Για τα ζυμαράκια έχω μια αγάπη! αδυναμίες είναι αυτές και πρέπει να τις φροντίσω!
Επειδή μου αρέσει πάρα πολύ η ζύμη κουρού, καιρό τώρα προσπαθούσα να ανακαλύψω κάποια συνταγή που να είναι ικανοποιητική για μένα.
Τελικά ψάχνοντας, δοκιμάζοντας κατέληξα εδώ.
Όταν έφτιαξα αυτό το ζυμάρι και το έπιασα στα χέρια μου....ενθουσιάστηκα! απαλό, μαλακό, εύπλαστο, ήταν τέλειο!!
Γι' αυτό το λόγο αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω και για αλμυρή παρασκευή και για γλυκιά.
Έτσι έφτιαξα την πιτούλα και τα κρουασάν, τα οποία βέβαια μπορούν να γίνουν και με αλμυρή γέμιση, αλλά και με μαρμελάδα.
Διάλεξα να σας τα παρουσιάσω και τα δύο κι εσείς διαλέγετε και παίρνετε .
Μ' έναν σμπάρο λοιπόν δύο τρυγόνια!!
Κρουασάν με σοκολάτα
Πίτα με λουκάνικα
Υλικά
700 γρ αλεύρι δυνατό
380 γρ μαργαρίνη
180 γρ γάλα
25 γρ μαγιά νωπή ή 9 γρ. αποξηραμένη(1 φακελάκι)
1,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Δημιουργία
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη σε κομματάκια, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη εύπλαστη και σχετικά μαλακή.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μετά από αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη όπως μας αρέσει κι αγαπάμε.
Εγώ επέλεξα να την μοιράσω στα δύο και το ένα ζυμάρι να το φτιάξω πίτα με τυρί αυγά και λουκάνικα και το άλλο κρουασάν με σοκολάτα.
Ας πάρουμε πρώτα την αλμυρή εκδοχή.
Υλικά για τη γέμιση
120 γρ τυρί φέτα
120 γρ ανθότυρο
3 αυγά
3 λουκάνικα μοσχαρίσια (μικρού μεγέθους)
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη
Δημιουργία
Ρίχνουμε τα υλικά της γέμισης, εκτός από τα λουκάνικα, σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να γίνουν ένας πηχτός χυλός. Προσθέτουμε τα λουκάνικα ψιλοκομμένα και αφήνουμε στην άκρη.
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς να προθερμανθεί.
Χωρίζουμε το ένα ζυμάρι στα δύο και στη συνέχεια το ανοίγουμε δύο φύλλα όχι πολύ λεπτά.
Για να ανοίξουμε αυτό το ζυμάρι σε φύλλο το βάζουμε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας και με ένα πλαστάκι (όχι πλάστη) το ανοίγουμε σιγά σιγά από την μέση προς τις άκρες, ώστε να σχηματιστεί ένα στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Αφού ανοίξουμε και τα δύο φύλλα, βγάζουμε την πάνω λαδόκολλα και με τη βοήθεια της κάτω λαδόκολλας μεταφέρουμε το φύλλο και το αναποδογυρίζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί 30-32 εκ. περίπου.
Αμέσως ρίχνουμε πάνω του την γέμιση, την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και από πάνω αναποδογυρίζουμε το άλλο φύλλο με τον ίδιο τρόπο.
Ενώνουμε με τα δάχτυλα το κάτω φύλλο με το πάνω, χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια (μόνο το πάνω φύλλο), την αλείφουμε με κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό και την ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.
Είμαστε έτοιμοι τώρα για την γλυκιά εκδοχή.
Αφού ανοίξουμε δυο φύλλα πάλι, με τον τρόπο που είπαμε πιο πάνω, τα κόβουμε με το σχέδιο που κόβουμε μια πίτσα, όπως δείχνει η φωτογραφία.
Βάζουμε σε κάθε κομμάτι, από την φαρδιά του πλευρά, μια κουταλιά μερέντα και στην συνέχεια αρχίζουμε να κλείνουμε πάλι από την φαρδιά πλευρά, τυλίγοντας σε κρουασάν.
Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με λίγο αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου.
αληθινά είναι από πιο βολικές ζύμες, εμείς την προτιμούμε στην αλμυρή της εκδοχή, θέλουμε ή μάλλον τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θέλουν πιο γλυκά τα γλυκά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρ'όλο που έχω καταλήξει σε ζυμη κουρού (με λίγο ξύδι για τραγανό), θα δοκιμάσω και την δική σου εκδοχή, στην μισή ποσότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον σήμερα, μαζί με τον μουσακά που θα ετοιμάσω.
Καλό Σ/Κ.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΖΥΜΗ.ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η ζύμη σου και νομίζω πως και εγώ η άσχετη με τις ζύμες θα μπορούσα να τη φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΧΑΡΑ!!!
ΩΡΑΙΑ ΖΥΜΗ!!
ΦΙΛΙΑ
Μαράκι τέλεια φαίνονται και η ώρα είναι δύσκολη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Προκλητικά προς βρώσιν φαίνονται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα ζυμαράκια δεν σε φτάνει καμία, το χεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πειρασμούς και διλήματα μας βάζεις, ποια εκδοχή να διαλέξουμε?
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Πολύ ωραία φαίνεται.Εισαι άπιαστη στις Ζύμες και σίγουρα θα τη δοκιμάσω. Οταν λες δυνατό αλευρι εννοείς το σκληρό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ φαίνεται λαχταριστή η ζύμη.Θέλω κρουασάν σοκολάτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφα και λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεν χαλάμε το χατήρι κανενός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου φαίνεται εύκολο και για να το προτείνεις θα είναι υπέροχο το φύλλο! Θα το δοκιμάσω!Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστερόπληξ, κι εγώ έχω μανία με τα γλυκά, αλλά μου άρεσε η γλυκιά εκδοχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταύρο, θα το δοκιμάσω το ξύδι, εξάλλου το βάζω και στο κανονικό το φύλλο.
Κατερίνα, να το δοκιμάσεις θα σου αρέσει.
Μαρία! έλα!! δεν είσαι άσχετη μην ακούω τέτοια.
georgiaxara, ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.
Μανουσίνα, άσε κι εγώ έχω πρόβλημα με τις δύσκολες ώρες!!
Φοίβο, προκλητικά! προκλητικά! λέγω
Έλενα σ΄ευχαριστώ, δεν ξέρω αν το' χω, αλλά τα αγαπάω τα άτιμα. Για μένα κάνε και τα δύο.
Νίκη, ευχαριστώ πολύ. Όταν λέω δυνατό εννοώ π.χ.αλεύρι για τσουρέκια και σκληρό.
nadia, κι εγώ μαζί σου!!
Κική, ναι τρώγονται μετά μανίας.
para-kelsoscooks, και γιατί να το χαλάσουμε άλλωστε;
Αγγελική μου σ' ευχαριστώ, είναι εύκολο και εύπλαστο και νόστιμο!
Einai yperoxa eftiaksa kai tn zymh kai ekana ta krouasanakia kai ta katafera gia prwth fora eimai 23 xronwn einai polu wraia :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!!σ' ευχαριστώ πολύ, αυτή η ζύμη είναι πραγματικά υπέροχη!!
Διαγραφή