Αυτή η βδομάδα, σχοινί κορδόνι, πέρασε όλη με κούραση και ταλαιπωρία.
Όπως και να' χει όμως εμείς πρέπει να αναπτερώσουμε το ηθικό μας γιατί Σαββατοκύριακο έρχεται και μια καινούρια βδομάδα.
Για το λόγο αυτό θα παραθέσω ένα ποίημα του σατιρικού μας ποιητή Γεωργίου Σουρή, είναι τόσο διαχρονικό!!
ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ
Μια φορά κι έναν καιρό, σε χρόνια περασμένα,
ένας μπαμπάς, παιδάκια μου, εζούσε σαν κι εμένα.
Κι αυτός επήρε μιά μαμά, καθώς και τη μαμά σας
και τρία έκαμαν παιδιά, που είχαν τ' όνομά σας.
Και ο μπαμπάς απέθανε με δίχως διαθήκη
και τα παιδιά του έψαχναν να εύρουν χαρτζιλίκι,
αλλά δεν ηύραν τίποτε, παρά χαρτιά γραμμένα,
εφημερίδες μπόλικες, μια κάλπικη δραχμή,
κι έναν σταυρό, καθώς αυτόν, που έδωκε σ'εμένα
ο κύριος πρωθυπουργός για δόξα και τιμή.
Και τα παιδιά μεγάλωσαν σιγά σιγά κι εκείνα
και γνώρισαν τους Έλληνες, τον κόσμο, την Αθήνα.
Μα είδαν πως κοπάνιζαν καβουρδιστόν αέρα
και τότε εννόησαν πως είχανε πατέρα,
που ήταν το κεφάλι του γεμάτο από πίτερα
και πέρασαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Θέλετε κι επιμύθιον, παιδιά μου να σας πώ;
Λυπούμαι που σας γέννησα, γιατί σας αγαπώ.
Αυτό το τελευταίο μπορώ να πω με εκφράζει απόλυτα!!
Είπαμε να το σατιρίσουμε, γι'αυτό ας μην μελαγχολήσουμε.
Να μαγειρέψουμε κανένα φαγάκι για να έλθουμε και στα ίσια μας.
Το φαγητό που σας προτείνω με ενθουσίασε. Έκανε μια υπέροχη κρούστα ροδοκόκκινη που σου ερχόταν να την φάς!!
Τι άλλο θα μπορούσες να την κάνεις άλλωστε; το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να καταβροχθίσεις το μπουτάκι με βουλιμία.
Εμπρός λοιπόν!!
Κοτόπουλο ροδισμένο με ελιές και γραβιέρα
4 μπούτια κοτόπουλο
150 γρ πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
60 γρ τριμμένη γραβιέρα γλυκιά
1 κρεμμύδι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 λεμόνια
Αλατοπίπερο
Δημιουργία
Μαρινάρουμε για 1 ώρα τα μπούτια με το χυμό των λεμονιών,
4 κουταλιές της σούπας από το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Γυρίζουμε τα μπούτια 3-4 φορές, από όλες τις πλευρές, μέσα σ΄αυτό το διάστημα.
Βράζουμε τις ελιές, σε νερό να τις σκεπάζει, για 5 λεπτά (αυτό το κάνουμε για να φύγει λίγο η αλμύρα) και τις στραγγίζουμε.
Σε ένα multi, πολτοποιούμε μαζί τις ελιές, το κρεμμύδι, την γραβιέρα, το πιπέρι και το λάδι που έχει απομείνει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στραγγίζουμε τα μπούτια από την μαρινάδα, τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τα ροδίζουμε στο γκρίλ του φούρνου για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά.
Στη συνέχεια ραντίζουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε κάθε μπούτι με ένα παχύ στρώμα από τον πουρέ της ελιάς και της γραβιέρας.
Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε και λίγες πατάτες μέσα στο ταψί για συνοδεία.
Ψήνουμε το φαγητό μας μέχρι να ροδοκοκκινίσει, για 45 λεπτά περίπου, σε κανονικό φούρνο στους 180 βαθμούς.
Πολύ ιδιαίτερη η συνταγή, όσο για το Σουρή απολαυστικός αλλά και επίκαιρος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία πρόταση Μαράκι και πρωτότυπη!!!!Με τις ελιές βέβαια χαλιέμαι λίγο , αλλα θα ηθελα οποσδήποτε να την δοκιμάσω αυτή την συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!
δείχνει πεντανόστιμο! καλό ΣΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πρόταση και δεν έχω δοκιμάσει κάτι παρόμοιο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα διαφορετικό πανάρισμα, σιγουρα νοστιμότερο από το κλασσικό
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρούστα όλα τα λεφτά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω και θα σου πω εντυπωσεις!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Υπέροχο φαίνεται μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα με τις ελιές.Ζηλεύωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πραγματικά υπέροχο
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό κουράγιο για την εβδομάδα που έρχεται!!
Όντως καταπληκτικό φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα
Πολύ ωραίο το φαγάκι σου Μαράκι! Όσο για τα άλλα και εγώ το ίδιο αισθάνομαι! Το ποιήμα όπως πάντα επίκαιρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα:)
Λίλα είδες ο Σουρής είναι τέλειος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡιρή δεν σου αρέσουν οι ελιές; χάνεις είναι νόστιμες να το δοκιμάσεις.
Γαστερόπληξ ήταν νόστιμο το άτιμο!!
Pansofix εμένα μου άρεσε πολύ.
para-kelsoscooks σωστά είναι ένα ιδιαίτερο πανάρισμα.
Έλενα θέλω φυσικά να μου πεις όταν το δοκιμάσεις.
nadia η μόνη λύση είναι να το φτιάξεις.
manousina μακάρι αυτή η βδομάδα να κυλήσει χωρίς απρόοπτα.
Αστέρι ευχαριστώ, καλή βδομάδα
mia maria, έτσι όπως έχουμε γίνει λίγα πράγματα μας ευχαριστούν
Μα τι υπέροχη γαστρονομία μας σερβίρεις Μαρία!
ΑπάντησηΔιαγραφή