Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Λουκάνικα με ιπποφαές και μπαλσάμικο


Το ιπποφαές, για όσους δεν το ξέρουν, είναι ένα από τα παλιότερα φυτά πάνω στη γη.
Χρονολογείται απ'ότι λέγεται από την εποχή των παγετώνων.
Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, μεταλλικά στοιχεία, διάφορα φλαβονοειδή και πάρα πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα:http://ippophaes.pblogs.gr/.
Όπως καταλαβαίνετε, τα λουκάνικα που μαγείρεψα, αποτελούν μια βόμβα θρεπτικών στοιχείων και εκρηκτικής γεύσης.



Αυτά τα λουκάνικα, σε παγκόσμια πρώτη, κατασκευάζονται και πωλούνται από το κρεοπωλείο Λιακόπουλος στη Χαλκίδα.
Δεν θα τα βρείτε αλλού λοιπόν αυτά τα λουκάνικα με το ιπποφαές. 
Εγώ προσπάθησα να τα μαγειρέψω με κάποιο τρόπο, ώστε να μην αλλοιωθεί η θρεπτική τους ιδιαιτερότητα και συγχρόνως οι χυμοί τους να παραμείνουν στο φαγητό και να δημιουργήσουν το πιο θρεπτικότατο και γευστικότατο ζουμάκι.
Λουκάνικα με ιπποφαές και μπαλσάμικο

Υλικά
1 μεγάλο λουκάνικο με ιπποφαές
2 -3 πατάτες κομμένες σε κύβους
2 καρότα κομμένα σε κύβους
3 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο φρούτων ή απλό
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
λίγο λάδι
αλάτι-πιπέρι


Δημιουργία
Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τις πατάτες και τα καρότα για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μισοψηθούν.


Βγάζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα κρατάμε στην άκρη. Σοτάρουμε στη συνέχεια πολύ ελαφρά, για 2 λεπτά, τα λουκάνικα κομμένα σε κομμάτια.
Ρίχνουμε τις πατάτες και τα καρότα στην κατσαρόλα με τα λουκάνικα και σβήνουμε με το μπαλσάμικο.

Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι το φαγητό να μείνει με λίγο ζουμάκι.





18 σχόλια:

  1. Δείχνουν πεντανόστιμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια φαίνονται!!!!Γειά στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να δοκίμαζα... !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα με τρέλανες! Δεν τα είχα ακούσει ποτέ! Ενδιαφέρον! Στη "γαλλιδούλα", ε??? Φαντάζομαι....!!! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το συγκεκριμένο κρεοπωλείο, κάνει διανομή εκτός περιοχής; Έστω με κούριερ.Τι γεύση δίνει στα λουκάνικα το ιπποφαές;
    Υ.Γ Δεν πήρες το μέιλ μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί δεν το έγραφες κυρά μου πιο έγκαιρα και ήμουν τη Τρίτη στην Χαλκίδα!;
    E, τι να κάνουμε, θα φτιάξουμε λουκάνικα Τρικάλων που φέραμε μαζί μας...αλλά όχι τώρα άμεσα, λίγο αργότερα μπας και κάνουμε λίγο αποχή από το κρέας.
    Με το καλό και στην αυριανή μεγάλη μέρα των Θεοφανίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή χρονιά Μαρία και Χρόνια Πολλά για αύριο!!
    Εκτός από το ιπποφαές τα υπόλοιπα υλικά είναι μόνο κρέας;;γιατί κάποιοι τα φορτώνουν με πολλά άλλα υλικά και δεν μου αρέσουν. Θα ήθελα να τα δοκιμάσω πάντως κάποια άλλη φορά που θα βρεθώ Χαλκίδα θα τα ψάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παγκόσμια πρώτη... όπως το λες.
    Πρωτότυπο λουκάνικο και σίγουρα υγιεινό με το ιπποφαές..
    Ωραίο΄είναι πάντως.
    Καλή χρονιά και καλή φώτιση για αύριο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λίλα μμμμ!! είναι. Ευχαριστώ Φιλιά

    Ελένη πολύ νόστιμα. Ευχαριστώ

    Χρυσαυγή μια βόλτα στη Χαλκίδα αρκεί.

    Έφη είναι ο μόνος που τα φτιάχνει. Ευχαριστώ, Καλή χρονιά.

    para-kelsoscooks θα ρωτήσω αν κάνει διανομή και θα σου πω. Το ιπποφαές να φανταστείς όταν επεξεργάζεται βγάζει ένα διαφανές έλαιο, οπότε μέσα στα λουκάνικα δίνει μια γευστική λιπαρότητα.
    Το μειλ το πήρα χθες αλλά δεν είχα καταλάβει ενώ μπήκα στο μπλογκ. Τώρα που το επισήμανες το πρόσεξα και θα φροντίσω να κάνω την κατάλληλη ανάρτηση. Ευχαριστώ πολύ.

    penelope ήλθες Χαλκίδα και δεν μου το είπες εγκαίρως; κρίμα θα μπορούσαμε να βρεθούμε.
    Να τα φτιάξεις τα λουκάνικα με ότι έχεις, θα γίνουν πολύ νόστιμα. Αύριο με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ Ξανθή, καλή χρονιά. Πιστεύω ότι είναι καθαρά τα λουκάνικα γιατί είναι καλός κρεοπώλης.
    Όταν έρθεις Χαλκίδα θα τα πούμε.

    Μάριον ήταν όντως πολύ νόστιμα. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυσκολεύομαι να πιστέψω αυτές τις ιδιότητες που δίνουν σε είδη όπως αυτό το ιπποφαές (ή και την σπιρουλίνα της Νιγρίτας).
    Πάντως η δημιουργία σου φαίνεται τόσο ελκυστική, ώστε κρατώ την δ/ση του χασάπη και, όταν περάσω από τα μέρη σου, θα τον επισκεφτώ, για τα "περαιτέρω".......
    Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
    Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα τα λουκάνικα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ήξερα τα συμπληρώματα διατροφής με ιπποφαές αλλά ότι υπάρχει και λουκάνικο δεν μπορούσα να το φανταστώ. Δείχνει πεντανόστιμο και δελεαστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαινεται πολυ νοστημο! Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Την επόμενη φορά Μαρία μου...
    Βλέπεις εμείς το κάνουμε για βόλτα, όταν έχουμε διάθεση, χρόνο μιας και δεν καθόμαστε εύκολα μέσα όταν ο καιρός είναι καλός :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος9/1/12 22:51

    ...γιατί μας το κάνεις αυτό δεν μας λυπάσαι... ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!ΒRAVO!!!

    Mania

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δύσπιστε τις υπερβολές κι εγώ δεν τις πιστεύω, αλλά ότι έχουν πολλές βιταμίνες αυτά τα φυτά είναι γεγονός. Μπορείς όμως αν σου αρέσει η συνταγή να τα φτιάξεις με ότι λουκάνικα θέλεις, γιατί είσαι μακριά για να μας επισκεφτείς.

    Ευχαριστώ πολύ Δήμητρα, να είσαι καλά.

    Κατερίνα η αλήθεια είναι ότι είναι ένα πρωτότυπο λουκάνικο.

    Ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη.

    penelope θα χαρώ πολύ την επόμενη φορά να συναντηθούμε.

    Μάνια μαγείρεψέ το έτσι το λουκάνικο είναι πολύ νόστιμο και μου θύμισε τα κρητικά που έχουν μέσα ξύδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος16/1/12 14:57

    http://www.facebook.com/pages/%CE%9A%CF%81%CE%B5%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%9B%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82/277069149019917?ref=tn_tnmn

    ΑπάντησηΔιαγραφή