Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Κέικ με γιαούρτι, λεμόνι και γλάσο σοκολάτας



Αυτό το κέικ είναι πανεύκολο και γρήγορο, το έφτιαξα στο thermomix και έτσι γλύτωσα περισσότερο χρόνο. Μην ανησυχείτε όμως, χωρίς το thermomix είναι πάλι εύκολο, απλά θα χρειαστείτε λίγο χρόνο παραπάνω και περισσότερα σκεύη.
Μετά από ένα Σαββατοκύριακο που τα είχε όλα, μπαίνουμε στην καινούρια βδομάδα, την βδομάδα της τυροφάγου ή τυρινής, όπου τρώμε τυροκομικά, αυγά και ψάρια.
Η εκκλησία μας αυτή την Κυριακή μας τονίζει ότι: "Το στάδιον των αρετών ηνέωκται (άνοιξε), οι βουλόμενοι αθλήσαι (όσοι θέλουν να αγωνιστούν) εισέλθετε....."  έτσι ώστε όσοι είναι καλοπροαίρετοι, να αρχίσουν με όρεξη και χαρά τον αγώνα της Τεσσαρακοστής.
Προετοιμαζόμαστε λοιπόν σιγά σιγά για την περίοδο της νηστείας, για να φτάσουμε σταδιακά στην Καθαρά Δευτέρα.
Η ονομασία Καθαρά Δευτέρα προέρχεται από τον καθαρισμό των σωμάτων και των ψυχών, που αρχίζει την μέρα αυτή και συνεχίζεται για πενήντα μέρες με την νηστεία.
Η περίοδος Mardi gras, στα γαλλικά:λιπαρή τρίτη, σαν την δική μας Τσικνοπέμπτη περίπου, τείνει να τελειώσει  και επισήμως!!
Καιρός για μερική νηστεία αυτή την βδομάδα, όσοι πιστοί προσέλθετε!!


Κέικ με γιαούρτι, λεμόνι και γλάσο σοκολάτας


Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ)
3 κεσεδάκια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (350 γρ)
1 κεσεδάκι ηλιέλαιο
1 1/2 κεσεδάκι ζάχαρη άχνη
2 αυγά
1 λεμόνι χυμός και ξύσμα
1 κουταλάκι (πολύ γεμάτο) μπέικιν πάουντερ


Γλάσο σοκολάτας
120 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
120 γρ κρέμα γάλακτος


Δημιουργία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια.
Κτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
Σε ένα μπολ κτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη, προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι, το ξύσμα, το χυμό και ανακατεύουμε.
Στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά εναλλάξ την μαρέγκα και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν με μια σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω.


Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 20Χ32 εκατοστά ή σε ταψί σιλικόνης.


Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του, θα πρέπει να βγαίνει στεγνό.


Αφήνουμε το κεικ να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε ένα μικρό κατσαρόλι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνουμε μέχρι να έλθει σε σημείο βρασμού (όχι να βράσει).
Ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα σε κομμάτια και την αφήνουμε για λίγα λεπτά. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα ομοιόμορφο γλάσο.
Περιμένουμε λίγο να γίνει χλιαρό το γλάσο και στη συνέχεια το στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το κέικ.


Πως θα το φτιάξουμε στο thermomix:
Βάζουμε την πεταλούδα στο μπολ και κτυπάμε τα ασπράδια 1 λεπτό  στην ταχύτητα 3,5. Βγάζουμε την πεταλούδα, αδειάζουμε το μπολ και κρατάμε την μαρέγκα στην άκρη.
Βάζουμε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρυθμίζουμε 30 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ενώνουμε απαλά την μαρέγκα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Βάζουμε ως άνω το μείγμα σε ταψί και ψήνουμε.
Γλάσο σοκολάτας στο thermomix: τοποθετούμε τα κομμάτια σοκολάτας στο μπολ και ανακατεύουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 9.
Προσθέτουμε την κρέμα και ρυθμίζουμε 4 λεπτά, 90 βαθμούς, ταχύτητα 1.
Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο γλυκό και σερβίρουμε ένα απολαυστικό κομμάτι!!

38 σχόλια:

  1. Αφράτο αφράτο και λαχταριστό!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ξανθή, καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  2. Mαρί,νάτο το γλυκάκι,αφράτο και νόστιμο!
    Ταιριάζει γι΄αυτή την εβδομάδα,λέω να το φτιάξω δωράκι για μένα.
    Αν έβαζα κεφίρ αντί για γιαούρτι,θα γινόταν καλό;
    Αλήθεια,έχεις κεφίρ,μπορώ να σου δώσω.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη να το φτιάξεις δεν το συζητώ!! Κεφίρ μπορείς να βάλεις, απλά επειδή θα βγει λίγο πιο υγρό το μείγμα (εξαρτάται πόσο πηχτό είναι το κεφίρ), ίσως χρειαστεί να προσθέσεις ελάχιστο αλεύρι+ μια μυτούλα μπέικιν, θα το δεις με το μάτι αυτό.
      Κεφίρ είχα παλιότερα αλλά βαρέθηκα και το παράτησα. Αν χρειαστώ θα σου πω, ευχαριστώ πολύ πάντως.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Θα με κάνεις να πάθω εμμονή με το thermomix... Το άτιμο έχει τρελή τιμή αλλά φαίνεται "δεξί χέρι"!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά όπως λες κι εσύ είναι εργαλείο!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμο, ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα και καλή σου εβδομάδα!Καταπληκτικό,δεν έχω thermomix αλλά δεν πειράζει αξίζει τον κόπο να το φτιάξω κι ας κάνω παράνω ώρα!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, πραγματικά αξίζει τον κόπο, είναι νοστιμότατο!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Πωπωπωπωπωπωπωπω...αυτό το κομμάτι με το που μπήκα με ξετρέλανε...Τέλειο Μαρία μου!!Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη, μακάρι να μπορούσα να κεράσω ένα κομματάκι.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Το αντιγράφω αμέσως, αλλά θα το κάνω με πιο light υλικά και πριν το γλασσάρισμα, ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ!!!!!

    Καλή Εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσπιστε εννοείς light γιαούρτι;εγώ χρησιμοποίησα αγελαδίτσα 2%, αλλά αφού θα το σιροπιάσεις να'τες οι θερμίδες!!βέβαια με το σιρόπι το προτιμώ κι εγώ, μ'αρέσουν πολύ τα σιροπιαστά και την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να το σιροπιάσω.
      Καλή τυρινή βδομάδα.

      Διαγραφή
  8. Ωραίο το άρωμα του λεμονιού, μου αρέσει που δεν έχει πολλά αυγά και το γλάσο σοκολάτας από πάνω το απογειώνει! Ωραία όμως και η πρόταση του Δύσπιστου για σιρόπιασμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως πολύ καλό που δεν έχει πολλά αυγά και η πρόταση του Δύσπιστου απίθανη!!

      Διαγραφή
  9. Λαχταριστό, αφράτο, μυρωδάτο....τι άλλο να ζητήσει κανείς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προσωπικά όταν έχω γλυκό δεν θέλω τίποτε άλλο, μπορώ να ζήσω μόνο με γλυκά!!

      Διαγραφή
  10. Εγώ ξέρεις βέβαια που θα το φτιάξω;-)
    Και ότι έλεγα να σε ρωτήσω αν έχεις κάποια συνταγή για γλάσο στο Θερμομίξ.
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω!!ξέρω!!Ελενίτσα μου αγαπημένη, ελπίζω να το έφτιαξες ήδη!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Το κεκάκι φαίνεται φανταστικόοοο καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ναντιάκι!! φιλιά.

      Διαγραφή
  12. Πάω να πάρω γιαουρτάκι, τα υπόλοιπα υλικά τα έχω! Κι αυτή τη φορά δεν θα κάνω λάθος! (θα δεις αύριο ανάρτησή μου τί εννοώ! )
    Φαίνεται κι αυτό πολύ ωραίο!

    Να είσαι καλά Mari και να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, το είδα το γλυκάκι με το πορτοκάλι που το έφτιαξες.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Μαρία εσπεριδοειδή και σοκολάτα είναι από τους τοπ συνδυασμούς. Υπέροχο κέικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο είναι άπαικτος συνδυσμός!!

      Διαγραφή
  14. Εβαλες και τη σοκολάτα από πάνω και το έκανες ακόμα καλύτερο.
    Τέλειο κεκάκι Μαρία μου
    Γεια στα χέρια σου

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα η σοκολάτα συμπληρώνει ένα ήδη νόστιμο γλυκό.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  15. ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΤΟ ΚΕΙΚ ΣΟΥ!!!ΤΕΛΕΙΟ!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!! ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  16. Δε λέω όχι για λίγο από το κεκάκι σου Μαρί μου. Δείχνει αφράτο και λαμπερό με τη σοκολάτα από πάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαρίστως Κατερίνα μου, θα'θελα πολύ να σε κεράσω.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος25/9/12 20:26

    δεν ξερω τι εκανα λαθος,αλλα το κέικ δε φουσκωσε καθολου...:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έβαλες πολύ γεμάτο κουταλάκι μπέικιν; Ένα άλλο που ίσως να έφταιξε, είναι ότι χρειάζεται προσοχή στο τελικό ανακάτεμα με το αλεύρι, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Θέλει απαλό ανακάτεμα από κάτω προς τα πάνω με μια σπάτουλα. Ελπίζω την επόμενη φορά να το πετύχεις!!

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος8/6/13 14:05

    Καλημερα!!! Θα μπορούσες να μου πεις ακριβώς τη δοσολογία των υλικών γιατί έχω μπερδευτεί λίγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαρίστως ανώνυμε!! που έχεις μπερδευτεί; μήπως με το κεσεδάκι; είναι το κεσεδάκι από το γιαούρτι που το χρησιμοποιούμε για μέτρο και για τα υπόλοιπα υλικά, εξάλλου γράφω δίπλα και γραμμάρια, περισσότερο αναλυτικά δεν γίνεται!!!
      Σ'ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος9/6/13 22:28

    το κεσεδακι του γιαουρτιου ειναι 200gr., και λες αλεύρι 3 κεσεδάκια δηλ. 600gr. ενώ στην παρένθεση γράφεις 350gr. εκεί ακριβώς μπερδέυτηκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορεί να το πιστεύεις αυτό που λές!! Φυσικά το κεσεδάκι παίρνει 200 γρ. γιαούρτι, αλλά το αλεύρι όπως καταλαβαίνεις (ελπίζω) δεν έχει το ίδιο βάρος με το γιαούρτι, είναι ελαφρύτερο!! Αν κάνεις τον κόπο να το μετρήσεις θα δεις ότι παίρνει περίπου 120 γρ., όσα παίρνει μια κούπα του τσαγιού περίπου. Να'σαι καλά!!

      Διαγραφή