Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πεϊνιρλί

Πεϊνιρλί λαχταριστά, τα έφτιαξα εχθές στην προσπάθειά μου να εμπλουτίσω τις επιλογές για κολατσιό στο σχολείο.
Έγιναν βιαστικά και με υλικά που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή στο ψυγείο.
Προσπάθησα βέβαια να τα κάνω κάπως υγιεινά, γι' αυτό έβαλα στη γέμιση γαλοπούλα καπνιστή αντί για ζαμπόν, όσον αφορά το τυρί έβαλα γκούντα (όχι και τόσο υγιεινή επιλογή), αλλά θα μπορούσα να βάλω κασέρι και γραβιέρα ή κάποιο άλλο τυρί light.
Επίσης μπορείτε να βάλετε στη γέμιση ότι σας αρέσει, αυγά βραστά, λουκανικάκια, κιμά βρασμένο που έχει περισσέψει (χωρίς πολλά υγρά) και ότι άλλο εμπνευστείτε.
Στο ταψί θα τα βάλετε πιό αραιά, όχι σαν και μένα που τα κόλησα μεταξύ τους, είπαμε βιαζόμουν και ήμουν και πολύ κουρασμένη.
Σας γράφω τα υλικά όπως τα έβαλα εγώ εκείνη την ώρα, αλλά επειδή έχω ψηφιακή ζυγαριά είναι σε γραμμάρια.
Σας υπόσχομαι όμως ότι μέσα στη μέρα θα τα μετατρέψω σε κούπες.
Παίρνω το θάρρος όμως να σας πώ, (αν δεν έχετε ψηφιακή ζυγαριά), ότι η κουζίνα σας και εσείς αξίζετε μια ψηφιακή ζυγαριά, σας λύνει πραγματικά τα χέρια.

Υλικά για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 κούπες περίπου)
140  γρ. γάλα (1/2 κούπα)
150 γρ. νερό (2/3 κούπας)
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή ( έβαλα φακελάκι βιολογική μαγιά, η οποία δεν πρέπει να αναμιχθεί απευθείας στο νερό, την ανακάτεψα με το αλεύρι και έτσι γλίτωσα αυτή τη διαδικασία. Θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ).

Εκτέλεση:Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και τα ζεσταίνουμε να γίνουν χλιαρά (40 βαθμούς). Σε ένα άλλο μπόλ ή στο μπόλ του μίξερ, αναμιγνύουμε τα στερεά υλικά, προσθέτουμε και τα υγρά και ζυμώνουμε να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-5 κομμάτια, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε τα πεϊνιρλί. Πλάθουμε πιτάκια σε σχήμα οβάλ και απλώνουμε τα υλικά της γέμισης. Δημιουργούμε βαρκούλες κλείνοντας αριστερά και δεξιά τα πιτάκια, αφήνοντας ανοικτά στο κέντρο. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι (αλείφουμε αν θέλουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
                         

Υλικά για τη γέμιση
κέτσαπ ή άλλη σάλτσα ντομάτας
φέτες καπνιστής γαλοπούλας κομμένες σε κομματάκια
μπέικον ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
λουκάνικα φραγφούρτης κομμένα σε ροδέλλες
τυρί της αρεσκείας σας (κασέρι, γκούντα, γραβιέρα)
     

Δεν γράφω ποσότητες, θα πράξετε κατά βούληση ανάλογα με το πόσα κομμάτια θα φτιάξετε και πόσο τα θέλετε γεμισμένα.
Π.Χ. εγώ έβαλα σε κάποια 2 φέτες γαλοπούλας, κέτσαπ και τυρί και σε κάποια άλλα 1 φέτα γαλοπούλας και λουκάνικο.
Δεν έβαλα καθόλου βούτυρο θέλοντας να τα κάνω πιο ελαφριά, αλλά εσείς αν θέλετε, πριν τα ψήσετε μπορείτε να βάλετε μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια κάθε κομματιού.
Μπορείτε λοιπόν να παίξετε με τη γέμιση και καλή σας επιτυχία.

2 σχόλια:

  1. Ωραία και νόστιμα τα πεϊνιρλί Μαρία, μέχρι να τα δω εξαφανίστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελένη μου κι εγώ το ίδιο έπαθα, ευτυχώς τράβηξα φωτό μόλις τα έβγαλα από το φούρνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή