Σήμερα 26 Ιουλίου και γιορτάζει η Αγία Παρασκευή η πολιούχος της πόλης μας. Έχουμε λοιπόν στη Χαλκίδα τοπική γιορτή και μεγάλη εμποροπανήγυρη (κοινώς παζάρι), το οποίο διαρκεί 8 ημέρες.
Η εμποροπανήγυρη στη Χαλκίδα καθιερώθηκε με βασιλικό διάταγμα της 9ης Ιανουαρίου 1864. Έχει την υπογραφή του Γεωργίου Α , ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Η 26η Ιουλίου καθιερώθηκε σαν επίσημη θρησκευτική γιορτή για την Χαλκίδα με την υπ'αριθμ. 75454/1 Αυγούστου 1939 απόφαση του τότε Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων(πηγή evia-history).
Σύμφωνα με την πιο πάνω πηγή η εμπορική πανήγυρη στη Χαλκίδα, στη μεγάλη της ιστορία,έζησε τις περιπέτειες του Ελληνισμού. Συγκεκριμένα δεν πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής (1941-1944), μάλιστα τα τρία πρώτα χρόνια οι Ιταλοί δεν επέτρεψαν ούτε την λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Παρασκευής, που πραγματοποιείται την παραμονή το απόγευμα.
Στα 1944 οι Γερμανοί έδωσαν τη σχετική άδεια αλλά πλαισίωναν την πομπή με ισχυρές δυνάμεις του στρατού και των SS.
Το 1974 συνέπεσε με τα δραματικά γεγονότα της πολυπαθούς Κύπρου, αλλά και με την πτώση της δικτατορίας στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικό τέλος και επίκαιρο είναι ένα απόσπασμα του γνωστού σατιρικού δημοσιογράφου και εκδότη Κώστα Χ. Μώρου, στα μοναδικά Ευβοϊκά έντυπα του "Εωσφόρου" και της "Πιπεριάς", τον Ιούλιο 1931, το οποίο έλεγε:
Αγία μου Παρασκευή,
δώσε χωρίς χρονοτριβή,
δουλειές εις τον κοσμάκη,
γιατί του χρόνου θα τους δείς,
στη χάρη σου τους Χαλκιδείς,
να'ρθουν χωρίς σακάκι.
Ας απολαύσουμε και φέτος το πολύβουο πανηγύρι, με τα ψητά γουρουνόπουλα που ποζάρουν στις σούβλες σε κάθε γωνιά, το μεγάλο λούνα παρκ με την μπαλαρίνα, τον χαλβά Φαρσάλων και τα λογής λογής καλούδια που πωλούνται στις αμέτρητες παράγκες.
Με άλλα λόγια να συνεχίσουμε την πολύχρονη παράδοση και ιστορία κι η πολιούχος της πόλη μας να μας προστατεύει.
Ελιόπιτα
Υλικά για 6 άτομα
200 γραμμάρια πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
100 γραμμάρια καπνιστό μπέικον
125 ml γάλα
130 ml ελαιόλαδο
180 γραμμάρια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
100 γρ τυρί γραβιέρα τριμμένο
1 κουταλάκι βούτυρο
αλάτι-πιπέρι
Δημιουργία
Στραγγίζουμε τις ελιές και τις κόβουμε σε φέτες. Τσιγαρίζουμε το μπέικον(αφού το κόψουμε σε κομμάτια) σε ένα τηγάνι για να απαλλαγούμε από το λίπος σε μια χαρτοπετσέτα. Εγώ να σας πω την αλήθεια το παρέλειψα αυτό και το έβαλα έτσι.
Στραγγίζουμε τις ελιές και τις κόβουμε σε φέτες. Τσιγαρίζουμε το μπέικον(αφού το κόψουμε σε κομμάτια) σε ένα τηγάνι για να απαλλαγούμε από το λίπος σε μια χαρτοπετσέτα. Εγώ να σας πω την αλήθεια το παρέλειψα αυτό και το έβαλα έτσι.
Σ 'ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το ελαιόλαδο, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι, στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ .
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί (αν δεν χρησιμοποιήσουμε ταψί σιλικόνης)
και ψήνουμε 30 έως 35 λεπτά στους 180 ° C.
και ψήνουμε 30 έως 35 λεπτά στους 180 ° C.
Παραλλαγές : Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τυρί φέτα, τηγανιτές πιπεριές και λιαστές ντομάτες ...
Οκτώ μέρες πανηγύρι!!!Χρόνια σας Πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πίτα.
Χρόνια σας πολλά! Η πιτούλα ότι πεις είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη
Τι μου θύμησες! Πριν πάω σχολείο είχαμε ζήσει ένα διάστημα στην Χαλκίδα. Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα από τότε, αλλά το πανηγύρι το θυμάμαι σαν τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πίτα πρέπει να δοκιμαστεί!!!!
Αυτό θα πει πανηγύρι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια πίτα! Την σηκώνω στο φατσοβιβλίο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχτώ μέρες πανηγύρι!!! Αχ, να ήμουνα εκεί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η πίτα σου!
Ξανθή ευχαριστώ, θα χορτάσουμε παζάρια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη ευχαριστώ πολύ.
Αγγελική είδες το πανηγύρι είναι αξέχαστο!!
manousina όσοι πιστοί προσέλθετε!!
Eri σ'ευχαριστώ.
Μαρία ναι 8 μέρες, προλαβαίνεις να έλθεις.
τέλεια η πίτ α και γενικα το blog!Ειμαστε και πατριωτακια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Δέσποινα, αλήθεια είμαστε κοντά; να βρεθούμε!!το mail μου είναι mpiouka@gmail.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το πανηγύρι πρέπει να το πετύχω κάποια φορά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω μεγάλο κομμάτι από την λαχταριστή σου πίτα, ελιόπιτες και ελιόψωμα είναι η αδυναμία μου!
Φιλιά!
Η πίτα σου φαίνεται υπέροχη,ομολογώ ότι δεν έχω φάει ποτέ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενα τι κάθεσαι; έλα να σεργιανίσεις κι εσύ στο παζάρι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήnadia, χάνεις είναι πολύ νόστιμη!!