Κάπου διάβασα ότι η φάβα ήταν τόσο σημαντική για τους Ρωμαίους ώστε είχαν δώσει το όνομά της σε μια από τις πιο γνωστές Ρωμαϊκές οικογένειες: τους Φάβιους!! Ενδιαφέρον!!
Η φάβα πιστεύω ότι είναι πολύ αγαπητή στα παιδιά, τουλάχιστον στο δικό μου είναι. Είναι βλέπετε η υφή της κρέμας, που τις δίνει αυτό το προτέρημα, έναντι άλλων οσπρίων.
Αγαπητή αλλά όχι αβασάνιστα!!! πολλές φορές τα παιδιά λένε, δεν μου αρέσει αυτό το φαγητό, χωρίς να το έχουν δοκιμάσει, μόνο από προκατάληψη.
Εκεί είναι που πρέπει να επιμένεις λίγο και ίσως με μια δοκιμή να κερδίσει μερικά από τα πολλά φαγητά, που σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν εκτός παιχνιδιού.
Μέσα στο παιχνίδι λοιπόν η φάβα!!! γι' αυτό την μαγειρεύω συχνά.
Αδιαμφισβήτητα η φάβα είναι μια πολύ ευεργετική τροφή και μπορεί επάξια να αντικαταστήσει το κρέας.
Επιλέγω πάντα μια καλής ποιότητας φάβα, συγκεκριμένα την ονομαστή φάβα από τα Καμπιά Ευβοίας, αλλά και την φάβα Σαντορίνης αν βρω.
Υλικά (για 4 άτομα)
250 γρ φάβα
1 μικρό κρεμμύδι
3 μέτρια καρότα
1 κουταλιά της σούπας λάδι
αλάτι-πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
κρεμμύδι σε φέτες
χυμό λεμονιού
ή ξύδι μπαλσάμικο
ρίγανη
1/2 κούπα λάδι
Δημιουργία
Καθαρίζουμε την φάβα και την πλένουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι.
Ρίχνουμε την φάβα σε μια χύτρα ταχύτητας και την σκεπάζουμε με νερό, φροντίζοντας το νερό να είναι ένα δάχτυλο πάνω από τη φάβα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση. Όταν βγάλει αφρό ξαφρίζουμε μέχρι να μείνει καθαρό και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια. Ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι και κλείνουμε την χύτρα.
Όταν ανέβει η βαλβίδα χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και βράζουμε για 6-7 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε τη χύτρα, αλατοπιπερώνουμε και με ένα mini pimer πολτοποιούμε το περιεχόμενο.
Αλλιώς μπορούμε να το πολτοποιήσουμε σε ένα μπλέντερ.
Σερβίρουμε με κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, φέτα, λίγο από το λάδι, ρίγανη, λεμόνι ή ξύδι μπαλσάμικο.
Εναλλακτικά εγώ αυτή την φορά, επειδή είχα αυτή την λαχταριστή βιολογική ρόκα στο κήπο μου, φυτεμένη από τα χεράκια μου....
έφτιαξα ένα ντρέσσινγκ με:
4 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού,
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο,
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα,
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Έστρωσα 4-5 φύλλα ρόκας σε ένα πιάτο, τα ράντισα με αρκετό ντρέσσινγκ, πάνω τους έστρωσα την φάβα και την περιέχυσα με το υπόλοιπο ντρέσσινγκ.
Απίθανο!!!
Σημείωση:
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα, βάζουμε την φάβα σε κατσαρόλα, ρίχνουμε 1/2 κούπα νερό παραπάνω και
βράζουμε 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό, έτσι ώστε στο τέλος το νερό να φθάνει ίσα ίσα στο ύψος της φάβας.
Η φάβα κρυώνοντας, μετά την πολτοποίηση, θα πήζει περισσότερο.
Η φάβα πιστεύω ότι είναι πολύ αγαπητή στα παιδιά, τουλάχιστον στο δικό μου είναι. Είναι βλέπετε η υφή της κρέμας, που τις δίνει αυτό το προτέρημα, έναντι άλλων οσπρίων.
Αγαπητή αλλά όχι αβασάνιστα!!! πολλές φορές τα παιδιά λένε, δεν μου αρέσει αυτό το φαγητό, χωρίς να το έχουν δοκιμάσει, μόνο από προκατάληψη.
Εκεί είναι που πρέπει να επιμένεις λίγο και ίσως με μια δοκιμή να κερδίσει μερικά από τα πολλά φαγητά, που σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν εκτός παιχνιδιού.
Μέσα στο παιχνίδι λοιπόν η φάβα!!! γι' αυτό την μαγειρεύω συχνά.
Αδιαμφισβήτητα η φάβα είναι μια πολύ ευεργετική τροφή και μπορεί επάξια να αντικαταστήσει το κρέας.
Επιλέγω πάντα μια καλής ποιότητας φάβα, συγκεκριμένα την ονομαστή φάβα από τα Καμπιά Ευβοίας, αλλά και την φάβα Σαντορίνης αν βρω.
Φάβα
Υλικά (για 4 άτομα)
250 γρ φάβα
1 μικρό κρεμμύδι
3 μέτρια καρότα
1 κουταλιά της σούπας λάδι
αλάτι-πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
κρεμμύδι σε φέτες
χυμό λεμονιού
ή ξύδι μπαλσάμικο
ρίγανη
1/2 κούπα λάδι
Δημιουργία
Καθαρίζουμε την φάβα και την πλένουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι.
Ρίχνουμε την φάβα σε μια χύτρα ταχύτητας και την σκεπάζουμε με νερό, φροντίζοντας το νερό να είναι ένα δάχτυλο πάνω από τη φάβα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση. Όταν βγάλει αφρό ξαφρίζουμε μέχρι να μείνει καθαρό και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια. Ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι και κλείνουμε την χύτρα.
Όταν ανέβει η βαλβίδα χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και βράζουμε για 6-7 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε τη χύτρα, αλατοπιπερώνουμε και με ένα mini pimer πολτοποιούμε το περιεχόμενο.
Αλλιώς μπορούμε να το πολτοποιήσουμε σε ένα μπλέντερ.
Σερβίρουμε με κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, φέτα, λίγο από το λάδι, ρίγανη, λεμόνι ή ξύδι μπαλσάμικο.
Εναλλακτικά εγώ αυτή την φορά, επειδή είχα αυτή την λαχταριστή βιολογική ρόκα στο κήπο μου, φυτεμένη από τα χεράκια μου....
έφτιαξα ένα ντρέσσινγκ με:
4 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού,
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο,
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα,
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Έστρωσα 4-5 φύλλα ρόκας σε ένα πιάτο, τα ράντισα με αρκετό ντρέσσινγκ, πάνω τους έστρωσα την φάβα και την περιέχυσα με το υπόλοιπο ντρέσσινγκ.
Απίθανο!!!
Σημείωση:
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα, βάζουμε την φάβα σε κατσαρόλα, ρίχνουμε 1/2 κούπα νερό παραπάνω και
βράζουμε 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσει καλά η φάβα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό, έτσι ώστε στο τέλος το νερό να φθάνει ίσα ίσα στο ύψος της φάβας.
Η φάβα κρυώνοντας, μετά την πολτοποίηση, θα πήζει περισσότερο.
Φάβα η εξαιρετική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν ορεκτικό, αλλά και σαν κύριο πιάτο, την εκτιμώ ιδιαίτερα. Αν είχα και σπιτική ρόκα.....
Καλό Βράδυ!
Νόστιμη η φάβα. Και η σπιτική ρόκα δεν πάει πίσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.
Ωραία η συνοδεία της ρόκας Μαρία. Πολύ ωραίο πιάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο που τρώει ο μικρός σου φάβα. Οτι καλύτερο.
Φιλιά
Αγαπημένη! Καιρό έχω να κάνω, μου τη θύμισες! Καλό βράδυ Μαρία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή! Μόνο εγώ την τρώω αλλά δεν με πειράζει καθόλου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να σου πώ την αλήθεια Μαρί μου,δεν έχω φάει ποτέ φάβα και ούτε έχω δοκιμάσει..σήμερα που πήγα σούπερ-μάρκετ την είδα και το σκέφτηκα αλλά τελικά πήρα γίγαντες..τώρα όμως που την βλέπω με έχεις βάλει σε σκέψεις,θα πάω να πάρω γιατί φαίνεται πολύ ωραία και λαχταριστή και λέω να δοκιμάσω!!!!!Καλό βράδυ,φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTη λατρεύουμε τη φάβα οικογενειακώς!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία η τελευταία σου φωτογραφία με τρέλανε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Φάβα λατρεμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τη ρόκα πρώτη φορά το μαθαίνω..
Αν είναι και "σπιτική" ακόμα καλύτερη!
Καλό Σ/Κ!
Μαράκι η φάβα σου ειναι υπερπαραγωγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα με την ρόκα και το ντρέσινγκ τέλεια, θα την δοκιμάσω!
Φιλάκια!
Αγαπημένο φαγητό! Και αν μη τι άλλο εύκολο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχες έμπνευση κυρία μου! Ωραίο παιχνίδι έκανες με τη ρόκα και το ντρέσινγκ!
Από τα πιο αγαπημένα όσπρια! Χειμώνα-Καλοκαίρι. Ωραίο σερβίρισμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσπιστε εξαιρετική δεν λες τίποτα!!! με τη ρόκα ήταν τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήpara-kelsoscooks η σπιτική ρόκα είναι το κάτι άλλο!!
Μάριον τρώει ευτυχώς την φάβα και τις φακές και τους γίγαντες.
Έρι να την φτιάξεις επειγόντως!!
Έφη τι να πειράζει παιδί μου; αυτοί χάνουν!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη!! δεν έχεις δοκιμάσει; γιατί; να το κάνεις αμέσως και θα σου αρέσει σίγουρα.
Λίλα συμφωνώ και επαυξάνω!!
Ξανθή αυτό που βλέπεις ήταν πραγματικά πολύ ταιριαστό γευστικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιαγιά Αντιγόνη κι εγώ πρώτη φορά το δοκίμασα και μου άρεσε πολύ.
Έλενα να το δοκιμάσεις έτσι με τη ρόκα είναι πολύ νόστιμο.
Ερμιόνη ευχαριστώ πολύ, η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν τέτοιου είδους παιχνίδια!!!
Vita είναι πάρα πολύ αγαπημένο φαγητό και πολύ νόστιμο!!
Δεν έχω φάει ποτέ φάβα, το πιστεύεις; Μη με ρωτήσεις δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ και δεν προσπάθησα. Δεν ξέρω γιατί. Πάντως αν είχα μπροστά μου τη συγκεκριμένη θα έκανα μια προσπάθεια γιατί όντως δείχνει πολύ νόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου δεν το πιστεύω!!καιρός να το κάνεις, το σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσεις.
ΔιαγραφήΗ αναρτηση σου μαλλον επαθε ο,τι και η δικη μου πριν 2 μερες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην φαβα την λατρευω!!!! Μα θα την δοκιμασω και με ροκα-μπαλσαμικο...
Τι νοστιμο μπλογκ που εχεις....
Καλως σε βρηκααα!!!!
Ποια ανάρτηση έχει πρόβλημα; δεν βλέπω κάτι.
ΔιαγραφήΤην φάβα μην αμελήσεις να την δοκιμάσεις έτσι, θα σου αρέσει. Ευχαριστώ πολύ, καλώς ήλθες, να χαίρεσαι την όμορφη κορούλα σου.
ομολογω πως ακομη της αντιστέκομαι!ισως δεν την φτιαχνω τοσο συχνα ωστε να κατακτησω τα μυστικα της γευσης της...
ΑπάντησηΔιαγραφήσήμερα πάντως σ'εχω εδώ!
http://cookthebook.blogspot.com/2012/01/blog-post_18.html
Εμένα μου αρέσει πολύ η φάβα, παίζει ρόλο βέβαια ότι αρέσει και στους υπόλοιπους.
ΔιαγραφήΤα είδα τα μπισκοτάκια, ελπίζω να σας άρεσαν, είναι τα αγαπημένα μας. Πάντως χάρηκα πολύ που τα είδα στο σπιτάκι σου!!σ' ευχαριστώ πολύ.
Την αντιπαθούσα μετά μανίας μέχρι τα 20!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τότε την λατρεύω και την έχω συχνά στο τραπέζι μας!
Από τα αγαπημένα μου όσπρια!
Μα ναι Μπέττυ κι εγώ σ' αυτή την ηλικία δεν έτρωγα πολλά φαγητά, τώρα αντιθέτως τα τρώω όλα, εκτός από ελάχιστα.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Το θέμα της προκατάληψης για τη φάβα πάντως το 'χα και 'γω όταν ήμουν παιδί και ισχύει. Μεγαλώνοντας αλλάζουν οι απόψεις όμως για τη φάβα.
ΑπάντησηΔιαγραφή