Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

Όμορφα βραβεία

Καιρό τώρα η Μαρία από το cookandfeed  και ή Έλενα από το elenascooking μου έχουν χαρίσει αντιστοίχως αυτά τα όμορφα βραβεία και τις ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ.






Κι εγώ έχω αμελήσει να τα μοιράσω, γιατί προσπαθώ να σηκώσω κεφάλι και δεν μπορώ!!
Τρέχω να προλάβω και δεν έχω καταλάβει ακόμη τι!! ένα έχει σημασία... ότι μονίμως είμαι στο τρέξιμο ουφ!!
Αφήνω όμως τις γκρίνιες... γιατί βραβεία θα μοιράσω και θέλω να είναι τυχερά.
Ας σκεφτούμε τις διακοπές, που κάποιοι δεν έχουμε πάει ακόμα (όπως η αφεντιά μου) και είναι ήδη προ των πυλών και θα μας χαρίσουν μια ανάσα δροσιάς, ήλιου και θάλασσας.
Μοιράζω λοιπόν τα βραβεία σε κάποιους-κάποιες που δεν τα έχουν πάρει και ας με συγχωρήσουν οι φίλοι μου αν εν αγνοία μου δεν συμπεριλάβω κάποιον. Απλά θέλω να ξέρετε ότι όλοι είσαστε για μένα σημαντικοί, άσχετα αν επικοινωνούμε πιο λίγο ή πιο πολύ. Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα με όλους να επικοινωνώ πολύ(μέσω των σχολίων), αλλά είναι τόσο ελάχιστος ο ελεύθερος χρόνος που πραγματικά καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια μερικές φορές.
Δίνω λοιπόν τα βραβεία στους κάτωθι, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που θα μπουν να διαβάσουν αυτό το κείμενο, με την ευχή το υπόλοιπο καλοκαίρι να μας φέρει ότι όμορφο δεν μας έφερε μέχρι τώρα και μας το χρωστάει.
http://oinomagirion.blogspot.com
http://pansofix.blogspot.com/
http://bettyscuisine.blogspot.com/
http://stamarstavros.blogspot.com/
http://cookthebook.blogspot.com/
http://lilaspurplethoughts.blogspot.com
http://cookingandart-marion.blogspot.com/
http://elpinikicook.blogspot.com/
http://nostimessyntagesthsgwgws.blogspot.com/
http://fairytale-nadia.blogspot.com/

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Εμποροπανήγυρη-Ελιόπιτα


Σήμερα 26 Ιουλίου και γιορτάζει η Αγία Παρασκευή η πολιούχος της πόλης μας. Έχουμε λοιπόν στη Χαλκίδα τοπική γιορτή και μεγάλη εμποροπανήγυρη (κοινώς παζάρι), το οποίο διαρκεί 8 ημέρες.
Η εμποροπανήγυρη στη Χαλκίδα καθιερώθηκε με βασιλικό διάταγμα της 9ης Ιανουαρίου 1864. Έχει την υπογραφή του Γεωργίου Α , ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Η 26η Ιουλίου καθιερώθηκε σαν επίσημη θρησκευτική γιορτή για την Χαλκίδα με την υπ'αριθμ. 75454/1 Αυγούστου 1939 απόφαση του τότε Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων(πηγή evia-history).
Σύμφωνα με την πιο πάνω πηγή η εμπορική πανήγυρη στη Χαλκίδα, στη μεγάλη της ιστορία,έζησε τις περιπέτειες του Ελληνισμού. Συγκεκριμένα δεν πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής (1941-1944), μάλιστα τα τρία πρώτα χρόνια οι Ιταλοί δεν επέτρεψαν ούτε την λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Παρασκευής, που πραγματοποιείται την παραμονή το απόγευμα.
Στα 1944 οι Γερμανοί έδωσαν τη σχετική άδεια αλλά πλαισίωναν την πομπή με ισχυρές δυνάμεις του στρατού και των SS.
Το 1974 συνέπεσε με τα δραματικά γεγονότα της πολυπαθούς Κύπρου, αλλά και με την πτώση της δικτατορίας στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικό τέλος και επίκαιρο είναι ένα απόσπασμα του γνωστού σατιρικού δημοσιογράφου και εκδότη Κώστα Χ. Μώρου, στα μοναδικά Ευβοϊκά έντυπα του "Εωσφόρου" και της "Πιπεριάς", τον Ιούλιο 1931, το οποίο έλεγε:
Αγία μου Παρασκευή,
δώσε χωρίς χρονοτριβή,
δουλειές εις τον κοσμάκη,
γιατί του χρόνου θα τους δείς,
στη χάρη σου τους Χαλκιδείς,
να'ρθουν χωρίς σακάκι.

Ας απολαύσουμε και φέτος το πολύβουο πανηγύρι, με τα ψητά γουρουνόπουλα που ποζάρουν στις σούβλες σε κάθε γωνιά, το μεγάλο λούνα παρκ με την μπαλαρίνα, τον χαλβά Φαρσάλων  και τα λογής λογής καλούδια που πωλούνται στις αμέτρητες παράγκες.
Με άλλα λόγια να συνεχίσουμε την πολύχρονη παράδοση και ιστορία κι η πολιούχος της πόλη μας να μας προστατεύει.

Ελιόπιτα




Υλικά για 6 άτομα
200 γραμμάρια πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
100 γραμμάρια καπνιστό μπέικον
125 ml γάλα
130 ml ελαιόλαδο
180 γραμμάρια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
100 γρ τυρί γραβιέρα τριμμένο
1 κουταλάκι βούτυρο
αλάτι-πιπέρι



Δημιουργία 
Στραγγίζουμε τις ελιές και τις κόβουμε σε φέτες. Τσιγαρίζουμε το μπέικον(αφού το κόψουμε σε κομμάτια) σε ένα τηγάνι για να απαλλαγούμε από το λίπος σε μια χαρτοπετσέτα. Εγώ να σας πω την αλήθεια το παρέλειψα αυτό και το έβαλα έτσι.
Σ 'ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το ελαιόλαδο, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι, στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ .

Όταν το μείγμα είναι ομοιογενές, προσθέτουμε τις ελιές, μπέικον και γραβιέρα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί (αν δεν χρησιμοποιήσουμε ταψί σιλικόνης) 


και ψήνουμε 30 έως 35 λεπτά στους 180 ° C.
Παραλλαγές : Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τυρί φέτα, τηγανιτές πιπεριές και λιαστές ντομάτες ...

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Παγωτό με άρωμα φιστίκι στο Τhermomix

Όπως σας είχα υποσχεθεί σήμερα θα σας δροσίσω με παγωτό, απολαυστικό και απαραίτητο!!με αυτό τον καύσωνα!!
Αυτό το παγωτό στην ουσία είναι μια κρέμα anglaise που αποτελεί τη βάση για παγωτά με διάφορες γεύσεις.
Εκμεταλευτείτε το λοιπόν και αρωματίστε το με ότι σας αρέσει. Διακοσμήστε το με μπισκοτάκια, με σοκολατένια πουράκια (μην κοιτάτε εγώ βιαζόμουν) και απολαύστε το με την οικογένειά σας.
Όσον αφορά τα παγωτά θα επανέλθω δριμύτερη και συνήθως τα ετοιμάζω βραδυνές ώρες, ώστε να παγώνουν στο ψυγείο όλο το βράδυ και την επομένη να μπαίνουν στην παγωτομηχανή.
Κλείνω τώρα για να προετοιμαστώ για την θάλασσα!! όλος ο κόσμος θα είναι εκεί!! και πρέπει να πιάσω θέση.
Καλές βουτιές!!

Παγωτό με άρωμα φιστίκι




Υλικά
300 γρ γάλα εβαπορέ
200 γρ γάλα με χαμηλά λιπαρά
120 γρ ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια ζάχαρη
6 κρόκοι αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού πάστα φυστικιού (φυστικοβούτυρο)


Δημιουργία
Για χάρη ταχύτητας έκανα αυτή την κρέμα στο Thermomix, δεν είναι τίποτε άλλο από μια κρέμα anglaise με άρωμα φυστικιού.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπόλ του Thermomix. Τα γάλατα, τους κρόκους, τις ζάχαρες και την πάστα φυστικιού.
Κλείνουμε το καπάκι και προγραμματίζουμε 7 λεπτά, ταχύτητα 4, στους 80 βαθμούς κελσίου.
Όταν τελειώσει ο χρόνος ανακατεύουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 8.
Εσείς τώρα για να την φτιάξετε στο χέρι (χωρίς thermomix):
Bάζουμε τους κρόκους με το 1/3 της ζάχαρης (40 γρ) σε ένα μπολ και τα κτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τοποθετούμε τα γάλατα με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε, σιγά σιγά ανακατεύοντας, το μείγμα της κατσαρόλας στο μείγμα των αυγών με προσοχή.
Αδειάζουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αφήνει ένα φίλμ κρέμας στο πίσω μέρος της κουτάλας όταν την σηκώσουμε(πιο κάτω φωτό). 


Βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας που και που για να μην κάνει κρούστα. Στη συνέχεια τοποθετούμε στη συντήρηση του ψυγείου για 4 ώρες τουλάχιστον, για να το βάλουμε κατόπιν στην παγωτομηχανή για 30 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο παγωτό που θα κόβεται με το κουτάλι.
Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το διατηρούμε στην κατάψυξη.
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, βγάζουμε το παγωτό κάθε 1 ώρα από την κατάψυξη 2-3 φορές στο σύνολο και το κτυπάμε με το μίξερ για να μην κάνει κρυσταλλάκια.

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011

Μπισκότα βουτύρου

Πολύ νόστιμα μπισκοτάκια τα μπισκοτάκια βουτύρου και ήθελα πολύ καιρό να τα φτιάξω.
Τελικά τα κατάφερα!! γιατί η αλήθεια είναι ότι με αυτή τη ζέστη δεν είναι και πολύ έξυπνο να ανάβεις φούρνο στο σπίτι. Τέλος πάντων λίγο με το κλιματιστικό, λίγο με την κατάλληλη ένδυση, αποφύγαμε το χαμάμ!! και να'τα τα μπισκοτάκια!!
Από αύριο πάντως λέω να φτιάχνω μόνο παγωτά και αργά το βράδυ να δροσιζόμαστε στο μπαλκόνι.
Μην ανησυχείτε θα φροντίσω να βάλω συνταγή, γιατί φυσικά θέλω να δροσιστείτε κι εσείς εν όψει του καύσωνα.
Τα μπισκοτάκια μας τώρα είναι πολύ εύκολα, τραγανά και νόστιμα. Μπορείτε να τα αρωματίσετε με φυσικό άρωμα πορτοκαλιού (υγρό μπουκαλάκι στο Σ/Μ), ή με όποιο άλλο άρωμα προτιμάτε.
Μπισκότα βουτύρου




Υλικά
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
μια πρέζα αλάτι


Δημιουργία
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ και το κτυπάμε μέχρι να γίνει κρέμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το κτύπημα. Ρίχνουμε και τους κρόκους και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να είναι ομοιογενές.


Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε αργά με μια σπάτουλα και όταν το μείγμα αρχίσει να στέκεται, πλάθουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει εύπλαστη ζύμη.
Την αφήνουμε σε ένα μπολ να σταθεί 2 ώρες περίπου, αφού την σκεπάσουμε με διάφανη μεμβράνη.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη με το ρολό σε φύλλο πάχους 5 χιλιοστών.


Κόβουμε τα μπισκότα σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας κούπ πατ ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πρέσα για μπισκότα αν έχουμε.
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί κι αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά, χωρίς να τα αφήσουμε να σκουρήνουν πολύ για να μην σκληρύνουν.

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Η γιορτή των Αρχαγγέλων



Σήμερα 13 Ιουλίου η σύναξις των Αρχαγγέλων και όπως κάθε χρόνο το μικρό ξωκκλήσι στο χωριό μου γιορτάζει.


Αποφασίσαμε φέτος, αν και πέφτει καθημερινή ημέρα, να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο από τη δουλειά και να βρεθούμε στο πανέμορφο αυτό μέρος με τη φυσική ομορφιά αλλά και κάποια τεχνητή ομορφιά μετά την εξόρυξη των μεταλλείων λευκόλιθου.


Θυμάμαι αυτό το μέρος που λέγεται Αρχάγγελος(έχει πάρει το όνομα από το ξωκκλήσι ), από τότε που πήγαινα Δημοτικό. Εκεί τριγυρίζαμε πολλές φορές περιμένοντας τους γονείς μας να τακτοποιήσουν τα μελίσσια μέσα στο δάσος.


Τότε εμείς απολαμβάναμε την τόση ομορφιά της φύσης, φωνάζαμε δυνατά μέσα στο δάσος για να ακουστεί ο αντίλαλος της φωνής μας και αγναντεύαμε το ποτάμι που κυλούσε ήρεμο ανάμεσα στα πανύψηλα πεύκα.


Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τότε, ότι κάποια στιγμή αυτή η ροή θα άλλαζε δραματικά από ανθρώπινο χέρι ανεπιστρεπτί και τη θέση του ποταμού θα έπαιρναν οι Λίμνες.
Λίμνες εκεί που ανοίχτηκαν τα νταμάρια.


Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, από τα μηχανήματα (τα οποία οδηγούσε ανθρώπινο χέρι), και τα οποία έσκαβαν τα νταμάρια για την εξόρυξη του λευκόλιθου.
Είναι τόση η ομορφιά αυτού του τόπου ακόμη και τώρα.
Ο αγαπημένος μου Πατέρας, που φέτος λείπει από αυτή τη γιορτή, μου έλεγε ότι όταν ήταν έφηβος αυτός ο τόπος ήταν ένας επίγειος παράδεισος.
Οι Λίμνες που έχουν σχηματιστεί γύρω γύρω από το εκκλησάκι δημιουργούν μια εξωτική ατμόσφαιρα και ο νους γαληνεύει καθώς το βλέμμα χάνεται στα νερά και στις όχθες των Λιμνών.


Εδώ φυτρώνει μαζί η δάφνη και το δεντρολίβανο, σ' αυτό τον Άγιο Τόπο.



Στο πανηγύρι του Αρχάγγελου φέτος μαζεύτηκαν οι πιστοί από τα γύρω χωριά για να εκκλησιαστούν.


Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας οι μάγειρες μαγείρεψαν  ρεβύθια με μανέστρα πάνω στα ξύλα.



Τα καζάνια με το φαγητό έκαναν τον γύρο κάτω από τα δέντρα και μοιράστηκαν στους πιστούς.
Τα δέντρα ήταν πολλά και οι πιστοί πολλοί και τα καζάνια άδειασαν.
Τα ρεβύθια με τη μανέστρα γέμισαν τα πιάτα και φαγώθηκαν με όρεξη από τους πιστούς.
Περίσσεψε όμως φαγητό και για κάποιους άλλους που δεν μπόρεσαν να έλθουν και περίμεναν αυτό το νόστιμο πιάτο.
Οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι απολαύσαμε το πιάτο μας και διάφορα άλλα νηστίσιμα εδέσματα, κάτω από τα σκιερά δέντρα και ευχηθήκαμε και του χρόνου να είμαστε πάλι εκεί.


Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

Φρέσκα ζυμαρικά, χυλοπίτες

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, έτυχε να βρεθώ στη Μύκονο για μια σύντομη ανάπαυλα από τα βάρη της ζωής.
Εκεί περπατώντας στα στενά, πανέμορφα, δρομάκια που κρύβουν επιθυμητές αλλά και καμιά φορά ανεπιθύμητες εκπλήξεις, πέσαμε στην κυριολεξία πάνω σε μια άκρως επιθυμητή έκπληξη, σε έναν Ιταλό που έφτιαχνε επιτόπου φρέσκα ζυμαρικά.
Όπως σωστά θα μαντέψατε, στάθηκα αρκετή ώρα μπροστά του και τον παρακολουθούσα.
Είχε μπροστά του μια μηχανή που ανοίγει φύλλο και άνοιγε το φύλλο περνώντας το ξανά και ξανά από την μηχανή.
Το φύλλο είχε πάρα πολύ ωραία υφή και απίθανο κιτρινωπό χρώμα και μου άρεσε πάρα πολύ καθώς το έβλεπα.
Φυσικά μου έπιασε την κουβέντα λέγοντας σπαστά ελληνικά και χωρίς να τον ρωτήσω: 
φρέσκα....5 αυγά, 5 κρόκους, 1 κιλό αλεύρι
Ααααα!! πολύ ωραία του λέω, φτιάχνω κι εγώ φύλλο στη μηχανή και θα το φτιάξω.
Γι' αυτό λοιπόν ζήλεψα κι εγώ και έφτιαξα εχθές φρέσκα ζυμαρικά, αλλά επειδή δεν ήθελα να φτιάξω τόση μεγάλη δόση, προτίμησα να κάνω την συγκεκριμένη συνταγή, αλλά να ανοίξω το φύλλο με το χέρι.
Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω του φίλου μας φτιάχνοντας όμως άλλου είδους ζυμαρικό.
Σπιτικές χειροποίητες χυλοπίτες


Υλικά 
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
1/4 της κούπας περίπου νερό (ανάλογα με το αλεύρι)
λίγο αλάτι


Δημιουργία
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε τα αυγά, το αλάτι και ελάχιστο νερό. Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο-λίγο νερό μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή ζύμη.


Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με ένα πανάκι να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες και σε αλευρωμένη επιφάνεια τις ανοίγουμε σε 2 φύλλα όχι πολύ λεπτά.


Αλευρώνουμε και τα δύο φύλλα με ένα παχύ στρώμα από αλεύρι και από την πάνω και από την κάτω πλευρά (για να μην κολλήσουν στο τύλιγμα, θέλει αρκετό αλεύρι).
Τυλίγουμε τα φύλλα απαλά χωρίς να τα σφίξουμε και κάνουμε δύο ρολά.


Κόβουμε κάθε ρολό, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, σε ροδέλες επιθυμητού πλάτους.


Ανεμίζουμε με το χέρι μας τις ροδέλες να ανοίξουν, (σ'αυτό βοηθάει το αλεύρωμα που κάναμε προηγουμένως) και έτσι έχουμε πολύ εύκολα μπροστά μας τις χειροποίητες χυλοπίτες.


Τις αλευρώνουμε ξανά για να μην μας κολλήσουν και εν τω μεταξύ βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει.
Αλατίζουμε το νερό και όταν βράσει ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις βράζουμε για 4-5 λεπτά.


Σερβίρουμε με μπόλικη μυζήθρα ή σάλτσα της αρεσκείας μας.

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Μαρμελάδα τζάνερο



Στην αυλή του σπιτιού μου υπάρχουν πολλά δέντρα, παραπάνω απ'ότι χωρούν πιστεύω.
Ένα από αυτά είναι μια τζανεριά που κάνει πολύ νόστιμα και ζουμερά τζάνερα. Προφανώς δεν θα μπορούσα να μην τα αξιοποιήσω και αυτό ακριβώς έκανα.
Τις μαρμελάδες δεν μου αρέσει να τις βράζω πολύ γιατί πιστεύω ότι αλλοιώνεται το φρούτο. Προτιμώ να είναι λίγο πιο ρευστή, αλλά να έχει κρατήσει το άρωμά της. Από τότε δε που απέκτησα το thermomix έχω βρεί τη χαρά μου γιατί φτιάχνω ότι μαρμελάδα θέλω σε χρόνο μηδέν.
Το ψωμάκι που βλέπετε είναι το Ψωμί με γιαούρτι (πατήστε πάνω του για τη συνταγή), το οποίο γίνεται πολύ εύκολα γιατί δεν χρειάζεται να περιμένεις να φουσκώσει. 
Απλά ανακατεύεις τα υλικά και τα ζυμώνεις και στη συνέχεια δίνεις στο ζυμαράκι ότι σχήμα θέλεις και το βάζεις στο φούρνο. Εγώ στην προκειμένη περίπτωση έφτιαξα ψωμάκι μαργαρίτα. Επίσης αυτή τη φορά πρόσθεσα στα υλικά και το χυμό ενός λεμονιού για να εξισορροπήσω τα αρώματά του και την δυναμική του.
Μαρμελάδα τζάνερο


Υλικά
550 γραμμάρια τζάνερα (μετά το καθάρισμα από τα κουκούτσια)
150 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη
400 γραμμάρια ζάχαρη κανονική(μπορείτε φυσικά να βάλετε μόνο λευκή ή μόνο μαύρη ζάχαρη)
1 λεμόνι


Δημιουργία
Πλένουμε καλά τα τζάνερα σε τρεχούμενο νερό, κόβουμε και κρατάμε τη σάρκα τους πετώντας το κουκούτσι.


Βάζουμε τα τζάνερα μαζί με τις ζάχαρες και το λεμόνι στο μπολ του thermomix και ρυθμίζουμε 20 λεπτά, θερμοκρασία varoma και ταχύτητα 1. Δεν σκεπάζουμε με το κύπελλο, ούτε με το καλαθάκι γιατί με το δυνατό βρασμό θα ξεχειλίσει.
Όταν τελειώσει ο χρόνος σκεπάζουμε με το κύπελλο και πολτοποιούμε το φρούτο γυρίζοντας την ταχύτητα 6-8.


Χωρίς το thermomix, βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, χωρίς καπάκι, μέχρι να μειωθούν τα υγρά τους και να δέσει η μαρμελάδα.
Στη συνέχεια αφού κρυώσει λίγο, πολτοποιούμε σε ένα multi το μείγμα και το αδειάζουμε σε βαζάκια.
Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε στο ψυγείο.