Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο



Το Σαββατοκύριακο που είναι του χωριού (αφιερωμένο), βρίσκω διάφορες κουζινικές ασχολίες, μιας και το περιβάλλον στο χωριό είναι πιο χαλαρό και συνεπώς με προδιαθέτει να ασχοληθώ με διάφορες κατασκευές.
Η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία, έχω μεγάλη επιθυμία να φτιάχνω όλο και κάτι καινούριο, άσχετα αν οι συνθήκες πολλές φορές δεν μου το επιτρέπουν. 
Από αυτά που φτιάχνω τελικά πάλι έχω ζήτημα, γιατί δεν προλαβαίνω να τα ανεβάσω. Τι τα θες!!τι τα γυρεύεις!! μονίμως εγκλωβισμένη βρίσκομαι.
Στο χωριό όμως ξεκλέβω λίγη χαλαρότητα και τι άλλο θα μπορούσα να φτιάξω, εκτός από μια παραδοσιακή χορτόπιτα; νηστίσιμη και μυρωδάτη!!
Η αλήθεια είναι ότι το χειροποίητο φύλλο οι πιο πολλές νοικοκυρές το φοβούνται, ενώ είναι μια πολύ απλή υπόθεση, αρκεί να έχεις χρόνο βέβαια.
Σίγουρα το άνοιγμα με την πιο ψιλή βέργα θέλει κάποια τεχνική και να έχεις πάρει λίγο τον αέρα, αλλά το άνοιγμα με τον χοντρό κύλινδρο (με τα χερούλια) είναι πιο απλή υπόθεση.
Προσωπικά ελάχιστες φορές έχω ανοίξει φύλλο με την βέργα, προτιμώ τον κύλινδρο γιατί αισθάνομαι πιο χαλαρά και ελέγχω το φύλλο καλύτερα.
Αν δεν το έχετε επιχειρήσει δοκιμάστε με αυτό τον τρόπο, γιατί σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει στο δεκαπλάσιο!!


Χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο






Υλικά για το φύλλο
700 γρ αλεύρι
400 γρ νερό
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι


Υλικά για την γέμιση
1 κιλό διάφορα χόρτα (λάπαθα, ζοχούς κτλ)
1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων


Δημιουργία
Πρώτα φτιάχνουμε την γέμιση:
Πλένουμε τα χόρτα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 2 λεπτά. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και πιέζουμε να φύγουν τα νερά.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα χόρτα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά ανακατεύοντας να ενωθούν με τα κρεμμύδια. 
Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
Συνεχίζουμε τώρα να φτιάξουμε την ζύμη για το φύλλο.
Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το ξύδι το αλάτι και λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη λεία ζύμη.


Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 ομοιόμορφα ζυμαράκια, παίρνουμε ένα πλάστη κοντό με χερούλια (φωτό) ή βέργα πλάστη και ανοίγουμε φύλλα στο μέγεθος του ταψιού (περίπου 40 εκ).
Ανοίγοντας το φύλλο το αλευρώνετε συχνά και πάνω και κάτω, ώστε να μην σας κολλήσει και συγχρόνως να ανοίγει με περισσότερη ευκολία.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τρία φύλλα, τα οποία ένα ένα τα λαδώνουμε όταν τα τοποθετούμε στο ταψί.
Χωρίζουμε την γέμιση σε τρία ομοιόμορφα μέρη και στρώνουμε το 1/3 της γέμισης. Στη συνέχεια στρώνουμε άλλα δύο φύλλα επίσης λαδωμένα και στρώνουμε το άλλο τρίτο της γέμισης. 
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, δύο φύλλα και το τελευταίο τρίτο της γέμισης.
Καλύπτουμε με τα τρία τελευταία φύλλα, επίσης λαδωμένα και χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.

Όταν κρυώσει λίγο κόβουμε τα ήδη χαραγμένα κομμάτια και απολαμβάνουμε την ωραιότερη και νοστιμότερη πίτα φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από τα χεράκια μας.

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Γλυκό λεμονόφυλλο



Παιχνίδια,  παιχνίδια της κουζίνας έχει σήμερα το μενού και περιέχει γλυκό με λεμόνι. Από πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, διάλεξα λεμόνι, αν και θα μπορούσε να γίνει και με τα τρία αυτό το γλυκό. Ο λόγος;  γιατί έχω στην αυλή τρεις λεμονιές, μια μεγάλη και δυο μικρούλες και ήθελα πάλι να χρησιμοποιήσω τα δικά μας προϊόντα. Από αυτή την μικρούλα λεμονιά έκοψα ένα λεμονάκι μυρωδάτο κι έφτιαξα αυτό το γλυκό λεμονόφυλλο.





Μηνας μπαινει Μηνας βγαινει η Κουζινα μας χορευει 

Το ονόμασα γλυκό λεμονόφυλλο γιατί στην ουσία είναι ένα τραγανό φύλλο, που περιέχει λεμονάκι καραμελωμένο στο χυμό του. Στην πραγματικότητα με το ψήσιμο το λεμόνι με την ζάχαρη, που περιέχεται ανάμεσα στα δύο φύλλα, γίνεται κάτι σαν μαρμελάδα και ανάλογα με ποιο φρούτο χρησιμοποιούμε έχουμε και το ανάλογο άρωμα: λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι.

Γλυκό λεμονόφυλλο
Υλικά
150 γρ μαργαρίνη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 αυγά
1/2 κούπα ξινή κρέμα(creme fraiche) ή γιαούρτι (120 γρ)
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
350-380 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μια πρέζα αλάτι


Δημιουργία
Λιώνουμε ελαφρώς την μαργαρίνη, προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά, την ξινή κρέμα γάλακτος(creme fraiche) ή το γιαούρτι, ανακατεύουμε πολύ καλά και ρίχνουμε την σόδα, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι (δεν το ρίχνουμε όλο το αλεύρι από την αρχή για να ελέγξουμε την ζύμη), μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολάει. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μπάλες, την μια ελαφρώς  μικρότερη από την άλλη.


Παίρνουμε ένα πυρίμαχο ταψάκι 28 εκ και το βουτυρώνουμε, βάζουμε μέσα την μεγαλύτερη μπάλα της ζύμης και την απλώνουμε πολύ εύκολα με το χέρι μας να καλύψει το ταψί και λίγο τα τοιχώματα. 


Ανοίγουμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολας και την άλλη μπάλα της ζύμης, σε φύλλο ίσης διαμέτρου με το ταψί. Ανοίγει πολύ εύκολα με το χέρι.


Φτιάχνουμε την
Γέμιση λεμόνι:
1 λεμόνι μεγάλο και ζουμερό
1.1/2 κούπα ζάχαρη ή λίγο λιγότερο αν το θέλετε λιγότερο γλυκό
Πλένουμε το λεμόνι, το κόβουμε σε τέταρτα, βγάζουμε τα κουκούτσια και το ψιλοκόβουμε στο μούλτι. 


Ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη μέσα στο ψιλοκομμένο λεμόνι.


Αδειάζουμε αυτό το μείγμα πάνω στο φύλλο που στρώσαμε προηγουμένως στο ταψάκι και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.


Παίρνουμε το άλλο φύλλο με την λαδόκολα και το αναποδογυρίζουμε πάνω από την γέμιση, κλείνουμε καλά ενώνοντας γύρω γύρω τα δύο φύλλα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.


Σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.




Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Μπακαλιάρος τηγανισμένος σε σουσάμι



Το παραδοσιακό πιάτο για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι αναμφισβήτητα ο Μπακαλιάρος. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος με διάφορους τρόπους, πλακί, τηγανητός με σκορδαλιά, στην κατσαρόλα με λαχανικά και με πολλούς άλλους τρόπους. 
Σήμερα διάλεξα ένα από τους πολλούς άλλους τρόπους για να τον μαγειρέψω. Έναν τρόπο πολύ εύκολο κι απλό αλλά ιδιαιτέρως νόστιμο, τυλιγμένο σε αλεύρι και σουσάμι. Αφού τον μαγείρεψα τον ξάπλωσα σε φύλλα φρεσκοκομμένου μαρουλιού από τον κήπο μου, ο οποίος φέτος μας χάρισε την μέγιστη απόδοση. Συνόδευσα το ψαράκι με μια σαλάτα από μπρόκολο, μπρόκολο από τον κήπο μου!! 
Όσο για τον μπακαλιάρο κράτησε γύρω του όλο το σουσάμι και έγινε απίστευτα τραγανός, νόστιμος και μυρωδάτος.


Μπακαλιάρος τηγανισμένος σε σουσάμι


Υλικά
500 γρ φιλέτο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένου
3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο πιπέρι


Δημιουργία
Πλένουμε τα φιλέτα, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια(μερίδες).
{Πήρα έτοιμο ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο από το Σ/Μ και ήταν το ίδιο νόστιμος. Έκοψα τα κομμάτια με ένα ψαλίδι κι έτσι απέφυγα να διαλύσω το ψάρι, καθότι η πέτσα δεν κόβεται τόσο εύκολα με το μαχαίρι.
Αν εσείς χρειαστεί να τον ξαλμυρίσετε, νομίζω ότι ξέρετε, αφού τον ξεπλύνετε καλά θα τον βάλετε σε νερό να τον σκεπάζει και θα τον αφήσετε ένα εικοσιτετράωρο αλλάζοντας το νερό κάθε τρεις ώρες.}
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το αλεύρι, το σουσάμι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.


Βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού, τα καλύπτουμε με το μείγμα από όλες τις πλευρές και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν. 


Αφήνουμε το μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει από τα πολλά λάδια.
Σε ένα στεγνό τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι και το καβουρδίζουμε λίγο.


Τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού σε ένα πιάτο στρωμένο με φύλλα μαρουλιού και πασπαλίζουμε με το ψημένο σουσάμι.

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Κρεατόπιτα έκπληξη!!



Δεν μπορώ να σας περιγράψω αυτή την κρεατόπιτα με λόγια, νομίζω ότι κάτι θα χάσει από τον εκπληκτικό γευστικό της χαρακτήρα. Γι αυτό προτιμώ να σας προτείνω να την δοκιμάσετε, χωρίς άλλη σκέψη, για να διαπιστώσετε αυτό που διαπίστωσα κι εγώ.
Όσοι νηστεύετε δυστυχώς θα πρέπει να περιμένετε λίγο, αλλά θα ήταν επίσης βολικό να την φτιάξετε το Πάσχα για το γιορτινό τραπέζι.
Δεν έχει φύλλο για να σας παιδέψει, το μόνο που θα κάνετε είναι να φτιάξετε ένα ζυμάρι, στην ουσία ένα πηχτό χυλό, τον οποίο θα απλώσετε με πολύ ευκολία στο ταψί. Η ιδιαιτερότητα αυτής της ζύμης είναι ότι περιέχει μαγιονέζα κι αυτό την κάνει απίστευτα γευστική και με διαφορετική υφή.
Η γέμιση είναι εξίσου εύκολη, αφού απλά θα ανακατέψετε τα υλικά, χωρίς να τα ψήσετε ή να τα σοτάρετε.
Όλα της Δευτέρας εύκολα!! γιατί  ξεκινάμε μια καινούρια βδομάδα και πρέπει να πάρουμε δύναμη, χωρίς πολλά πολλά ζόρια.
Πάμε για τα εύκολα λοιπόν, αλλά όχι αδιάφορα!!
Κρεατόπιτα έκπληξη!!


Υλικά 
250 γρ μαγιονέζα
250 γρ κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
3 αυγά
300-340 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
Αλάτι(με προσοχή γιατί έχει και η μαγιονέζα)


Γέμιση:
400 γρ κρέας ψιλοκομμένο (μοσχαρίσο, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.τ.λ), εγώ αυτή την φορά έβαλα κοτόπουλο.
300 γρ πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
2 πράσα ψιλοκομμένα 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι


Δημιουργία
Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με την μαγιονέζα με ένα σύρμα, προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα. Η ζύμη είναι σαν πηχτός χυλός.


Ετοιμάζουμε την γέμιση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, το κρέας, τις πατάτες, το πράσο και το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.


Λαδώνουμε ένα ταψί 26 εκ. με κούμπωμα.


Στρώνουμε εκεί την μισή ζύμη, απλώνοντάς την με ένα κουτάλι.


Από πάνω ρίχνουμε την γέμιση και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια. 


Και στο τέλος καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη, βοηθώντας πάλι με ένα κουτάλι.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. 


Αν η επιφάνεια της πίτας ροδίσει πολύ καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο (εμένα δεν χρειάστηκε).
Σημείωση:αν διαλέξετε να βάλετε άλλο κρέας (εκτός από κοτόπουλο), φροντίστε να είναι από μαλακό μέρος του ζώου και αρκετά ψιλοκομμένο, ώστε να προλάβει να ψηθεί κατά την διάρκεια της μιας ώρας ψησίματος της πίτας. Ένας άλλος τρόπος για να εξασφαλίσετε το σωστό ψήσιμο σε πιο σκληρά κρέατα, θα ήταν να είναι ήδη μισοψημένο όταν θα το βάλετε στην πίτα. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να είναι χωρίς πολλά υγρά.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!