Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Κεφτεδάκια α λα κρεμ και η επιστροφή της κόκκινης κυρίας!!



Η κόκκινη μαντεμένια κατσαρόλα επέστρεψε στο σπίτι μου. Κι αυτή τη φορά..... μαντέψτε!! θα μείνει για πάντα!!
Πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω στην τύχη μου, γιατί σπανίως κερδίζω. Αλλά αυτή τη φορά μου χαμογέλασε επιτέλους η τύχη και ίσως να ήταν σημαδιακό, όπως είπε και η Βίκυ, γιατί παρεπιμπτόντως η κλήρωση έγινε στην Κρήτη και η συνταγή που κληρώθηκε ήταν "χοχλιοί στιφάδο" και επιπροσθέτως εγώ λατρεύω την Κρήτη!!
Να φανταστείτε πηγαίνω πολύ συχνά στην Κρήτη, έχω μάθει Κρητικούς χορούς και σε λίγες μέρες θα αντικρίσω ξανά τον Ψηλορείτη!! 
Και μια μαντινάδα έγραψα για την περίσταση, διαβάστε την:
"Τη μαντεμένια μου' στειλε στη κλήρωση η Κρήτη,
  κι εγώ θα πάω μια ολιά να δω τον Ψηλορείτη"
Ίσως λοιπόν να έπαιξε ρόλο αυτή η θετική αύρα, από και προς εμένα, της λεβεντογέννας Κρήτης.
Τελικά... το αποτέλεσμα; έχω εδώ και λίγες μέρες την κατσαρόλα στα χέρια μου και θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω ξανά τα cookshop και το  greekfoodblogsγια το πολύτιμο δώρο, ευχαριστώ πολύ και πάλι. 
                           Κεφτεδάκια α λα κρεμ



Υλικά
1/2 κιλό κιμάς(μοσχαρίσιος και χοιρινός)
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού μουσκεμένη σε γάλα
1 αυγό
1/4 κούπας λάδι
Αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο-μπαχάρι τριμμένο


Για τη σάλτσα
2 κρεμμύδια τριμμένα (προαιρετικά, εγώ δεν έβαλα)
1 κούπα λευκό κρασί
1 κούπα κρέμα γάλακτος χαμηλά λιπαρά
3-4 κλαδάκια μαϊντανός  ψιλοκομμένος
2 κουταλιές λάδι
αλάτι-πιπέρι




Δημιουργία
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια.
Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε κεφτεδάκια.
Μέσα σε μια κατσαρόλα (μαντεμένια εγώ), βάζουμε λάδι να κάψει και σοτάρουμε λίγα λίγα τα κεφτεδάκια να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. 


Όταν είναι έτοιμα σοτάρουμε το κρεμμύδι (αν βάλουμε), προσθέτουμε το κρασί χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστεί το μισό κρασί. Κατόπιν ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα.


Αν θέλουμε σε αυτή τη φάση βράζουμε μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και αφού τα βάλουμε ξανά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε αρκετό τυρί τριμμένο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Περιχύνουμε τα μακαρόνια με τα κεφτεδάκια α λα κρεμ και σερβίρουμε.


Μια άλλη λύση είναι να τα συνοδεύσουμε με πουρέ.
Καλή σας όρεξη.

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/8/11 16:08

    Μπράβο Μαρί!! Καλά μαγειρέματα!!!
    Η συνταγούλα πεντανόστιμη μου φαίνεται...μπαίνει στο πρόγραμμα..όλο κοκκινιστά τα τρώμε τελευταία..

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο τυχερή!! Καλά μαγειρέματα κι εύχομαι αν πας Κρήτη να περάσεις υπέροχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έφη σε ευχαριστώ πολύ, κι εγώ γι' αυτό άλλαξα, είχα βαρεθεί τα κοκκινιστά.

    Ξανθή μου, πάλι καλά στάθηκα μια φορά τυχερή!!
    Θα πάω Κρήτη για πολλοστή φορά βέβαια, αλλά δεν την χορταίνω!! σ'ευχαριστώ για τις ευχές, να είσαι καλά και να περνάς κι εσύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στην τυχερή! Ωραίο φαγητάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ Κική.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Μαρία! Χάρηκα πολύ που την κέρδισες! Αστείες οι συμπτώσεις στη ζωή. Κέρδισαν οι χοχλιοί ενώ κάναμε την κλήρωση στην Κρήτη :)
    Είμαι σίγουρη πως θα κάνετε πολύ καλή παρέα οι δυό σας για πολλά πολλά χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια τυχερούλα!
    Άντε τώρα, ακόμα καλύτερα μαγειρέματα!
    Ωραία κι έτσι τα κεφτεδάκια, καταγράφονται!
    Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βίκυ εσένα σ'ευχαριστώ ιδιαιτέρως!!όσο για την παρέα!μόνο παρέα;αυτοκόλλητοι θα είμαστε!!

    Μπέττυ ευχαριστώ πολύ, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η κατσαρόλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν και ποτέ μου δεν κατάλαβα αυτά περί κατσαρόλας.Δηλαδή μια κατσαρόλα έκανε τον γύρο από όλα τα μπλόγκς και στο τέλος την κέρδισε κάποιος.Τότε αυτό δεν είναι δώρο.Είναι κάτι το οποίο το κατάστημα δεν μπορούσε πλέον να το πουλήσει, το έδωσε κάπου και φυσικά έγινε η διαφήμιση που ήθελε με το λιγότερο κόστος.Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι σαν άνθρωπος της πιάτσας.Και για να μην φανώ υπερβολική ρωτήστε κάποιον που ξέρει από pro-motion.Και φυσικά αυτός που ευοδώνεται είναι αυτός που κάνει τα συμβόλαια για την διαφήμιση και η εταιρεία που προσδοκά σε κέρδη.

    Όπως και να έχει καλορίζικη και καλά μαγειρέματα.
    Η συνταγή μπαίνει στα υπόψιν.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. mara, έχεις δίκιο σε κάποια πράγματα, αλλά εγώ επειδή δεν κάνω αυτό που κάνω επαγγελματικά προσβλέποντας σε κάποια κέρδη και δεν ασχολήθηκα με το αν έγινε διαφήμιση και πως!! το είδα συνολικά, καθαρά με τη ματιά του μάγειρα. Γι' αυτό το είδα σαν δώρο όταν την είχα την κατσαρόλα για 1 βδομάδα και μαγείρευα και σαν δώρο το βλέπω και τώρα που την απέκτησα.
    Σίγουρα υπάρχουν συμφέροντα το δέχομαι, απλά μέσα από αυτό το blog μόνο μαγειρεύω και δεν με ενδιαφέρει κάτι άλλο. Λάθος; σωστό; θα δείξει!!
    Ευχαριστώ πολύ, το φαγητό είναι πολύ νόστιμο έτσι.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαράκι μου ίσως να πρέπει να διευκρινίσεις πως το δώρο ήταν μια ολοκαίνουργια κατσαρόλα, επιλογής σου ανάμεσα σε δύο διαστάσεις. Γιατί νομίζουν πως πήρες την μεταχειρισμένη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή