Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τυρόπιτες με φύλλο Κρητικό


Το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς, ήμασταν στην Κρήτη. Εκεί βρεθήκαμε και φιλοξενηθήκαμε μια μέρα, στο πατρικό ενός πολύ καλού μας φίλου.
Η μανούλα του εκείνη τη μέρα μας φίλεψε υπέροχα πιτάκια με γέμιση γλυκιάς μυζήθρας και μέλι.
Ήταν τα πιο τέλεια τυροπιτάκια που έχω φάει ποτέ και φυσικά την ρώτησα τα υλικά που χρησιμοποίησε για το φύλλο.
Προσπάθησα να τα φτιάξω αλλά θεωρώ ότι το αποτέλεσμα δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που είχα φάει.
Φυσικά θα επιμείνω, θα τα φτιάξω θα τα ξαναφτιάξω!! που θα πάει; στο τέλος θα τα πετύχω.
Μην φανταστείτε ότι δεν έγιναν νόστιμα, αντιθέτως μάλιστα έγιναν απίθανα στη γεύση, απλά υστερούσαν για μένα σε εμφάνιση.

Υλικά για το φύλλο
3 1/2 - 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1/3 της κούπας ρακή
1/4 της κούπας χυμό λεμονιού
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
2/3 της κούπας νερό

Σε μίξερ δουλεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε την ρακή, το λεμόνι, το λάδι, το νερό μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακιά ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη στο μίξερ να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και δουλεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαφρά ελαστική.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 20-30 λεπτά ακόμη.
Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε λίγο με το χέρι, αν κολλάει βάζουμε λίγο αλεύρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα έως έξι κομμάτια, αρχίζουμε να ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο με το ένα κομμάτι και σκεπάζουμε με μεμβράνη τα υπόλοιπα.
Ανοίγουμε το φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε, αλευρώνοντας πότε-πότε.
Αν έχουμε μηχανή για ζυμαρικά ανοίγουμε το φύλλο εκεί (εγώ αυτό έκανα).
Ανοίγουμε φύλλο και τα υπόλοιπα κομμάτια και τα χρησιμοποιούμε αμέσως.

Υλικά για τη γέμιση
500 γρ. τυρί φέτα περίπου ανάλογα πόσο παχιά θέλουμε τη γέμιση
λίγο γάλα για να αραιώσουμε ελάχιστα το μείγμα
Σε ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια μας τη φέτα, ρίχνουμε λίγο γάλα και ανακατεύουμε πιέζοντας με ένα πιρούνι.
Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες, βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας την ποσότητα της γέμισης που επιθυμούμε και διπλώνουμε μια από την μία και μια από την άλλη πλευρά να κλείσουμε μέσα την γέμιση.
Με αυτό τον τρόπο κάνουμε ή μεγάλες τυρόπιτες ή μικρά τυροπιτάκια.
Αν χρησιμοποιήσουμε ανθότυρο ή μυζήθρα γλυκιά τότε μπορούμε να τα φάμε με μέλι.
Όταν τελειώσουμε το γέμισμα τηγανίζουμε τις τυρόπιτες σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο.

13 σχόλια:

  1. Μ αρεσουν πολύ αυτα τα κρητικα πιτακια... Καλη επιτυχια στην εμφανιση!
    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία φαίνονται. Το φύλλο όταν ζυμώνω στο μίξερ γίνεται πιο σκληρό ενώ στο χέρι πιο αφράτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτές δεν είναι οι Σφακιανές πίτες? Αν όχι μοιάζουν πολύ. Πρόπερσι ήμασταν και εμείς στην Κρήτη και ο γιος μου είχε ξετρελλαθεί μ'αυτές τις πίτες. Μάλιστα δεν μπορούσε να τις πει καλά και τις έλεγε φασιανές πίτες, τεράστιο γέλιο. Είναι εξαιρετικά νόστιμες, πήρα τρία κιλά εκείνο το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που λέει η Λίλα έχει βάση για το φύλλο.Είναι μια διένεξη ανάμεσα σ εμένα και την κόρη, εγώ επειδή δεν μπορώ το βάζω στον αρτοπαρασκευαστη ενώ εκείνη με το χέρι, τελικά είναι μεγάλη η διαφορά. Το ότι δεν σου θυμίζει ακριβώς αυτό που έφαγες στην Κρήτη μπορεί να έχει σχέση και με το τυρί της Κρήτης.
    Οπως και να είναι πάντως είναι πεντανόστιμα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπινίκη ευχαριστώ, είναι νόστιμες πολύ οι πίτες.

    Κατερίνα απ'οτι έχω διαβάσει οι σφακιανές πίτες γίνονται κάπως διαφορετικά και δεν έχουν λεμόνι στο ζυμάρι. Εγώ απλά έφτιαξα το φύλλο όπως μου είπε η Κυρία και από κει και πέρα έκανα του κεφαλιού μου.

    Λίλα, ξανθή, σίγουρα έχετε δίκιο, αλλά όταν δεν έχεις χρόνο, δεν έχεις και πολλές επιλογές, οπότε ΄σ'αυτή την περίπτωση επιλέγεις την εύκολη λύση.
    Όντως όμως είναι πεντανόστιμα όπως και να τα κάνεις.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάτι από τις Σφακιανόπιτες , που μας "τράταρε" η σπιτονοικοκυρά μας στα Σφακιά, για πρωινό, μου φέρνει!
    Με χλωρή μυζήθρα και μέλι, να τρέχουν τα σάλια μας.
    Το λεμόνι ή ένα σφηνάκι ξύδι είναι προαιρετικό, για να γίνει πιο τραγανή η ζύμη.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξέρω τι λες εσύ...αλλά φαίνονται πεντανόστιμα τα πιτάκια σου. Μακάρι να χα τώρα 2-3!!!
    Καλό απόγευμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πραγματικα υπεροχα να ειχα 5 - 6 για τη λιγουριτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία μου, συμφωνω με την Λίλα και την Ξανθή!
    Το ωραιότερο φύλλο γίνεται στο χέρι, κλασσικα με το ξυλίκι!Ειμαι σίγουρη οτι την επόμενη φορά θα βγούν οπως τα θέλεις!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το χειροποίητο φύλλο είναι το κάτι άλλο! Γεια στα χέρια σου! Τέλεια τα βλέπω τα πιτάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δύσπιστε κι εγώ δεν θα ξεχάσω αυτό το τρτάρισμα στην Κρήτη, ήταν τέλειες οι πίτες.
    Καλό βράδυ.

    Μaria mast καλώς ήλθες, σ'ευχαριστώ πολύ.

    Pansofix, μακάρι να μπορούσα να σας κεράσω.

    Ριρή, ευχαριστώ την επόμενη φορά θα είμαι πιο πολύ εκπαιδευμένη.

    Big mama, ότι φτιάχνουν τα χεράκια μας γίνεται τέλειο και αξίζει.
    Πολλά φιλιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα λατρεύω τα κρητικά πιτάκια..
    Πάντως το φύλλο σου φαίνεται τέλειο..τραγανό.

    Αν θες κάνε εσύ δοκιμές και στέλνε τα να τα δοκιμάζω (χιχι)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάριον, όντως πιο τραγανό φύλλο δεν έχω κάνει, έλα προς Χαλκίδα μεριά να δοκιμάσεις.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή