Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πουρές πατάτας με σάλτσα μήλου και τυρί

Ο πουρές αυτός προέκυψε σε μια προσπάθεια να αλλάξω την συνηθισμένη του γεύση και σε πολύ μεγάλο βαθμό πέτυχε, αφού με ρώτησε ο γιος μου: μαμά τι έχει μέσα ο πουρές;
Σκέφτηκα.... να του το πω; να μην του το πω; (φοβούμενη ότι δεν θα τον φάει) και τελικά το είπα!! "μήλο έχει αγόρι μου" 
" μα γιατί έβαλες μήλο στον πουρέ;" "δεν σου αρέσει;" απάντησα με ερώτηση εγώ,  " μου αρέσει αλλά θέλω να έχει μόνο πατάτα". 
Βλέπετε τα παιδιά δεν επιδέχονται πολλές αλλαγές σε φαγητά που έχουν συνηθίσει και είναι δεδομένα γι' αυτά. 
Αυτό βέβαια μπορεί να συμβαίνει και σε κάποιους από μας τους μεγάλους . 
Υπάρχουν άνθρωποι που θα έβαζαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, σε πειρασμό τον ουρανίσκο τους και άλλοι που θα προτιμούσαν πιο οικεία αγαπημένα πιάτα.
Προσωπικά προτιμώ τις περιπετειώδης γεύσεις, γι΄αυτό όταν βρίσκω την ευκαιρία δεν την αφήνω να πάει χαμένη.
'Έτσι θεωρώ ότι μερικές φορές, με αυτό τον τρόπο, δημιουργώ λαχταριστούς πειραματικούς συνδυασμούς, που τις περισσότερες φορές μου έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Οι καλύτερες βέβαια γαστριμαργικές εμπειρίες, προσφέρονται αδιαμφισβήτητα σε εξωτικά ή μη ταξίδια.
Εκεί πλέον τα πρωϊνά, τα γεύματα, τα δείπνα είναι μια πολιτισμική εμπειρία. 
Όμως, είτε σας αρέσουν οι συνηθισμένες γεύσεις, είτε οι γαστριμαργικές εμπειρίες, σίγουρα "μια δοκιμή θα σας πείσει."


Πουρές πατάτας με σάλτσα μήλου και τυρί


Υλικά
900 γρ πατάτες
500 γρ μήλα
50 γρ βούτυρο
200 γρ κρέμα γάλακτος
μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι


Δημιουργία
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια, τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό, αφήνουμε να βράσουν, προσθέτουμε το αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε τέταρτα, αφαιρούμε τους σπόρους και κόβουμε κάθε τέταρτο στη μέση.


Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και βάζουμε τα κομμάτια του μήλου σε χαμηλή φωτιά για να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε την μισή κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να λιώσουν.


Όταν βράσουν οι πατάτες τις στραγγίζουμε, τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τις λιώνουμε με την πρέσα πατάτας.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη σάλτσα μήλου, ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τον πουρέ σε μικρά βουτυρωμένα πυρίμαχα μπολ, προσθέτουμε τρεις φέτες μαλακό τυρί που λιώνει(τύπου camembert, reblochon ή άλλο) και βάζουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο να λιώσει το τυρί.




Σερβίρουμε τον πουρέ πατάτας ζεστό ως συνοδευτικό ή ως κυρίως πιάτο.

22 σχόλια:

  1. Υπέροχο θα το δοκιμάσω άμεσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα με ξέρεις, ότι διαφορετικό πρώτη και καλύτερη θα το δοκιμάσω!
    Τρελαίνομαι για γεύσεις που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο, και ο πουρές σου με ενθουσίασε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι Έλενα, εξάλλου αν δεν δοκιμάσουμε πως θα μάθουμε;

      Διαγραφή
  3. Δεν μπορω να φανταστω το συνδυασμό αλλα μου φαινεται πολυ πολυ ενδιαφερον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και δελεαστικό! Σαν συνοδευτικό κρέατος πρέπει να είναι υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο ειδικά αν επιλέξεις και μήλα που σου αρέσουν γευστικά (ξινόμηλα ή πιο γλυκά).

      Διαγραφή
  5. Φαίνεται πολύ καλό!Δεν έχω φάϊ ποτέ!Θα το δοκιμάσω!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γευστική εμπειρία πιστεύω δεν πάει χαμένη ποτέ.

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία ιδέα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!Εννοείται ότι μπαίνει στα υπ' όψιν!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά να το δοκιμάσεις και πιστεύω τελικά ότι θα σου αρέσει.

      Διαγραφή
  7. Εμενα πάντως μ'επεισε που τρελλαινομαι για πειραματα!Θα δοκιμαστει οπωσδηποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία, επειδή είναι κάπως ιδιαίτερο θέλω να μου πεις εντυπώσεις.

      Διαγραφή
  8. Your blog is so great, fabolous!
    I invite you to visit my blog.
    Follow each other?
    Kisses from Spain
    http://janakitchen.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Jana, χάρηκα για την γνωριμία. Στην Ισπανία δεν έχω έρθει ποτέ αλλά κάποια στιγμή θέλω να έρθω.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  9. Φαίνεται πολύ καλό, θα το δοκιμάσω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Βάσω, πρέπει να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε!!

      Διαγραφή
  10. Και εγώ θα το δοκιμάσω αλλά να σου πω σκέφτομαι λιγότερα μήλα.. Πάντως φαίνεται τέλειος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρι μην τα φοβάσαι τα μήλα, να τα βάλεις όλα για να δεις και την διαφορά!!

      Διαγραφή
  11. Και εγώ θα το δοκιμάσω...πριν δω τα υλικά φανταζόμουν ότι μιλάμε για λιγουλάκι μήλο..αλλά εσύ μας λες μισό κιλό....Ε, με ιντριγκάρισες τώρα, θα σκάσω αν δεν το κάνω...χαχαχαχ!! Θα επανέλθω με εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη ή την κάνουμε την διαφορά ή δεν την κάνουμε!! πρέπει να το αισθανθούμε το μήλο!!όπως και να'χει περιμένω να μου πεις.

      Διαγραφή