Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Η γιορτή των ΑρχαγγέλωνΣήμερα 13 Ιουλίου η σύναξις των Αρχαγγέλων και όπως κάθε χρόνο το μικρό ξωκκλήσι στο χωριό μου γιορτάζει.


Αποφασίσαμε φέτος, αν και πέφτει καθημερινή ημέρα, να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο από τη δουλειά και να βρεθούμε στο πανέμορφο αυτό μέρος με τη φυσική ομορφιά αλλά και κάποια τεχνητή ομορφιά μετά την εξόρυξη των μεταλλείων λευκόλιθου.


Θυμάμαι αυτό το μέρος που λέγεται Αρχάγγελος(έχει πάρει το όνομα από το ξωκκλήσι ), από τότε που πήγαινα Δημοτικό. Εκεί τριγυρίζαμε πολλές φορές περιμένοντας τους γονείς μας να τακτοποιήσουν τα μελίσσια μέσα στο δάσος.


Τότε εμείς απολαμβάναμε την τόση ομορφιά της φύσης, φωνάζαμε δυνατά μέσα στο δάσος για να ακουστεί ο αντίλαλος της φωνής μας και αγναντεύαμε το ποτάμι που κυλούσε ήρεμο ανάμεσα στα πανύψηλα πεύκα.


Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τότε, ότι κάποια στιγμή αυτή η ροή θα άλλαζε δραματικά από ανθρώπινο χέρι ανεπιστρεπτί και τη θέση του ποταμού θα έπαιρναν οι Λίμνες.
Λίμνες εκεί που ανοίχτηκαν τα νταμάρια.


Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, από τα μηχανήματα (τα οποία οδηγούσε ανθρώπινο χέρι), και τα οποία έσκαβαν τα νταμάρια για την εξόρυξη του λευκόλιθου.
Είναι τόση η ομορφιά αυτού του τόπου ακόμη και τώρα.
Ο αγαπημένος μου Πατέρας, που φέτος λείπει από αυτή τη γιορτή, μου έλεγε ότι όταν ήταν έφηβος αυτός ο τόπος ήταν ένας επίγειος παράδεισος.
Οι Λίμνες που έχουν σχηματιστεί γύρω γύρω από το εκκλησάκι δημιουργούν μια εξωτική ατμόσφαιρα και ο νους γαληνεύει καθώς το βλέμμα χάνεται στα νερά και στις όχθες των Λιμνών.


Εδώ φυτρώνει μαζί η δάφνη και το δεντρολίβανο, σ' αυτό τον Άγιο Τόπο.Στο πανηγύρι του Αρχάγγελου φέτος μαζεύτηκαν οι πιστοί από τα γύρω χωριά για να εκκλησιαστούν.


Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας οι μάγειρες μαγείρεψαν  ρεβύθια με μανέστρα πάνω στα ξύλα.Τα καζάνια με το φαγητό έκαναν τον γύρο κάτω από τα δέντρα και μοιράστηκαν στους πιστούς.
Τα δέντρα ήταν πολλά και οι πιστοί πολλοί και τα καζάνια άδειασαν.
Τα ρεβύθια με τη μανέστρα γέμισαν τα πιάτα και φαγώθηκαν με όρεξη από τους πιστούς.
Περίσσεψε όμως φαγητό και για κάποιους άλλους που δεν μπόρεσαν να έλθουν και περίμεναν αυτό το νόστιμο πιάτο.
Οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι απολαύσαμε το πιάτο μας και διάφορα άλλα νηστίσιμα εδέσματα, κάτω από τα σκιερά δέντρα και ευχηθήκαμε και του χρόνου να είμαστε πάλι εκεί.


5 σχόλια:

 1. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΒΟΛΤΑ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος14/7/11 09:57

  Βοηθειά σας Μαράκι μου !! και του χρόνου να είσαστε καλά να ξαναγιορτάσετε !!!! πανέμορφη η ξενάγησή σου !!!

  φιλια πολλά πολλά

  Maria B.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και του χρόνου να είστε καλά! Τι όμορφο μέρος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Evie, σ΄ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.

  Μαρία ευχαριστώ πολύ, πολλά φιλιά επίσης.

  mia maria, ευχαριστώ πολύ, άλλο να σου το λέω και άλλο να το δείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή