Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Κέϊκ με φρέσκια καρύδα, άρωμα πορτοκαλιού, μπαχαρικά και γλάσο




Στο συγκεκριμένο κέικ με γοήτευσε το γλάσο του σε συνδυασμό με την ολόφρεσκη καρύδα.
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να αντικαταστήσετε την καρύδα του εμπορίου με φρέσκια καρύδα;
Αν όχι πρέπει να το κάνετε σύντομα, για να διαπιστώσετε την τεράστια διαφορά.
Η αλήθεια είναι ότι για να ανοίξεις μια φρέσκια καρύδα πρέπει να κινηθείς με συγκεκριμένα βήματα και με την βοήθεια κάποιων εργαλείων, αλλά όχι όμως εργαλείων κουζίνας.
Ένα κατσαβίδι, ένα σφυρί ή ένα σκεπάρνι, θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε την δουλειά μας.
Τρυπάμε με το κατσαβίδι στην βάση της καρύδας, εκεί που έχει σχηματισμένες τρεις τρύπες και αδειάζουμε  το νερό από το εσωτερικό της καρύδας.
Στην συνέχεια βγαίνουμε στον κήπο ή το μπαλκόνι, σταθεροποιούμε κάπου την καρύδα και με το σκεπάρνι την κτυπάμε δυνατά στην μέση μέχρι να ανοίξει.
Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά όταν χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα εργαλεία είναι σχετικά εύκολο.
Κατόπιν τούτου αφαιρούμε την σάρκα, την κόβουμε σε κομμάτια και παίρνουμε το λευκό της μέρος.

Βάζουμε την λευκή σάρκα σε ένα δυνατό μπλέντερ και την ψιλοκόβουμε.

Από εδώ και πέρα είμαστε έτοιμοι να την χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή μας.
Αυτό το άκρως αρωματικό κέικ με την φρέσκια καρύδα, είναι κάτι που θα σας ενθουσιάσει σίγουρα, κρίνοντας από την δική μου εμπειρία πάντα!!

Κέϊκ με φρέσκια καρύδα, άρωμα πορτοκαλιού, μπαχαρικά και γλάσο


Υλικά
2/3 κούπας μαργαρίνη soft (160 γρ.)
1 1/2 κούπας ζάχαρη (340 γρ.)
2 αυγά
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
3 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
4 κουταλιές σούπας γάλα
2 κούπες αλεύρι (300 γρ.)
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι   μπέϊκιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κούπα φρέσκια ψιλοκομμένη καρύδα αν είναι δυνατόν
Καρύδα για τη διακόσμηση

Γλάσο
1/4 κούπας μαργαρίνη (60 γρ.)
1 1/2 κούπας ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
(Για το γλάσσο ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πάρουμε ένα κρεμμώδες μείγμα)

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα στη μέση ή ταψάκι διαμέτρου 24 εκ., εναλλακτικά μπορούμε να το βουτυρώσουμε και να το ντύσουμε με λαδόκολα.

Χτυπάμε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη μαζί, προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα και κτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, το μπέικιν, τα μπαχαρικά, το χυμό πορτοκαλιού και το γάλα και αναμιγνύουμε.

Στο τέλος ρίχνουμε την καρύδα και ανακατεύουμε καλά.


Βάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε 40-45 λεπτά περίπου.


Όταν το βγάλουμε αφήνουμε 5 λεπτά και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα για να κρυώσει.

Τοποθετούμε στη συνέχεια σε δίσκο, απλώνουμε το γλάσο και από πάνω πασπαλίζουμε με την φρέσκια καρύδα.




4 σχόλια:

  1. Λατρεύω τα γλυκά με γλάσσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δυστυχώς Κική μου λατρεύω όλα τα γλυκά με γλάσσο ή χωρίς, αυτό είναι το μεγάλο μου πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. telio to glikaki kiria mou
    oreo blog ..
    kalo vradi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ'ευχαριστώ πολύ Βασιλική, είμαι καινούρια και είναι το χόμπυ μου πλέον το blog, γιατί το δημιούργησα τυχαία και εντελώς μόνη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή