Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Ψωμί στον ατμό



Δοκιμάστε αυτό το ψωμί, είναι απόλαυση, είμαι σίγουρη ότι θα βρίσκεται συχνά στο τραπέζι μου.
Για ποιο λόγο; γιατί τις πιο πολλές φορές όταν παίρνω μια φέτα ψωμιού στα χέρια μου, βγάζω και τρώω την ψίχα μόνο και μένει η κόρα για το σύζυγο, κι αυτό το ψωμάκι έχει μόνο ψίχα!! τι απόλαυση!! και τι βούτες!! στη σάλτσα.
Συν τοις άλλοις έχει μια απίστευτη μυρωδιά τηγανίτας!!, απολαυστικό σας λέω....δεν έχω λόγια, μου τρέχουν τα σάλια όταν το σκέφτομαι.
Για πρώτη φορά δοκίμασα αυτό το ψωμί σε ένα ταξίδι μου στην Πράγα, κουνάμενη και σινάμενη στα κύματα του ποταμού Μολδάβα, υπό το φως των κεριών και των αστεριών.
Ομολογώ η τέλεια βραδιά!! τι θυμήθηκα τώρα.... τέλος πάντων.... ας επικεντρωθούμε πάλι γιατί το χάσαμε το θέμα.
Έκανα στο Thermomix τη ζύμη και το ψήσιμο, αλλά μπορείτε να το κάνετε στον αρτοπαρασκευαστή ή στο χέρι και να το ψήσετε σε ένα ατμομάγειρα ή ακόμη στην χύτρα ταχύτητας.
Στη χύτρα ταχύτητας θα βάλετε λίγο νερό(1 κούπα περίπου), θα τοποθετήσετε τον τρίποδα και πάνω του θα βάλετε το τρυπητό ταψάκι. Θα προσέξετε να μην ακουμπάει το νερό στο ταψάκι γιατί εκεί πάνω θα τοποθετήσετε το καρβελάκι, το οποίο θα το μεταφέρετε εκεί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί αφού φουσκώσει. 
Στη συνέχεια αφού κλείσετε το καπάκι, θα το αφήσετε 15 λεπτά από την ώρα που θα λειτουργήσει η χύτρα, θα σβήσετε την φωτιά και θα περιμένετε μέχρι να μπορείτε να ανοίξετε τη χύτρα.
Εγώ λέω πάντως να διπλασιάσετε τη δόση, γιατί μπορεί να μην σας φτάσει. Έπειτα μπορείτε να το κάνετε και φρατζόλα να το ψήσετε και να αυξήσετε λίγο το χρόνο ψησίματος, αν αυξήσετε τη δόση.


Ψωμί στον ατμό


Υλικά
175 γρ. γάλα
10 γρ. μαγιά νωπή ή 1 1/2 κουταλάκι ξερή
1 κουταλάκι ζάχαρη
βάζουμε στο μπολ του θερμομίξ και ρυθμίζουμε 2 λεπτά, 37 βαθμούς, ταχύτητα 1
Προσθέτουμε 
250 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
και ρυθμίζουμε 3 λεπτά, πρόγραμμα στάχυ.
(Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα αρωματικά φυτά ή σπόρους, σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο)
Δημιουργία
Αφήνουμε για πρώτη φορά τη ζύμη να φουσκώσει μέσα σε ένα λαδωμένο κλειστό μπολ.


Σε δεύτερη φάση χωρίζουμε τη ζύμη στα 6 και την πλάθουμε σε 6 μικρές μπάλες.
Τοποθετούμε τις μπάλες ανά τρεις σε αντικολλητικό χαρτί, τις σκεπάζουμε με ένα πανάκι και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προσεκτικά τοποθετούμε τρεις μπάλες στο varoma του Thermomix και τις άλλες τρεις στον δίσκο από πάνω τους.


Βάζουμε 1 λίτρο νερό στο μπολ και ρυθμίζουμε 25 λεπτά, θερμοκρασία varoma, ταχύτητα 1.
Αυτό είναι ένα ψωμί που φτιάχνουν στην Πολωνία και το τρώμε με σάλτσα κρέατος κοκκινιστή, δηλαδή με μοσχάρι κοκκινιστό, με κουνέλι κοκκινιστό κ.τ.λ.
Εγώ όμως όπως βλέπετε, καθότι του γλυκού, την άλειψα την μερέντα μου στο ψωμάκι, φτιαγμένη από τα χεράκια μου φυσικά.


Τρώγεται πολύ ευχάριστα στο οικογενειακό τραπέζι και μπορεί να ζεσταθεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή αλλού.

8 σχόλια:

  1. μου φαινεται υπεροχη ιδεα και πεντανοστιμο ψωμακι!!!Το σημειωνω φυσικα.Ευχαριστουμε για την συνταγη.φιλιαΧ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, στα ψωμιά μιλάμε έχεις γίνει εξπέρ, δεν σε φτάνει καμία!!!
    Μαράκι μου όποτε μπορέσεις, γράψε μου πως το κάνεις στο Θερμομιξ.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό πρώτη φορά το ακούω!!Προφανώς θα αρέσει σε αυτούς που τρώνε την ψίχα όπως λες Μαρία.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άμα είναι υπό... ατμό... να το δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συμφωνώ είναι πολύ ωραίο ψωμάκι, εγώ συχνα-πυκνά το έτρωγα σε Αρμένιους φίλους όσο ήταν στην πόλη μου, κι αν και προτιμώ την τραγανή κόρα, μια χαρά το εξαφάνιζα από το τραπέζι!! το δικό σου δείχνει πολύ πετυχημένο, αχ-βαχ ψωμάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα...πολύ ωραίο φαίνεται το ψωμάκι στο ατμό και αφού έχω και Thermomix θα το δοκιμάσω σίγουρα...Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το είχα δοκιμάσει σε ένα εστιατόριο παλιά (στο ''στρατιώτη Σβέϊκ'').
    Σέρβιραν τα πιάτα τους με τέτοιο ψωμάκι. Και δίπλα σε σαλτσούλα ήταν πεντανόστιμο.
    Μπράβο σου που το έκανες. Φαίνεται πολύ ωραίο.

    ΦΙλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. handmade,είναι κάτι διαφορετικό και πολύ νόστιμο.
    Ευχαριστώ κι εγώ.

    Έλενα, όλο το πόστ είναι δικό σου!!

    Ξανθή, περίμενα ότι θα το έχεις δοκιμάσει, αλλά δεν χάνεις τίποτα να το φτιάξεις. Είμαι σίγουρη παρόλο που σου αρέσει η κόρα κι αυτό θα το ευχαριστηθείς με άλλο τρόπο.

    Φοίβο, σίγουρα μια δοκιμή πάντα πείθει.

    Γαστερόπληξ είδες; κάθε τι έχει τη χάρη του!!

    Eva Z. και το συζητάς; με το thermomix είναι παιχνιδάκι.

    Μάριον, έχεις δίκιο είναι ιδανικό με σάλτσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή