Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Γίδα βραστή

Βρέχει, βρέχει, βρέχει κι αυτό που έχω να σας προτείνω σήμερα είναι γίδα βραστή. Ένα παραδοσιακό φαγητό, ιδανικό για χουχούλιασμα τέτοιες μέρες.
Το μεγαλείο της απλότητας βρίσκεται σε αυτό το φαγητό.
Θυμάμαι στο χωριό, πολλές φορές απολαμβάναμε αυτό το φαγητό, κατά την διάρκεια του χειμώνα. 
Ο αγαπημένος πατέρας και η μαμά, έτρεφαν δικές τους κατσίκες και πάντα ο πατέρας προτιμούσε αυτό το φαγητό να είναι τελείως απλό. Δηλαδή... το κρέας και το ζουμί του, χωρίς τίποτε άλλο!!
Έπινε πρώτα ένα πιάτο ζωμό με μπόλικο πιπέρι και στην συνέχεια έβαζε στο πιάτο του ένα κομμάτι κρέας.
Αυτό είναι! πραγματικά δεν χρειάζεται τίποτε άλλο!!

Γίδα βραστή

Υλικά
3-4 κιλά μπούτι από γίδα κομμένο σε μερίδες
3-4 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι
2-3 κλωνάρια σέλινο
αλάτι
πιπέρι

Δημιουργία
Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει. 
Βάζουμε στην φωτιά κι όταν αρχίσει να βράζει το ξαφρίζουμε πολύ καλά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά (από το 9 στο 2), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
Αφού περάσουν 2 ώρες, προσθέτουμε στην κατσαρόλα(καθαρισμένα και πλυμένα) τα χορταρικά και αλατοπιπερώνουμε. 

Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό κατά την διάρκεια του βρασμού.
Λογικά μέσα σε 2,5με 3 ώρες (τόσο έκανε εμένα), το κρέας έχει μαλακώσει και βγαίνει από το κόκκαλο.
Εναλλακτικά μπορούμε να το βράσουμε στην χύτρα στο μισό χρόνο.
Όταν βράσει βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, τα λαχανικά σε μια ξεχωριστή και σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα καθαρό σκεύος.

Τοποθετούμε τον καθαρό ζωμό πάλι στην φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα λαχανικά, προσέχοντας να μην έχουν κολλήσει πάνω τους κοκαλάκια από το κρέας.
Εδώ τώρα αν επιθυμούμε ρίχνουμε λίγο ρύζι, ανάλογα τα άτομα και την ποσότητα του ζωμού. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 15 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά.
Ξεκοκαλίζουμε το μισό κρέας, χωρίζοντάς το σε μικρότερα κομμάτια και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Συνήθως, παραδοσιακά στην βραστή γίδα, δεν βάζουμε ρύζι και δεν την αυγοκόβουμε.  
Ο ζωμός της είναι τόσο νόστιμος και δυνατός, που δεν χρειάζεται ούτε λάδι,το κρέας βγάζει το λίπος του.
Αν θέλετε να την αυγοκόψετε, χτυπήστε ελαφρά 2 ασπράδια αυγών, προσθέστε τους κρόκους κτυπώντας και αμέσως μετά αρκετό χυμό λεμονιού (από 2-3 λεμόνια). 
Προσθέστε ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και ρίξτε στην συνέχεια λίγο λίγο το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.


26 σχόλια:

  1. "Τα σπάει" που λέει κι ο γιος μου!!!!!!
    Το καλύτερο φαγητό γι αυτό τον καιρό!!
    Υπέροχη παρουσίαση Μαράκι :)
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Γιώργο!! χειμωνιάτικο φαγητό ever!!Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Mαρακι τελειο φαγητο και για την σημερινη μερα ειναι οτι πρεπει...
    Γεια στα χερια σου,καλο Σ/Κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γωγώ μου, φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  3. Το καλύτερο φαγάκι και συνδεδεμένο με αναμνήσεις από το πατρικό μου! Οπως τα λες, ένα πιάτο ζωμό με μπόλικο πιπέρι και μετά κανονικό πιάτο! Καλημέρα Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Έφη, το απόλυτο μενού τελικά. Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Μαρία μου άνοιξες την όρεξη για γίδα αλλά που να τη βρω;;
    Ο χασάπης μου φέρνει που και που αλλά σήμερα εδώ πνιγόμαστε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν βρεις Ξανθή θα την φτιάξεις και θα την ευχαριστηθείς!!

      Διαγραφή
  5. Στη Νάξο τη βραστή γίδα την βράζουν εντελώς μόνη της.
    Την ξαφρίζουν, την αφήνουν να βράσει καλά και μετά μέσα στο ζουμί της ρίχνουν ένα κουταλάκι ντομάτα πελτέ και μακαρονάκι κοφτό πολύ μικρό.
    Το βράζουν να γίνει σούπα (όπως η ιταλική μινεστρόνε) και είναι τέλειο.
    Θεωρώ ότι στη γίδα τον μεγάλο ρόλο τον παίζει η νοστιμιά του κρέατος και τίποτε άλλο.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι κι εμείς σκέτη την τρώμε με το ζουμάκι της!!

      Διαγραφή
  6. Το πόσο μ΄αρέσει δεν λέγεται! Γιδες, ζιγούρια και όλα τα σχετικά τα λατρεύω.
    Η καλύτερη συνταγή για τη σημερινή βροχερή ημέρα!!

    Πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή έχω μεγαλώσει με αυτά τα κρέατα, αφού είχαμε δικά μας, οπότε κι εγώ τρελαίνομαι για αυτά!!

      Διαγραφή
  7. Το τέλειο χειμωνιάτικο φαγάκι!!!
    Και το μαγείρεψες υπέροχα!
    Φιλιά Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι για γερό χειμώνα αυτό το φαγητό. Φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Αυτό είναι από τα αγαπημένα φαγητά του μπαμπά μου! Νομίζω ότι αν δει την ανάρτησή σου με τις λαχταριστές φωτογραφίες, θα αρχίσει τις παραγγελιές!!!
    Καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία!! ευκαιρία να το μαγειρέψεις το φαγητό!!

      Διαγραφή
  9. Απλό αλλά πραγματικά μεγαλειώδες πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου βρε Μαρία με τα σπουδαία!!! Εγώ είμαι σουπού να το ξέρεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σούπες είναι νόστιμες και θρεπτικές κι εμένα μου αρέσουν πολύ!

      Διαγραφή
  11. Eχω πολύ καιρό να φάω γίδα.
    Συνήθως την τρώω σκέτη με αλάτι και πιπέρι και λίγο ζουμάκι.
    Αλλά κι ετσι μια χαρά είναι.
    Γεια στα χέρια σου Μαρία μου.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι την τρώγαμε κι εμείς στο χωριό μου!! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  12. αγαπημένο πιάτο...πάρα πολύ καλό...μπράβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να βραζετε μαζι και μια ολοκληρη πορτοκαλοφλουδα για να μην μυριζει καθολου γιδίλα
    Κι οταν μπει στο πιάτο ο ζωμός, πασπαλιστε λιγη ρίγανη ν' απογειωθεί το πιάτο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά όταν τρώω γίδα θέλω να μυρίζει γίδα, αυτό έχει αξία!! Επομένως πορτοκαλόφλουδα ή ρίγανη δεν θα μου άρεσε, το καλύτερο απ'όλα θα ήταν αυτό που αναφέρω πιο πάνω, γίδα, αλάτι,πιπέρι και ζωμός, τίποτα άλλο!! Αλλά βέβαια γούστα είναι αυτά!!

      Διαγραφή