Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τιραμισού charlotte



              
Όπως εσείς όλοι (σας)πιστεύω, λατρεύω το tiramisu, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να το κάνω με τον τρόπο που το έκανα σήμερα.
Αυτή τη φορά επέλεξα ένα εύκολο τρόπο να το κάνω, γιατί εξ΄άλλου να το κάνουμε δύσκολα αφού μπορούμε να το κάνουμε εύκολα; εγώ είμαι υπέρ αυτού.
 Ο τρόπος αυτός είναι Σαρλότ τεχνική και μου αρέσει γιατί δεν έχω πολύ χρόνο να σπαταλήσω και πιστεύω ότι έχει άριστα αποτελέσματα και θα φαγωθεί όπως και να΄χει. 
Την κρέμα επέλεξα να την κάνω χωρίς αυγά λόγω της επικινδυνότητας που έχει αυτό.
Βέβαια επειδή η κύρια συνταγή θέλει αυγά σας δίνω πιο κάτω και τα υλικά με τα αυγά, αν θέλετε να επιλέξετε αυτό.
        
Υλικά 
500 gr mascarpone 
4 αυγά
1 βανίλια
100g  καστανή ζάχαρη
(Εγώ αντί για τα 4 αυγά έβαλα 500 ml κρέμα γάλακτος φυτική την οποία την χτύπησα σε σαντιγί.
Επίσης χτύπησα το mascarpone  με λιγότερη ζάχαρη (80 γρ.), τα ένωσα με την σαντιγί και τα ανακάτεψα καλά. Αυτή ήταν η κρέμα που χρησιμοποίησα, την εκτέλεση για την κρέμα με τα αυγά, σας την δίνω πιο κάτω.)
2 πακέτα σαβουαγιάρ 400 γρ. περίπου
                    

Για το σιρόπι
2 κουταλάκια  nescafe
3/4 της κούπας νερό
2 φλυτζανάκια του καφέ κονιάκ ή ρούμι ή λικέρ creme de cafe
1/2  κούπα ζάχαρη
Ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπλέντερ, όλα τα υλικά για το σιρόπι και το χρησιμοποιούμε για να βουτήξουμε μέσα τα σαβουαγιάρ.

   
Εκτέλεση για την κρέμα των αυγών
 Χωρίζουμε τους κρόκους  των αυγών από τα ασπράδια και κτυπάμε τα  τελευταία σε μαρέγκα απαλή.  
Επίσης κτυπάμε τους κρόκους + τη ζάχαρη και το mascarpone,  προσθέτουμε έπειτα τη μαρέγκα απαλά να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Στη συνέχεια βουτάμε τα σαβουαγιάρ ένα-ένα στο σιρόπι με μιάς για  να μην λειώσουν, και τοποθετούμε κυκλικά σε τσέρκι 20 εκ.τοποθετημένο σε ένα πιάτο, καλύπτουμε  με σαβουαγιάρ και τη βάση.
Στρώνουμε το 1/3 της κρέμας, πασπαλίζουμε με κακάο και καλύπτουμε με μια στρώση σαβουαγιάρ.
Το ίδιο κάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και στο τέλος αφού βάλουμε το υπόλοιπο της κρέμας τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον. Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο.  
 

Με μια πρώτη δοκιμή, έχω να πω ότι ήταν πραγματικά ικανοποιητικό ....... εύγευστο, λεπτό και έλειωνε στο στόμα!

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Μελιτζανοπίπερα με σάλτσα στο τηγάνι

Αυτό το φαγητό το φτιάχνει η μανούλα μου και είναι από τα αγαπημένα μου.
Εγώ το φτιάχνω πολύ σπάνια, 1-2 φορές το χρόνο, επειδή είναι αρκετά βαρύ, τηγάνι και σάλτσα μαζί.
Φέτος δεν είχα καταφέρει να το φτιάξω και είπα πριν τελειώσουν τελείως τα ζαρβατικά του καλοκαιριού να προλάβω να το δοκιμάσω.

Υλικά(για 2 άτομα)
2 μεγάλες μελιτζάνες μακρόστενες
5-6 πιπεριές πράσινες
3 ντομάτες ώριμες τριμμένες στο χοντρό τρίφτη
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι

Πλένουμε τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν για 20 λεπτά.
Πλένουμε επίσης τις πιπεριές, τις κόβουμε στη μέση και τις καθαρίζουμε από τα σπόρια.
Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές.
Αδειάζουμε το λάδι που τηγανίσαμε από το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, αφήνουμε να βράσουν μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά.
Ρίχνουμε στο τηγάνι καινούριο λάδι και αφήνουμε να βράσει ακόμη λίγο.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μελιτζανοπίπερα, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά.
Σερβίρουμε στα πιάτα με πατάτες βραστές ή ρύζι ή με μπόλικο ψωμί για βούτες.

                                                                                    

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Μαρμελάδα σταφύλι

                    
Κάποτε είχα πάρει από το χωριό σταφύλια, από τα κλήματά μας.
Τα έβαλα λοιπόν στο ψυγείο με την προοπτική να φαγωθούν.
Αδίκως όμως, ο γιος μου έλεγε ότι είχαν κουκούτσια, εγώ πόσα να φάω η καημένη, κι έτσι έμειναν.
Έλεγα να τα πετάξω αλλά τα λυπόμουν, την μία μέρα θα τα πετάξω, την άλλη μέρα θα τα πετάξω, έμεναν μέχρι που άρχισαν να γίνονται σταφίδα.
Εεεεεε!!!! λέω θα τα φτιάξω μαρμελάδα για να μην πάνε χαμένα.


 
ΥΛΙΚΑ
340 γρ. σταφύλια
300 γρ.ζάχαρη
0 χυμός ενός λεμονιού

Αφού έκοψα στη μέση ένα ένα σταφύλια και έβγαλα τα κουκούτσια, (θα το αποφύγετε αν έχετε σταφύλια χωρίς κουκούτσια), τα  έβαλα όλα τα υλικά και έβρασαν σε πάρα πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθούν κατά πολύ τα υγρά(περίπου για μισή ώρα).
Στη συνέχεια άφησα το μείγμα λίγο να χλιάνει (για να μην έχουμε κανένα ατύχημα) και το πολτοποίησα στο μπλέντερ.
Στην αρχή ήταν πολύ υγρή η μαρμελάδα, αλλά κρυώνοντας έπηξε.
Με τη συγκεκριμένη ποσότητα υλικών βγαίνει περίπου ένα βαζάκι μαρμελάδα.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Γλυκό στο τηγάνι

             
Σάββατο πρωί, ώρα να φτιάξουμε ένα αγαπημένο γλυκό πρωινό σνάκ και όχι μόνο.
Μία απλή αλλά νόστιμη συνταγή, που σε πολλούς είναι ίσως γνωστή. 
Για μένα δεν παύει να βρίσκεται πάντα στις προτιμήσεις μου, γιατί είναι εύκολη  γρήγορη και πεντανόστιμη.
Αυτές οι γλυκές φετούλες έχουν συνοδεύσει πολλές φορές το παιδί στο σχολείο και είναι πολύ αγαπητές.
  
Ας την δούμε:
Μέσα σε ένα βαθύ πιάτο σπάμε 2 αυγά, προσθέτουμε 6 κουταλιές της σούπας κοφτές ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με ένα πιρούνι (με αυτό το μείγμα έφτιαξα 5 φέτες).
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι ή βούτυρο να λιώσει.
Παίρνουμε φέτες του τοστ χωρίς κόρα, τις βουτάμε μέσα στο αυγό και από τις δύο πλευρές και τις βάζουμε στο τηγάνι.
Ροδίζουμε τις φέτες και από τις δύο πλευρές, τις ακουμπάμε σε ένα πιάτο, τις πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη και τις συνοδεύουμε με μαρμελάδα.
Γλυκό πρωινό να έχουμε!!!

Τυρόπιτα με πιπεριές

                       
Αυτή την συνταγούλα την υπέροχη μου την έδωσε κάποια καλή φίλη, που κι εκείνης της την έδωσε κάποια άλλη φίλη και ούτω καθεξής, χέρι με χέρι έφτασε σε μένα.
Για πρώτη φορά την δοκίμασα σε μια γιορτούλα της αδερφής μου και ενθουσιάστηκα, γι' αυτό την ζήτησα κιόλας από την φίλη Γιώτα, που λέγαμε παραπάνω.
Σήμερα δε, που την έφτιαξα πρώτη φορά, μοσχομύρισε όλο το σπίτι σε τέτοιο σημείο που με ανυπομονησία περιμέναμε να ψηθεί για να την δοκιμάσουμε.
Πραγματικά δεν μπορώ να περιγράψω τη γεύση της, λίγη ιδέα θα πάρετε μόνο από τις φωτογραφίες για να τη φανταστείτε.
Εκτός αν δοκιμάσετε να την φτιάξετε, εύκολη είναι Σαββατοκύριακο έρχεται κι όλος ο χρόνος δικός σας.
   
             
Τα υλικά είναι:
1/2 κιλό φύλλο για πίτες (χοντρό)
1/2 της κούπας λάδι για τα φύλλα
300 ml κρέμα γάλακτος
3 αυγά
1 κόκκινη, 1 κίτρινη, 1 πράσινη και 1 πορτοκαλί πιπεριά
150 γρ. kerygold
150 γρ. φέτα
150 γρ. ανθότυρο
150 γρ. κεφαλοτύρι
150 γρ. ένταμ
     

    
Λαδώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
Πλένουμε, καθαρίζουμε  και κόβουμε τις πιπεριές σε μικρούς κύβους.
Τρίβουμε όλα τα τυριά και τα ανακατεύουμε μαζί με τις πιπεριές.
Σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας απλώνουμε τα 6 φύλλα της πίτας, το ένα πάνω στο άλλο όπως τα βγάλατε από το πακέτο.
Λαδώνουμε το πρώτο φύλλο, το τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό, χωρίς γέμιση και το απλώνουμε να καλύψει τον πάτο της φόρμας.
Λαδώνουμε ελαφρά τα επόμενα φύλλα ένα-ένα, τα πασπαλίζουμε με γέμιση, τα κάνουμε χαλαρά ρολά και τα τυλίγουμε γύρω - γύρω από τη φόρμα, το ένα πάνω στο άλλο καλύπτοντας τα κενά ομοιόμορφα.
Στη συνέχεια αφού τελειώσουμε και με τα 6 φύλλα ( η γέμιση φτάνει ίσα-ίσα), χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και περιχύνουμε την πίτα.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (εκεί που συνήθως ψήνουμε τις πίτες) για 1 ώρα περίπου.
Όταν την βγάλουμε από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και κατόπιν την ξεφορμάρουμε. Κόβουμε σε φέτες και την απολαμβάνουμε μαζί με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Κεφτέδες στο φούρνο με σάλτσα και τυρί



Ένα φαγητό για το γιορτινό ή καθημερινό τραπέζι της οικογένειας.
Οι κεφτέδες δεν έχουν τηγανιστεί κι έχουν πιο ελαφριά υφή και γεύση, επιπρόσθετα ήθελα να το φτιάξω για το γιο μου και για όλα τα παιδιά, που επιβάλλεται να τρώνε κρέας τρεις φορές την βδομάδα, για να έχουν τα απαραίτητα αποθέματα σιδήρου.
 Υλικά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1/4 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό
1/4 κούπα ρύζι
2 κουταλιές της σούπας αρωματικά(ρίγανη, βασιλικό,μαϊντανό)
αλάτι-πιπέρι
1 γουλιά σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας λάδι

Επίσης ανακάτεψα στο μείγμα 2/3 κούπας γραβιέρα γλυκιά τριμμένη.
Για να γίνουν αφράτοι οι κεφτέδες, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο υγρό στη ζύμη, όπως λίγο χυμό ντομάτας, ή ακόμη και κρύο νερό (περίπου 1/3 της κούπας).
Για τη σάλτσα ντομάτας
1  κουτί σάλτσα ντομάτας
1 κουτί αποφλειoμένες ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι
1/2  κούπα λάδι
Αν μας αρέσει προσθέτουμε τυρί τριμμένο της προτίμησής μας στην επιφάνεια του φαγητού (παρμεζάνα, γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι).
1 πακέτο κοντά μακαρόνια της προτίμησής μας, βρασμένα και στραγγισμένα.


Ζυμώνουμε καλά μαζί τον κιμά, το κρεμμύδι, τη φρυγανιά, το αυγό, το ρύζι, τα αρωματικά, το τυρί, το σκόρδο, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Φτιάχνουμε το μείγμα κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ.
Περιχύνουμε τα κεφτεδάκια με τα υλικά της σάλτσας ντομάτας, τα οποία τα έχουμε ήδη ανακατέψει μεταξύ τους.
Βάζουμε το πυρέξ σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο πυρέξ τα βρασμένα μακαρόνια, ενδιάμεσα στα κεφτεδάκια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τυρί και αφήνουμε να γκρατιναριστεί για λίγα λεπτά ακόμα.


           

Πατατοσαλάτα του Δημήτρη

Αυτή είναι η πατατοσαλάτα που μας έφερε ο φίλος μας Δημήτρης, για να συνοδεύσει τις ψημένες στα κάρβουνα μπριζόλες, στο μπάρμπεκιου που διοργανώσαμε στον κήπο μας.
Ομολογουμένως νοστιμότατη, γεια στα χέρια σου Δημήτρη, πάντα τέτοια, σ΄ευχαριστούμε πολύ.

Υλικά
2 κιλά πατάτες
1 βαζάκι αγγουράκια τουρσί
1 μικρό γάλα εβαπορέ
4-5 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
1 κρεμμύδι μέτριο

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις βάζουμε να βράσουν.
Παράλληλα ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια και κρατάμε την άρμη.
Όταν βράσουν οι πατάτες (να κρατάνε) τις βγάζουμε στο σουρωτήρι να κρυώσουν λίγο.
Τρίβουμε στο mini-pimer το κρεμμύδι.
Σε μια λεκάνη βάζουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το αγγούρι και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Σε ένα βαθύ δοχείο (κανάτα μάλλον), βάζουμε τη μαγιονέζα, την άρμη, το γάλα και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και τα χτυπάμε είτε με το μίξερ ή με ένα γρήγορο αναδευτήρι να ομογενοποιηθούν.
Παίρνουμε το μείγμα, περιχύνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ξύλινη μέχρι να πάρουν από το μείγμα όλες οι πατάτες.

Το φυλάμε στο ψυγείο, αλλά όχι πολλές μέρες λόγω του κρεμμυδιού.