Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Petits beurre σπιτικά

Τα πτι-μπερ τα αγοράζουμε από το Σ/Μ κατά κόρον πιστεύω όλοι μας, οπότε αυτή η συνταγή έχει ιδιαίτερη αξία, τουλάχιστον για μένα. Η συνταγή αποδίδει 100% την υφή και την γεύση του έτοιμου και φυσικά σαν σπιτικό μπισκότο τα αρώματά του απογειώνουν όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.
Χρησιμοποίησα βούτυρο γάλακτος, αλλά μπορείτε, αν θέλετε, να βάλετε μαργαρίνη σκληρή (πλάκα), απλά το μπισκότο δεν θα αναδύει αυτό το άρωμα που έχει το βούτυρο γάλακτος.
Μην τα ψήσετε πολύ, μόλις αρχίσουν και ροδίζουν στις άκρες είναι καιρός να τα βγάλετε. Κι όταν τα βγάλετε και κρυώσουν λίγο, κρατηθείτε, μην φάτε όλο το ταψί!!
Είναι ιδανικά για το γάλα του παιδιού, το καφεδάκι μας, ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα γλυκά.
Μπορούμε να τα αρωματίσουμε και να τα χρωματίσουμε με διάφορους τρόπους, όπως βλέπετε στην αρχική συνταγή.
Σκέφθηκα επίσης, βλέποντας την διαφήμιση της "Αλλατίνη", ότι θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος από το αλεύρι με κακάο(π.χ. 220 γρ. αλεύρι και 30 γρ.κακάο).
Όπως και να τα φτιάξετε, ένα είναι σίγουρο, θα τα ευχαριστηθείτε στο έπακρο!!
Petits beurre σπιτικά

Υλικά
100 γρ.βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη σκληρή
100 γρ. ζάχαρη άχνη ή 80 αν τα θέλετε λιγότερο γλυκά
70 ml νερό
1 πρέζα αλάτι
250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας


Δημιουργία
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι.Τοποθετούμε πάνω στην φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. 

Χαμηλώνουμε την φωτιά κι όταν λιώσει το βούτυρο κατεβάζουμε από την φωτιά. Το αφήνουμε 20-30 λεπτά να κρυώσει, ανακατεύοντας μερικές φορές σ'αυτό το διάστημα.
Μέσα σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, ρίχνουμε το υγρό μείγμα και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη.

Βάζουμε την ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολες και την ανοίγουμε σε φύλλο όχι πολύ λεπτό, εφόσον η ζύμη δεν φουσκώνει (ή φουσκώνει ελάχιστα) στο ψήσιμο.

Όπως είναι στην λαδόκολα την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 1 ώρα περίπου.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια με μια ροδέλα ζύμης.

Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ένα ταψί με λαδόκολα και τα τρυπάμε με ένα πηρούνι.  
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς(προθερμασμένο) για 12 λεπτά περίπου.

Μόλις τα μπισκότα ροδίσουν στις άκρες είναι έτοιμα.
Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, πριν τα φυλάξουμε σε μεταλλικό κουτί.


Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Γίδα βραστή

Βρέχει, βρέχει, βρέχει κι αυτό που έχω να σας προτείνω σήμερα είναι γίδα βραστή. Ένα παραδοσιακό φαγητό, ιδανικό για χουχούλιασμα τέτοιες μέρες.
Το μεγαλείο της απλότητας βρίσκεται σε αυτό το φαγητό.
Θυμάμαι στο χωριό, πολλές φορές απολαμβάναμε αυτό το φαγητό, κατά την διάρκεια του χειμώνα. 
Ο αγαπημένος πατέρας και η μαμά, έτρεφαν δικές τους κατσίκες και πάντα ο πατέρας προτιμούσε αυτό το φαγητό να είναι τελείως απλό. Δηλαδή... το κρέας και το ζουμί του, χωρίς τίποτε άλλο!!
Έπινε πρώτα ένα πιάτο ζωμό με μπόλικο πιπέρι και στην συνέχεια έβαζε στο πιάτο του ένα κομμάτι κρέας.
Αυτό είναι! πραγματικά δεν χρειάζεται τίποτε άλλο!!

Γίδα βραστή

Υλικά
3-4 κιλά μπούτι από γίδα κομμένο σε μερίδες
3-4 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι
2-3 κλωνάρια σέλινο
αλάτι
πιπέρι

Δημιουργία
Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει. 
Βάζουμε στην φωτιά κι όταν αρχίσει να βράζει το ξαφρίζουμε πολύ καλά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά (από το 9 στο 2), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
Αφού περάσουν 2 ώρες, προσθέτουμε στην κατσαρόλα(καθαρισμένα και πλυμένα) τα χορταρικά και αλατοπιπερώνουμε. 

Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό κατά την διάρκεια του βρασμού.
Λογικά μέσα σε 2,5με 3 ώρες (τόσο έκανε εμένα), το κρέας έχει μαλακώσει και βγαίνει από το κόκκαλο.
Εναλλακτικά μπορούμε να το βράσουμε στην χύτρα στο μισό χρόνο.
Όταν βράσει βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, τα λαχανικά σε μια ξεχωριστή και σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα καθαρό σκεύος.

Τοποθετούμε τον καθαρό ζωμό πάλι στην φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα λαχανικά, προσέχοντας να μην έχουν κολλήσει πάνω τους κοκαλάκια από το κρέας.
Εδώ τώρα αν επιθυμούμε ρίχνουμε λίγο ρύζι, ανάλογα τα άτομα και την ποσότητα του ζωμού. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 15 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά.
Ξεκοκαλίζουμε το μισό κρέας, χωρίζοντάς το σε μικρότερα κομμάτια και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Συνήθως, παραδοσιακά στην βραστή γίδα, δεν βάζουμε ρύζι και δεν την αυγοκόβουμε.  
Ο ζωμός της είναι τόσο νόστιμος και δυνατός, που δεν χρειάζεται ούτε λάδι,το κρέας βγάζει το λίπος του.
Αν θέλετε να την αυγοκόψετε, χτυπήστε ελαφρά 2 ασπράδια αυγών, προσθέστε τους κρόκους κτυπώντας και αμέσως μετά αρκετό χυμό λεμονιού (από 2-3 λεμόνια). 
Προσθέστε ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και ρίξτε στην συνέχεια λίγο λίγο το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.


Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Ψωμί με ελιές


Λατρεύω τα ζυμαράκια που γίνονται ψωμάκια λογής λογής, κρουασανάκια, φύλλα, πίτες και άλλα πολλά.
Αλλά αυτό φαντάζομαι ήδη το ξέρετε!! Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι εδώ και καιρό, ήθελα να φτιάξω ψωμάκι με ελιές, καθότι τον πάγκο της κουζίνας μου, κοσμεί εδώ και καιρό, ένα τεράστιο βάζο με ελιές από την Καλαμάτα.
Βρήκα επιτέλους το χρόνο κι έτσι έφτιαξα αυτά τα νόστιμα ψωμάκια, που αρωματίζονται από το κύμινο, παίρνουν γεύση από τις ελιές και απογειώνουν τον ουρανίσκο.
Ψωμί με ελιές

Υλικά
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
280-300 γρ. χλιαρό νερό (40 βαθμούς)
25 γρ. μαγιά νωπή
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας σπόρους κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι\
Μια καλή χούφτα ελιές χωρίς κουκούτσι
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα(προαιρετικά) για άλλειμα

Δημιουργία
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Ρίχνουμε το λάδι και τρίβουμε το μείγμα. Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου, και την ζάχαρη.
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα ζυμώνοντας καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Όλα αυτά τα βήματα μπορούμε να τα κάνουμε στο μίξερ με τον γάντζο ζυμώματος.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί (10-15 λεπτά).
Κατόπιν παίρνουμε την ζύμη και την ανοίγουμε ελαφρά, απλώνουμε τις ελιές και τις κλείνουμε ,ζυμώνοντας ελαφρά, μέσα στην ζύμη.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 8-12 κομμάτια(ανάλογα πόσο μεγάλα ψωμάκια θέλουμε) τα πλάθουμε και τα βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί με θήκες ή σε ταψί με λαδόκολα.

Σκεπάζουμε με 2 ζεστές πετσέτες τα ψωμάκια μας και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα περίπου, φουσκώνουν γρήγορα αρκεί να έχουν ζέστη.
Όταν διπλασιαστούν σε όγκο, αλείφουμε αν θέλουμε με τον διαλυμένο κρόκο, όλη την επιφάνειά τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Τούρτα καρδιάς



 Ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται σήμερα με περίσσια ευλάβεια από πολλούς ερωτευμένους ανά τον κόσμο.
Εν ολίγοις η ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου έχει ως εξής:
Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένα χριστιανός ιερέας, κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του Κλαύδιου, ο οποίος τελούσε χριστιανικούς γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια. Πίστευε πάρα πολύ στην αγάπη και στην οικογένεια, αλλά αυτό τον οδήγησε στην φυλακή και στις 14 Φεβρουαρίου 270 μ.χ στον αποκεφαλισμό.

Εγώ δεν θα υπερασπιστώ την αυθεντικότητα ή μη αυτής της ευλάβειας, αλλά το μόνο που θα κάνω, θα είναι να σας δώσω αυτό το εύκολο και νόστιμο γλυκάκι, για να γλυκάνετε τους αγαπημένους σας, όχι μόνο σήμερα, αλλά με κάθε ευκαιρία.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το το τεύχος Φεβρουαρίου 2009 του περιοδικού realfood.
Να χαίρεστε τους αγαπημένους σας κάθε ώρα και στιγμή!!
Καλή επιτυχία!!

Τούρτα καρδιάς

Υλικά
Για το παντεσπάνι
1. 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
6 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι σόδα
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα ζάχαρη
1/4 της κούπας ηλιέλαιο
1 μεγάλο αυγό
1 κούπα νερό

Για την γέμιση
250 γρ τυρί κρέμα
4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι βανίλιας ή άλλο σιρόπι (π.χ από γλυκό κουταλιού) ή χυμό πορτοκάλι.
8 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής(προαιρετικά)

Για το γλάσο σοκολάτας
300 γρ κουβερτούρα 
200 γρ κρέμα γάλακτος



Δημιουργία
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί για 4 λεπτά.
Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα καρδιάς με διάμετρο 22 εκ. και στρώνουμε στον πάτο της λαδόκολα κομμένη σε σχήμα καρδιάς.

Γεμίζουμε με το μείγμα να καλύψει τα 2/3 της φόρμας και ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Θα πρέπει το μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό.

Βγάζουμε από το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει. Κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
Σε ένα μπολ κτυπάμε τα υλικά της γέμισης για λίγο να ομογενοποιηθούν και το βάζουμε στο ψυγείο.

Χωρίζουμε προσεκτικά το παντεσπάνι σε τρεις πάτους.
Σε ένα δίσκο βάζουμε τον ένα πάτο και τον καλύπτουμε με την μισή γέμιση. Τοποθετούμε πάνω του τον δεύτερο πάτο και τον καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα. 

Καλύπτουμε με τον τελευταίο πάτο και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει.

Ετοιμάζουμε το γλάσο. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος χωρίς να την βράσουμε. Προσθέτουμε την σοκολάτα σε κομματάκια και ανακατεύουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει.
Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε με αυτό την τούρτα. Διακοσμούμε την επιφάνεια της τούρτας με κόκκινα φρούτα αν έχουμε. Φυλάμε την τούρτα στο ψυγείο.

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Λάβα cupcakes

Η σοκολάτα συνδέεται με τον έρωτα, παραδοσιακά είναι δώρο αγάπης και πάθους, γι'αυτό γιορτάζουμε την αγάπη και το μυστήριο του πάθους με  σοκολάτα. 
Ξεχειλίζει η σοκολάτα σαν λάβα σ'αυτό το κέικ, το φτιάχνουμε για τον έρωτά μας και το απολαμβάνουμε μαζί.

Λάβα cupcakes
Υλικά
125 γρ κουβερτούρα
125 γρ βούτυρο
2 αυγά
2 κρόκους
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι


Δημιουργία
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά και τους κρόκους συνεχίζοντας το κτύπημα. 
Ρίχνουμε το αλεύρι και στην συνέχεια την λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας καλά.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 4 βουτυρωμένα rameckins και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 10-12 λεπτά.

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Η Πίτα της μουσικής ομάδας


Κάπου εκεί στο facebook υπάρχει μια ομάδα που ασχολείται με την μουσική. Ξένη μουσική της δεκαετίας του 80 (80s) και της δεκαετίας του 90 (90s), αλλά και γενικά με άλλες δεκαετίες αν σε κάποιον αρέσει. Η ομάδα λέγεται "Top 80s & 90s to remember" και αριθμεί αυτή την στιγμή 1080 μέλη.
Σ'αυτή την ομάδα έγινα μέλος πρόσφατα, αν και εγώ είμαι περισσότερο του Ελληνικού ρεπερτορίου!! Με παρέσυρε όμως ο σύζυγος (το άβγαλτο!) κι έτσι έγινα ενεργό μέλος σ'αυτό το group και πολύ το χαίρομαι!!. 
Ανεβάζουμε λοιπόν τα τραγούδια που μας αρέσουν και ακούμε,  ακούμε αυτά που ανεβάζουν τα υπόλοιπα μέλη, ανταλλάσσουμε σχόλια μεταξύ μας, διοργανώνουμε συναντήσεις και βρισκόμαστε από κοντά και γενικά διασκεδάζουμε και περνάμε όμορφα. 
Επομένως, όσοι ασχολείστε και σας αρέσει η μουσική, δεν έχετε παρά να υποβάλετε το αίτημα σας, για να γίνετε κι εσείς μέλη.
Μέχρι τότε όμως απολαύστε την Βασιλόπιτα, που γευτήκαμε στην τελευταία μας συνάντηση στο Le Roi, φτιαγμένη από τα χεράκια μου.
Δεν κατάφερα να σώσω πολλές φωτογραφίες κι έτσι θα αρκεστούμε σε αυτές τις λίγες.


Βασιλόπιτα με φουντούκια
Μόλις πρόλαβα να τραβήξω τα τελευταία ψίχουλα!

Υλικά
600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (4 κούπες περίπου)
2. 1/2 κούπες ζάχαρη (500-550 γρ)
6 αυγά χωρισμένα ασπράδια, κρόκοι
1.1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος (350 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι αλάτι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα αλεσμένα φουντούκια (120 γρ)
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα ή εναλλακτικά φτιάχνουμε το γλάσο της περσινής Βασιλόπιτας, που χρησιμοποίησα εγώ.

Δημιουργία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Κτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε άλλο σκεύος, κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει, ρίχνουμε ένα ένα τα κροκάδια και το ξύσμα πορτοκαλιού.  Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, εναλλάξ με τον χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας. Κατόπιν ενσωματώνουμε την μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά, για να μη ξεφουσκώσει, από κάτω προ τα πάνω με μια σπάτουλα.
Στο τέλος προσθέτουμε τα φουντούκια και την σοκολάτα, ανακατεύοντας απαλά.
Στρώνουμε σε ένα ταψί 36 εκ. βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, θα πρέπει το μαχαίρι που βυθίζεται στο κέικ να βγαίνει εντελώς στεγνό.
Αφού κρυώσει λίγο ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας το κέικ σε μια πιατέλα. Βγάζουμε το αντικολλητικό χαρτί, τρυπάμε με ένα μαχαίρι τον πάτο και μπήγουμε το φλουρί.
Γυρίζουμε την πίτα από την καλή και διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη ή με το γλάσο, το οποίο θα βρείτε κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που σας έχω δώσει πιο πάνω.