγιά ή κανονική
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό


Ας το φτιάξουμε
Πριν  ξεκινήσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 °
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την σόδα,την μαγιά, μέχρι όλα τα υλικά είναι καλά ενσωματωμένα. Προσθέτουμε, στη συνέχεια, το γιαούρτι και το αυγό κτυπημένα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια
 ωραία μαλακή μπάλα.
    
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί ή ελαφρά λαδωμένο, κάνουμε γραμμές με ένα μαχαίρι πάνω από το ψωμί και το ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Εκεί αριστερά δεν άντεξα και το τσίμπησα!!

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Πανεύκολο κέικ με Nesqkuik


  
Δεν θα μπορούσα να μείνω χωρίς γλυκό το Σαββατοκύριακο, έστω κι αν είναι κάτι τόσο απλό και εύκολο, κάτι να έχουμε να γλυκαθούμε!!
Σαββατοκύριακο και δίαιτα δεν πάει, όλο και κάπου θα βγούμε, όλο και κάτι θα τσιμπήσουμε, αυτό ήταν!!
Προσωπικά θα πάω στο χωριό μου κι εκεί ότι μου βγάλουν θα φάω, δεν θα πω όχι σε τίποτα.
Το χωριό μου λέγεται Σπαθάρι, απ΄ότι μου έχουν πεί, πήρε αυτή την ονομασία, στην περίοδο της τουρκοκρατίας, γιατί έπεσε πολύ σπαθί.
Βρίσκεται στη βόρειο Εύβοια, κοντά στο Μαντούδι, στο  προκόπι και στη γραφική Λίμνη.


Εδώ το παλιό τηγάνι της μαμάς, αθάνατο!! τηγανίζει λουκάνικα.

και μπακλαβάδες φτιάχνουμε!!
Εκεί όταν πάμε συνέχεια μαγειρεύουμε(όπως βλέπετε στις πιο πάνω φωτό) και φυσικά συνέχεια τρώμε, είναι αναπόφευκτο!!
Είναι το κλίμα τέτοιο εκεί, που σου ανοίγει την όρεξη για χειρωνακτικές δουλειές και αυτές οι δουλειές σου ανοίγουν την όρεξη για φαγητό, μεζεδάκι, κρασάκι, ξέρετε...
Πηγαίνουμε όμως και στην εκκλησία όπου συναντούμε τους συγχωριανούς μας (σημείο συνάντησης η εκκλησία) και εκκλησιαζόμαστε.

Τώρα, το κέικ που σας δίνω, δεν είναι καθόλου κουραστικό και παράλληλα είναι πολύ γευστικό και αφράτο.
     
Υλικά
6 αυγά
2 κούπες ζάχαρη (περίπου 350 γρ.) εγώ έβαλα 1,5 κούπα (260 γρ.)γιατί έχει ζάχαρη και το nesqkuik
1 βανίλια
1 κούπα σπορέλαιο (180 γρ.)
1 κούπα nesqkuik (100 γρ.)
2 κούπες αλεύρι (260-280 γρ.)
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κούπα φουντούκια αλεσμένα
1 κούπα ανθρακούχο νερό (220 γρ.)

Ας το φτιάξουμε
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα στεφάνι ( με την τρύπα), βουτυρωμένη και αλευρωμένη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 50-60 λεπτά και μέχρι το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο γλυκό να είναι καθαρό.


Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Ρολάκια με τυρί και μπεσαμέλ


Καιρό ήθελα να φτιάξω αυτά τα ψωμάκια, ρολάκια και τελικά τα κατάφερα εχθές, αλλά δυστυχώς ξενύχτησα!! Ευτυχώς το ξενύχτι μου, αποζημιώθηκε κατά κάποιο τρόπο. Έγιναν όμορφα και λαχταριστά για το σχολείο, για την δουλειά και για όλες τις ώρες. Τα λιπαρά τους είναι μειωμένα, χρησιμοποίησα γάλα λάιτ για την μπεσαμέλ και τυρί με χαμηλά λιπαρά για την γέμιση. Ο γιός μου πάντως αποφάνθηκε "μου άρεσαν πάρα πολύ μαμά", οκ του λέω αγόρι μου, θα τα ξαναφτιάξουμε σύντομα. Εγώ πάντως σήμερα κάνω δίαιτα δεν θα φάω ψωμάκια (πολλά), αύριο όμως τέλος η δίαιτα, γιατί μας έχει το μεσημέρι τραπέζι, αγαπημένη, εορταζόμενη συνάδελφος και κουμπάρα!! Έτσι θα το κάνω από δω και πέρα, θα κάνω δίαιτα μέρα παρά μέρα !! να μην κουραζόμαστε κιόλας!! Να μην σας ζαλίζω όμως, ας περάσουμε στο παρασύνθημα που είναι τα ρολάκια με τυρί και μπεσαμέλ.....  

                          
Για την γέμιση φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ λίγο παχιά.
400 γρ. γάλα
40 γρ. βούτυρο 
50 γρ. αλεύρι 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
πιπέρι
2 κρόκκους (προαιρετικά)
Επίσης για τη γέμιση χρησιμοποιούμε:
100 γρ. τυρί τριμμένο (κασέρι, ημίσκληρο, γραβιέρα)
100 γρ. ζαμπόν ή μπέικον κομμένο σε κομματάκια(μπορείτε να το παραλείψετε αυτό)

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ κατά τα γνωστά.
Δηλαδή λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι το καβουρδίζουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα χλιαρό. Αλατοπιπερώνουμε και όταν πήξει η κρέμα μας βγάζουμε από την φωτιά και ενσωματώνουμε τους κρόκκους.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κρατάμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε μια ζύμη για το ρολό
500-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή 
40 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
250 γρ. γάλα χλιαρό
80γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό

Ας το φτιάξουμε
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο να μην καίει, ανακατεύοντας ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη ελαστική να μην κολλάει.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει 45 λεπτά περίπου και την ανοίγουμε σε σχήμα ορθογώνιο 40x35 περίπου.
Απλώνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το τυρί και το ζαμπόν, ή το μπέικον και το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη

πλευρά. 
             

Κόβουμε το ρολό σε φέτες περίπου 2 cm.
Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με κρόκκο αυγού αραιωμένο σε λίγο νερό.

Πασπαλίζουμε με σπόρους παπαρούνας ή σουσάμι (προαιρετικά).Αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 45 λεπτά ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου.
Ψήνουμε στους 200 ° C για 20 έως 25 λεπτά.

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Κοτόπουλο με τσάι

Σήμερα το μενού είχε κοτοπουλάκι, αλλά ήθελα να το μαγειρέψω ιδιαίτερα με αυτό το νόστιμο και ευωδιαστό ζουμάκι. Οι άντρες το έφαγαν με χυλοπίτες κι εγώ με άγριο ρύζι, και με τους δύο τρόπους ήταν νόστιμο κι ευωδιαστό.
Πάντως αν δεν ήξερα ότι έχει τσάι η σαλτσούλα, δεν νομίζω ότι θα το καταλάβαινα.
Επίσης θα πρότεινα να βάλετε κατ' αρχήν τα 2 φλυτζάνια τσάι, κι άν χρειαστεί να προσθέσετε το τρίτο. Εμένα με τα 3 φλυτζάνια μου περίσσεψε πολύ ζουμί.
Τη συνταγούλα την βρήκα σε καρτελάκι από παλιό περιοδικό, καταχωνιασμένο σε κάποια γωνιά της κουζίνας μου.

       
Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 φλυτζάνι ελαιόλαδο
3 φλυτζάνια ζεστό τσάι(όχι μεγάλα, κανονικά του τσαγιού)
450 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 γαρύφαλλα
Αλάτι-πιπέρι

Ας το φτιάξουμε
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει.
                       
Ρίχνουμε το τσάι, τα ντοματάκια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό κι αν θέλουμε το συνοδεύουμε με άσπρο ή άγριο ρύζι.

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟ!!!!!


Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη!! η αγαπημένη μου Κική από την μικρή κουζίνα μου χάρισε το trendy blog award, στη συνέχεια η επίσης αγαπημένη μου Ριρή από το COOKING TIME μου χάρισε και εκείνη το βραβείο και τέλος η πολύ καλή φίλη Έφη από το αγαπημένο blog Η μάνα του λόχου, για τρίτη φορά μου χάρισε το βραβείο.
Το έχω λοιπόν το βραβείο επί τρία, και ευχαριστώ πάρα πολύ τις φίλες μου που μου έκαναν αυτή την τιμή.
Λάθος επί 4 το έχω το βραβείο, μόλις είδα ότι μου το χάρισε και η αγαπημένη φίλη Μπέττυ από το bettyscuisine και την ευχαριστώ πάρα πολύ.
Με την σειρά μου λοιπόν το χαρίζω στα πιο κάτω αγαπημένα μπλόγκ.




1)para-kelsoscooks.blogspot.com/
2)culinaryflavors.blogspot.com/
3)cookandfeed.blogspot.com/
4)elenascooking.blogspot.com/
5)lilaspurplethoughts.blogspot.com/
6)myfunkycook.blogspot.com/
7)stamarstavros.blogspot.com/
8)oinomagirion.blogspot.com/
9)diatrofikaiygeia.blogspot.com/
10)misirloumisirlou.blogspot.com/

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Πιτούλες με γέμιση τρίγωνο τυρί

Συνέχεια ψάχνω διάφορα σνάκ για να γεμίζω το ταπεράκι του παιδιού μου στο σχολείο και όχι μόνο!!
Αυτή τη φορά το μάτι μου έπεσε, σε ένα ξένο site, σε αυτές τις πιτούλες.
Αν δεν κάνω λάθος, πρόκειται για ινδική συνταγή, αυτό που λέμε naan.
Τέλος πάντων, εμένα μου άρεσε η ιδέα και τα έφτιαξα και......τα τσακίσαμε, ειδικά το παιδί μου ζήτησε κι άλλα και βέβαια δεν είχα, γιατί η δόση είναι μικρή και επιπλέον δεν τα χορταίνεις.
Γι' αυτό αν τα φτιάξετε διπλασιάστε τη δόση, η παρακάτω δόση βγάζει μόνο 6 μικρά πιτάκια.
           
              
Υλικά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κόρν φλάουερ
1/2 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 γιαούρτι 0% ή 2%
1 κουταλάκι λάδι
ελάχιστο νερό
6 τρίγωνα τυράκια

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν, το λάδι, το αλάτι, το γιαούρτι και προσθέτουμε λίγο νερό(πρόσθεσα περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας), μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 15 λεπτά.

                             
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια.
Στη συνέχεια, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και πλάθουμε στρογγυλά πιτάκια, τοποθετούμε στη μέση μια μερίδα τυρί και τα πλάθουμε πάλι στρογγυλά.
Μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πιτούλες 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή και κάθε φορά που βάζουμε μια πιτούλα, προσθέτουμε από λίγο λάδι στο τηγάνι.
Μπορούμε βέβαια να τις ψήσουμε χωρίς καθόλου λάδι στο αντικολλητικό τηγάνι.

             

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Ρύζι με μπύρα στο φούρνο

Είναι μια συνταγή πολύ εύκολη και απλή, μυρωδάτη 
από το θυμάρι και το σκόρδο.
Το ρύζι δηλαδή δεν παίρνει γεύση κυρίως από την μπύρα, αλλά έχει ελαφρώς αλμυρή γεύση (γι' αυτό προσέξτε το αλάτι, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο ζωμό) και το άρωμά του είναι δελεαστικό. Μια εναλλακτική λύση για συνοδευτικό, εκτός από την πατάτα που συνδυάζετε καλά σχεδόν με τα πάντα.

Υλικά
1 / 2 κούπα λιωμένο βούτυρο
2 / 3 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 ½ κούπα ζωμό κοτόπουλου
2 ½ κούπες μπύρα
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο

1 ¾ κούπα ρύζι μακρύκοκκο
αλάτι-πιπέρι.


Ας το φτιάξουμε
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα ταψί και ψήνουμε 1 ώρα περίπου, στους 180 βαθμούς, ανακατεύοντας πότε-πότε.

          

Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Τυρόπιτα Μάνης


Αυτή την τυρόπιτα την βρήκα σε ένα βιβλίο της Βέφας και της Αλεξίας, στο αλφαβητάρι.
Σαν πρώτη ματιά μου άρεσε η ζύμη για το φύλλο, τα υλικά που χρησιμοποιούνται το κάνουν πλούσιο και γευστικό και η γέμιση επίσης μου άρεσε, γιατί έχει πιό πολύ τυριά ανάλατα. Γενικά δεν μου αρέσουν οι πολύ αλμυρές πίτες.
Επειδή λοιπόν οι μέρες της ανάπαυσης τελειώνουν και θα επιστρέψω στη δουλειά....και στο σχολείο (όχι εγώ), και μετά δεν θα έχω χρόνο για πίτες, γι' αυτό επί τω έργω και γρήγορα!!
    

Υλικά για τη γέμιση
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο
1 κούπα φέτα τριμμένη
5 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/2 κούπα γάλα φρέσκο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο(δεν έβαλα)
1/2 κούπα λάδι για το άλειμμα

Υλικά για το φύλλο
1/2  κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κούπα γάλα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα τυριά με τα αυγά, το λάδι, το αλεύρι, το γάλα και το δυόσμο.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπόλ, ανοίγουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε τα αυγά, το λάδι και το γάλα.
Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.



Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 25 λεπτά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπάλες και ανοίγουμε την καθεμία σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό.
Στρώνουμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί 34-36 εκ., αλείφουμε με λάδι και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδώνοντας και πάλι ενδιάμεσα.



Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου, για 45 λεπτά.

Υ.Γ. Επίσης ράντισα την πίτα με λίγο κρύο νερό πριν την βάλω στο φούρνο.