Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Κοτόπουλο γιουβέτσι γιαουρτονταβάς

Ο γιαουρτονταβάς είναι παραδοσιακή συνταγή προερχόμενη από την Βορειοελλαδίτικη γαστρονομία.
Αναφέρεται στο μείγμα γιαουρτιού με αυγά και λίγο σιμιγδάλι (εγώ δεν έβαλα, το ξέχασα!!), με το οποίο καλύπτουμε προς το τέλος το φαγητό και το αφήνουμε για λίγο να ψηθεί.
Στη Φλώρινα το  λένε αυτό το φαγητό γιαουρτονταβά.
Για πρώτη φορά το έφτιαξα πριν αρκετά χρόνια και μου άρεσε πολύ.
Το είχα ανακαλύψει ψάχνοντας στο διαδίκτυο, αλλά φυσικά μετά από τόσα χρόνια δεν θυμάμαι σε ποιά σελίδα (ελπίζω να με συγχωρέσετε!).
Εδώ προσπαθώ να το αποδώσω όσο πιο πιστά μπορώ.

Υλικά
4 μπούτια κοτόπουλο χωρίς κόκαλα
1 κούπα κριθαράκι (μανέστρα)
2 καρότα
2 λεμόνια
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 αυγά
1-2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
λάδι
αλάτι-πιπέρι


Προετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι τα μπούτια του κοτόπουλου. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα καρότα κομμένα σε μικρά κομμάτια, σβήνουμε με το χυμό του ενός λεμονιού.
Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε για 40 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το κριθαράκι, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το μεταφέρουμε σε ένα σκεύος για γιουβέτσι.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο φούρνο μέχρι να βράσει το κριθαράκι και να πιει το ζουμί του, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
Κτυπάμε το γιαούρτι με τα δύο αυγά και το σιμιγδάλι και προσθέτουμε το χυμό του άλλου λεμονιού.
Δέκα λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καλύπτουμε με αυτή τη σάλτσα την επιφάνεια του φαγητού και το αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμα.

14 σχόλια:

  1. Μαρία καλημέρα πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου, θα τη δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Ξανθή, ευχαριστώ πολύ. Ότι να βάλεις στο ζουμάκι από το κοτόπουλο γίνεται πεντανόστιμο και το τελείωμα με τη σάλτσα, το κάνει ακόμη πιο νόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα Μαράκι, δεν εχω δοκιμάσει ποτέ τέτοιο φαγητό, η γεύση του γιαουρτιού είναι έντονη?

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραια ιδεα για το κοτοπουλακι που μ αρεσει πολύ!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλός αυτός ο συνδυασμός.
    Θα κάνω μια μικρή ποσότητα, γιατί είμαι ο μόνος που τρώει κοτόπουλο.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία Β. καλημέρα, δεν σου αρέσει το γιαούρτι; δεν μπορώ να πω ψέματα, η γεύση του γιαουρτιού φαίνεται και προσδίδει μια ελαφριά ξινάδα στη γεύση.
    Ελπινίκη, ευχαριστώ πολύ, καλημέρα.
    Καλημέρα Δύσπιστε, τι κρίμα!! ευτυχώς που τρώς τουλάχιστον εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία συνταγή Μαρία! Δεν ξέρω αν η οικογένεια θα το προτιμήσει αλλά εγώ θα ήθελα ένα κομματάκι. Στείλεεεεεε:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλως σε βρήκα! Πρώτη φορά στο σπιτάκι σου και μου έτρεξαν τα σάλια!!!! Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά φαίνεται τέλειο!

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Big mama, μακάρι να'μασταν κοντά να σου κάνω το τραπέζι.
    drosostalitsa, καλώς ήλθες στο φτωχικό μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. έχω φτιάξει κάτι παρόμοιο με αρνί και μου άρεσε πολύ η ιδέα του γιαουρτιού!
    γι αυτό δεν θα πω όχι για μια μεριδούλα από το φαγάκι σου :)
    σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχεις δίκιο Μπέττυ, στη Βόρεια Ελλάδα βάζουν αυτή τη σάλτσα σε ψητά κόκκινα κρέατα.
    Φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν το εχω φάει ποτέ, αλλά επειδή προσθέτω πάντα γιαούρτι στο πιάτο μου οταν κάνω γιουβέτσι, φαντάζομαι
    θα μου αρέσει πολύ και θα το δοκιμάσω.
    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το δουβετσάκι(έτσι το έλεγε ο γιος μου μικρός) είναι το αγαπημενο φαγητό της οικογένειας. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ έτσι. Θα το δοκιμάσω, δείχνει πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Riri είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει, αφου χρησιμοποιείς ήδη γιαούρτι.
    Κατερίνα και στους δικούς μου άρεσε αυτό το διαφορετικό γιουβετσάκι.
    Φιλιά πολλά, καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή