Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Ανατολίτικη πίτσα με κιμά



Πίτσα!! η αγαπημένη όλων!! σε μια εκδοχή που εύκολα μπορεί να σας μαγέψει. Εύκολη, γρήγορη και απείρως νόστιμη και υγιεινή αφού αποφεύγετε αλλαντικά και πολλά τυριά.
Τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχονται σ' αυτό το πιάτο είναι το λυκοπένιο της ντομάτας, οι πολυφαινόλες από τις ελιές και ακόμη η κερκετίνη των κρεμμυδιών.
Μπορεί το όνομα κερκετίνη να μην σας λέει τίποτα(όπως δεν έλεγε και σε μένα πριν το διαβάσω!!), αλλά πρόκειται για μια θαυματουργή ουσία που εμπεριέχεται σε διάφορα τρόφιμα αλλά και στο κόκκινο κρασί.
Ανήκει στην τάξη των βιοφλαβονοειδών και είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού και προστατεύει τα κύτταρα από πιθανές αλλοιώσεις.  
Επίσης μια διατροφή πλούσια σε κερκετίνη, αυξάνει την αντοχή κατά 15%. Η πολύτιμη κερκετίνη λειτουργεί σαν φυσική πολυβιταμίνη και με απλό και φυσικό τρόπο, ενισχύει τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μας απαλλάσσει από το ενοχλητικό αίσθημα της κούρασης.
Εκτός από το κρεμμύδι, η κερκετίνη εμπεριέχεται στα κόκκινα μήλα, το πράσινο και το μαύρο τσάι, το λάχανο, το μπρόκολο, τα φασολάκια, το γκρέιπφρούτ και άλλα.
Ας έλθουμε όμως στο κυρίως θέμα μας, που είναι η πίτσα.
Αυτού του τύπου η πίτσα, ξέρω ότι φτιάχνεται, χωρίς να μαγειρέψουμε τον κιμά, απλά ζυμώνοντας μαζί όλα τα υλικά και απλώνοντάς τα πάνω στη ζύμη.
Εγώ επέλεξα να μαγειρέψω τον κιμά και συγχρόνως να μειώσω τον χρόνο ψησίματος στον φούρνο. 
Το έκανα γιατί έπαθα μια ανασφάλεια για τον αμαγείρευτο κιμά και επίσης γιατί σκέφτηκα ότι θα γίνει πιο νόστιμη.
Βέβαια μέτρο σύγκρισης δεν έχω, αφού δεν έχω φτιάξει την πίτσα με τον άλλο τρόπο.
Ίσως την επόμενη φορά να δοκιμάσω τον άλλο τρόπο, δηλαδή να αναμείξω όλα τα υλικά της γέμισης, να απλώσω πάνω στα πιτάκια και να τα ψήσω για 30 λεπτά.
Τότε θα σας πω ποια πίτσα ήταν πιο νόστιμη!!
Προς το παρόν σας δείχνω αυτό που έκανα και μας άρεσε πάρα πολύ.
Ανατολίτικη πίτσα με κιμά


Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κεσεδάκι απλό γιαούρτι
170 γρ.νερό για τη ζύμη


Για τη γέμιση
400 γρ κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο, αρνί ή κοτόπουλο)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι πάπρικα
4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι μπαχαρικά(μείγμα για κρέας ή κοτόπουλο)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φρέσκιες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια
100 γρ πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες σε ροδέλες
120 γρ τυρί τριμμένο (κασέρι, γραβιέρα γλυκιά κτλ)
αλάτι


Δημιουργία
Πρώτα από όλα φτιάχνουμε τη γέμιση(μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη).
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι

και στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά, τις πιπεριές(δεν έβαλα γιατί είμαι ξεχασιάρα) και το σκόρδο να τσιγαριστούν κι αυτά.
Ρίχνουμε την πάστα ντομάτας, χωρίς να την διαλύσουμε σε νερό και ανακατεύουμε κυκλικά να διαλυθεί και να πάει παντού.
Προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα, τον μαϊντανό, τις ελιές την πάπρικα, αλάτι, τα μπαχαρικά και αν χρειαστεί λίγο νερό για να βράσει το φαγητό για 10-15 λεπτά και να μείνει με το ζουμί του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το τριμμένο τυρί.


Φτιάχνουμε τη ζύμη: σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το αλάτι, το νερό και ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα του γιαουρτιού. Ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει ομοιόμορφο.
Η ζύμη αυτή  δεν χρειάζεται να φουσκώσει, γιατί δεν έχει μαγιά. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να την αφήσουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά.
Η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολλώδης και μαλακή, θα την χειριστούμε απλώνοντας στον πάγκο μας και στα χέρια μας λίγο αλεύρι και θα την χωρίσουμε σε 10 μπαλάκια.


Ανοίγουμε τα ζυμαράκια, με ένα μικρό πλάστη ή ακόμη και με το χέρι μας σε πιτάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο.


Απλώνουμε πάνω στις πιτούλες ομοιόμορφα την γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.



27 σχόλια:

  1. Καλημέρα!Πολύ νόστιμη φαντάζομαι, διαφορετική!Η συνταγή είναι καταπληκτική μπαίνει στα υπ όψιν!!!Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη, είναι πάρα πολύ νόστιμη!!
      Εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού!!
      Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γωγούλα μου είναι πολύ νόστιμη. Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
    2. Kαλημερα Μαρακι,φαινεται πολυ νοστμη..
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία εκδοχή Μαρί μου, μόνον μια "ένσταση" όχι Τούρκικη. Πες της πίτσα της Ανατολής μιας και σε πολλές χώρες της (Συρία, Αρμενία, Λίβανο, Αίγυπτο) συνηθίζουν να κάνουν τα Λαχματζούν.
    Είναι πεντανόστιμα και ανάλογα με τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν διαφοροποιούν λίγο και τελικό γευστικό αποτέλεσμα.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέχομαι την ένστασή σου γιατί το σκεφτόμουν κι εγώ αυτό να μην το βάλλω αλλά τελικά το έβαλα, θα το αλλάξω λοιπόν αν μπορώ. Πάντως όντως έγινε πεντανόστιμη!! Καλημέρα, φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Το λαχματζούν αλλά και όλα αυτά τα ανατολίτικα φαγητά είναι αγαπημένα γιατί οι παππούδες μου ήταν Μικρασιάτες. Θα έτρωγα ευχαρίστως ένα κομμάτι ή και δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα δεν έχεις άδικο και μένα μου αρέσουν πολύ και τα γλυκά.

      Διαγραφή
  5. Φοβερή!!!!!Θα δοκιμαστεί άμεσα!!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία και πικάντικη πίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι πικάντικη εκτός αν μειώσεις λίγο τα μπαχαρικά και βάλλεις γλυκιά πάπρικα.

      Διαγραφή
  7. Κάτι μεταξύ Πίτσας και Λαχματζούν! Ο τέλειος συνδιασμός!!! Τέλειο Μαράκι μου, φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά και η ζύμη και η γέμιση συνδυάστηκαν πολύ αρμονικά.

      Διαγραφή
  8. Μου θυμίζει πολύ λαχματζούν!!
    Ωραία και πικάντικη η πίτσα που μας μαγείρεψες!
    Τον ωμό κιμά να σου πω την αλήθεια θα τον φοβόμουν κι εγώ, καλύτερα που την έκανες με μαγειρεμένο!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα ακριβώς όπως τα λες, σίγουρα πάντως θα την φτιάχνω συχνά. Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Και εγώ θα τον μαγείρευα τον κιμά καλύτερα! Φαίνεται πολύ λαχταριστή, καταγράφεται:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρία μου να την δοκιμάσεις!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενας Νορβηγός φίλος μας την έκανε πρώτη φορά την πιτσα με τον κιμά και μας άρεσε πολύ! Είμαι σίγουρη ότι είναι πολύ καλή η δικιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ξετρελάθηκα όταν την έφαγα πρώτη φορά και έπεται συνέχεια!!

      Διαγραφή
  12. Ενδιαφέρουσα παραλλαγή! Θα δοκιμάσω να την φτιάξω. Να είσαι καλά Mari!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά να την φτιάξεις και δεν θα μετανιώσεις σίγουρα!!Ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραία ιδέα και για αξιοποίηση περισσεύματος κιμά Μαρί! Καταγράφεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα είναι πολύ χρήσιμη σ'αυτή την περίπτωση!!

      Διαγραφή
  14. Μεταξύ πίτσας με κιμά και γλυκό με πορτοκάλι, θα προτιμήσω το δεύτερο ως γλυκατζού! Ωραία ιδέα για πίτσα πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω απόλυτα κι εγώ αυτό θα διάλεγα!!Τοξοτίνες γλυκατζούδες!!

      Διαγραφή