Μελομακάρονα από το παλιό τεφτέρι
Το παλιό τεφτέρι, ξεχασμένο σε ένα συρτάρι στο χωριό, είχε μέσα στις σαρακοφαγωμένες σελίδες του αυτή τη συνταγή.
Το βιβλιαράκι αυτό το γεμίζαμε με συνταγές, προ αμνημονεύτων χρόνων, όταν πηγαίναμε στο Γυμνάσιο μαζί με την αδερφή μου.
Εγώ από τότε μάζευα αποκόμματα με συνταγές, από περιοδικά της τότε εποχής, τα οποία βρίσκονται φυλαγμένα κι αυτά μέσα στο τεφτέρι.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη συνταγή την φτιάχνει η μανούλα μου, αλλά φέτος αποφάσισα να την φτιάξω εγώ και γεγονός είναι ότι δεν το μετάνιωσα. Αντιθέτως μάλιστα, είναι σίγουρο ότι θα την καθιερώσω από δω και πέρα.
Φυσικά σκέφτομαι να φτιάξω κι άλλες νόστιμες συνταγές από το παλιό τεφτέρι και να τις μοιραστώ μαζί σας.
Η δόση της συγκεκριμένης συνταγής είναι μεγάλη(για 2 κιλά αλεύρι), βγάζει δηλαδή πάνω από 100 κομμάτια, οπότε αν θέλετε λιγότερα πρέπει να κάνετε την μισή δόση.
Προσωπικά έφτιαξα την μισή δόση και έγιναν 60 κομμάτια μετρίου μεγέθους.
Μελομακάρονα από το παλιό τεφτέρι
Υλικά
(Μετράμε με ποτήρι νερού των 200 ml)
4 ποτήρια νερού ελαιόλαδο ελαφρύ (700 γρ)
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη (450 γρ)
1 ποτήρι του νερού αλισίβα (220 γρ)
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι (22ο γρ)
1 κρασοπότηρο κονιάκ (140 γρ)
1,5 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
3 κουταλάκια κανέλλα
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
2 κουταλιές της σούπας σόδα
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή
(εγώ βάζω 800 γρ. κίτρινο χωριάτικο και 1200 γρ για όλες τις χρήσεις)
Σιρόπι
1 κιλό μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
(Για την αλισίβα, σε ένα μπρίκι βράζουμε για 3 λεπτά δυο ποτήρια νερό με 4-5 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη.
Αφήνουμε να κρυώσει και να καθίσει η στάχτη και φιλτράρουμε με προσοχή σε ένα λεπτό τουλπάνι.
Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.)
Δημιουργία
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα, μέσα στο μπολ του μίξερ και τα κτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με την σόδα και ζυμώνουμε με το γάντζο ή τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή λεία ζύμη που δεν κολλάει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, δεν τα ψήνουμε πολύ για να μην σκληρύνουν.
Σιρόπι
1 κιλό μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
(Για την αλισίβα, σε ένα μπρίκι βράζουμε για 3 λεπτά δυο ποτήρια νερό με 4-5 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη.
Αφήνουμε να κρυώσει και να καθίσει η στάχτη και φιλτράρουμε με προσοχή σε ένα λεπτό τουλπάνι.
Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.)
Δημιουργία
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα, μέσα στο μπολ του μίξερ και τα κτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με την σόδα και ζυμώνουμε με το γάντζο ή τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή λεία ζύμη που δεν κολλάει.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε τα μελομακάρονα με την γνωστή μέθοδο του τρίφτη.
Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Εν τω μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα στη φωτιά, βγάζουμε τον αφρό που θα σχηματιστεί με μια τρυπητή κουτάλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και όταν βγούν τα πρώτα μελομακάρονα, τα βουτάμε για λίγα λεπτά, λίγα λίγα στο καυτό σιρόπι.
Κάνουμε το ίδιο με τις επόμενες φουρνιές, σιροπιάζουμε λίγα λίγα, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί.
Πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με ψιλοκομμένο καρύδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Καλή επιτυχία!!
Καλημερα Mari,τα μελομακαρονα δειχνουν τοσο ομορφα!Ειναι απο τα πιο αγαπημενα μου παραδοσιακα γλυκα και μ'αρεσει να δοκιμαζω παντα διαφορετικες συνταγες και ιδιως των μαμαδων και γιαγιαδων..Σου ευχομαι Χαρουμενα Χριστουγεννα,με υγεια!Φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπάμε τις παραδοσιακές συνταγές πάντα! Καλές γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα! Πολύ ομορφα φαινονται! Γεια στα χερια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου!!!Καλές γιορτές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Μαρία, και του χρόνου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα δείχνουν!!
Φιλιά
Καλές Γιορτές
mia xara, ευχαριστώ πολύ, επίσης καλές γιορτές να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα η παράδοση είναι αγαπημένη!! ευχαριστώ πολύ.
Καλές γιορτές.
Ελπινίκη ευχαριστώ πολύ, καλές γιορτές με υγεία.
Ξανθή ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά, καλές γιορτές.
gvarvakis σ'ευχαριστώ, να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε καλούδια. Καλά Χριστούγεννα, φιλιά πολλά.
Παραδοσιακό γλυκό το μελομακάρονο, παραδοσιακή και η δική σου συνταγή και...μαμαδίστικη. Καλοφάγωτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ! Αυτές οι παλιές δοκιμασμένες συνταγές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ, μετά από πολλούς πειραματισμούς, πάντα καταλήγω στην συνταγή της γιαγιάς.
Φέτος πειραματισμός με αλεύρι, απέτυχε!
Τα δεύτερα, με άλλο αλεύρι, περιμένουν σιρόπιασμα, σε λίγο και βλέπουμε. Θα αναρτηθούν όλα αργότερα.
Τα δικά σου δείχνουν τέλεια και με αλισίβα, δύσκολα, βρε παιδί μου!!!
Καλές Γιορτές με Υγεία!!!!
Υπέροχα σου έγιναν! Και του χρόνου με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι μου οι παλιές συνταγές, είναι σίγουρα δοκιμασμένες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μου θύμισες με τα αποκόμματα, πόσα έχω μαζέψει κι εγώ!! χα χα χααα!!
Κάποια στιγμή πρέπει να το αποφασίσω να φτιάξω μελομακάρονα και κουραμπιέδες με αλισίβα, κάθε χρόνο λέω να το κάνω και ξανά στα ίδια επιστρέφω.
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Και του χρόνου Μαράκι! Ξέρεις τι λένε, ο παλιός είναι αλλιώς. Έτσι και τα μελομακάρονα σου δείχνουν εξαιρετικά καλοφτιαγμένα και νοστιμότατα!
ΑπάντησηΔιαγραφήkales giortes maraki!!!me ygia kai ola ta kala!!kai tou xronou!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήfilia pola!!
Μαρία και του χρόνου με υγεία, να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές οι παλιές συνταγές έχουν μυστικά επιτυχίας.
Φιλιά πολλά
Φαίνονται λαχταριστά! Ευχαριστώ που μας την έμαθες! Η δυσκολία που έχει είναι να βρω καθαρή στάχτη για την αλισίβα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές Mari μου και του χρόνου να είσαι καλά!
μμμμμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήλοιπόν, μαντεμουαζέλ πλατώ, περάσε απο εδω να δείς τι σε περιμένει
http://istomageiremata.blogspot.com/2011/12/chef.html
Να είστε καλά. Καλές γιορτές
ΑπάντησηΔιαγραφήΘησαυρούς κρύβουν αυτά τα παλιά τεφτέρια! Υπέροχα σου έγιναν. Κάλές γιορτές Μαρί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστά λαχταριστά....άντε καλοφαγωτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάνια
Kalhmera sas!!!! Ithela na rwtisw an mporoume na antikatastisoume thn alisiva me kati allo? Eyxaristw!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως την κρυσταλλική σόδα χρησιμοποιούμε!!
Διαγραφήσυγχαρητηρια για τις ωραιες συνταγες σας ειναι ευκολο να βαλεται υυυυυυυαυτη τη συνταγη τυρμπαν με μακαρονια γιατι δεν φαινεται καλα στο μπλοκ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Βασιλική, δυσκολεύτηκα να καταλάβω ποιο είναι το τυρμπάν με μακαρόνια, εννοείς την συνταγή που φαίνεται στο απόκομμα στην φωτογραφία προφανώς!!
ΔιαγραφήΤην φωτογραφία βέβαια την έβαλα για να δείξω τα αποκόμματα που μαζεύαμε παλιότερα, δεν είχε στόχο τις συνταγές γι'αυτό δεν φαίνεται καλά!!
Θα προσπαθήσω να την φτιάξω κάποια στιγμή και να κάνω ανάρτηση αναλυτική.
Αν θέλεις να με ρωτήσεις κάτι συγκεκριμένο για τα υλικά ή την εκτέλεση, ευχαρίστως!!
το τυρμπαν με μακαρονια να γραφτει καθαροτερα
ΑπάντησηΔιαγραφήExei bakung poweder i syntagi?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι δεν έχει! Έχει μόνο αλυσίβα και σόδα.
Διαγραφή