Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Κεφτέδες στο φούρνο με σάλτσα και τυρί



Ένα φαγητό για το γιορτινό ή καθημερινό τραπέζι της οικογένειας.
Οι κεφτέδες δεν έχουν τηγανιστεί κι έχουν πιο ελαφριά υφή και γεύση, επιπρόσθετα ήθελα να το φτιάξω για το γιο μου και για όλα τα παιδιά, που επιβάλλεται να τρώνε κρέας τρεις φορές την βδομάδα, για να έχουν τα απαραίτητα αποθέματα σιδήρου.
 Υλικά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1/4 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό
1/4 κούπα ρύζι
2 κουταλιές της σούπας αρωματικά(ρίγανη, βασιλικό,μαϊντανό)
αλάτι-πιπέρι
1 γουλιά σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας λάδι

Επίσης ανακάτεψα στο μείγμα 2/3 κούπας γραβιέρα γλυκιά τριμμένη.
Για να γίνουν αφράτοι οι κεφτέδες, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο υγρό στη ζύμη, όπως λίγο χυμό ντομάτας, ή ακόμη και κρύο νερό (περίπου 1/3 της κούπας).
Για τη σάλτσα ντομάτας
1  κουτί σάλτσα ντομάτας
1 κουτί αποφλειoμένες ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι
1/2  κούπα λάδι
Αν μας αρέσει προσθέτουμε τυρί τριμμένο της προτίμησής μας στην επιφάνεια του φαγητού (παρμεζάνα, γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι).
1 πακέτο κοντά μακαρόνια της προτίμησής μας, βρασμένα και στραγγισμένα.


Ζυμώνουμε καλά μαζί τον κιμά, το κρεμμύδι, τη φρυγανιά, το αυγό, το ρύζι, τα αρωματικά, το τυρί, το σκόρδο, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Φτιάχνουμε το μείγμα κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ.
Περιχύνουμε τα κεφτεδάκια με τα υλικά της σάλτσας ντομάτας, τα οποία τα έχουμε ήδη ανακατέψει μεταξύ τους.
Βάζουμε το πυρέξ σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο πυρέξ τα βρασμένα μακαρόνια, ενδιάμεσα στα κεφτεδάκια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τυρί και αφήνουμε να γκρατιναριστεί για λίγα λεπτά ακόμα.


           

4 σχόλια:

  1. Ωχ! και κεφτέδες και ζυμαρικά!
    πως να αντισταθεί κανείς...
    τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Betty,έχεις δίκιο είναι too much, αλλά τι να κάνω; προσπαθώ να φάει ο γιός μου κάτι από κρέας και τα μακαρόνια είναι ένα δέλεαρ γι΄αυτόν.
    Κοντά σ΄αυτόν βέβαια παίρνουμε και μεις τις θερμίδες, αναγκαίο κακό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. poli nostimo to fagaki sou ...bravo..
    kalimera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ Βασιλική, να είσαι καλά.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή