Το Σαββατοκύριακο που είναι του χωριού (αφιερωμένο), βρίσκω διάφορες κουζινικές ασχολίες, μιας και το περιβάλλον στο χωριό είναι πιο χαλαρό και συνεπώς με προδιαθέτει να ασχοληθώ με διάφορες κατασκευές.
Η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία, έχω μεγάλη επιθυμία να φτιάχνω όλο και κάτι καινούριο, άσχετα αν οι συνθήκες πολλές φορές δεν μου το επιτρέπουν.
Από αυτά που φτιάχνω τελικά πάλι έχω ζήτημα, γιατί δεν προλαβαίνω να τα ανεβάσω. Τι τα θες!!τι τα γυρεύεις!! μονίμως εγκλωβισμένη βρίσκομαι.
Στο χωριό όμως ξεκλέβω λίγη χαλαρότητα και τι άλλο θα μπορούσα να φτιάξω, εκτός από μια παραδοσιακή χορτόπιτα; νηστίσιμη και μυρωδάτη!!
Η αλήθεια είναι ότι το χειροποίητο φύλλο οι πιο πολλές νοικοκυρές το φοβούνται, ενώ είναι μια πολύ απλή υπόθεση, αρκεί να έχεις χρόνο βέβαια.
Σίγουρα το άνοιγμα με την πιο ψιλή βέργα θέλει κάποια τεχνική και να έχεις πάρει λίγο τον αέρα, αλλά το άνοιγμα με τον χοντρό κύλινδρο (με τα χερούλια) είναι πιο απλή υπόθεση.
Προσωπικά ελάχιστες φορές έχω ανοίξει φύλλο με την βέργα, προτιμώ τον κύλινδρο γιατί αισθάνομαι πιο χαλαρά και ελέγχω το φύλλο καλύτερα.
Αν δεν το έχετε επιχειρήσει δοκιμάστε με αυτό τον τρόπο, γιατί σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει στο δεκαπλάσιο!!
Χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Υλικά για το φύλλο
700 γρ αλεύρι
400 γρ νερό
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
Υλικά για την γέμιση
1 κιλό διάφορα χόρτα (λάπαθα, ζοχούς κτλ)
1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Δημιουργία
Πρώτα φτιάχνουμε την γέμιση:
Πλένουμε τα χόρτα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 2 λεπτά. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και πιέζουμε να φύγουν τα νερά.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα χόρτα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά ανακατεύοντας να ενωθούν με τα κρεμμύδια.
Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
Συνεχίζουμε τώρα να φτιάξουμε την ζύμη για το φύλλο.
Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το ξύδι το αλάτι και λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη λεία ζύμη.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 ομοιόμορφα ζυμαράκια, παίρνουμε ένα πλάστη κοντό με χερούλια (φωτό) ή βέργα πλάστη και ανοίγουμε φύλλα στο μέγεθος του ταψιού (περίπου 40 εκ).
Ανοίγοντας το φύλλο το αλευρώνετε συχνά και πάνω και κάτω, ώστε να μην σας κολλήσει και συγχρόνως να ανοίγει με περισσότερη ευκολία.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τρία φύλλα, τα οποία ένα ένα τα λαδώνουμε όταν τα τοποθετούμε στο ταψί.
Χωρίζουμε την γέμιση σε τρία ομοιόμορφα μέρη και στρώνουμε το 1/3 της γέμισης. Στη συνέχεια στρώνουμε άλλα δύο φύλλα επίσης λαδωμένα και στρώνουμε το άλλο τρίτο της γέμισης.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, δύο φύλλα και το τελευταίο τρίτο της γέμισης.
Καλύπτουμε με τα τρία τελευταία φύλλα, επίσης λαδωμένα και χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.
Όταν κρυώσει λίγο κόβουμε τα ήδη χαραγμένα κομμάτια και απολαμβάνουμε την ωραιότερη και νοστιμότερη πίτα φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από τα χεράκια μας.