Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Πανακότα με ξυνόγαλα



Ελάχιστες φορές έχω φτιάξει πανακότα, αλλά αυτή τη φορά, ψάχνοντας στα αμέτρητα βιβλία μου, κέντρισε το ενδιαφέρον μου η συγκεκριμένη συνταγή και δικαίως!! 
Έγινε ένα δροσερό απολαυστικό γλυκάκι για τις ξαφνικές υπογλυκαιμίες και ιδιαίτερα διαιτητικό.
Το ξινόγαλα μου αρέσει να το πίνω και να το χρησιμοποιώ σε συνταγές. Το ξινόγαλα είναι ότι απομένει από την αφαίρεση του βουτύρου ύστερα από ειδική καλλιέργεια. Με άλλα λόγια δεν είναι "ξινισμένο γάλα". Όταν πίνουμε λοιπόν ξινόγαλο είναι σαν να πίνουμε αποβουτυρωμένο γάλα. Επομένως όταν φτιάχνουμε και συνταγές με ξινόγαλα είναι και υγιεινές και διαιτητικές!!
Σας έπεισα; αν όχι ρίξτε μια ματιά στην πιο κάτω φωτογραφία.Αλλά το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να το φτιάξετε επειγόντως!! έχει απίθανη γεύση!!για να έχουμε ένα δροσερό και γλυκό Αύγουστο!!


Υλικά
250 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών 15%
250 ml ξινόγαλα (χρησιμοποιώ το vita Fresh)
9 γρ. ζελατίνη (το φακελάκι είχε 6 φύλλα χ 1.5 γρ.)
60 γρ ζάχαρη
1 βανίλια


Δημιουργία
Βάζουμε τη ζελατίνη να μαλακώσει σε λίγο νερό.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι να φθάσουν λίγο πριν το βρασμό αλλά χωρίς να βράσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη και κτυπάμε το μείγμα με ένα μίξερ να διαλυθεί η ζελατίνη. Ρίχνουμε το ξινόγαλα και ανακατεύουμε καλά.


Όσοι τυχεροί έχετε το thermomix θα κάνετε το εξής:
{Στο μπολ του Thermomix βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Ρυθμίζουμε 3 λεπτά, θερμοκρασία 90 βαθμούς, ταχύτητα 2.
Εν τω μεταξύ βάζουμε τη ζελατίνη να μαλακώσει σε λίγο νερό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζελατίνη στη κρέμα και ρυθμίζουμε 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.
Ρίχνουμε το ξινόγαλα και ρυθμίζουμε 20 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 4.}


Βάζουμε την πανακότα σε κατάλληλα ποτήρια ή φόρμες και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Όταν σταθεροποιηθεί η πανακότα, ξεφορμάρουμε βουτώντας τα φορμάκια σε ζεστό νερό, γαρνίρουμε με γλυκό του κουταλιού που του πάει πολύ ή ακόμη με μαρμελάδα και την απολαμβάνουμε.

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/8/11 19:03

    Υπέροχο γλυκάκι και διαιτητικό αν προσέξουμε και την κρέμα όπως εσύ!

    Το ήξερες ότι δεν είναι ιταλικό όπως νομίζουν οι πιο πολλοί αλλά έχει αρχαιοελληνική προέλευση????
    Εγώ όχι και έπεσα από τα σύννεφα!

    Καλό μήνα Μαρί!!!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραίο Μαρία θα το φτιάξω αύριο κιόλας!!
    Καλό Μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο τα πιο νόστιμα γλυκάκια!!!!Και με πολλές παραλλαγές!!!Το δικό σου φαινεται λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαράκι τι σύμπτωση, πανακότα έφτιαξα κι εγώ σήμερα αλλά με μαστίχα και στο πιο ... τούρμπο της, διαιτητική δεν θα την έλεγα την δική μου χα χα χαα!
    Θα την φτιάξω και με το ξινόγαλο, μου κίνησες την περιέργεια!
    Φιλιά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΕΥΓΕΥΣΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξυνόγαλο δεν έΧω ξαναβάλει σε συνταγή αλλά με έπεισες ..... Φαίνεται τέλεια μπράβο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με ξινόγαλα ε; Ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοίτα σύμπτωση... μου έφεραν αυθεντικό σπιτικό ξυνόγαλο από την Νάξο!
    Λες να κάνει; θα το δοκιμάσω ~ αν προλάβω και δεν το φάνε όλο!
    Φιλιά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έφη μου δεν το ήξερα κι εγώ!!πολύ μου αρέσει αυτό.
    Καλό μήνα.

    Ξανθή, θα μου πείς αν σου άρεσε;
    Καλό μήνα.

    Ριρή μου πολύ νόστιμο, θα το φτιάχνω πιο συχνά!!

    Έλενα ως γνωστό τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται!!αλλά να το φτιάξεις, έχεις και το μηχάνημα δεν το συζητώ!!

    Effie, σ'ευχαριστώ πολύ!!τα λόγια σου μου δίνουν δύναμη.

    nadia μου χαίρομαι που σε έπεισα!!δεν θα μετανιώσεις σίγουρα.

    Κική μου, κι εμένα μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον για αυτό την έφτιαξα και δεν έπεσα έξω.

    Μπέττυ μου το ρωτάς; και φυσικά κάνει και θα γίνει και πεντανόστιμο!!
    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ πολύ για το βραβείο και με την ευκαιρία θα κεραστώ και πανακότα που είναι δροσερή και μου αρέσει πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τέλειο γλυκάκι, υπέροχη ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν και δεν την έχω φτιάξει πολλές φορές, η ιδεά για για το γλυκάκι κουταλιού πολύ μου άρεσε στο σερβίρισμά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. pansofix να κεραστείς γιατί είναι δροσερή και νόστιμη και να χαρείς τα βραβεία.

    Γαστερόπληξ είναι δροσιστικό και ότι πρέπει για το καλοκαίρι.

    penelope, εγώ θα την φτιάχνω πιο συχνά πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δροσερό, ελαφρύ, ιδιαίτερο, γευστικό, υπέροχο γλύκισμα!!!!!
    Φιλιά πολλά
    καλημέρα Μαράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή