Δεν ξέρω φέτος τι γιορτές θα είναι αυτές, προσωπικά έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις για την καλή έκβασή τους, αλλά το προσπερνώ (προσπαθώ τουλάχιστον), σφυρίζοντας ανέμελα, η καρδούλα μου το ξέρει όμως!!
Τι να κάνουμε όμως; θα ασχοληθούμε και φέτος, αν και η διάθεσή μας είναι στο ναδίρ, με οτιδήποτε θα μας κάνει να ξεχαστούμε και ένα από αυτά είναι η μαγειρική.
Γι' αυτό......ψητό χοιρινό στη γάστρα, γίνεται λουκούμι και είναι λαχταριστό.
Πολλά υλικά δεν έχει, είναι απλό και γευστικό. Το βάζουμε στο φούρνο και το ξεχνάμε, κάνοντας άλλες δουλειές.
Το βγάζουμε ροδοκόκκινο, το στήνουμε σε μια όμορφη πιατέλα και το συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου.
Υλικά
1 χοιρινό κότσι ή άλλο κομμάτι χοιρινού
1 ποτήρι (του νερού) κονιάκ
1/2 ποτήρι λικέρ πορτοκαλιού (cointreau κτλ) ή χυμό πορτοκαλιού
Αλάτι με αλεσμένα μυρωδικά
Πιπέρι
Δημιουργία
Πλένουμε καλά το κότσι και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Το αλατοπιπερώνουμε καλά απλώνοντας το αλατοπίπερο σε όλη την επιφάνεια.
Το βάζουμε σε μια γάστρα (χρησιμοποίησα μαντέμι) και ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και το λικέρ.
Κλείνουμε τη γάστρα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 3 ώρες.
Φυσικά ελέγχουμε 1-2 φορές τσιμπώντας με ένα πηρούνι, αυτό γιατί υπάρχει περίπτωση να ψηθεί πιο μπροστά, αν το κότσι είναι μικρότερο από 3 κιλά. Αν είναι μεγαλύτερο ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω.
Τι να κάνουμε όμως; θα ασχοληθούμε και φέτος, αν και η διάθεσή μας είναι στο ναδίρ, με οτιδήποτε θα μας κάνει να ξεχαστούμε και ένα από αυτά είναι η μαγειρική.
Γι' αυτό......ψητό χοιρινό στη γάστρα, γίνεται λουκούμι και είναι λαχταριστό.
Πολλά υλικά δεν έχει, είναι απλό και γευστικό. Το βάζουμε στο φούρνο και το ξεχνάμε, κάνοντας άλλες δουλειές.
Το βγάζουμε ροδοκόκκινο, το στήνουμε σε μια όμορφη πιατέλα και το συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου.
Χοιρινό κότσι στη γάστρα
Υλικά
1 χοιρινό κότσι ή άλλο κομμάτι χοιρινού
1 ποτήρι (του νερού) κονιάκ
1/2 ποτήρι λικέρ πορτοκαλιού (cointreau κτλ) ή χυμό πορτοκαλιού
Αλάτι με αλεσμένα μυρωδικά
Πιπέρι
Δημιουργία
Πλένουμε καλά το κότσι και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Το αλατοπιπερώνουμε καλά απλώνοντας το αλατοπίπερο σε όλη την επιφάνεια.
Το βάζουμε σε μια γάστρα (χρησιμοποίησα μαντέμι) και ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και το λικέρ.
Κλείνουμε τη γάστρα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 3 ώρες.
Φυσικά ελέγχουμε 1-2 φορές τσιμπώντας με ένα πηρούνι, αυτό γιατί υπάρχει περίπτωση να ψηθεί πιο μπροστά, αν το κότσι είναι μικρότερο από 3 κιλά. Αν είναι μεγαλύτερο ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω.
Μαράκι μου όσο ακόμα αντέχουμε, θα ξεχνιόμαστε με την μαγειρική μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι κι αυτή μια μορφή δημιουργίας, δεν είναι??
Το φαγάκι σου πραγματικά λουκούμι!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Το έχω στα υποψήφια για τα Χριστούγεννα, που θα είναι κι άλλοι στο τραπέζι, γιατί να το κάνω μόνο για μένα, δεν το αποφασίζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όπως το έκανες, θεϊκό έγινε!!
Καλή Εβδομάδα!
Και με αυτά τα λίγα υλικά, προβλέπω ότι θα γίνεται πεντανόστιμο. Καλή εβδομάδα να έχεις και όλοι με ότι αγαπάμε, προσπαθούμε να ξεχνιόμαστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημερα Μαρια μου,πολυ νοστιμο και πολυ "μεθυσμενο" το χοιρινο σου..χιχι..Φαινεται πραγματι "λουκουμι"!Πολλα φιλια,καλη εβδομαδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φαγητά της γάστρας μας αρέσουν πού! Κρατούν χυμούς και αρώματα. Λαχταριστό το ψητό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι ένα φαγητό για να σου φτιάξει το κέφι!!!Αντιστεκόμαστε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γάστρα κάνει τα κρέατα εξαιρετικά νόστιμα. Φαινεται τραγανό και νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενα αυτό μας έχει σώσει!! ευχαριστώ, φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσπιστε,θέλει κόσμο γύρω από το τραπέζι αυτό, εύχομαι να μαζευτείτε και να περάσετε καλά.
para-kelsoscooks, πολύ νόστιμο γίνεται, σ' ευχαριστώ πολύ.
mia xara, μεθυσμένο δεν θα πει τίποτα, ντίρλα θα μπορούσα να πω, ευχαριστώ.
Vita, είναι έτσι όπως τα λες σ' ευχαριστώ πολύ.
manousina , αντίσταση πάνω απ' όλα!!! ευχαριστώ.
Katerina, είναι αυτό το λιπάκι το άτιμο, ανθυγιεινό μεν, νόστιμο δε.
Δεν βάζουμε ποτέ αλκοολ σε κλειστή γάστρα. Πρέπει πρώτα να το βράσεις 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοολ από τα ποτά. Διαφορετικά εκτός των άλλων θα βγει πολύ πικρό το φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγχωρείς που θα διαφωνήσω, αλλά εγώ πάντα βάζω αλκοόλ στην γάστρα και το φαγητό μου πάντα βγαίνει λουκούμι, όχι πικρό!! Εξάλλου το αλκοόλ εξατμίζεται έτσι κι αλλιώς!!
ΔιαγραφήΕπίσης το κότσι το βάζουμε πάντα στην σχάρα της γάστρας (ή αν δεν έχει το στερεώνουμε με καλαμάκια από σουβλάκι για να είναι όρθιο) διαφορετικά η πλευρά που θα είναι στα υγρά θα παπ@ριάσει και δεν θα έχει τραγανή πέτσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι σωστά το βάζουν στην σχάρα, αλλά όταν γίνει σωστό ψήσιμο και το φαγητό μείνει μόνο με το λαδάκι του, ξεροψήνεται και από κάτω.
ΔιαγραφήΕξάλλου μην ξεχνάς ότι εγώ χρησιμοποίησα μαντεμένια γάστρα και η ομοιόμορφη θερμοκρασία ολόγυρα δεν αφήνει περιθώρια παπαριάσματος και μάλιστα μετά από τόσες ώρες ψήσιμο!! Έχε μου εμπιστοσύνη!!