Ο γιαουρτονταβάς είναι παραδοσιακή συνταγή προερχόμενη από την Βορειοελλαδίτικη γαστρονομία.
Αναφέρεται στο μείγμα γιαουρτιού με αυγά και λίγο σιμιγδάλι (εγώ δεν έβαλα, το ξέχασα!!), με το οποίο καλύπτουμε προς το τέλος το φαγητό και το αφήνουμε για λίγο να ψηθεί.
Στη Φλώρινα το λένε αυτό το φαγητό γιαουρτονταβά.
Για πρώτη φορά το έφτιαξα πριν αρκετά χρόνια και μου άρεσε πολύ.
Το είχα ανακαλύψει ψάχνοντας στο διαδίκτυο, αλλά φυσικά μετά από τόσα χρόνια δεν θυμάμαι σε ποιά σελίδα (ελπίζω να με συγχωρέσετε!).
Εδώ προσπαθώ να το αποδώσω όσο πιο πιστά μπορώ.
4 μπούτια κοτόπουλο χωρίς κόκαλα
1 κούπα κριθαράκι (μανέστρα)
2 καρότα
2 λεμόνια
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 αυγά
1-2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
λάδι
αλάτι-πιπέρι
Προετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι τα μπούτια του κοτόπουλου. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα καρότα κομμένα σε μικρά κομμάτια, σβήνουμε με το χυμό του ενός λεμονιού.
Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε για 40 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το κριθαράκι, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το μεταφέρουμε σε ένα σκεύος για γιουβέτσι.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο φούρνο μέχρι να βράσει το κριθαράκι και να πιει το ζουμί του, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
Κτυπάμε το γιαούρτι με τα δύο αυγά και το σιμιγδάλι και προσθέτουμε το χυμό του άλλου λεμονιού.
Δέκα λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καλύπτουμε με αυτή τη σάλτσα την επιφάνεια του φαγητού και το αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμα.
Μαρία καλημέρα πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου, θα τη δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ξανθή, ευχαριστώ πολύ. Ότι να βάλεις στο ζουμάκι από το κοτόπουλο γίνεται πεντανόστιμο και το τελείωμα με τη σάλτσα, το κάνει ακόμη πιο νόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα Μαράκι, δεν εχω δοκιμάσει ποτέ τέτοιο φαγητό, η γεύση του γιαουρτιού είναι έντονη?
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά
Ωραια ιδεα για το κοτοπουλακι που μ αρεσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα!
Πολύ καλός αυτός ο συνδυασμός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κάνω μια μικρή ποσότητα, γιατί είμαι ο μόνος που τρώει κοτόπουλο.
Καλή σου μέρα!
Μαρία Β. καλημέρα, δεν σου αρέσει το γιαούρτι; δεν μπορώ να πω ψέματα, η γεύση του γιαουρτιού φαίνεται και προσδίδει μια ελαφριά ξινάδα στη γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπινίκη, ευχαριστώ πολύ, καλημέρα.
Καλημέρα Δύσπιστε, τι κρίμα!! ευτυχώς που τρώς τουλάχιστον εσύ.
Πολύ ωραία συνταγή Μαρία! Δεν ξέρω αν η οικογένεια θα το προτιμήσει αλλά εγώ θα ήθελα ένα κομματάκι. Στείλεεεεεε:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως σε βρήκα! Πρώτη φορά στο σπιτάκι σου και μου έτρεξαν τα σάλια!!!! Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά φαίνεται τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Big mama, μακάρι να'μασταν κοντά να σου κάνω το τραπέζι.
ΑπάντησηΔιαγραφήdrosostalitsa, καλώς ήλθες στο φτωχικό μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
έχω φτιάξει κάτι παρόμοιο με αρνί και μου άρεσε πολύ η ιδέα του γιαουρτιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήγι αυτό δεν θα πω όχι για μια μεριδούλα από το φαγάκι σου :)
σε φιλώ...
Έχεις δίκιο Μπέττυ, στη Βόρεια Ελλάδα βάζουν αυτή τη σάλτσα σε ψητά κόκκινα κρέατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά καλό βράδυ.
Δεν το εχω φάει ποτέ, αλλά επειδή προσθέτω πάντα γιαούρτι στο πιάτο μου οταν κάνω γιουβέτσι, φαντάζομαι
ΑπάντησηΔιαγραφήθα μου αρέσει πολύ και θα το δοκιμάσω.
Φιλιά και καλό βράδυ!
Το δουβετσάκι(έτσι το έλεγε ο γιος μου μικρός) είναι το αγαπημενο φαγητό της οικογένειας. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ έτσι. Θα το δοκιμάσω, δείχνει πολύ ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήRiri είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει, αφου χρησιμοποιείς ήδη γιαούρτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα και στους δικούς μου άρεσε αυτό το διαφορετικό γιουβετσάκι.
Φιλιά πολλά, καληνύχτα.