Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η Πίτα του Βασιλιά / Galette des Rois

Η Πίτα του Βασιλιά / Galette des Rois

Η Γαλλική συνταγή για Βασιλόπιτα.
Ένα παραδοσιακό Γαλλικό κέικ-πίτα, που σερβίρεται συνήθως στις 6 Ιανουαρίου.
Είναι σίγουρο ότι θα λατρέψετε την ακαταμάχητη, κρεμώδη γέμιση αμυγδάλου, που είναι στριμωγμένη ανάμεσα σε δυο λεπτές βουτυρένιες στρώσεις σφολιάτας.
Αυτό το γλυκό είναι στην ίδια λογική με το American king cake και το Spanish roscon de reyes bread.
Περιλαμβάνει συνήθως στο εσωτερικό του ένα μικρό δώρο (ονομάζεται "a feve"), κρυμμένο μέσα στην γέμιση, όπως το δικό μας φλουρί.
Τα αρτοποιία επιλέγουν να βάλλουν κάποιο σχήμα από πορσελάνη ή από πλαστικό, αλλά κάποιος που θα το φτιάξει στο σπίτι μπορεί να επιλέξει να βάλει ένα αποξηραμένο φασόλι.
Ο τυχερός που θα βρει το δώρο γίνεται ο βασιλιάς ή η βασίλισσα της βραδιάς και φοράει χάρτινο στέμμα.
Αφού φτιάξουμε ξανά και ξανά την πίτα, μπορούμε να δοκιμάσουμε και με την δική μας σφολιάτα (κλικ).

Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
80 γρ.ζάχαρη
80 γρ.βούτυρο
1  βανίλια
1  αυγό + 1 αυγό για το άλλειμα
80 γρ.αμύγδαλο πούδρα (δηλαδή ασπρισμένο καβουρντισμένο και  πολτοποιημένο)

Δημιουργία
Κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το αυγό συνεχίζοντας να κτυπάμε.
Στο τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε να γίνει μια απαλή κρέμα.
Στρώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος  το ένα φύλλο της σφολιάτας.
Κόβουμε ένα κύκλο διαμέτρου 25 εκ. , αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό 2 εκ.τις άκρες γύρω-γύρω από το φύλλο.
Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας στη μέση και απλώνουμε αφήνοντας περιθώριο 3 εκ. από τις άκρες.
Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο κομμένο και αυτό σε κύκλο ίσης διαμέτρου, ισιώνουμε και πατάμε καλά στις άκρες να κολλήσει με το κάτω φύλλο. Μεταφέρουμε την πίτα σε ταψί 26 εκ. μαζί με το χαρτί.                                                                                 Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας, αλείφουμε  με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ο C για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου