Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Μαρμελάδα σύκο

Οι συκιές μας στο χωριό έχουν γίνει τεράστιες και έχουν απλώσει τα φύλλα τους μέχρι τη γη.
Κάθε χρόνο είναι φορτωμένες με σύκα, σύκα κόκκινα και μελωμένα!!δεν θέλω να περιαυτολογήσω αλλά ωραιότερα σύκα δεν έχω φάει!!
Να'τη και η δεύτερη συκιά και είναι φορτωμένη κι αυτή με σύκα.
Φάγαμε, ξαναφάγαμε!! πόσα να φάμε; η επόμενη κίνηση είναι η μαρμελάδα, γιατί το γλυκό σύκο δεν το τρώω καθόλου κι έτσι δεν το έχω φτιάξει ποτέ.
Η μαρμελάδα γίνεται όμως τόσο νόστιμη και φτιάχνω κάθε χρόνο. Φυσικά μοιράζω γύρω γύρω, δεν την τρώω όλη μόνη μου!! η μοιρασιά έχει γίνει πλέον δεύτερη φύση, αλλιώς δεν θα χωρούσα να περάσω από την πόρτα!!
Φτιάξτε λοιπόν μαρμελάδες, ειδικά όταν έχετε δικά σας φρούτα, είναι ότι πιο υγιεινό θα μπορούσατε να δώσετε στα παιδιά σας για πρωινό και όχι μόνο.
Η μαρμελάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι αλλού, π.χ να φτιάξετε ένα κέικ, να διακοσμήσετε ένα τσιζ-κέικ, να γαρνίρετε το γιαουρτάκι σας, να φτιάξετε πάστα φλώρα και χίλια δυο άλλα, φαντασία να υπάρχει!!



Υλικά
500 γρ.σύκα (ξεφλουδισμένα)
300 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη καστανή ή κοινή ζάχαρη
χυμός ενός λεμονιού
1 βανίλια ζάχαρη
(Οι συγκεκριμένες ποσότητες βγάζουν 2 βαζάκια)


Δημιουργία
Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα δύο, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και πάνω σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει το μείγμα. Βάζουμε μια σίτα στην κατσαρόλα για να μην πιτσιλάει και συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει η μαρμελάδα, περίπου 20 - 30 λεπτά.
Στη συνέχεια την βάζουμε στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε.


Εγώ την έβρασα στο thermomix για 20 λεπτά και έγινε όπως βλέπετε. Στις φωτογραφίες είναι ακόμη ζεστή η μαρμελάδα και στη συνέχεια πήζει ακόμη περισσότερο.

23 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/9/11 11:48

    Υπέροχη Μαρί μου! Και του χρόνου να είσαι καλά!

    Το χρώμα της έχει βγει τέλειο!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γεια στα χεράκια σου Μαράκι μου και του χρόνου να είσαι καλά και να ξαναφτιάξεις.
    Αμα ήξερα ότι σου περισσεύουν σύκα θα ερχομουν για επίσκεψη ! τα λατρεύω και ιδιαίτερα τα είδος που περιγράφεις !

    φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νόστιμη μαρμελάδα που βοηθάει και την καλή λειτουργία του εντέρου. Το ξέρεις Μαρία ότι μπορείς να την φτιάξεις και χωρίς να ξεφλουδίσεις τα σύκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οτι ετοιμαζόμουν να σε ρωτήσω Μαράκι αν την φτιάχνεις και στο Θερμομίξ.
    Εγώ όπως ξέρεις, εκεί κάνω όλες τις μαρμελάδες μου (φέτος του έδωσα και κατάλαβε από μαρμελάδες)
    Υπέροχο χρώμα η μαρμελάδα σου, θα δοκιμάσω να την κάνω στο Θερμομίξ.
    Φιλιά, καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ Έφη, το χρώμα και η γεύση είναι πολύ καλά.

    Μαρία μου να ερχόσουν επίσκεψη, καλοδεχούμενη!!τα σύκα αυτά είναι αποθέωση!! φιλιά πολλά.

    para-kelsoscooks, έτσι είναι το έχω διαπιστώσει για το έντερο!!Φοβήθηκα να τα αφήσω με την φλούδα, αν και το σκέφτηκα!!

    Έλενα κλασικά κι εγώ στο θερμομίξ τις κάνω τις μαρμελάδες, είναι να μην το εκμεταλευτώ; να την κάνεις οπωσδήποτε τη μαρμελάδα!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλεια η μαρμελάδα σύκο. Κι εμένα μου αρέσει πολύ, καθώς και τα σύκα παγωμένα.
    Πολύ ωραία σου έγινε Μαρία μου.
    Και του χρόνου να ξανακάνεις.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σου πετυχε τελεια Μαρι μου,γεια στα χερια σου,και του χρονου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις...φιλακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν την έχω φτιάξει ποτέ.
    Από χρώμα σκίζει!!!
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το συκο ειναι απο τα φρουτα που δεν μ αρεσουν καθολου ωμα - λογω της υφης - αλλα μ αρεσουν σε καθε αλλη μορφη, γλυκο, μαρμελάδα... οποτε ΤΕΛΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά υπέροχη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φτιαξαμε και εμεις φετος πολυ μαρμελαδα απο κρητικα συκα πεντανοστιμα!μας βγηκε ομως πιο σκουρο το χρωμα, το δικο σου ειναι πολυ λαχταριστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πόσο ζηλεύω που φάγατε και ξαναφάγατε σύκα,μου αρέσουν πολύ πολύ η μαρμελάδα σου φαίνεται ΥΠΕΡΟΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τρελαίνομαι για τα σύκα πόσο μάλλον για την μαρμελάδα!!!
    Να περάσω τυχαία από το σπίτι σου να μου δώσεις ένα βαζάκι; χιχιχι
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαρία ή Μαρί (πώς θέλεις να σε ονομάζω), είμαστε κι εμείς φίλοι της οικιακά παραγόμενης μαρμελάδας. Μάλιστα τελευταία φτιάξαμε μαρμελάδα από δαμάσκηνο, αχλάδι και σύκα (μπερδεμένα). Απίθανη γεύση και συνιστόμενο για όλους και κυρίως για αυτούς που έχουν δυσκοιλιότητα.Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια στα χέρια σου και του χρόνου! Τι ωραίο χρώμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μάριον έχει λίγες θερμίδες το σύκο αλλά είναι ωραίο φρούτο. Σ' ευχαριστώ πολύ.

    gwgoyla ευχαριστώ πολύ. Φιλάκια

    Μanousina χάνεις να την φτιάξεις. Φιλιά

    Ελπινίκη κι εγώ για να το φάω πρέπει να μην είναι πολύ γινωμένο να κρατάει λίγο.

    Λίλα ευχαριστώ πολύ.

    Ειρήνη το χρώμα σε δελεάζει αλλά η γεύση είναι που μετράει.

    Nadia έλα μια βόλτα από δω να πάψεις να ζηλεύεις!!

    Αsteri βεβαίως να περάσεις και τυχαία και όπως θέλεις.

    Κώστα Μαρία να με λες και συμφωνώ απολύτως!!εγώ δεν αγοράζω ποτέ μαρμελάδα και η συγκεκριμένη όπως λες είναι πολύ υγιεινή.

    Μαρία σ'ευχαριστώ πολύ.Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχη και αρωματική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραία και καλοφαγωτη να είναι, ΘΑΥΜΑΖΩ το χρώμα της!!! Καλό Σ-κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα σύκα τα τρώω μόνο σαν μαρμελάδα ή σαν γλυκό κουταλιού! Τέλεια μαρμελάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kai του χρόνου Μαράκι μου!
    Έφτιαξες την μοναδικά αγαπημένη μου μαρμελάδα!
    Η παρασκευή στο thermomix, με ψήνει να το αποκτήσω!
    Φιλάκια, καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η συγκεκριμένη μαρμελάδα ειναι η αγαπημένη μου, και την χρησιμοποιώ πολύ στα cheese-cakes. Εξαιρετική γεύση!!!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μπορείς να δώσεις τη συνταγή στο θερμομιξ? Ευχαριστώ. Δηλ. Ποση ώρα. σε ποια ταχύτητα κ θερμοκρασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήδη γράφω πιο πάνω ότι την έβρασα στο thermomix για 20 λεπτά, τώρα ταχύτητα και θερμοκρασία όπως όλες οι μαρμελάδες, θερμοκρασία varoma, ταχύτητα 1.

      Διαγραφή