Φανουρόπιτα με μήλο αυτή την φορά(2015) |
Φανουρόπιτα χωρίς μήλο |
«Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς, αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν. Ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε».
Ο Άγιος Φανούριος γιορτάστηκε και φέτος και ελπίζω και εύχομαι να φανερώνει σε όλους μας μόνο καλά πράγματα.
Γι' αυτό το λόγο φτιάχνουμε την Φανουρόπιτα, με αυτό τον τρόπο τιμούμε τον Άγιο και ζητάμε από αυτόν να μας φανερώσει ότι επιθυμούμε.
Φέτος η Φανουρόπιτα μοιράστηκε από μένα στο όμορφο ξωκλήσι στα Καλύβια Ευβοίας, ένα χωριό που βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια, στους πρόποδες του όρους Καντήλι, πολύ κοντά στο δικό μου χωριό.
μοιράστηκαν σε αυτούς που είχαν προνοήσει να φέρουν μαζί τους καρέκλα και πιάτο!!
Αν είχες άλλο σκεύος (π.χ. μπολ) δεν υπήρχε περίπτωση να απολαύσεις το αγιασμένο και νόστιμο φαγητό.
Κι αναρωτιέμαι? αν κάποιος άγνωστος επισκέπτης τύχαινε να βρεθεί στην εκκλησία, δεν θα έμενε κατάπληκτος από τον χειρισμό των πιστών; φυσικά θα έμενε χωρίς φαγητό, αφού κανείς δεν θα βρισκόταν να του προσφέρει ένα πιάτο!!
Μήπως υστερούμε από φιλοξενία;
Ηρεμήστε χριστιανοί!! το φαγητό αυτό δεν είναι για να χορτάσουμε τα στομάχια μας, αλλά κυρίως την ψυχή μας και σίγουρα αυτοί που το πρόσφεραν είχαν προνοήσει, φαντάζομαι, να φτάσει για όλο το εκκλησίασμα, αλλιώς δεν θα είχε νόημα η προσφορά.
Any way που λένε και οι Άγγλοι, αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, μόνο που πρέπει να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, ειδικά σε χώρους όπου θα έπρεπε να κυριαρχεί το "αγαπάτε αλλήλους"και "ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον έναν".
Η συνταγή που έφτιαξα φέτος έχει κάποιες διαφορές από την συνταγή της Φανουρόπιτας (κλικ) που έφτιαξα πέρυσι. θα είχε σίγουρα περισσότερες διαφορές αν δεν φοβόμουν να υλοποιήσω την συνταγή όπως την βρήκα στο βιβλίο "Κρητική παραδοσιακή κουζίνα", της Μαρίας και Νίκου Ψιλάκη, που απέκτησα στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη λατρεμένη Κρήτη.
Την επόμενη φορά όμως η συνταγή θα εκτελεστεί αυτούσια και θα κάνω συμπληρωματική ανάρτηση.
Χωρίς μήλο! |
Υλικά
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι πορτοκαλόζουμο
4 κουταλιές ρακί ή κονιάκ
1/2 ποτήρι καρύδια αλεσμένα
1 μήλο ή αχλάδι σε κυβάκια (την πρώτη φορά αντικατέστησα με 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα)
1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλα
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1/2 ποτήρι σταφίδες
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Δημιουργία
Κτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ρακί.
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και τα κανελογαρύφαλλα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στο υγρό μείγμα τα καρύδια, τα φρούτα, τις σταφίδες και τέλος το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά.
2015 |
2015 |
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Δεν θέλει πολύ ψήσιμο γιατί το μείγμα είναι σχετικά σφικτό και δεν έχει πολλά υγρά.
Όταν βγει από το φούρνο και κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
2015 |
2015 |
2015 |
2015 |
Εναλλακτικά μπορούμε, όπως λέει το βιβλίο, να λαδώσουμε το ταψί και να το πασπαλίσουμε με σησάμι, στη συνέχεια να απλώσουμε το μείγμα και να το ψήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση αναποδογυρίζουμε την πίτα σε μια πιατέλα και δεν πασπαλίζουμε με άχνη.
Και του χρόνου να είσαι καλά Μαρί μου! Είναι πραγματικά πεντανόστιμο γλυκό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη
Ενδιαφέρουσα παραλλαγή. Πειράζει που εγώ είμαι κλασσικός τύπος και προτιμώ την περσινή συνταγή;Καλή εβδομάδα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σε βρίσκουμε και πάλι Μαράκι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις φανουρόπιτα!
Βρίσκω την κρητική παραλλαγή πολύ ενδιαφέρουσα, εντύπωση μου έκανε το φρούτο ου μπαίνει στα υλικά!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Μαράκι,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο βιβλίο που αγόρασες ειναι απο τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!!να εμπιστεύεσαι τις συνταγές αυτού του βιβλίου, για μένα ηταν οδηγός σε ολες τις παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης!!!Η φανουρόπιτα φαίνεται τέλεια!!!Και του Χρόνου!!!!
Ακόμα θα περιμένω να με πάρης τηλέφωνο????
Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Έφη σ'ευχαριστώ πολύ, κι εσύ να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήpara-kelsoscooks, καθόλου δεν πειράζει, αφού κι εγώ φοβήθηκα να βάλω τα φρούτα, αλλά θα τα βάλω κάποια στιγμη για να δω πως είναι.
Έλενα καλώς ήλθαμε όλοι, και του χρόνου να είμαστε υγιείς. Τα φρούτα τα αγαπούν πολλοί οι Κρητικοί σε κουβάδες τα σερβίρουν.
Ριρή άκουσα πολύ καλά λόγια για το βιβλίο και φαίνεται ότι δίκαια λέγονται.
Ευχαριστώ Μαρία να είσαι καλά.
Kai tou xronou!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήdonkey and the carrot σ'ευχαριστώ πολύ, να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου να φτιάξουμε καινούριες συνταγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται εκπληκτική η φανουρόπιτα,έφτιαξα και εγώ αλλά η δική σου φαίνεται λαχταριστή.Και του χρόνου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή