Αυτό το τριήμερο τα είχε όλα, απόδραση στο χωριό αλλά και στην πρωτεύουσα. Εκ διαμέτρου αντίθετες αυτές οι αποδράσεις αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες.
Στο χωριό διοργανώθηκε καρναβάλι και ήταν ιδιαίτερα όμορφα.
Τα ψητά ήταν άφθονα και μασκαρεμένοι και μη χόρεψαν και διασκέδασαν όλη μέρα (και νύχτα μπορώ να πω!!).
Η Πρωτεύουσα από την άλλη μας σεργιάνισε στο λιμάνι του Πειραιά.
Αγναντεύοντας τα πλοία να φεύγουν, πλήρως φωταγωγημένα, σε απόσταση αναπνοής από το τραπέζι μας, ήπιαμε τον καφέ μας.
Και μετά κραιπάλη οικογενειακώς σε ταβερνείο, όπου τα ψημένα παιδάκια και τα κοκορέτσια πηγαινοερχόντουσαν στα κατάμεστα τραπέζια.
Μέσα σε όλα αυτά μόλις που πρόλαβα να φτιάξω μια λαγάνα!!
Εδώ που τα λέμε, έφτιαξα κι άλλα, αλλά δεν προλαβαίνω να σας τα δείξω!!.
Λαγάνα με ταχίνι
Υλικά (για μια μεγάλη λαγάνα)
700 γρ. αλεύρι σταρένιο χωριάτικο
400 γρ νερό χλιαρό
25 γρ. μαγιά νωπή
20 γρ λάδι
20 γρ ταχίνι
1 κουταλιά της σούπας ούζο
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Σουσάμι
Δημιουργία
Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό νερό.
Ανοίγουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το λάδι, το ταχίνι, το ούζο, το νερό με την μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μία λεία και εύπλαστη ζύμη.
Μπορούμε όλη αυτή την διαδικασία να την κάνουμε με το μίξερ χρησιμοποιώντας τον γάντζο ζυμώματος.
Αφήνουμε το ζυμάρι σε ένα μεγάλο μπολ, τυλιγμένο με πετσέτες, να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου μια ώρα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα φαρδύ ταψί και αδειάζουμε την ζύμη, χωρίς να την ταλαιπωρήσουμε πατάμε με ελαφρώς βρεγμένα δάκτυλα και την απλώνουμε σε μια λεπτή στρώση ενός δακτύλου, συγχρόνως πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ανάβουμε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνουμε την λαγάνα, σκεπασμένη με μια πετσέτα, να φουσκώσει ελαφρώς, περίπου 15-20 λεπτά, γιατί αν φουσκώσει πολύ θα γίνει σαν ψωμί. Πριν την βάλουμε στο φούρνο κάνουμε λακκουβίτσες εδώ κι εκεί για να πάρει την όψη της λαγάνας.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Καλή Σαρακοστή.
Χρόνια πολλά Mari! Πολύ ωραία η λαγάνα σου! Το ουζάκι πρέπει να την αρωματίζει πολύ όμορφα! Πρώτη φορά έφτιαξα και εγώ λαγάνα με ταχίνι και ήταν ιδιαίτερα καλή η γεύση της! Και του χρόνου με υγεία! Πολλά φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή Αγγελική, έγινε πολύ γευστική και αφράτη.
ΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ήξερα για το ταχίνι...πρώτη φορά το ακούω. Θα το δοκιμάσω.
Φιλιά
Να το δοκιμάσεις Δήμητρα είναι γευστικότατο.
ΔιαγραφήΦιλιά, καλή Σαρακοστή
Καλημέρα Μαρία μου και καλή σαρακοστή εύχομαι! Πολύ ιδιαίτερη η λαγάνα σου με το ουζάκι και το ταχίνι! Από τις φωτογραφίες φαίνεται πολύ αφράτη και λαχταριστή! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ερμιόνη, έγινε πολύ νόστιμη. Καλή Σαρακοστή.
ΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα και καλή σαρακοστή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα πρόταση!!
Καλή Σαρακοστή Ξανθή μου, ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα πρόταση Μαρί μου !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή
υ.γ. πέρνα απο το blog μου ... εχω ένα βραβείο για σένα.
Φιλιά πολλά
Ευχαριστώ πολύ,καλή Σαρακοστή.
ΔιαγραφήΦιλιά, ευχαριστώ για το βραβείο.
Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι από καρδιάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης Λίλα, ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΦιλιά
Να μια διαφορετική λαγάνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φαίνεται αφράτη-αφράτη!
Καλή Σαρακοστή Μαράκι μου, φιλιά!
Έλενα ευχαριστώ πολύ, καλή Σαρακοστή να έχουμε.
ΔιαγραφήΦιλιά
Μαράκι πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή και εντελώς διαφορετική!!!Καλή Σαρακοστή πολλά φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ελένη, καλή Σαρακοστή.
ΔιαγραφήΦιλιά.
Μαρία μου πολύ ωραί ιδέα το ταχίνι στην λαγάνα! Χαιρομαι που περάσατε καλά, τι ωραία να ημουν και εγώ σε ταβερνείο στην Ελλάδα!..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή!
Εύχομαι να έρθεις σύντομα και να επισκεφθείς όλα αυτά που σου αρέσουν.
ΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή.
Καλή Σαρακοστή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Η αλήθεια είναι ότι το ταχίνι δεν το αγαπώ και δεν ξέρω πως θα είναι, ενδιαφέρων πάντως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!!!!!!!!
Το ταχίνι δεν είναι τόσο έντονο ώστε να σε ενοχλεί, οπότε κανένα πρόβλημα.
ΔιαγραφήΦιλιά, καλή Σαρακοστή.