Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Petits beurre σπιτικά

Τα πτι-μπερ τα αγοράζουμε από το Σ/Μ κατά κόρον πιστεύω όλοι μας, οπότε αυτή η συνταγή έχει ιδιαίτερη αξία, τουλάχιστον για μένα. Η συνταγή αποδίδει 100% την υφή και την γεύση του έτοιμου και φυσικά σαν σπιτικό μπισκότο τα αρώματά του απογειώνουν όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.
Χρησιμοποίησα βούτυρο γάλακτος, αλλά μπορείτε, αν θέλετε, να βάλετε μαργαρίνη σκληρή (πλάκα), απλά το μπισκότο δεν θα αναδύει αυτό το άρωμα που έχει το βούτυρο γάλακτος.
Μην τα ψήσετε πολύ, μόλις αρχίσουν και ροδίζουν στις άκρες είναι καιρός να τα βγάλετε. Κι όταν τα βγάλετε και κρυώσουν λίγο, κρατηθείτε, μην φάτε όλο το ταψί!!
Είναι ιδανικά για το γάλα του παιδιού, το καφεδάκι μας, ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα γλυκά.
Μπορούμε να τα αρωματίσουμε και να τα χρωματίσουμε με διάφορους τρόπους, όπως βλέπετε στην αρχική συνταγή.
Σκέφθηκα επίσης, βλέποντας την διαφήμιση της "Αλλατίνη", ότι θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος από το αλεύρι με κακάο(π.χ. 220 γρ. αλεύρι και 30 γρ.κακάο).
Όπως και να τα φτιάξετε, ένα είναι σίγουρο, θα τα ευχαριστηθείτε στο έπακρο!!
Petits beurre σπιτικά

Υλικά
100 γρ.βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη σκληρή
100 γρ. ζάχαρη άχνη ή 80 αν τα θέλετε λιγότερο γλυκά
70 ml νερό
1 πρέζα αλάτι
250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας


Δημιουργία
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι.Τοποθετούμε πάνω στην φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. 

Χαμηλώνουμε την φωτιά κι όταν λιώσει το βούτυρο κατεβάζουμε από την φωτιά. Το αφήνουμε 20-30 λεπτά να κρυώσει, ανακατεύοντας μερικές φορές σ'αυτό το διάστημα.
Μέσα σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, ρίχνουμε το υγρό μείγμα και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη.

Βάζουμε την ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολες και την ανοίγουμε σε φύλλο όχι πολύ λεπτό, εφόσον η ζύμη δεν φουσκώνει (ή φουσκώνει ελάχιστα) στο ψήσιμο.

Όπως είναι στην λαδόκολα την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 1 ώρα περίπου.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια με μια ροδέλα ζύμης.

Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ένα ταψί με λαδόκολα και τα τρυπάμε με ένα πηρούνι.  
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς(προθερμασμένο) για 12 λεπτά περίπου.

Μόλις τα μπισκότα ροδίσουν στις άκρες είναι έτοιμα.
Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, πριν τα φυλάξουμε σε μεταλλικό κουτί.


28 σχόλια:

  1. Τι ωραία πρόταση να κάνουμε μόνοι μας τα αγαπημένα μας πτι-μπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αγαπημένα,γι'αυτό πρέπει να τα φτιάχνουμε όποτε θέλουμε μόμοι μας.Φιλιά.

      Διαγραφή
  2. ευχαριστουμε...πολυ...πολυ...πολυυυυυυυυυυυυυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία άμα έχει μεράκι κάποιος όλα τα φτιάχνει και ξέρει και τι τρώει!!
    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμοφα και γαργαλιστικά βγήκαν Mari!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ γευστικά Πηνελόπη και φυσικά γαργαλιστικά!!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχη η ιδέα σου , καταπληκτική για τα παιδάκια μας , θα δοκιμαστεί φυσικά πολύ σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλεια ιδέα!
    Θα μπορούσαμε ίσως να τα βουτήξουμε και σε κουβερτούρα για ακόμα πιο φανταστική γεύση!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την κουβερτούρα θα είναι θάνατος Ερμιόνη. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  7. Αποθηκεύτηκε άμεσα και θα δοκιμαστεί το ταχύτερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαράκι μου πολύ όμορφα είναι, ευχαριστούμε για τη συνταγή θα τα φτιάξω στη κορούλα μου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη είναι μια πολύ καλή επιλογή για τα παιδιά!!Φιλιά.

      Διαγραφή
  9. Μαρακι μπραβο σου,πολυ ωραια... σε ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μας αρέσουν πολύ τα πτι-μπερ και τα δικά σου είναι τέλεια Μαρί μου! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραία ιδέα! Ποιος ο λόγος να τα αγοράσεις όταν μπορείς να απολαύσεις τα σπιτικά; Έτσι μπορείς να είσαι σίγουρος και για την ποιότητα των υλικών.
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα τα προτιμήσω με το το φρέσκο βούτυρο Μαρία μου για να έχουν ωραίο άρωμα.

    Πάρα πολύ ωραία τα έκανες, γειά στα χέρια σου.
    Και πτι-μπερ και σπιτκά. Τι άλλο θέλουμε..

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει τις θερμίδες του το βούτυρο, αλλά σίγουρα κάνει την διαφορά!!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα! Πολύ χαίρομαι όταν βλέπω τέτοιες συνταγές που μας λύνουν τα χέρια! Θα τα δοκιμάσω άμεσα! Σ'ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαρία τα εφτιαξα σήμερα! Έκανα κάποιες μικρές αλλαγές όμως...
    Έβαλα 50 γρ. βούτυρο αγελάδος και 55 γρ. ελαιόλαδο, 150 γρ. αλεύρι ολικής και 100 γρ. για όλες τις χρήσεις , αντι για ζάχαρη έβαλα στέβια κρυσταλλική 95% γλυκοσίδες 1,5 κουταλιά της σούπας....Αυτά! έγιναν πολύ ωραία, η κόρη μου τα τσάκισε!
    Ευχαριστώ πολύ για την ιδέα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία τι μικρές; τεράστιες αλλαγές!!Θα δοκιμάσω κι εγώ να τα φτιάξω έτσι αρκεί να βρω στέβια!! Φιλιά.

      Διαγραφή