Λατρεύω τα ζυμαράκια που γίνονται ψωμάκια λογής λογής, κρουασανάκια, φύλλα, πίτες και άλλα πολλά.
Αλλά αυτό φαντάζομαι ήδη το ξέρετε!! Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι εδώ και καιρό, ήθελα να φτιάξω ψωμάκι με ελιές, καθότι τον πάγκο της κουζίνας μου, κοσμεί εδώ και καιρό, ένα τεράστιο βάζο με ελιές από την Καλαμάτα.
Βρήκα επιτέλους το χρόνο κι έτσι έφτιαξα αυτά τα νόστιμα ψωμάκια, που αρωματίζονται από το κύμινο, παίρνουν γεύση από τις ελιές και απογειώνουν τον ουρανίσκο.
Ψωμί με ελιές
Υλικά
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
280-300 γρ. χλιαρό νερό (40 βαθμούς)
25 γρ. μαγιά νωπή
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας σπόρους κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι\
Μια καλή χούφτα ελιές χωρίς κουκούτσι
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα(προαιρετικά) για άλλειμα
Δημιουργία
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Ρίχνουμε το λάδι και τρίβουμε το μείγμα. Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου, και την ζάχαρη.
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα ζυμώνοντας καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Όλα αυτά τα βήματα μπορούμε να τα κάνουμε στο μίξερ με τον γάντζο ζυμώματος.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί (10-15 λεπτά).
Κατόπιν παίρνουμε την ζύμη και την ανοίγουμε ελαφρά, απλώνουμε τις ελιές και τις κλείνουμε ,ζυμώνοντας ελαφρά, μέσα στην ζύμη.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 8-12 κομμάτια(ανάλογα πόσο μεγάλα ψωμάκια θέλουμε) τα πλάθουμε και τα βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί με θήκες ή σε ταψί με λαδόκολα.
Σκεπάζουμε με 2 ζεστές πετσέτες τα ψωμάκια μας και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα περίπου, φουσκώνουν γρήγορα αρκεί να έχουν ζέστη.
Όταν διπλασιαστούν σε όγκο, αλείφουμε αν θέλουμε με τον διαλυμένο κρόκο, όλη την επιφάνειά τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Μαρία μ΄αρέσει που έχεις βάλει σιμιγδάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Ξανθή μου φαίνεται ότι το σιμιγδάλι κάνει την διαφορά!!
ΔιαγραφήΣίγουρα θα δίνει ωραία γεύση το κίμινο που έχεις προσθέσει στην ζύμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα να έχεις.
Το κύμινο δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση! Φιλιά.
ΔιαγραφήΥπέροχα τα ψωμάκια σου, τρώγοται άνετα ακόμα και σκέτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή βδομάδα!
Έλενα πολύ νόστιμα είναι και σκέτα, αλλά και με τυράκι!!Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΚι εγώ ελιοψωμάκι ανέβασα σήμερα!!! Αλλά θα πάρω και από το δικό σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο και το δικό σου Λίλα, λέω να κάνουμε ανταλλαγή!! Φιλιά!!
ΔιαγραφήΈτσι που τα βλέπω αφράτα αφράτα, πολύ τα λιμπίζομαι! Φαίνονται υπέροχα! Και το κύμινο σίγουρα τα κάνει ξεχωριστά! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αφράτα και πολύ νόστιμα όντως!! το κύμινο τους δίνει μια ιδιαίτερη νότα! Ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΣιμιγδάλι και κύμινο λοιπόν τα κολπάκια του! Νοστιμιά θα είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίες φόρμες είναι αυτές που βλέπω? Φιλιά! Καλή εβδομάδα!
Κολπάκια είναι αυτά Έφη μου!! Φιλιά.
ΔιαγραφήΤρελαίνομαι για ψωμάκι με ελιές !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Κι εγώ Κωνσταντίνα, μ'αρέσουν πολύ αυτά τα ψωμάκια!! Φιλιά.
ΔιαγραφήΜαράκι μου φαίνονται καταπληκτικά τα ψωμάκια σου!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Ευχαριστώ Ελένη, είναι νόστιμα!! Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΛαχταριστα.....!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Γωγούλα, φιλιά.
ΔιαγραφήΠολύ όμορφα τα ψωμάκια σου,
ΑπάντησηΔιαγραφήοι ελιές είναι απο τις αδυναμίες μου,
στο ψωμί θα δίνουν ξεχωριστή γεύση...μμμ!!!!μοσχομύρισε μέχρι εδώ το κύμινο!!!
Έχουν πολύ ξεχωριστή γεύση αυτά τα ψωμάκια, οι ελιές μαζί με το κύμινο δίνουν μια άλλη διάσταση! Φιλιά.
Διαγραφή