Βρέχει, βρέχει, βρέχει κι αυτό που έχω να σας προτείνω σήμερα είναι γίδα βραστή. Ένα παραδοσιακό φαγητό, ιδανικό για χουχούλιασμα τέτοιες μέρες.
Το μεγαλείο της απλότητας βρίσκεται σε αυτό το φαγητό.
Θυμάμαι στο χωριό, πολλές φορές απολαμβάναμε αυτό το φαγητό, κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Ο αγαπημένος πατέρας και η μαμά, έτρεφαν δικές τους κατσίκες και πάντα ο πατέρας προτιμούσε αυτό το φαγητό να είναι τελείως απλό. Δηλαδή... το κρέας και το ζουμί του, χωρίς τίποτε άλλο!!
Έπινε πρώτα ένα πιάτο ζωμό με μπόλικο πιπέρι και στην συνέχεια έβαζε στο πιάτο του ένα κομμάτι κρέας.
Αυτό είναι! πραγματικά δεν χρειάζεται τίποτε άλλο!!
Γίδα βραστή
3-4 κιλά μπούτι από γίδα κομμένο σε μερίδες
3-4 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι
2-3 κλωνάρια σέλινο
αλάτι
πιπέρι
Δημιουργία
Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει.
Βάζουμε στην φωτιά κι όταν αρχίσει να βράζει το ξαφρίζουμε πολύ καλά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά (από το 9 στο 2), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
Αφού περάσουν 2 ώρες, προσθέτουμε στην κατσαρόλα(καθαρισμένα και πλυμένα) τα χορταρικά και αλατοπιπερώνουμε.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό κατά την διάρκεια του βρασμού.
Λογικά μέσα σε 2,5με 3 ώρες (τόσο έκανε εμένα), το κρέας έχει μαλακώσει και βγαίνει από το κόκκαλο.
Εναλλακτικά μπορούμε να το βράσουμε στην χύτρα στο μισό χρόνο.
Όταν βράσει βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, τα λαχανικά σε μια ξεχωριστή και σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα καθαρό σκεύος.
Τοποθετούμε τον καθαρό ζωμό πάλι στην φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα λαχανικά, προσέχοντας να μην έχουν κολλήσει πάνω τους κοκαλάκια από το κρέας.
Εδώ τώρα αν επιθυμούμε ρίχνουμε λίγο ρύζι, ανάλογα τα άτομα και την ποσότητα του ζωμού. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 15 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά.
Ξεκοκαλίζουμε το μισό κρέας, χωρίζοντάς το σε μικρότερα κομμάτια και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Συνήθως, παραδοσιακά στην βραστή γίδα, δεν βάζουμε ρύζι και δεν την αυγοκόβουμε.
Ο ζωμός της είναι τόσο νόστιμος και δυνατός, που δεν χρειάζεται ούτε λάδι,το κρέας βγάζει το λίπος του.
Αν θέλετε να την αυγοκόψετε, χτυπήστε ελαφρά 2 ασπράδια αυγών, προσθέστε τους κρόκους κτυπώντας και αμέσως μετά αρκετό χυμό λεμονιού (από 2-3 λεμόνια).
Προσθέστε ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και ρίξτε στην συνέχεια λίγο λίγο το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.
"Τα σπάει" που λέει κι ο γιος μου!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλύτερο φαγητό γι αυτό τον καιρό!!
Υπέροχη παρουσίαση Μαράκι :)
Φιλιά
Καλημέρα
Να'σαι καλά Γιώργο!! χειμωνιάτικο φαγητό ever!!Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήMαρακι τελειο φαγητο και για την σημερινη μερα ειναι οτι πρεπει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου,καλο Σ/Κ!!!
Ευχαριστώ Γωγώ μου, φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΤο καλύτερο φαγάκι και συνδεδεμένο με αναμνήσεις από το πατρικό μου! Οπως τα λες, ένα πιάτο ζωμό με μπόλικο πιπέρι και μετά κανονικό πιάτο! Καλημέρα Μαρία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι είναι Έφη, το απόλυτο μενού τελικά. Φιλιά.
ΔιαγραφήΜαρία μου άνοιξες την όρεξη για γίδα αλλά που να τη βρω;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χασάπης μου φέρνει που και που αλλά σήμερα εδώ πνιγόμαστε!!
Όταν βρεις Ξανθή θα την φτιάξεις και θα την ευχαριστηθείς!!
ΔιαγραφήΣτη Νάξο τη βραστή γίδα την βράζουν εντελώς μόνη της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ξαφρίζουν, την αφήνουν να βράσει καλά και μετά μέσα στο ζουμί της ρίχνουν ένα κουταλάκι ντομάτα πελτέ και μακαρονάκι κοφτό πολύ μικρό.
Το βράζουν να γίνει σούπα (όπως η ιταλική μινεστρόνε) και είναι τέλειο.
Θεωρώ ότι στη γίδα τον μεγάλο ρόλο τον παίζει η νοστιμιά του κρέατος και τίποτε άλλο.
Καλή σου μέρα.
Έτσι είναι κι εμείς σκέτη την τρώμε με το ζουμάκι της!!
ΔιαγραφήΤο πόσο μ΄αρέσει δεν λέγεται! Γιδες, ζιγούρια και όλα τα σχετικά τα λατρεύω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καλύτερη συνταγή για τη σημερινή βροχερή ημέρα!!
Πολλές καλημέρες!
Χρυσαυγή έχω μεγαλώσει με αυτά τα κρέατα, αφού είχαμε δικά μας, οπότε κι εγώ τρελαίνομαι για αυτά!!
ΔιαγραφήΤο τέλειο χειμωνιάτικο φαγάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το μαγείρεψες υπέροχα!
Φιλιά Μαράκι!
Είναι για γερό χειμώνα αυτό το φαγητό. Φιλιά.
ΔιαγραφήΑυτό είναι από τα αγαπημένα φαγητά του μπαμπά μου! Νομίζω ότι αν δει την ανάρτησή σου με τις λαχταριστές φωτογραφίες, θα αρχίσει τις παραγγελιές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σ/κ!
Πολύ ωραία!! ευκαιρία να το μαγειρέψεις το φαγητό!!
ΔιαγραφήΑπλό αλλά πραγματικά μεγαλειώδες πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλό και πεντανόστιμο!!
ΔιαγραφήΓειά σου βρε Μαρία με τα σπουδαία!!! Εγώ είμαι σουπού να το ξέρεις!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι σούπες είναι νόστιμες και θρεπτικές κι εμένα μου αρέσουν πολύ!
ΔιαγραφήEχω πολύ καιρό να φάω γίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως την τρώω σκέτη με αλάτι και πιπέρι και λίγο ζουμάκι.
Αλλά κι ετσι μια χαρά είναι.
Γεια στα χέρια σου Μαρία μου.
Φιλιά πολλά
Έτσι την τρώγαμε κι εμείς στο χωριό μου!! Φιλιά πολλά.
Διαγραφήαγαπημένο πιάτο...πάρα πολύ καλό...μπράβο σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα βραζετε μαζι και μια ολοκληρη πορτοκαλοφλουδα για να μην μυριζει καθολου γιδίλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι οταν μπει στο πιάτο ο ζωμός, πασπαλιστε λιγη ρίγανη ν' απογειωθεί το πιάτο ;)
Προσωπικά όταν τρώω γίδα θέλω να μυρίζει γίδα, αυτό έχει αξία!! Επομένως πορτοκαλόφλουδα ή ρίγανη δεν θα μου άρεσε, το καλύτερο απ'όλα θα ήταν αυτό που αναφέρω πιο πάνω, γίδα, αλάτι,πιπέρι και ζωμός, τίποτα άλλο!! Αλλά βέβαια γούστα είναι αυτά!!
Διαγραφή