Η μαγική φράση "πορτοκαλόπιτα μαλεμπί" ειπώθηκε από την Αγγελική, αγαπημένη συνάδελφο και φίλη κι έτσι βρέθηκα εγώ να σκαρώνω αυτή τη συνταγή.
Η ιδέα μου άρεσε γι' αυτό συνδύασα διάφορες συνταγές και έτσι κατέληξα στο αποτέλεσμα που βλέπετε.
Έγινε ένα γλυκό νόστιμο, ελαφρύ, αρωματικό, τέλειο!! δεν το λέω εγώ μη νομίζετε!! αλλά όσοι έφαγαν μου ζήτησαν και δεύτερο κομμάτι.
Σας κερνάω ένα δροσιστικό κομματάκι, γιατί χρειάζεται να δροσιστούμε, είτε από τη ζέστη, είτε από τα καυτά οικονομικά μέτρα, είτε γιατί σε λίγο έρχεται χειμώνας και θα αναζητήσουμε το χρυσό καλοκαιράκι.
Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, ας περάσουμε στα έργα!!
Υλικά
(για την κρέμα μαλεμπί πορτοκαλιού)
6 κούπες γάλα(δοσομετρική κούπα)
2 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νισεστέ
1 κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού
Τα υπόλοιπα υλικά
1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ(θα περισσέψουν περίπου 10)
1 βάζο μαρμελάδα πορτοκάλι
3 φύλλα ζελατίνη (περίπου 5 γρ.)
1 κρασοπότηρο ζεστό νερό
Δημιουργία
Κρατάμε 1 κούπα νερό και διαλύουμε το νισεστέ. Βάζουμε το υπόλοιπο νερό και το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά.
Όταν έλθει σε σημείο βρασμού, ρίχνουμε ανακατεύοντας ζωηρά, τη ζάχαρη και μετά από λίγο το διαλυμένο νισεστέ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα σύρμα και σε λιγότερο από 1 λεπτό η κρέμα μας θα έχει πήξει. Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα για να μην μας σβολιάσει όσο είναι πάνω στη φωτιά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας που και που για να μην πιάσει κρούστα.
Αδειάζουμε τη μισή κρέμα σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ 35χ 25 ή τετράγωνο 30χ30, το οποίο έχουμε ραντίσει με κρύο νερό.
Στρώνουμε στην επιφάνειά του μπισκότα πτι μπέρ, κόβουμε με μια ροδέλα κοπής πίτσας, μισά μπισκότα και αν χρειαστεί καλύπτουμε με αυτά τα κενά.
Αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω από τα μπισκότα και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε την επικάλυψη.
Εν τω μεταξύ μουλιάζουμε σε κρύο νερό την ζελατίνη για 5 λεπτά, την στύβουμε και την διαλύουμε μέσα σε ένα μπολ όπου έχουμε βάλει το ζεστό νερό. Αδειάζουμε τη μαρμελάδα σε ένα κατσαρολάκι και την ζεσταίνουμε να διαλυθεί για 2-3 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε μέσα στο μπολ με την διαλυμένη ζελατίνη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει.
Φυσικά αν θέλουμε αφήνουμε σκέτη τη μαρμελάδα και την απλώνουμε στο γλυκό, απλά δεν θα σταθεί καλά στην επιφάνεια και θα λειτουργήσει περισσότερο σαν σιρόπι.
Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο διακοσμούμε την επιφάνεια με λεπτά κομμάτια σάρκας πορτοκαλιού,
καλύπτουμε με την μαρμελάδα πορτοκάλι και βάζουμε ξανά το γλυκό στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου.
Κόβουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Πω πωωωω... τέλειο θα είναι, σαν να το γεύομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ γλυκά και όμορφα μας άρχισες τη βδομάδα!
Καλή σου μέρα...
Πραγματικά υπέροχη πρόταση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυάου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται τέ-λει-ο!!!!!
Μαράκι έχω φτιάξει μπόλικη μαρμελάδα ροδάκινο, να το δοκιμάσω με ροδάκινα αντί για πορτοκάλι??
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Ειναι τελειο Μαρακι,καπως ετσι το φτιαχνω κι εγω,δεν μενει τιποτα και εξαφανιζεται πριν τελειωσει η μερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη σου μερα και καλη εβδομαδα να εχεις φιλακια!!!
Τη δροσιά του να έχει Μαρί μου! Υπέροχο, δεν χορταίνω να το κοιτάζω και θα το κάνω σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Εφη
Πω-πω πολύ λαχταριστή είναι τούτη η εκδοχή σου Μαρί μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' αν έχεις όρεξη και διάθεση μια πρόσκληση για "παιχνιδάκι" σε περιμένει μέσα στο blog μου.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Μπράβο Μαράκι, δεν έχω λόγια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο γλυκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ελαφρύ και δροσερό! Και με άρωμα πορτοκαλιού που το λατρεύω!
yum yum!!!:) φαινεται πολύ δροσιστικο ! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήYπέροχο γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ βρε Μαράκι τι μου κάνεις!!!!Φαίνεται τόσο νόστιμο!!!Και η εμφάνιση του καταπληκτική!!!!!Μπράβο, γεια στα χεράκια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΖΕΛΑΤΙΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έφτιαξα πραγματικά είναι πολύ ωραίο και όσοι το δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σας άρεσε, σας ευχαριστώ πολύ!!
Διαγραφή