Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ψωμί πολυδύναμο με βρώμη




Σήμερα θα κάνω ένα ψωμί με εύκολο τρόπο, εξάλλου γιατί τα έχουμε τα μηχανήματα;
Εγώ θα το φτιάξω στο THERMOMIX, σε 3' θα είναι έτοιμη η ζύμη, αλλά εσείς μπορείτε εξ΄'ισου να το φτιάξετε εύκολα στο κάδο του μίξερ με τους γάντζους ζυμώματος.
Είναι ένα ωραίο ψωμί με βρώμη, άριστη επιλογή και υγιεινή.
Επίσης ένα ψωμί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σάντουιτς, γιατί έχει λίγη κρούστα και αρκετά μαλακή, έχει απίθανη γεύση, ίσως χάρη στη μελάσα.
Εν ολίγοις φτιάχνουμε ένα απίθανο, εύγευστο πολυδύναμο ψωμί. 
                                     

Υλικά
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280 gr)
1 1/4 της κούπας αλεύρι σταρένιο (180 gr)
1/2 της κούπας νιφάδες βρώμης (60 gr)
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι κανέλα
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κούπα νερό (220 gr)
1/4 της κούπας μελάσα (70 gr)
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη (20 gr)
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας νιφάδες βρώμης (προαιρετικά για την διακόσμηση)

Εκτέλεση
Μέσα στον κάδο του μίξερ με γάντζους ζυμώματος, βάζουμε τα αλεύρια, τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι, την κανέλα, και τη μαγιά.
Λειτουργούμε το μίξερ για 20 δευτερόλεπτα να ανακατευθούν και το αφήνουμε να περιμένει.
Μέσα σε μια μικρή λεκάνη, ανακατεύουμε το νερό, τη μελάσα και τη μαργαρίνη. Ζεσταίνουμε αυτό το μείγμα μέχρι να διαλυθεί, σε θερμοκρασία περίπου 50 βαθμών Κελσίου.
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε το αυγό, το μείγμα του υγρού και όταν απορροφηθεί το υγρό καλά, αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει τη ζύμη περίπου 1 λεπτό.
( σε κάθε περίπτωση αν η ζύμη κολλάει στα χέρια προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι ώστε να μην είναι πολύ μαλακή)
Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με ένα λινό ύφασμα και αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, πλάθουμε 2 ψωμιά (εγώ έκανα ένα ψωμί) και τα τοποθετούμε μέσα σε δύο μακρόστενες βουτυρωμένες φόρμες.
Καλύπτουμε με το πανάκι και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος 1 ώρα περίπου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, αλείφουμε τα ψωμιά με λάδι ή βούτυρο, διακοσμούμε με πρόσθετες νιφάδες βρώμης και ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου.

9 σχόλια:

  1. Πω πω.. λαχταριστό φαίνεται!

    έχω όλα τα υλικά εκτός από μελάσα... μπορώ να την αντικαταστήσω με κάτι άλλο;

    μπαίνει στο πρόγραμμα για τα λίαν προσεχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλη μου Betty, η μελάσα έχει μια ιδιαίτερη γεύση και θεωρώ ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι άλλο, εξάλλου αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της συνταγής.Επίσης η μελάσα έχει σίδηρο και ασβέστιο και είναι η καλύτερη πηγή φυσικής ενέργειας.
    Φιλικά Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. nostimo psomaki allati ine i melasa den tin gnorizo
    edo sti souidia pou meno den gnorizo an iparxi
    kalo vradi

    vaso apo tin stockholmi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα φίλη μου Βάσω, η μελάσα είναι παράγωγο της ζάχαρης, προέρχεται από την επεξεργασία της και είναι ένα παχύρευστο σιρόπι όπως περίπου το μέλι. Πιστεύω σίγουρα ότι θα την βρείς εκεί που μένεις και έτσι θα φτιάξεις αυτό το πεντανόστιμο ψωμάκι. Για να σε βοηθήσω η μελάσα που αγόρασα εγώ γράφει ότι εισάγεται από την Αγγλία και λέγεται Molasses, ελπίζω να σε βοήθησα.
    Πολλούς χαιρετισμούς στη μακρινή Σουηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kalimera fili mou.
    euxaristo gia tin simvouli sou poli xrisimi .tora pou mou exigises nai tin gnorizo tin melasa malista tin xrisimopio se oles tis zymes mou.
    pao fili mou na ftiaxo to psomaki sou...
    kali sou mera
    filia vaso

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Βάσω, χαίρομαι που βοήθησα, σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλοφάγοτο το ψωμάκι.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει καλύτερο από φρέσκο ζεστό ψωμάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι βέβαια Κική μου, φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι από τα χεράκια μας είναι όλα τα λεφτά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα, με το θερμομιξ πως γινεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή