Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Φρέσκα ζυμαρικά, χυλοπίτες

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, έτυχε να βρεθώ στη Μύκονο για μια σύντομη ανάπαυλα από τα βάρη της ζωής.
Εκεί περπατώντας στα στενά, πανέμορφα, δρομάκια που κρύβουν επιθυμητές αλλά και καμιά φορά ανεπιθύμητες εκπλήξεις, πέσαμε στην κυριολεξία πάνω σε μια άκρως επιθυμητή έκπληξη, σε έναν Ιταλό που έφτιαχνε επιτόπου φρέσκα ζυμαρικά.
Όπως σωστά θα μαντέψατε, στάθηκα αρκετή ώρα μπροστά του και τον παρακολουθούσα.
Είχε μπροστά του μια μηχανή που ανοίγει φύλλο και άνοιγε το φύλλο περνώντας το ξανά και ξανά από την μηχανή.
Το φύλλο είχε πάρα πολύ ωραία υφή και απίθανο κιτρινωπό χρώμα και μου άρεσε πάρα πολύ καθώς το έβλεπα.
Φυσικά μου έπιασε την κουβέντα λέγοντας σπαστά ελληνικά και χωρίς να τον ρωτήσω: 
φρέσκα....5 αυγά, 5 κρόκους, 1 κιλό αλεύρι
Ααααα!! πολύ ωραία του λέω, φτιάχνω κι εγώ φύλλο στη μηχανή και θα το φτιάξω.
Γι' αυτό λοιπόν ζήλεψα κι εγώ και έφτιαξα εχθές φρέσκα ζυμαρικά, αλλά επειδή δεν ήθελα να φτιάξω τόση μεγάλη δόση, προτίμησα να κάνω την συγκεκριμένη συνταγή, αλλά να ανοίξω το φύλλο με το χέρι.
Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω του φίλου μας φτιάχνοντας όμως άλλου είδους ζυμαρικό.
Σπιτικές χειροποίητες χυλοπίτες


Υλικά 
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
1/4 της κούπας περίπου νερό (ανάλογα με το αλεύρι)
λίγο αλάτι


Δημιουργία
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε τα αυγά, το αλάτι και ελάχιστο νερό. Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο-λίγο νερό μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή ζύμη.


Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με ένα πανάκι να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες και σε αλευρωμένη επιφάνεια τις ανοίγουμε σε 2 φύλλα όχι πολύ λεπτά.


Αλευρώνουμε και τα δύο φύλλα με ένα παχύ στρώμα από αλεύρι και από την πάνω και από την κάτω πλευρά (για να μην κολλήσουν στο τύλιγμα, θέλει αρκετό αλεύρι).
Τυλίγουμε τα φύλλα απαλά χωρίς να τα σφίξουμε και κάνουμε δύο ρολά.


Κόβουμε κάθε ρολό, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, σε ροδέλες επιθυμητού πλάτους.


Ανεμίζουμε με το χέρι μας τις ροδέλες να ανοίξουν, (σ'αυτό βοηθάει το αλεύρωμα που κάναμε προηγουμένως) και έτσι έχουμε πολύ εύκολα μπροστά μας τις χειροποίητες χυλοπίτες.


Τις αλευρώνουμε ξανά για να μην μας κολλήσουν και εν τω μεταξύ βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει.
Αλατίζουμε το νερό και όταν βράσει ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις βράζουμε για 4-5 λεπτά.


Σερβίρουμε με μπόλικη μυζήθρα ή σάλτσα της αρεσκείας μας.

8 σχόλια:

  1. Πολύ πολύ καλή συνταγή!
    Είχα δει μια φορά, που ένας Ιταλός πρόσθετε σπανάκι,τόσο ψιλοκομμένο σχεδόν σαν λιωμένο,φτιάχνοντας έτσι πράσινα φρέσκα μακαρόνια.
    Οι παραδοσιακές χυλοπίττες όμως με φρέσκο λευκό τυρί είναι οι πιο αγαπημένες! Εικονικό Σλουρπ για μας που θα περιμένουμε λίγο καιρό για να φτιάξουμε τη συνταγή σου.
    Όμορφη Πέμπτη! :))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/7/11 16:52

    Μπράβο βρε Μαράκι !!!!!!!!!!!!!!!!!
    γεια στα χεράκια σου και εγώ έτσι τις προτιμώ με μπόλικη μυζήθρα !!!!!!


    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    Maria B.

    (να δω πότε επιτέλους δεν θα με βγάζει ο μπλογκερ ανώνυμη !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου Μαράκι
    Τέλεια τα φρέσκα ζυμαρικά σου. Κι εγώ θέλω να φτιάξω κάτι που έχω υπόψη αλλά με έχει πιάσει βαρεμάρα :))
    Τα λιγουρεύομαι με την μυζήθρα.
    Γεια στα χέρια σου :))

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ τι ωραία! Να είχα τώρα ένα πιατάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν διπλή νοστιμιά!!!!
    πολλά φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Poly wraia kai efkoli syntagi Mari!Isws einai i katallili stigmi na dokimasw ti mihani pou ehw parei kai den ehw akoma hrisimopoiisei!Filakia kai kali sou mera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Thalassamov,έχεις δίκιο τα φρέσκα ζυμαρικά είναι το κάτι άλλο.

    Μαρία μου έτσι είναι καταπληκτικές.

    Μάριον σε καταλαβαίνω απόλυτα, ευχαριστώ πολύ.

    Μαρία η λύση είναι να έλθεις προς τα εδώ.

    manousina έτσι ακριβώς όπως τα λες.

    Χαρά όντως πολύ εύκολη συνταγή, αρκεί να τολμήσει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/2/12 23:51

    που θα βρω μηχανη ανοιγματος φυλλου για πιτες?μπορει να βοηθησει καποιος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή