Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Φακές με λουκάνικα και κρασί

Μια όμορφη χιονισμένη μέρα σαν την σημερινή, σας προτείνω ένα απολαυστικό φαγητό και χουχούλιασμα στο σπίτι, κοιτώντας από το παράθυρο το χιόνι που πέφτει απαλά και μας λευκαίνει την καρδιά.
Οι φακές είναι ένα όσπριο που το μαγειρεύω συχνά γιατί τυχαίνει κοινής αποδοχής από την οικογένεια.
Αυτή τη φορά επέλεξα να το εμπλουτίσω "λιγουλάκι" με το λουκάνικο και με αυτό τον τρόπο να  γίνει "λιγουλάκι" πιο δελεαστικό, απ' ότι είναι ήδη.
Ομολογουμένως το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό και κέρδισε πολύ θετικές εντυπώσεις, απ΄όλες τις πλευρές.


Φακές με λουκάνικα και κρασί


Υλικά
6 μικρά χωριάτικα λουκάνικα ή ένα μεγάλο κομμένο στα έξι
300 γρ φακές πράσινες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 - 2 καρότα σε ροδέλες
1-2 πατάτες σε τέταρτα(προαιρετικά)
2 φύλλα δάφνης
αλάτι-πιπέρι
2 ποτήρια (νερού) κρασί κόκκινο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας


Δημιουργία
Καθαρίζουμε, πλένουμε τις φακές και τις βράζουμε για 5 λεπτά σε νερό που τις σκεπάζει.
Στραγγίζουμε τις φακές και τις κρατάμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 5 λεπτά.


Προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για λίγο και ρίχνουμε τις πατάτες, το σκόρδο λιωμένο και τα καρότα να σοταριστούν ελαφρά και αυτά.
Ρίχνουμε τις φακές στην χύτρα ταχύτητας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί.
Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας στο άλλο ποτήρι κρασί και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε 3-4 ποτήρια ζεστό νερό, ανάλογα ποσό πηχτό το θέλουμε.
Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και από την ώρα που θα ανέβει ή βαλβίδα το αφήνουμε για 10-15 λεπτά περίπου, ανάλογα με την χύτρα. Στη δική μου χύτρα το αφήνω 10 λεπτά, κλείνω την φωτιά και το αφήνω πάνω στο μάτι μέχρι να κατέβει η βαλβίδα.
Σερβίρουμε ζεστό και ραντίζουμε με λίγο ξύδι μπαλσάμικο.

20 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Mari!
    Οι φακές είναι από τα λίγα όσπρια που τρώω. Φαίνεται πάρα πολύ νόστιμο το πιάτο σου! Μια ερώτηση... Αν δεν είναι πράσινες οι φακές πειράζει;
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι φακές είναι και για μας αγαπημένο φαγητό, όσο για την ερώτηση... καθόλου δεν πειράζει!!
      καλό μεσημέρι επίσης.

      Διαγραφή
  2. Μμμμ! Οι φακές, και μάλιστα ενισχυμένες γευστικά, είναι το καλύτερο για τις ημέρες τις παγωμένες.
    Μαρί, καλομαγειρεμένο, χυλωμένο και λαχταριστό το πιάτο σου. Τέλειο!

    Καλό και ξεκούραστο απόγευμα, εύχομαι.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, η αλήθεια είναι ότι τα λουκάνικα το απογειώνουν!!
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραίο φαγητό, πωπω!!!Ότι πρέπει για το κρύο και μεις στην οικογένεια αγαπάμε τις φακές!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα όσπρια είναι απολαυστικά με το κρύο. Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Αχ τι ωραίο ρουστικ πιάτο ειναι αυτό Μαράκι μου! Πολύ ωραίος συνδιασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουστίκ? μ'αρέσει ο χαρακτηρισμός!!

      Διαγραφή
  5. Τέτοια θέλω να βλέπω, χουχουλιάρικα νόστιμα φαγάκια, γιατί κρυώνωωωωω!!!!
    Πολύ νόστιμος συνδυασμός Μαράκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα νόστιμος και πολύ χουχουλιάρικος!! φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Έτσι με τα λουκάνικα θα τη προτιμήσουν και μερικοί μερικοί που δεν την καταδέχονται :-). Τη ζήλεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vita μου αυτοί που δεν την καταδέχονται έχουν χάσει αδιαμφισβήτητα.

      Διαγραφή
  7. Αγαπώ!!!Καλό βράδυ,φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ επίσης την λατρεύω!!

      Διαγραφή
  8. Δεν εχω δοκιμασει ποτε τις φακες με λουκανικο αλλα μου φαινεται πολυ πολυ νοστημο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην αργήσεις να τις δοκιμάσεις!!

      Διαγραφή
  9. Τις φακές τις έτρωγα πολύ όταν ήμουνα μικρή, τόσο πολύ που τις βαρέθηκα λιγάκι και πια τις τρώω σπάνια. Αυτές εδώ θα ήταν μια πολύ καλή αφορμή να τις ξαναφάω! Ο γιος μου δε θα τις λάτρευε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κακώς Κατερίνα, να τις ξαναβάλεις στο μενού, είναι πολύ καλές και για το παιδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιαμ για το λουκανικο,μπλιαχ για τις φακες!παρ'ολο που τις μαγειρευω-και ολοι τις τρώνε-εγω δεν τις βαζω στο στομα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί; τόσο ωραίο όσπριο!! και δεν το τρώμε; για δοκίμασε, για δοκίμασε!!

      Διαγραφή