Μια όμορφη χιονισμένη μέρα σαν την σημερινή, σας προτείνω ένα απολαυστικό φαγητό και χουχούλιασμα στο σπίτι, κοιτώντας από το παράθυρο το χιόνι που πέφτει απαλά και μας λευκαίνει την καρδιά.
Οι φακές είναι ένα όσπριο που το μαγειρεύω συχνά γιατί τυχαίνει κοινής αποδοχής από την οικογένεια.
Αυτή τη φορά επέλεξα να το εμπλουτίσω "λιγουλάκι" με το λουκάνικο και με αυτό τον τρόπο να γίνει "λιγουλάκι" πιο δελεαστικό, απ' ότι είναι ήδη.
Ομολογουμένως το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό και κέρδισε πολύ θετικές εντυπώσεις, απ΄όλες τις πλευρές.
Υλικά
6 μικρά χωριάτικα λουκάνικα ή ένα μεγάλο κομμένο στα έξι
300 γρ φακές πράσινες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 - 2 καρότα σε ροδέλες
1-2 πατάτες σε τέταρτα(προαιρετικά)
2 φύλλα δάφνης
αλάτι-πιπέρι
2 ποτήρια (νερού) κρασί κόκκινο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Δημιουργία
Καθαρίζουμε, πλένουμε τις φακές και τις βράζουμε για 5 λεπτά σε νερό που τις σκεπάζει.
Στραγγίζουμε τις φακές και τις κρατάμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για λίγο και ρίχνουμε τις πατάτες, το σκόρδο λιωμένο και τα καρότα να σοταριστούν ελαφρά και αυτά.
Ρίχνουμε τις φακές στην χύτρα ταχύτητας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί.
Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας στο άλλο ποτήρι κρασί και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε 3-4 ποτήρια ζεστό νερό, ανάλογα ποσό πηχτό το θέλουμε.
Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και από την ώρα που θα ανέβει ή βαλβίδα το αφήνουμε για 10-15 λεπτά περίπου, ανάλογα με την χύτρα. Στη δική μου χύτρα το αφήνω 10 λεπτά, κλείνω την φωτιά και το αφήνω πάνω στο μάτι μέχρι να κατέβει η βαλβίδα.
Σερβίρουμε ζεστό και ραντίζουμε με λίγο ξύδι μπαλσάμικο.
Οι φακές είναι ένα όσπριο που το μαγειρεύω συχνά γιατί τυχαίνει κοινής αποδοχής από την οικογένεια.
Αυτή τη φορά επέλεξα να το εμπλουτίσω "λιγουλάκι" με το λουκάνικο και με αυτό τον τρόπο να γίνει "λιγουλάκι" πιο δελεαστικό, απ' ότι είναι ήδη.
Ομολογουμένως το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό και κέρδισε πολύ θετικές εντυπώσεις, απ΄όλες τις πλευρές.
Φακές με λουκάνικα και κρασί
Υλικά
6 μικρά χωριάτικα λουκάνικα ή ένα μεγάλο κομμένο στα έξι
300 γρ φακές πράσινες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 - 2 καρότα σε ροδέλες
1-2 πατάτες σε τέταρτα(προαιρετικά)
2 φύλλα δάφνης
αλάτι-πιπέρι
2 ποτήρια (νερού) κρασί κόκκινο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Δημιουργία
Καθαρίζουμε, πλένουμε τις φακές και τις βράζουμε για 5 λεπτά σε νερό που τις σκεπάζει.
Στραγγίζουμε τις φακές και τις κρατάμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για λίγο και ρίχνουμε τις πατάτες, το σκόρδο λιωμένο και τα καρότα να σοταριστούν ελαφρά και αυτά.
Ρίχνουμε τις φακές στην χύτρα ταχύτητας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί.
Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας στο άλλο ποτήρι κρασί και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε 3-4 ποτήρια ζεστό νερό, ανάλογα ποσό πηχτό το θέλουμε.
Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και από την ώρα που θα ανέβει ή βαλβίδα το αφήνουμε για 10-15 λεπτά περίπου, ανάλογα με την χύτρα. Στη δική μου χύτρα το αφήνω 10 λεπτά, κλείνω την φωτιά και το αφήνω πάνω στο μάτι μέχρι να κατέβει η βαλβίδα.
Σερβίρουμε ζεστό και ραντίζουμε με λίγο ξύδι μπαλσάμικο.
Καλησπέρα Mari!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φακές είναι από τα λίγα όσπρια που τρώω. Φαίνεται πάρα πολύ νόστιμο το πιάτο σου! Μια ερώτηση... Αν δεν είναι πράσινες οι φακές πειράζει;
Καλό μεσημέρι!
Οι φακές είναι και για μας αγαπημένο φαγητό, όσο για την ερώτηση... καθόλου δεν πειράζει!!
Διαγραφήκαλό μεσημέρι επίσης.
Μμμμ! Οι φακές, και μάλιστα ενισχυμένες γευστικά, είναι το καλύτερο για τις ημέρες τις παγωμένες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρί, καλομαγειρεμένο, χυλωμένο και λαχταριστό το πιάτο σου. Τέλειο!
Καλό και ξεκούραστο απόγευμα, εύχομαι.
Ζ.
Ευχαριστώ πολύ, η αλήθεια είναι ότι τα λουκάνικα το απογειώνουν!!
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.
Πολύ ωραίο φαγητό, πωπω!!!Ότι πρέπει για το κρύο και μεις στην οικογένεια αγαπάμε τις φακές!!!Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα όσπρια είναι απολαυστικά με το κρύο. Φιλιά.
ΔιαγραφήΑχ τι ωραίο ρουστικ πιάτο ειναι αυτό Μαράκι μου! Πολύ ωραίος συνδιασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡουστίκ? μ'αρέσει ο χαρακτηρισμός!!
ΔιαγραφήΤέτοια θέλω να βλέπω, χουχουλιάρικα νόστιμα φαγάκια, γιατί κρυώνωωωωω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμος συνδυασμός Μαράκι!
Φιλιά!
Έλενα νόστιμος και πολύ χουχουλιάρικος!! φιλιά.
ΔιαγραφήΈτσι με τα λουκάνικα θα τη προτιμήσουν και μερικοί μερικοί που δεν την καταδέχονται :-). Τη ζήλεψα!
ΑπάντησηΔιαγραφήVita μου αυτοί που δεν την καταδέχονται έχουν χάσει αδιαμφισβήτητα.
ΔιαγραφήΑγαπώ!!!Καλό βράδυ,φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ επίσης την λατρεύω!!
ΔιαγραφήΔεν εχω δοκιμασει ποτε τις φακες με λουκανικο αλλα μου φαινεται πολυ πολυ νοστημο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην αργήσεις να τις δοκιμάσεις!!
ΔιαγραφήΤις φακές τις έτρωγα πολύ όταν ήμουνα μικρή, τόσο πολύ που τις βαρέθηκα λιγάκι και πια τις τρώω σπάνια. Αυτές εδώ θα ήταν μια πολύ καλή αφορμή να τις ξαναφάω! Ο γιος μου δε θα τις λάτρευε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚακώς Κατερίνα, να τις ξαναβάλεις στο μενού, είναι πολύ καλές και για το παιδί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιαμ για το λουκανικο,μπλιαχ για τις φακες!παρ'ολο που τις μαγειρευω-και ολοι τις τρώνε-εγω δεν τις βαζω στο στομα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί; τόσο ωραίο όσπριο!! και δεν το τρώμε; για δοκίμασε, για δοκίμασε!!
Διαγραφή