Ελάχιστες φορές έχω φτιάξει πανακότα, αλλά αυτή τη φορά, ψάχνοντας στα αμέτρητα βιβλία μου, κέντρισε το ενδιαφέρον μου η συγκεκριμένη συνταγή και δικαίως!!
Έγινε ένα δροσερό απολαυστικό γλυκάκι για τις ξαφνικές υπογλυκαιμίες και ιδιαίτερα διαιτητικό.
Το ξινόγαλα μου αρέσει να το πίνω και να το χρησιμοποιώ σε συνταγές. Το ξινόγαλα είναι ότι απομένει από την αφαίρεση του βουτύρου ύστερα από ειδική καλλιέργεια. Με άλλα λόγια δεν είναι "ξινισμένο γάλα". Όταν πίνουμε λοιπόν ξινόγαλο είναι σαν να πίνουμε αποβουτυρωμένο γάλα. Επομένως όταν φτιάχνουμε και συνταγές με ξινόγαλα είναι και υγιεινές και διαιτητικές!!
Σας έπεισα; αν όχι ρίξτε μια ματιά στην πιο κάτω φωτογραφία.Αλλά το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να το φτιάξετε επειγόντως!! έχει απίθανη γεύση!!για να έχουμε ένα δροσερό και γλυκό Αύγουστο!!
Υλικά
250 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών 15%
250 ml ξινόγαλα (χρησιμοποιώ το vita Fresh)
9 γρ. ζελατίνη (το φακελάκι είχε 6 φύλλα χ 1.5 γρ.)
60 γρ ζάχαρη
1 βανίλια
Δημιουργία
Βάζουμε τη ζελατίνη να μαλακώσει σε λίγο νερό.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι να φθάσουν λίγο πριν το βρασμό αλλά χωρίς να βράσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη και κτυπάμε το μείγμα με ένα μίξερ να διαλυθεί η ζελατίνη. Ρίχνουμε το ξινόγαλα και ανακατεύουμε καλά.
Όσοι τυχεροί έχετε το thermomix θα κάνετε το εξής:
{Στο μπολ του Thermomix βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Ρυθμίζουμε 3 λεπτά, θερμοκρασία 90 βαθμούς, ταχύτητα 2.
Εν τω μεταξύ βάζουμε τη ζελατίνη να μαλακώσει σε λίγο νερό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζελατίνη στη κρέμα και ρυθμίζουμε 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.
Ρίχνουμε το ξινόγαλα και ρυθμίζουμε 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.}
Βάζουμε την πανακότα σε κατάλληλα ποτήρια ή φόρμες και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Όταν σταθεροποιηθεί η πανακότα, ξεφορμάρουμε βουτώντας τα φορμάκια σε ζεστό νερό, γαρνίρουμε με γλυκό του κουταλιού που του πάει πολύ ή ακόμη με μαρμελάδα και την απολαμβάνουμε.
Υπέροχο γλυκάκι και διαιτητικό αν προσέξουμε και την κρέμα όπως εσύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ήξερες ότι δεν είναι ιταλικό όπως νομίζουν οι πιο πολλοί αλλά έχει αρχαιοελληνική προέλευση????
Εγώ όχι και έπεσα από τα σύννεφα!
Καλό μήνα Μαρί!!!
Εφη
Τι ωραίο Μαρία θα το φτιάξω αύριο κιόλας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Μήνα!!
Απο τα πιο νόστιμα γλυκάκια!!!!Και με πολλές παραλλαγές!!!Το δικό σου φαινεται λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι τι σύμπτωση, πανακότα έφτιαξα κι εγώ σήμερα αλλά με μαστίχα και στο πιο ... τούρμπο της, διαιτητική δεν θα την έλεγα την δική μου χα χα χαα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την φτιάξω και με το ξινόγαλο, μου κίνησες την περιέργεια!
Φιλιά, καλό μήνα!
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΕΥΓΕΥΣΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞυνόγαλο δεν έΧω ξαναβάλει σε συνταγή αλλά με έπεισες ..... Φαίνεται τέλεια μπράβο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ξινόγαλα ε; Ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα σύμπτωση... μου έφεραν αυθεντικό σπιτικό ξυνόγαλο από την Νάξο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να κάνει; θα το δοκιμάσω ~ αν προλάβω και δεν το φάνε όλο!
Φιλιά, καλό μήνα!
Έφη μου δεν το ήξερα κι εγώ!!πολύ μου αρέσει αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα.
Ξανθή, θα μου πείς αν σου άρεσε;
Καλό μήνα.
Ριρή μου πολύ νόστιμο, θα το φτιάχνω πιο συχνά!!
Έλενα ως γνωστό τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται!!αλλά να το φτιάξεις, έχεις και το μηχάνημα δεν το συζητώ!!
Effie, σ'ευχαριστώ πολύ!!τα λόγια σου μου δίνουν δύναμη.
nadia μου χαίρομαι που σε έπεισα!!δεν θα μετανιώσεις σίγουρα.
Κική μου, κι εμένα μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον για αυτό την έφτιαξα και δεν έπεσα έξω.
Μπέττυ μου το ρωτάς; και φυσικά κάνει και θα γίνει και πεντανόστιμο!!
Καλό μήνα.
Ευχαριστώ πολύ για το βραβείο και με την ευκαιρία θα κεραστώ και πανακότα που είναι δροσερή και μου αρέσει πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειο γλυκάκι, υπέροχη ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν την έχω φτιάξει πολλές φορές, η ιδεά για για το γλυκάκι κουταλιού πολύ μου άρεσε στο σερβίρισμά της.
ΑπάντησηΔιαγραφήpansofix να κεραστείς γιατί είναι δροσερή και νόστιμη και να χαρείς τα βραβεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστερόπληξ είναι δροσιστικό και ότι πρέπει για το καλοκαίρι.
penelope, εγώ θα την φτιάχνω πιο συχνά πλέον.
Δροσερό, ελαφρύ, ιδιαίτερο, γευστικό, υπέροχο γλύκισμα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
καλημέρα Μαράκι