Αυτή η συνταγή βρίσκεται στο Ελληνικό βιβλίο του Thermomix.Το κέικ αυτό το είχα φτιάξει για την πρώτη συνάντηση των foodbloggers.
Άρεσε πολύ σε όλους, γι' αυτό δεν έμεινε και ψιχουλάκι!!
Δεν θα τολμούσα να το φτιάξω χωρίς το thermomix, αλλά επειδή μου το ζήτησε μια πολύ καλή φίλη και μπλογκογειτόνισσα, προσπάθησα να αντικαταστήσω τη διαδικασία και να την εφαρμόσω στα κοινά μίξερ.
Βέβαια ο χρόνος και ο κόπος που κερδίζεις με το Thermomix δεν αντικαθίσταται με τίποτα.
Για το γλάσο
250 γρ. μαργαρίνη
250 γρ.χυμό πορτοκάλι
450 γρ.ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του καφέ λικέρ μανταρίνι ή κονιάκ
μισό πορτοκάλι με τη φλούδα
Για τη ζύμη
4 αυγά
250 γρ. κόκκινη φαρίνα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
Τι κάνουμε....
Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε 5-7 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε το μισό πορτοκάλι (χωρίς να το πολτοποιήσουμε) και το ξαναρίχνουμε μέσα στο γλάσο.Κρατάμε από το γλάσο δύο ποτήρια (όχι πολύ γεμάτα) και βάζουμε το ένα στη συντήρηση του ψυγείου και το άλλο στην κατάψυξη.
Στη συνέχεια, βάζουμε το υπόλοιπο γλάσο στο μπόλ ενός μίξερ και ενσωματώνουμε εναλλάξ το μείγμα αλεύρι- μπέικιν- βανίλια με τα αυγά, προσθέτοντας μετά από κάθε προσθήκη αλευριού κι από ένα αυγό(για να μην ψηθούν τα αυγά μέσα στο βραστό γλάσο).
Κτυπάμε καλά το μείγμα να γίνει ομοιογενές και κατόπιν το αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
'Οταν το βγάλουμε από το φούρνο, περιχύνουμε το κέικ όπως είναι μέσα στη φόρμα, με το γλάσο που φυλάξαμε στη συντήρηση.(πριν χρησιμοποιήσουμε το γλάσο το ανακατεύουμε καλά)
'Οταν το βγάλουμε από τη φόρμα, το περιχύνουμε με το γλάσο από την κατάψυξη(ανακατεύοντας πάλι καλά).
Με το Thermomix
Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο στον κάδο και ρυθμίζουμε για 7 λεπτά, στους 100 βαθμούς, ταχύτητα 4. Αφαιρούμε 2 ποτήρια όπως περιγράφετε παραπάνω. Κατόπιν ρίχνουμε στον κάδο πάνω από το γλάσο, το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του γλάσου. Πάνω από το αλεύρι βάζουμε τα αυγά και ρυθμίζουμε 8 δευτερόλεπτα, ανοίγοντας την ταχύτητα μέχρι το 7.
Συνεχίζουμε βάζοντας το μείγμα στη φόρμα όπως περιγράφετε πιο πάνω.
Άρεσε πολύ σε όλους, γι' αυτό δεν έμεινε και ψιχουλάκι!!
Δεν θα τολμούσα να το φτιάξω χωρίς το thermomix, αλλά επειδή μου το ζήτησε μια πολύ καλή φίλη και μπλογκογειτόνισσα, προσπάθησα να αντικαταστήσω τη διαδικασία και να την εφαρμόσω στα κοινά μίξερ.
Βέβαια ο χρόνος και ο κόπος που κερδίζεις με το Thermomix δεν αντικαθίσταται με τίποτα.
Για το γλάσο
250 γρ. μαργαρίνη
250 γρ.χυμό πορτοκάλι
450 γρ.ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του καφέ λικέρ μανταρίνι ή κονιάκ
μισό πορτοκάλι με τη φλούδα
Για τη ζύμη
4 αυγά
250 γρ. κόκκινη φαρίνα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
Τι κάνουμε....
Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε 5-7 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε το μισό πορτοκάλι (χωρίς να το πολτοποιήσουμε) και το ξαναρίχνουμε μέσα στο γλάσο.Κρατάμε από το γλάσο δύο ποτήρια (όχι πολύ γεμάτα) και βάζουμε το ένα στη συντήρηση του ψυγείου και το άλλο στην κατάψυξη.
Στη συνέχεια, βάζουμε το υπόλοιπο γλάσο στο μπόλ ενός μίξερ και ενσωματώνουμε εναλλάξ το μείγμα αλεύρι- μπέικιν- βανίλια με τα αυγά, προσθέτοντας μετά από κάθε προσθήκη αλευριού κι από ένα αυγό(για να μην ψηθούν τα αυγά μέσα στο βραστό γλάσο).
Κτυπάμε καλά το μείγμα να γίνει ομοιογενές και κατόπιν το αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
'Οταν το βγάλουμε από το φούρνο, περιχύνουμε το κέικ όπως είναι μέσα στη φόρμα, με το γλάσο που φυλάξαμε στη συντήρηση.(πριν χρησιμοποιήσουμε το γλάσο το ανακατεύουμε καλά)
'Οταν το βγάλουμε από τη φόρμα, το περιχύνουμε με το γλάσο από την κατάψυξη(ανακατεύοντας πάλι καλά).
Με το Thermomix
Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο στον κάδο και ρυθμίζουμε για 7 λεπτά, στους 100 βαθμούς, ταχύτητα 4. Αφαιρούμε 2 ποτήρια όπως περιγράφετε παραπάνω. Κατόπιν ρίχνουμε στον κάδο πάνω από το γλάσο, το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του γλάσου. Πάνω από το αλεύρι βάζουμε τα αυγά και ρυθμίζουμε 8 δευτερόλεπτα, ανοίγοντας την ταχύτητα μέχρι το 7.
Συνεχίζουμε βάζοντας το μείγμα στη φόρμα όπως περιγράφετε πιο πάνω.
Κεκάκι πρωί πρωί, ότι πρέπει για το καφεδάκι μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!
Καλημερααααααα!!!! πω πωωωωωωωωωω!!!! το ζηλεψα...μου τρεχουν τα σαλια μου πρωι πρωι..ΤΕΛΕΙΟ ειναι..ΜΠΡΑΒΟ σου..γεια στα χερακια σου μπλογκογειτονισσα,καλο Σ/Κ να εχεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα, ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
gwgoyla, σ'ευχαριστώ πολύ.
Καλό Σ/Κ
Γειά σου Μαρία μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραίο το κέικ σου, βέβαια δεν το έχω ξανα δοκιμάσει ποτέ βραστό αλλά φαίνεται ωραίο.
φιλάκια!!!
εγώ λοιπον είμαι ένας απο αυτούς που καταφεραν να μην μείνει ούτε ψίχουλο. Το κεικ σου μαζί με τα μπισκοτάκια της Αθηνας τα τσάκισα κυριολεκτικά. Ηταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ για την μετατροπή γιατί εγω βλέπεις δεν έχω θερμομιξ.!!
φιλια πολλά και καλό σ/κ
το αλλο σαββατο θα είμαστε μαζί ???
Εγώ είμαι από τους άτυχους που δεν πρόλαβαν να δοκιμάσουν. Φαίνεται τέλειο, γι'αυτό δεν έμεινε ψίχουλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήμε επιασε μια απιστευτη λιχουσια βλεποντας το!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήgeorgiaxara, έχει κάπως διαφορετική υφή το βραστό αλλά είναι νόστιμο κι έχει υπέροχο άρωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Μαρία Β.ευχαριστώ πολύ κι εγώ. Το Σάββατο yes θα είμαστε παρεούλα και θα περάσουμε τέλεια!!
Φιλιά
Κατερίνα, δεν πειράζει, με την πρώτη ευκαιρία φτιάχτο να το ευχαριστηθείς.
pansofix, αχ κι εγώ είμαι λιχουδιάρα σ' αυτά.
Όλο παρόμοιες ιδέες έχουμε Μαράκι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το κέικ σου και πολύ αρωματικό!
Μαρία μου τα μεγάλα πνεύματα συναντούνται δεν το ξέρεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ετσι όπως το βλέπω στη φωτογραφία ζουμερό-ζουμερό το λιγουρεύομαι..Μοσχομύρισε το πορτοκάλι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο κεκάκι Μαρία μου
μμμ εκριση σιελου εχω
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το Θερμομίξ το φτιάχνω κι εγώ (όπως και το βραστο κέικ σοκολάτας), είναι πραγματικά απίστευτα νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Μάριον, είναι ζουμερό και αρωματικό, ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόκκινο φουστάνι, είναι ξελιγωτικό το άτιμο!!
Έλενα, φυσικά με το θερμομίξ, συμφέρει καλύτερα και πραγματικά είναι από τα ωραία του θερμομίξ.
Κλασικό, παραδοσιακό κέικ, πάντα ευπρόσδεκτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήPhivo, έχει απίστευτο άρωμα και γεύση πορτοκαλιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμο δείχνει όπως και να γίνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαργαλιστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν διαθέτω thermomix, αλλά σίγουρα με λίγη προσπάθεια γίνεται και χωρίς την χάρη του :-))
Κική μου, νόστιμοοοοοο!! όταν το φάς καταλαβαίνεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήok super!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήpenelope, σίγουρα γίνεται, γι' αυτό έγραψα την εκτέλεση άνευ αυτού για να το φτιάξουν όλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου, το έφτιαξες; μπράβο! χαίρομαι που βγήκε super!!
κι εγω το φτιαχνω στο θερμομιξ και γινεται τελειο.
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια στα χερακια σου,τι γλυκα του ν,αχεις!!!
θ,αθελα αν εχεις καινουριες συνταγες του θερμομιξ
εκτος αυτες του βιβλιου.......
soulapapaf, έχω βάλει και θα βάλω κι άλλες συνταγές για το θερμομίξ, σ' ενδιαφέρουν πιο πολύ τα γλυκά ή τα φαγητά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρεσει πολυ το πορτοκαλι στα γλυκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα θα μπορουσε να γινει με σοκολατα αυτο;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, υπάρχει η αντίστοιχη συνταγή με σοκολάτα!
ΔιαγραφήΤα ποτήρια τα βάζουμε καυτά στο ψυγείο -κατάψυξη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά τηρούμε τους κανόνες συντήρησης, αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρό!
Διαγραφή