Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Φακές με λουκάνικα και κρασί

Μια όμορφη χιονισμένη μέρα σαν την σημερινή, σας προτείνω ένα απολαυστικό φαγητό και χουχούλιασμα στο σπίτι, κοιτώντας από το παράθυρο το χιόνι που πέφτει απαλά και μας λευκαίνει την καρδιά.
Οι φακές είναι ένα όσπριο που το μαγειρεύω συχνά γιατί τυχαίνει κοινής αποδοχής από την οικογένεια.
Αυτή τη φορά επέλεξα να το εμπλουτίσω "λιγουλάκι" με το λουκάνικο και με αυτό τον τρόπο να  γίνει "λιγουλάκι" πιο δελεαστικό, απ' ότι είναι ήδη.
Ομολογουμένως το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό και κέρδισε πολύ θετικές εντυπώσεις, απ΄όλες τις πλευρές.


Φακές με λουκάνικα και κρασί


Υλικά
6 μικρά χωριάτικα λουκάνικα ή ένα μεγάλο κομμένο στα έξι
300 γρ φακές πράσινες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 - 2 καρότα σε ροδέλες
1-2 πατάτες σε τέταρτα(προαιρετικά)
2 φύλλα δάφνης
αλάτι-πιπέρι
2 ποτήρια (νερού) κρασί κόκκινο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας


Δημιουργία
Καθαρίζουμε, πλένουμε τις φακές και τις βράζουμε για 5 λεπτά σε νερό που τις σκεπάζει.
Στραγγίζουμε τις φακές και τις κρατάμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 5 λεπτά.


Προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για λίγο και ρίχνουμε τις πατάτες, το σκόρδο λιωμένο και τα καρότα να σοταριστούν ελαφρά και αυτά.
Ρίχνουμε τις φακές στην χύτρα ταχύτητας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί.
Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας στο άλλο ποτήρι κρασί και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε 3-4 ποτήρια ζεστό νερό, ανάλογα ποσό πηχτό το θέλουμε.
Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και από την ώρα που θα ανέβει ή βαλβίδα το αφήνουμε για 10-15 λεπτά περίπου, ανάλογα με την χύτρα. Στη δική μου χύτρα το αφήνω 10 λεπτά, κλείνω την φωτιά και το αφήνω πάνω στο μάτι μέχρι να κατέβει η βαλβίδα.
Σερβίρουμε ζεστό και ραντίζουμε με λίγο ξύδι μπαλσάμικο.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Cheese cake

Πολύ καιρό έχω να απολαύσω ένα cheese cake, αλλά φαίνεται ότι ήλθε επιτέλους η ώρα!!!
Διάλεξα μια πολύ εύκολη συνταγή, που την έχω κάνει και άλλη μια φορά παλαιότερα και μου άρεσε ιδιαίτερα.
Όπως ίσως έχετε διαπιστώσει όλο γλυκά αναζητώ, δηλαδή δεν έχω γράψει ποτέ εδώ μέσα: αχ!! πεθύμησα αυτό το φαγητό!!(και να το έχω γράψει ψέματα θα λέω!!)
Έχω λοιπόν αναρωτηθεί πολλές φορές...., γιατί λιγουρεύομαι ό,τι παχαίνει; το σκέφθηκα, το ξανασκέφτηκα, διάβασα!! και κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι η αναζήτηση γλυκών ίσως να σημαίνει ότι ψάχνω τρόπο να βελτιώσω την διάθεσή μου!!
Βέβαια θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το προηγούμενο γεύμα έγινε πριν πολλή ώρα ή ότι είμαι πολύ κουρασμένη, οπότε σ' αυτή την περίπτωση το σώμα αναζητά μια μεγάλη δόση ενέργειας.
Είναι γνωστό, ότι τα σάκχαρα από τα γλυκά, απορροφώνται πολύ γρηγορότερα από τον οργανισμό κι έτσι μας δίνουν άμεσα, μέσω της αύξησης της γλυκόζης του αίματος, σημαντική ποσότητα ενέργειας.
Ψυχραιμία λοιπόν!! δεν χρειάζεται η διάθεσή μας να είναι στα τάρταρα!! για τους χι, ψι, λόγους. Αναπτερώστε το ηθικό σας!!.
Επίσης ο καλός νυχτερινός ύπνος για να μας ξεκουράσει (μετά τις 12 κοιμάμαι, τι να σου κάνει;) και τα συχνά ημερήσια γεύματα, θα μας βοηθήσουν να μην λιγουρευόμαστε και τελικά να τρώμε ό,τι μας παχαίνει.
Θα μου πείτε: αν η διάθεσή σου δεν ήταν στα τάρταρα, αν δεν είχες κοιμηθεί στις 1:00, αν δεν ήσουν κουρασμένη, θα έφτιαχνες αυτό το γλυκό;  Κύριος είδε!!!


Cheese cake


Υλικά
250 γρ μπισκότα digestive
400 γρ τυρί κρέμα (2 πακέτα)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
100 γρ βούτυρο λιωμένο
1/4 της κούπας φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (από γλυκό πορτοκάλι)
1/4 της κούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
Για την διακόσμηση:
1 κούπα μαρμελάδα κεράσι ή άλλη με κομματάκια φρούτων
2-3 κουταλιές της σούπας νερό


Δημιουργία
Τρίβουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο.
Στρώνουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί με αποσπώμενο τοίχωμα ή σε ένα απλό ταψί 20 cm περίπου και αδειάζουμε τα μπισκότα.

Πατάμε με ένα κουτάλι να απλωθούν ομοιόμορφα.


Κτυπάμε στο μίξερ το τυρί με το ζαχαρούχο και προσθέτουμε λίγο λίγο τους χυμούς.

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το μπισκότο και στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.


Βάζουμε το γλυκό για 1 ώρα στο ψυγείο, στη συνέχεια το βγάζουμε και απλώνουμε στην επιφάνειά του ένα στρώμα μαρμελάδας.


Εάν η μαρμελάδα μας είναι πηχτή, την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, με 2-3 κουταλιές νερό να ζεσταθεί λίγο και να λιώσει. Αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρή και την απλώνουμε πάνω στο γλυκό.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο αρκετές ώρες να παγώσει και σερβίρουμε.

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Muffins σοκολάτα



Αυτό το κεκάκι είναι τύπου Starbucks (της γνωστής αλυσίδας καφέ), μοιάζει σαν αυτό που σερβίρουν στα Starducks.
Αναρωτιέμαι γιατί όταν λέω Starbucks, πάντα μου έρχεται στο μυαλό η Δρέσδη, εμείς να περπατάμε μέσα στο χιόνι, μπροστά μας το Starbucks, αλλά δυστυχώς γεμάτο, δεν υπήρχε τραπέζι ούτε για δείγμα(απωθημένο μου έμεινε!!).
Ευτυχώς δίπλα του ένα παραδοσιακό καφέ, μας σέρβιρε ζεστή σοκολάτα, η βιτρίνα του ήταν γεμάτη με  όλων των ειδών τα  stolen , με βούτυρο, χωρίς βούτυρο, με μαργαρίνη, διαίτης, με φρούτα, με ξηρούς καρπούς, με σοκολάτα, τρελαινόσουν!! 
Βέβαια σ' αυτές τις αλυσίδες καφέ, αυτά τα μαφινάκια τα πληρώνουμε χρυσά, γιατί να μην τα φτιάξουμε μόνοι μας και να τα απολαύσουμε με το καφεδάκι μας; ουδείς λόγος δεν υπάρχει!!


muffins σοκολάτα


Υλικά
115 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ κακάο
75 γρ ζάχαρη
1 γιαούρτι
40 γρ ηλιέλαιο 
1 αυγό
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
2 κουταλιές γάλα
50 γρ κομματάκια σοκολάτας 


Δημιουργία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά: αλεύρι, μπέϊκιν, σόδα, ζάχαρη και κακάο.


Σε ένα άλλο μπολ κτυπάμε το αυγό, το γάλα, το γιαούρτι και το λάδι.


Ενώνουμε τα δύο μείγματα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας.


Μοιράζουμε το μείγμα σε χάρτινες θήκες για muffins, τοποθετημένες στην ειδική φόρμα.


Μπορούμε να ρίξουμε μερικά κομματάκια σοκολάτας extra στην κορυφή πριν από το ψήσιμο(όχι τόσο μεγάλο που έβαλα εγώ γιατί θα καθίσει).
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου.

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Ανατολίτικη πίτσα με κιμά



Πίτσα!! η αγαπημένη όλων!! σε μια εκδοχή που εύκολα μπορεί να σας μαγέψει. Εύκολη, γρήγορη και απείρως νόστιμη και υγιεινή αφού αποφεύγετε αλλαντικά και πολλά τυριά.
Τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχονται σ' αυτό το πιάτο είναι το λυκοπένιο της ντομάτας, οι πολυφαινόλες από τις ελιές και ακόμη η κερκετίνη των κρεμμυδιών.
Μπορεί το όνομα κερκετίνη να μην σας λέει τίποτα(όπως δεν έλεγε και σε μένα πριν το διαβάσω!!), αλλά πρόκειται για μια θαυματουργή ουσία που εμπεριέχεται σε διάφορα τρόφιμα αλλά και στο κόκκινο κρασί.
Ανήκει στην τάξη των βιοφλαβονοειδών και είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού και προστατεύει τα κύτταρα από πιθανές αλλοιώσεις.  
Επίσης μια διατροφή πλούσια σε κερκετίνη, αυξάνει την αντοχή κατά 15%. Η πολύτιμη κερκετίνη λειτουργεί σαν φυσική πολυβιταμίνη και με απλό και φυσικό τρόπο, ενισχύει τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μας απαλλάσσει από το ενοχλητικό αίσθημα της κούρασης.
Εκτός από το κρεμμύδι, η κερκετίνη εμπεριέχεται στα κόκκινα μήλα, το πράσινο και το μαύρο τσάι, το λάχανο, το μπρόκολο, τα φασολάκια, το γκρέιπφρούτ και άλλα.
Ας έλθουμε όμως στο κυρίως θέμα μας, που είναι η πίτσα.
Αυτού του τύπου η πίτσα, ξέρω ότι φτιάχνεται, χωρίς να μαγειρέψουμε τον κιμά, απλά ζυμώνοντας μαζί όλα τα υλικά και απλώνοντάς τα πάνω στη ζύμη.
Εγώ επέλεξα να μαγειρέψω τον κιμά και συγχρόνως να μειώσω τον χρόνο ψησίματος στον φούρνο. 
Το έκανα γιατί έπαθα μια ανασφάλεια για τον αμαγείρευτο κιμά και επίσης γιατί σκέφτηκα ότι θα γίνει πιο νόστιμη.
Βέβαια μέτρο σύγκρισης δεν έχω, αφού δεν έχω φτιάξει την πίτσα με τον άλλο τρόπο.
Ίσως την επόμενη φορά να δοκιμάσω τον άλλο τρόπο, δηλαδή να αναμείξω όλα τα υλικά της γέμισης, να απλώσω πάνω στα πιτάκια και να τα ψήσω για 30 λεπτά.
Τότε θα σας πω ποια πίτσα ήταν πιο νόστιμη!!
Προς το παρόν σας δείχνω αυτό που έκανα και μας άρεσε πάρα πολύ.
Ανατολίτικη πίτσα με κιμά


Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κεσεδάκι απλό γιαούρτι
170 γρ.νερό για τη ζύμη


Για τη γέμιση
400 γρ κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο, αρνί ή κοτόπουλο)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι πάπρικα
4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι μπαχαρικά(μείγμα για κρέας ή κοτόπουλο)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φρέσκιες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια
100 γρ πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες σε ροδέλες
120 γρ τυρί τριμμένο (κασέρι, γραβιέρα γλυκιά κτλ)
αλάτι


Δημιουργία
Πρώτα από όλα φτιάχνουμε τη γέμιση(μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη).
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι

και στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά, τις πιπεριές(δεν έβαλα γιατί είμαι ξεχασιάρα) και το σκόρδο να τσιγαριστούν κι αυτά.
Ρίχνουμε την πάστα ντομάτας, χωρίς να την διαλύσουμε σε νερό και ανακατεύουμε κυκλικά να διαλυθεί και να πάει παντού.
Προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα, τον μαϊντανό, τις ελιές την πάπρικα, αλάτι, τα μπαχαρικά και αν χρειαστεί λίγο νερό για να βράσει το φαγητό για 10-15 λεπτά και να μείνει με το ζουμί του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το τριμμένο τυρί.


Φτιάχνουμε τη ζύμη: σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το αλάτι, το νερό και ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα του γιαουρτιού. Ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει ομοιόμορφο.
Η ζύμη αυτή  δεν χρειάζεται να φουσκώσει, γιατί δεν έχει μαγιά. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να την αφήσουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά.
Η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολλώδης και μαλακή, θα την χειριστούμε απλώνοντας στον πάγκο μας και στα χέρια μας λίγο αλεύρι και θα την χωρίσουμε σε 10 μπαλάκια.


Ανοίγουμε τα ζυμαράκια, με ένα μικρό πλάστη ή ακόμη και με το χέρι μας σε πιτάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο.


Απλώνουμε πάνω στις πιτούλες ομοιόμορφα την γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.



Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Κέικ με πορτοκάλι χωρίς βούτυρο



Δεν τον αντέχω τον χειμώνα!! χίλιες φορές προτιμώ το καλοκαιράκι, αλλά τι να κάνουμε; αναγκαίο κακό!!
Βέβαια δεν λέω, έχει κι ο χειμώνας τις χάρες του, με αυτές ξεγελιέμαι κι έτσι περνάει ο καιρός για να έρθει το καλοκαιράκι.
Ένας τρόπος για να το πετύχω είναι οι χειμωνιάτικες εκδρομούλες, που σε κρατούν σε εγρήγορση για τις κρύες μέρες που ακολουθούν.
Εκδρομούλες, θα μου πείτε!! αλλά με τι ρευστό στις εποχές που διανύουμε; είναι κι αυτό ένα ζήτημα, αλλά δεν χρειάζεται να κάνουμε δαπανηρά ταξιδάκια, μικρές εκδρομές προσιτές στο βαλάντιό μας, με καλή παρέα για να περνάμε καλά. Η φτώχια θέλει καλοπέραση!!
Και τώρα που είπα καλοπέραση!! να σας κεράσω το παρακάτω γλυκάκι, γιατί το κάθε γλυκό θεωρείται καλοπέραση στις μέρες μας, αφού μας γλυκαίνει μετά από τόσες πίκρες που παίρνουμε καθημερινά. 


Κέικ με πορτοκάλι χωρίς βούτυρο


Υλικά
3 αυγά
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (150 γρ)
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
3 πορτοκάλια


Σιρόπι
Ο χυμός από τα 3 πορτοκάλια (περίπου 1 ποτήρι γεμάτο)
Ο χυμός από 1/2 λεμόνι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό


Δημιουργία
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια
Παίρνουμε το ξύσμα από τα 3 πορτοκάλια και κρατάμε τα πορτοκάλια για το χυμό.
Κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να φουσκώσουν.


Κτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι.
Προσθέτουμε κοσκινισμένο το αλεύρι και το μπέικιν πάνω από τους κρόκους των αυγών εναλλάξ με την μαρέγκα.
Ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 24χ24 και βάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Ε ν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά για 7 λεπτά και περιχύνουμε το κεικ όταν βγεί από το φούρνο.
Σερβίρουμε αν θέλουμε με γλυκό πορτοκάλι, το δικό μου γλυκό πορτοκάλι είναι δια χειρός χρυσοχέρας θείας Ελένης.

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Φάβα

Κάπου διάβασα ότι η φάβα ήταν τόσο σημαντική για τους Ρωμαίους ώστε είχαν δώσει το όνομά της σε μια από τις πιο γνωστές Ρωμαϊκές οικογένειες: τους Φάβιους!! Ενδιαφέρον!!
Η φάβα πιστεύω ότι είναι πολύ αγαπητή στα παιδιά, τουλάχιστον στο δικό μου είναι. Είναι βλέπετε η υφή της κρέμας, που τις δίνει αυτό το προτέρημα, έναντι άλλων οσπρίων.
Αγαπητή αλλά όχι αβασάνιστα!!! πολλές φορές τα παιδιά λένε, δεν μου αρέσει αυτό το φαγητό, χωρίς να το έχουν δοκιμάσει, μόνο από προκατάληψη.
Εκεί είναι που πρέπει να επιμένεις  λίγο και ίσως με μια δοκιμή να κερδίσει μερικά από τα πολλά φαγητά, που σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν εκτός παιχνιδιού.
Μέσα στο παιχνίδι λοιπόν η φάβα!!! γι' αυτό την μαγειρεύω συχνά.
Αδιαμφισβήτητα η φάβα είναι μια πολύ ευεργετική τροφή και μπορεί επάξια να αντικαταστήσει το κρέας.
Επιλέγω πάντα μια καλής ποιότητας φάβα, συγκεκριμένα την ονομαστή φάβα από τα Καμπιά Ευβοίας, αλλά και την φάβα Σαντορίνης αν βρω.  
Φάβα


Υλικά (για 4 άτομα)
250 γρ φάβα
1 μικρό κρεμμύδι
3 μέτρια καρότα
1 κουταλιά της σούπας λάδι
αλάτι-πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
κρεμμύδι σε φέτες
χυμό λεμονιού  
ή ξύδι μπαλσάμικο 
ρίγανη
1/2 κούπα λάδι


Δημιουργία
Καθαρίζουμε την φάβα και την πλένουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι.
Ρίχνουμε την φάβα σε μια χύτρα ταχύτητας και την σκεπάζουμε με νερό, φροντίζοντας το νερό να είναι ένα δάχτυλο πάνω από τη φάβα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση. Όταν βγάλει αφρό ξαφρίζουμε μέχρι να μείνει καθαρό και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καρότα καθαρισμένα  και κομμένα σε κομμάτια.  Ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι και κλείνουμε την χύτρα.
Όταν ανέβει η βαλβίδα χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και βράζουμε για 6-7 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε τη χύτρα, αλατοπιπερώνουμε και με ένα mini pimer πολτοποιούμε το περιεχόμενο.


Αλλιώς μπορούμε να το πολτοποιήσουμε σε ένα μπλέντερ.
Σερβίρουμε με κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, φέτα, λίγο από το λάδι, ρίγανη, λεμόνι ή ξύδι μπαλσάμικο.
Εναλλακτικά εγώ αυτή την φορά, επειδή είχα αυτή την λαχταριστή βιολογική ρόκα στο κήπο μου, φυτεμένη από τα χεράκια μου....


έφτιαξα ένα ντρέσσινγκ με: 
4 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού, 
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο, 
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, 
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Έστρωσα 4-5 φύλλα ρόκας σε ένα πιάτο, τα ράντισα με αρκετό ντρέσσινγκ, πάνω τους έστρωσα την φάβα και την περιέχυσα με το υπόλοιπο ντρέσσινγκ.
Απίθανο!!!


Σημείωση:
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα, βάζουμε την φάβα σε κατσαρόλα, ρίχνουμε 1/2 κούπα νερό παραπάνω και
βράζουμε 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα. 
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό, έτσι ώστε στο τέλος  το νερό να φθάνει ίσα ίσα στο ύψος της φάβας.
Η φάβα κρυώνοντας, μετά την πολτοποίηση, θα πήζει περισσότερο. 

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Ho Ho Ho Chef !!!!


Η φίλη μας  Μώβ με έβαλε και μένα στο παιχνίδι και έχω να ομολογήσω ενώπιον σας, ότι δεν το μετάνιωσα, αντιθέτως μάλιστα το χάρηκα απίστευτα πολύ και την ευχαριστώ γι' αυτό.
Πολύ καιρό ξέρω το funky blog της αγαπητής Εύας, οπότε δεν χρειάστηκαν και πολλές συστάσεις.
Έχω κάνει πολλές φορές περιήγηση στις νόστιμες συνταγές του κι έτσι δεν χρειάστηκε να σκεφτώ πολύ ποιες συνταγές θα διαλέξω.
Φυσικά όπως θα περιμένατε, η πρώτη μου αναζήτηση ήταν που αλλού; στα γλυκά!! σαν γλυκατζού που είμαι.
Εκ πρώτης όψεως, ήθελα να φτιάξω κάτι σοκολατένιο και επειδή είχα κάτι μελομακάρονα να περιμένουν, σκέφτηκα να φτιάξω: 
                                 1
         Τρούφες bitter Σοκολάτας με εσάνς πορτοκαλιού 
                    
(για την αρχική συνταγή κλικ στον τίτλο της συνταγής)
Υλικά για 24 κομμάτια
225 γρ κουβερτούρα 70% περιεκτικότητα σε κακάο
250 γρ μελομακάρονα
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς πορτοκαλιού
100 ml κρέμα γάλακτος
κακάο άγλυκο
Δημιουργία
Μέσα σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος και την εσάνς πορτοκαλιού.


Θρυμματίζουμε τα μελομακάρονα στο multi, προσθέτουμε την φρυγανιά και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια ενώνουμε την λιωμένη κουβερτούρα με τα μελομακάρονα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μετά από αυτό πλάθουμε μπαλάκια μετρίου μεγέθους.
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου και τα κυλάμε στο κακάο.


Επισημάνσεις:
1. Τα μελομακάρονα δεν τα έσπασα με το χέρι,τα έτριψα τελείως στο multi, γιατί ήθελα να έχουν πιο στρογγυλό σχήμα.
2.  Το μείγμα των μελομακάρονων (το δικό μου) ήταν αρκετά στεγνό. Αυτό συνέβη γιατί δεν ήταν μαλακά και πολύ σιροπιαστά και επίσης τα γιατί τα έτριψα τελείως.
Γι' αυτό το λόγο, όταν έλιωνα την κουβερτούρα πρόσθεσα μαζί 100 ml κρέμα γάλακτος. 
3.  Έβαλα εσάνς πορτοκαλιού, γιατί δεν ήταν εύκολο να βρώ λάδι τρούφας.
4.  Δεν έβαλα δαμάσκηνα γιατί τότε τα πιτσιρίκια της παρέας δεν θα τα ακουμπούσαν!!
Το αποτέλεσμα ήταν ότι με έτοιμα υλικά και πολύ εύκολα είχαμε νοστιμότατα τρουφάκια και τα ευχαριστηθήκαμε ιδιαιτέρως.

2
Καλά είναι τα γλυκά, δεν το συζητώ!! αλλά έπρεπε να φάμε  κατιτίς!!!.
Είχα πάρει κιμά και λέω ας δούμε τώρα τι θα μας ταΐσει η Εύα και η Εύα μας τάισε καλά!!   Γιουβαρλάκια Πρασόσουπα!!! Πολύ νόστιμο και θρεπτικό φαγητό. Συν τοις άλλοις βρήκα τρόπο να φάει ο γιος μου τα πράσα, γιατί με αυτό τον τρόπο του άρεσαν πάρα πολύ  και είναι σίγουρο ότι σε άλλη περίπτωση δεν θα τα έτρωγε.


(για την πρωτότυπη συνταγή κλικ πάνω στον τίτλο)
Υλικά για τα γιουβαρλάκια
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια τριμμένα
1/2 κούπα ρύζι γλασσέ
1 αυγό 
2 κουταλιές ελαιόλαδο
μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι


Για την πρασόσουπα
1100ml νερό
500 ml ζωμό λαχανικών
4 πράσα
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μεγάλες πατάτες
50 γρ. βούτυρο
1 γιαούρτι
μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι


Δημιουργία
Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα του κιμά να μείνει για 10 λεπτά στο ψυγείο.


Στη συνέχεια πλάθουμε ομοιόμορφους κεφτέδες.
Πρασόσουπα:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με λίγο αλάτι και ρίχνουμε τα λαχανικά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
Βράζουμε 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.



Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα λαχανικά.
Στο ζωμό που έβρασαν προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και το βούτυρο.
Πολτοποιούμε τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες και τα προσθέτουμε και αυτά στην κατσαρόλα.
Όταν βράσει το μείγμα ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και βράζουμε για 30 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και βράζουμε ακόμη 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Επισημάνσεις
1.  Έβαλα 2 μεγάλες πατάτες και δεν τις πολτοποίησα, τις άφησα   να συνοδεύσουν το φαγητό. Η σούπα έγινε αρκετά πηχτή και χωρίς αυτές και έπηξε κι άλλο όταν κρύωσε.
2. Χρησιμοποίησα γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος, γιατί αυτό είχα στο ψυγείο μου.
3.  Όπως βλέπετε από το χρώμα της σούπας έβαλα και το πράσινο από τα πράσα.
Γενικά ήταν ένα φαγητό που το έφαγε όλη η οικογένεια  και μάλιστα δημιούργησε και ενδιαφέροντα ερωτήματα για τον τρόπο που κατασκευάστηκε.
3
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ
Όμως...!!! δεν θα μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό να φτιάξω ακόμη ένα γλυκό. Βλέπετε οι τρούφες είναι γλυκό καλωσορίσματος και έπρεπε να υπάρχει και ένα γλυκό για μετά το φαγητό(δικαιολογίες!!!). Τι περιμένατε; να φτιάξω 2 φαγητά και ένα γλυκό; χάσατε!!!
Σειρά είχε μετά την σοκολάτα ή επόμενη αδυναμία μου τα σιροπιαστά. 
Και τι σιροπιαστό!! πολίτικο!! Εκμέκ Πολίτικο, απίθανο γλυκό, καιρό ήθελα να το φτιάξω και επιτέλους τα κατάφερα.


(για την αρχική συνταγή, ξέρετε...κλικ πάνω στον τίτλο)
Υλικά
160 γρ αλεύρι για τσουρέκι
12 γρ. νωπή μαγιά
50 γρ βούτυρο
20 γρ. ζάχαρη
1 μικρό αυγό
50 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1/2 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο
1/4 κουταλάκι αλάτι


Σιρόπι
400 γρ ζάχαρη
280 γρ νερό
1 ξυλάκι κανέλα
λίγες σταγόνες λεμονιού


Κρέμα ζαχαροπλαστικής
60 γρ αλεύρι
75 γρ ζάχαρη
400 γρ γάλα φρέσκο
25 γρ κόρν φλάουρ
1 βανίλια
50 γρ μαργαρίνη
1 κουταλιά της σούπας Grand Marnier (προαιρετικά)
Για τη διακόσμηση
Σαντιγί
φιστίκι Αιγίνης τριμμένο


Δημιουργία
Ετοιμάζουμε τα υλικά στο μπολ του μίξερ: το γάλα χλιαρό(διαλύουμε μέσα τη μαγιά), το βούτυρο λιωμένο, το αυγό, το γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου, την ζάχαρη και την βανίλια και τα χτυπάμε να ενσωματωθούν καλά.
Ρίχνουμε, το ξύσμα, το μαχλέπι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη λεία και μαλακή.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Η ΖΥΜΗ
Βάζουμε τη ζύμη, σκεπασμένη με μια πετσέτα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 40 βαθμούς και σβήνουμε το φούρνο.
Αφήνουμε εκεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 20χ28 περίπου και απλώνουμε ομοιόμορφα την ζύμη.
ΤΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
Βάζουμε πάλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 40 βαθμούς και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη.
Βγάζουμε από το φούρνο. Προθερμαίνουμε αυτή τη φορά το φούρνο στους 160 βαθμούς  στον αέρα και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε το τσουρέκι πάνω σε μια λαδόκολλα.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 120 βαθμούς και συνεχίζουμε να ψήνουμε το τσουρέκι για 30 λεπτά ακόμη.
Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε ξανά μέσα στο ταψί. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά.
Τρυπάμε το τσουρέκι παντού με μια οδοντογλυφίδα.
Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το ζεστό σιρόπι πάνω στο κρύο τσουρέκι.
ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
Αφήνουμε στην άκρη το ταψί με το τσουρέκι να απορροφήσει τελείως το σιρόπι (περίπου για 2 ώρες) και φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να πήξει τελείως το μείγμα.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει. Εναλλακτικά, αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε έτοιμη κρέμα  σε φακελάκι.
Στρώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από το τσουρέκι.
Διακοσμούμε με σαντιγί και πασπαλίζουμε με το τριμμένο φιστίκι.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Επισημάνσεις

1.  Έβαλα τη ζύμη, αφού φούσκωσε, σε παραλληλόγραμμο (20χ28) μίας χρήσης ταψάκι, γιατί ήθελα να κάνω το γλυκό δώρο. 
2.  Η ζύμη αφού ψήθηκε έγινε κάτι σαν τσουρεκένιο παξιμάδι, την σιρόπιασα με όλο το σιρόπι, αν και τελικά αποδείχθηκε ότι δεν χρειαζόταν όλο. Γι' αυτό άλλαξα λίγο τις αναλογίες για το σιρόπι.
3.  Η δόση της ζύμης ήλθε κουτί στο συγκεκριμένο ταψάκι, έφτιαξα και μια κρέμα ζαχαροπλαστικής με 400 ml γάλα, στόλισα με σαντιγί και φυστικάκι και ήλθε κι έδεσε το γλυκό που λένε.

  Το μόνο που έχω να πω για αυτό το γλυκό είναι, ότι είναι πραγματικά πολίτικο και σαν πολίτικο είναι εγγυημένο και επιπροσθέτως δεν μπορεί να χάσει ποτέ την διαχρονική του αξία.
Όσον αφορά αν πέτυχε σαν δώρο, τι να σας πω....δεν έμεινε ψίχουλο!!!


Υ.Γ 
Εύα μου στείλε μου την διεύθυνσή σου, να σου στείλω ένα μικρό δωράκι για την κουζίνα. Το mail μου είναι πάνω αριστερά στην σελίδα μου.
Ευχαριστώ πολύ για τις νόστιμες συνταγές σου.