Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Ψωμάκια γεμιστά

Λαχταριστά ψωμάκια γεμιστά έφτιαξα χθές, για το γραφείο, για το σχολείο και για περιστάσεις παντός καιρού.
Περιστάσεις παντός καιρού όπως οι εκλογές, γιατί εμείς δουλεύουμε για τις εκλογές, απογεύματα, Σαββατοκύριακα και την Κυριακή των εκλογών ξενύχτι μέχρι το πρωί για την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Πως θα βγεί λοιπόν ολόκληρη η νύχτα; πρέπει να έχουμε τουλάχιστον κάτι για να μασουλάμε!!
Σίγουρα εκτός από τα ψωμάκια θα βρώ κι άλλα εδέσματα αυτές τις μέρες, για να διασκεδάσω την κούραση της δουλειάς και όχι μόνο.

Υλικά
200 ml γάλα χλιαρό (1 κούπα όχι πολύ γεμάτη)
1 κρόκο αυγού
30 γρ. βούτυρο
40 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή


1 αυγό για το άλλειμα των ψωμιών και 8 κουταλιές της σούπας μερέντα ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας.

ΕκτέλεσηΒάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε έναν αρτοπαρασκευαστή. Αν δεν έχουμε τότε τα βάζουμε στο μίξερ με τους γάντζους.

Ζυμώνουμε τα υλικά και λίγο πριν τελειώσουμε προσθέτουμε βαθμιαία το βούτυρο.
Όταν το ζυμάρι μας γίνει μια ομοιογενής μπάλα, το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε ένα πάγκο εργασίας.
Πλάθουμε μια μακρόστενη μπαγκέτα και την κόβουμε σε 8 ισομερή κομμάτια.

Ανοίγουμε καθένα από αυτά σε φυλαράκι, τοποθετούμε στο κέντρο τους 1 κουταλιά της σούπας μερέντα ή μαρμελάδα και τα κλείνουμε καλά για να μην χυθεί η γέμιση.


Αραδιάζουμε τα ψωμάκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα (ίσως και δύο) μέχρι να φουσκώσουν.
Αν βαριόμαστε να περιμένουμε, τα βάζουμε στους 50 βαθμούς στο φούρνο με αέρα για να φουσκώσουν γρήγορα.
Αλείφουμε τα ψωμάκια με το αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά περίπου.

11 σχόλια:

  1. Φαινονται φοβερα...
    Μπραβο!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και δουλειά τα απογεύματα και νόστιμα αρτοχειροτεχνήματα, δεν μένει χρόνος για άλλα πράγματα ("πανιά" πχ).
    Αυτά τα ψωμάκια, θα προσπαθήσω να τα συνδυάσω με κάποια τυριά. Πιστεύω ότι θα στρέξουν. Τι λες;;
    Καλημέρα απ'την Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωωωωωωωωω! Τι βλέπω; Θέλωωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστικα μπραβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πωωωω!!
    Τέλεια δείχνουν!!!
    Εφτιαξα χθες παρόμοια ψωμάκια με γέμιση μαστίχας!
    Θα δοκιμάσω σίγουρα και τα δικά σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήπως να εφτιαχνες παραπάνω, να φτάσουν για ολους μας??Τέλεια φαίνονταΙ!!!και βεβαίως το οτι φτιάχνονται στον αρτοπαρασκευαστή, ειναι ενας λόγος επιπλέον για να τα φτιάξω!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλέ τι ωραία ψωμάκια είναι αυτά!
    Σου είπα ότι έφτιαξα τις γλυκές φρυγανιές; Αρεσαν σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα σας...πολύ ωραια τα ψωμακια......αν δε βαλουμε ζαχαρη μπορουμε να βαλουμε μεσα τυρια;
    ειμαστε του αλμυρούτσικου σαν το Δύσπιστο:-)
    Πειτε μου αν θελετε να διαβαζω συνταγές σας στην εκπομπή μου εδω:
    http://www.ustream.tv/channel/katw-apo-to-kioski
    θαχω το νου μου να μου απαντησετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tέλεια τα ψωμάκια.. για όλες τις περιστάσεις όπως λες.
    Καλό κουράγιο την Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eλπινίκη, Δύσπιστε, Κική,Νάντια, Έλενα, Ριρή, Big mama, Νανά, Μάριον σας ευχαριστώ πολύ όλους σας.
    Δύσπιστε ναι δεν έχω χρόνο, την Κυριακή θα γίνει αγώνας παλινδρομικής διαδρομής και φυσικά δεν θα πάω. Ελπίζω την ερχόμενη σαιζόν να πάρω μέρος σε κανέναν αγώνα.
    Όσο για τα ψωμάκια, η αλήθεια είναι ότι σε τρία από αυτά έβαλα αλμυρή γέμιση κι ο γιός μου τα εξαφάνισε.
    Big mama χαίρομαι πολύ που έφτιαξες τις φρυγανιές και σας άρεσαν.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νανά με τιμά πολύ η πρότασή σου και σε ευχαριστώ πολύ.
    Πρέπει όμως λίγο να το επεξεργαστώ στο μυαλό μου και μετά να αποφασίσω.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή