Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Κέικ βραστό πορτοκαλιού

Αυτή η συνταγή βρίσκεται στο Ελληνικό βιβλίο του Thermomix.Το κέικ αυτό το είχα φτιάξει για την πρώτη συνάντηση των  foodbloggers.
Άρεσε πολύ σε όλους, γι' αυτό δεν έμεινε και ψιχουλάκι!!
Δεν θα τολμούσα να το φτιάξω χωρίς το thermomix, αλλά επειδή μου το ζήτησε μια πολύ καλή φίλη και μπλογκογειτόνισσα, προσπάθησα να αντικαταστήσω τη διαδικασία και να την εφαρμόσω στα κοινά μίξερ.
Βέβαια ο χρόνος και ο κόπος που κερδίζεις με το Thermomix δεν αντικαθίσταται με τίποτα.


Για το γλάσο
250 γρ. μαργαρίνη
250 γρ.χυμό πορτοκάλι
450 γρ.ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του καφέ λικέρ μανταρίνι ή κονιάκ
μισό πορτοκάλι με τη φλούδα


Για τη ζύμη
4 αυγά
250 γρ. κόκκινη φαρίνα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες


Τι κάνουμε....
Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε 5-7 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε το μισό πορτοκάλι (χωρίς να το πολτοποιήσουμε) και το ξαναρίχνουμε μέσα στο γλάσο.Κρατάμε από το γλάσο δύο ποτήρια (όχι πολύ γεμάτα) και βάζουμε το ένα στη συντήρηση του ψυγείου και το άλλο στην κατάψυξη.
Στη συνέχεια, βάζουμε το υπόλοιπο γλάσο στο μπόλ ενός μίξερ και ενσωματώνουμε εναλλάξ το μείγμα  αλεύρι- μπέικιν- βανίλια με τα αυγά, προσθέτοντας μετά από κάθε προσθήκη αλευριού κι από ένα αυγό(για να μην ψηθούν τα αυγά μέσα στο βραστό γλάσο).
Κτυπάμε καλά το μείγμα να γίνει ομοιογενές και κατόπιν το αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
'Οταν το βγάλουμε από το φούρνο, περιχύνουμε το κέικ όπως είναι μέσα στη φόρμα, με το γλάσο που φυλάξαμε στη συντήρηση.(πριν χρησιμοποιήσουμε το γλάσο το ανακατεύουμε καλά)
'Οταν το βγάλουμε από τη φόρμα, το περιχύνουμε με το γλάσο από την κατάψυξη(ανακατεύοντας πάλι καλά).
Με το Thermomix

Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο στον κάδο και ρυθμίζουμε για 7 λεπτά, στους 100 βαθμούς, ταχύτητα 4. Αφαιρούμε 2 ποτήρια όπως περιγράφετε παραπάνω. Κατόπιν ρίχνουμε στον κάδο πάνω από το γλάσο, το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του γλάσου. Πάνω από το αλεύρι βάζουμε τα αυγά και ρυθμίζουμε 8 δευτερόλεπτα, ανοίγοντας την ταχύτητα μέχρι το 7.
Συνεχίζουμε βάζοντας το μείγμα στη φόρμα όπως περιγράφετε πιο πάνω.

28 σχόλια:

  1. Κεκάκι πρωί πρωί, ότι πρέπει για το καφεδάκι μας!
    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερααααααα!!!! πω πωωωωωωωωωω!!!! το ζηλεψα...μου τρεχουν τα σαλια μου πρωι πρωι..ΤΕΛΕΙΟ ειναι..ΜΠΡΑΒΟ σου..γεια στα χερακια σου μπλογκογειτονισσα,καλο Σ/Κ να εχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίλα, ευχαριστώ πολύ
    Καλό Σ/Κ

    gwgoyla, σ'ευχαριστώ πολύ.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου Μαρία μου,
    πολύ ωραίο το κέικ σου, βέβαια δεν το έχω ξανα δοκιμάσει ποτέ βραστό αλλά φαίνεται ωραίο.
    φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ λοιπον είμαι ένας απο αυτούς που καταφεραν να μην μείνει ούτε ψίχουλο. Το κεικ σου μαζί με τα μπισκοτάκια της Αθηνας τα τσάκισα κυριολεκτικά. Ηταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!
    ευχαριστώ για την μετατροπή γιατί εγω βλέπεις δεν έχω θερμομιξ.!!

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    το αλλο σαββατο θα είμαστε μαζί ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ είμαι από τους άτυχους που δεν πρόλαβαν να δοκιμάσουν. Φαίνεται τέλειο, γι'αυτό δεν έμεινε ψίχουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. με επιασε μια απιστευτη λιχουσια βλεποντας το!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. georgiaxara, έχει κάπως διαφορετική υφή το βραστό αλλά είναι νόστιμο κι έχει υπέροχο άρωμα.
    Φιλιά πολλά

    Μαρία Β.ευχαριστώ πολύ κι εγώ. Το Σάββατο yes θα είμαστε παρεούλα και θα περάσουμε τέλεια!!
    Φιλιά

    Κατερίνα, δεν πειράζει, με την πρώτη ευκαιρία φτιάχτο να το ευχαριστηθείς.

    pansofix, αχ κι εγώ είμαι λιχουδιάρα σ' αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλο παρόμοιες ιδέες έχουμε Μαράκι:)
    Πολύ ωραίο το κέικ σου και πολύ αρωματικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρία μου τα μεγάλα πνεύματα συναντούνται δεν το ξέρεις;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ετσι όπως το βλέπω στη φωτογραφία ζουμερό-ζουμερό το λιγουρεύομαι..Μοσχομύρισε το πορτοκάλι
    Πολύ ωραίο κεκάκι Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος30/1/11 19:44

    μμμ εκριση σιελου εχω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με το Θερμομίξ το φτιάχνω κι εγώ (όπως και το βραστο κέικ σοκολάτας), είναι πραγματικά απίστευτα νόστιμο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μάριον, είναι ζουμερό και αρωματικό, ευχαριστώ πολύ.

    Κόκκινο φουστάνι, είναι ξελιγωτικό το άτιμο!!

    Έλενα, φυσικά με το θερμομίξ, συμφέρει καλύτερα και πραγματικά είναι από τα ωραία του θερμομίξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κλασικό, παραδοσιακό κέικ, πάντα ευπρόσδεκτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Phivo, έχει απίστευτο άρωμα και γεύση πορτοκαλιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νόστιμο δείχνει όπως και να γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γαργαλιστικό.
    Δεν διαθέτω thermomix, αλλά σίγουρα με λίγη προσπάθεια γίνεται και χωρίς την χάρη του :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κική μου, νόστιμοοοοοο!! όταν το φάς καταλαβαίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. penelope, σίγουρα γίνεται, γι' αυτό έγραψα την εκτέλεση άνευ αυτού για να το φτιάξουν όλοι.

    Μαρία μου, το έφτιαξες; μπράβο! χαίρομαι που βγήκε super!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. κι εγω το φτιαχνω στο θερμομιξ και γινεται τελειο.
    γεια στα χερακια σου,τι γλυκα του ν,αχεις!!!
    θ,αθελα αν εχεις καινουριες συνταγες του θερμομιξ
    εκτος αυτες του βιβλιου.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. soulapapaf, έχω βάλει και θα βάλω κι άλλες συνταγές για το θερμομίξ, σ' ενδιαφέρουν πιο πολύ τα γλυκά ή τα φαγητά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μου αρεσει πολυ το πορτοκαλι στα γλυκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος24/11/14 21:23

    καλησπερα θα μπορουσε να γινει με σοκολατα αυτο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, υπάρχει η αντίστοιχη συνταγή με σοκολάτα!

      Διαγραφή
  25. Τα ποτήρια τα βάζουμε καυτά στο ψυγείο -κατάψυξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά τηρούμε τους κανόνες συντήρησης, αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρό!

      Διαγραφή