Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Τούρτα καρδιάς



 Ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται σήμερα με περίσσια ευλάβεια από πολλούς ερωτευμένους ανά τον κόσμο.
Εν ολίγοις η ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου έχει ως εξής:
Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένα χριστιανός ιερέας, κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του Κλαύδιου, ο οποίος τελούσε χριστιανικούς γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια. Πίστευε πάρα πολύ στην αγάπη και στην οικογένεια, αλλά αυτό τον οδήγησε στην φυλακή και στις 14 Φεβρουαρίου 270 μ.χ στον αποκεφαλισμό.

Εγώ δεν θα υπερασπιστώ την αυθεντικότητα ή μη αυτής της ευλάβειας, αλλά το μόνο που θα κάνω, θα είναι να σας δώσω αυτό το εύκολο και νόστιμο γλυκάκι, για να γλυκάνετε τους αγαπημένους σας, όχι μόνο σήμερα, αλλά με κάθε ευκαιρία.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το το τεύχος Φεβρουαρίου 2009 του περιοδικού realfood.
Να χαίρεστε τους αγαπημένους σας κάθε ώρα και στιγμή!!
Καλή επιτυχία!!

Τούρτα καρδιάς

Υλικά
Για το παντεσπάνι
1. 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
6 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι σόδα
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα ζάχαρη
1/4 της κούπας ηλιέλαιο
1 μεγάλο αυγό
1 κούπα νερό

Για την γέμιση
250 γρ τυρί κρέμα
4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι βανίλιας ή άλλο σιρόπι (π.χ από γλυκό κουταλιού) ή χυμό πορτοκάλι.
8 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής(προαιρετικά)

Για το γλάσο σοκολάτας
300 γρ κουβερτούρα 
200 γρ κρέμα γάλακτος



Δημιουργία
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί για 4 λεπτά.
Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα καρδιάς με διάμετρο 22 εκ. και στρώνουμε στον πάτο της λαδόκολα κομμένη σε σχήμα καρδιάς.

Γεμίζουμε με το μείγμα να καλύψει τα 2/3 της φόρμας και ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Θα πρέπει το μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό.

Βγάζουμε από το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει. Κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
Σε ένα μπολ κτυπάμε τα υλικά της γέμισης για λίγο να ομογενοποιηθούν και το βάζουμε στο ψυγείο.

Χωρίζουμε προσεκτικά το παντεσπάνι σε τρεις πάτους.
Σε ένα δίσκο βάζουμε τον ένα πάτο και τον καλύπτουμε με την μισή γέμιση. Τοποθετούμε πάνω του τον δεύτερο πάτο και τον καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα. 

Καλύπτουμε με τον τελευταίο πάτο και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει.

Ετοιμάζουμε το γλάσο. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος χωρίς να την βράσουμε. Προσθέτουμε την σοκολάτα σε κομματάκια και ανακατεύουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει.
Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε με αυτό την τούρτα. Διακοσμούμε την επιφάνεια της τούρτας με κόκκινα φρούτα αν έχουμε. Φυλάμε την τούρτα στο ψυγείο.

22 σχόλια:

  1. Τι όμορφη φόρμα καρδιά που έχεις!! Ψάχνω καιρό μία και εγώ. Η τούρτα ρόζ και σοκολατί όπως ακριβώς το επιτάσσει η ημέρα.

    Φιλιά πολλά Μαρί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή πριν πολλά χρόνια μου την έκανε δώρο μια φίλη και πρώτη φορά την χρησιμοποιώ. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Απ' ότι βλέπω θα γλυκάνεις τον καλό σου με μια πανέμορφη τούρτα καρδιά!!!
    Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Έλενα, είπα να τον γλυκάνω λίγο!!Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Μπορώ να έχω μια έτοιμη???? Δεν προλαβαίνω τώρα να φτιάξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ εύκολη Λίλα, φτιάχνεται στο δευτερόλεπτο!!

      Διαγραφή
  4. Αξίζει μια τόση όμορφη καρδιά, για τον αγαπημένο μας σύντροφο!!! Μια γλυκιά, σοκολατένια καρδιά, που θα τον ξετρελάνει!! Σκέτη απόλαυση!!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Ειρήνη, οι αγαπημένοι μας αξίζουν την προσοχή μας και την φροντίδα μας.

      Διαγραφή
  5. Τι υπέροχη καρδιά Μαράκι! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρία, ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  6. Πανεμορφη η σοκολατενια καρδια σου Μαρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε, ημέρα του Αγίου πια πέρασε...
    Αλλά νομίζω πως η τούρτα Mari μου, ως διαχρονικό γλυκό, είναι μια χαρά να την απολαύσουμε και άλλες ώρες :-)))
    Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά Πηνελόπη, είναι πολύ εύκολη κι έτσι μπορεί να ετοιμαστεί οποιαδήποτε ώρα και στιγμή!! Καλό Σ/Κ, φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Άργησα λίγο αλλά την είδα τη σοκολατένια λιχουδιά σου και ομολογώ ότι πολύ θα την ήθελα! Πρέπει να έχει υπέροχη γεύση! Εξίσου ωραία με την εμφάνιση δηλαδή!
    Πολλα φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εύκολη, ελαφριά και πολύ νόστιμη. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία τούρτα καρδιά Μαρία μου
    Φαίνεται πολύ νόστιμη και οι φραουλίτσες απαραίτητο υλικό.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμη Μάριον και με τις φράουλες γίνεται όμορφη!!Φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Εύκολη και νόστιμη! Να είχα λίγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύκολη είναι Κική, αλλά συγχρόνως και νόστιμη!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία η τούρτα σου Μαρία μου ...φαίνεται πολύ λαχταριστή και πολύ ελαφριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική είναι όπως τα λες, ελαφριά δεν σε μπουχτίζει!!

      Διαγραφή