Το κοτόπουλο ποτέ δεν λείπει από το μενού της εβδομάδας, μπούτια, μπουτάκια, στήθος, φτερούγες (μόνο για μένα) ή και ολόκληρο μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους.
Προσωπικά έχω αδυναμία στα συκωτάκια και στις φτερούγες, γι' αυτό λάτρεψα αυτή την συνταγή και σας την προτείνω.
Μπορείτε φυσικά να το φτιάξετε και με άλλα μέρη του κοτόπουλου ανάλογα με τα γούστα σας.
Υλικά
20 φτερούγες κοτόπουλου
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο
1 κουταλάκι αλάτι
2 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα
1 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
1/4 της κούπας ξύδι βαλσάμικο
1/2 κούπα ζωμό κοτόπουλου(1 κύβο διαλυμένο σε 1/2 κούπα ζεστό νερό)
1/2 κουταλάκι κύμινο
Δημιουργία
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις φτερούγες.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κόλιανδρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις φτερούγες και απλώνουμε πάνω τους το μείγμα αλατιού κόλιανδρου.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσει.
Σβήνουμε με το βαλσάμικο, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Αφού πάρουν μια βράση προσθέτουμε το κύμινο και τον ζωμό.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πήξει η σάλτσα σαν παχύ σιρόπι.
Καλύπτουμε με λαδόκολα ένα ταψί και στρώνουμε τις φτερούγες.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους με την σάλτσα και τις βάζουμε στο γκρίλ του φούρνου.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος τις γυρνάμε και τις αλείφουμε με την σάλτσα.
Μπορούμε επίσης αν θέλουμε να αφήσουμε την σάλτσα πιο υγρή, να βάλουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, να το λούσουμε με τη σάλτσα και να το ψήσουμε στους 180 βαθμούς με αέρα μέχρι να ροδίσει.
Προσωπικά έχω αδυναμία στα συκωτάκια και στις φτερούγες, γι' αυτό λάτρεψα αυτή την συνταγή και σας την προτείνω.
Μπορείτε φυσικά να το φτιάξετε και με άλλα μέρη του κοτόπουλου ανάλογα με τα γούστα σας.
Φτερούγες κοτόπουλου με σάλτσα μπάρμπεκιου
Υλικά
20 φτερούγες κοτόπουλου
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο
1 κουταλάκι αλάτι
2 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα
1 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
1/4 της κούπας ξύδι βαλσάμικο
1/2 κούπα ζωμό κοτόπουλου(1 κύβο διαλυμένο σε 1/2 κούπα ζεστό νερό)
1/2 κουταλάκι κύμινο
Δημιουργία
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις φτερούγες.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κόλιανδρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις φτερούγες και απλώνουμε πάνω τους το μείγμα αλατιού κόλιανδρου.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσει.
Σβήνουμε με το βαλσάμικο, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Αφού πάρουν μια βράση προσθέτουμε το κύμινο και τον ζωμό.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πήξει η σάλτσα σαν παχύ σιρόπι.
Καλύπτουμε με λαδόκολα ένα ταψί και στρώνουμε τις φτερούγες.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους με την σάλτσα και τις βάζουμε στο γκρίλ του φούρνου.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος τις γυρνάμε και τις αλείφουμε με την σάλτσα.
Μπορούμε επίσης αν θέλουμε να αφήσουμε την σάλτσα πιο υγρή, να βάλουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, να το λούσουμε με τη σάλτσα και να το ψήσουμε στους 180 βαθμούς με αέρα μέχρι να ροδίσει.
καλημεραααα...μπορώ να έχω ολόκληρο το ταψί!!!ευχαριστώωω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαρίστως!! αλλά που να προλάβεις, όλες αυτές οι φτερούγες δικές μου, γιατί οι άλλοι δεν τις τρώνε!!
ΔιαγραφήΠεινάω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Αυτή η πρώτη φωτογραφία με σκότωσε!!!!! Τέλειες οι φτερούγες σου Μαρία μου!!!! Κι εγώ θα ήθελα όλο το ταψί παρακαλώ.... τι να σου κάνουν 1-2-3..... φτερούγες;;;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα!!!
Η αλήθεια είναι ότι δέκα δέκα στην καθισιά τρώγονται αυτές, αλλιώς τι να καταλάβεις!!
ΔιαγραφήΦιλιά
Nα δω ποιός θα το πρωτοπάρει αυτό το ταψί! Χα,χα,χα,χα! Τέλειο φαίνεται το φαγητό! Κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι τα αγαπημένα μου και αφού φτιάχνεται και με άλλα μέρη από το κοτόπουλο δεν θα αφήσω τίποτα να πάει χαμένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι Mari!
Κι εμένα το ίδιο μου αρέσουν τα πουλερικά, οπότε να το φτιάξεις οπωσδήποτε.
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Η σάλτσα αυτή με πατατούλες τηγανητές... Όνειρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά.
Αυτή η σάλτσα ταιριάζει με πολλά τελικά.
ΔιαγραφήΦιλιά
Για το ταψί ήρθα κι εγώ, αλλά απ' ότι βλέπω έχει καπαρωθεί ήδη χα χα χαα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λαχταριστή η σαλτσούλα σου!!!
Φιλιά Μαράκι!
Έλα από δω και θα σου φτιάξω άλλο εγώ.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Τρελλαίνομαι και μόνο που το βλέπω......βουτιά στην οθόνη κάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο κι εγώ δεν αντέχω να τα βλέπω, με πιάνει λιγούρα!!
ΔιαγραφήΚι εγώ αδυναμία στα σηκωτάκια και τις φτερούγες έχω... για δες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλό και πολύ Αμερικάνικο το φαγητό σου σήμερα!!!!
Καλημερίζω!!!
Άστα!! άστα!! Αμερικανάκια γίναμε σήμερα. Έχουμε και τις ίδιες αδυναμίες βλέπω, καλό αυτό.
ΔιαγραφήΦιλιά
Μ' αρέσει πολύ η χειροποίητη σαλτσούλα σου! Υπέροχο φαγάκι, συνοδεύεται υποχρεωτικά (!) από μια μερίδα τηγανητές -στο φούρνο- πατάτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια Μαρία μου!
Ευχαριστώ Ερμιόνη μου, όσο γαι τις πατάτες συμφωνώ και επαυξάνω!!
ΔιαγραφήΦιλιά
Εγώ θα σου δώσω τα συκώτια και τις φτερούγες....και εσύ θα μου δώσεις ένα στηθάκι...οκ???? Η σάλτσα σκοτώνει:) Και εγώ με πατάτες τηγανιτές θα πάρω την μεριδούλα μου!! Να τις τσαλαβουτάω στην σάλτσα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Μαρία μου ότι θες!!χατήρι δεν χαλάω!! φιλιά.
Διαγραφήπόσο μου αρέσουν τα υλικά που έβαλες στην σάλτσα Μαράκιιιιιι!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστική την βρίσκω την πρόταση σου και θα την φτιάξω πολύ πολύ σύντομα!!!
Φιλιά πολλά!!
Ευχαριστώ Ερη θα σου αρέσει!! φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΑχ νηστεύω... Μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν...
ΑπάντησηΔιαγραφήsorry Vita μου αλλά τι να κάνω η έρημη!! θα φάνε εμένα!!
ΔιαγραφήΜαράκι μου πωπω τι νοστιμιά είναι αυτή!!!Μου αρέσει πολύ η συνταγή!!!Φιλιά πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ελένη, η σάλτσα είναι όντως πολύ γευστική. Φιλιά.
ΔιαγραφήΜπορώ να το κάνω και με μπουτάκια κοτόπουλου? ή και με μπουκίτσες από στήθος κοτόπουλου?φοβερή η συνταγή σου,ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικότατα μπορείς, σ'ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΠαιρνω ενα πιατακι φαινεται πεντανοστιμο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ένα και δύο ευχαρίστως!!
ΔιαγραφήΚρατώ την σάλτσα BBQ μόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτερούγες δε θέλω.
Αν ήταν στήθος....το συζητώ!!
Τις Καλημέρες από τα Βόρεια!
Δύσπιστε χάνεις οι φτερούγες είναι περισσότερο νόστιμες από το στήθος, αλλά γούστα είναι αυτά.
ΔιαγραφήΦιλιά εκεί στο Βορρά.
Μαρί,πολύ μ΄αρέσουν τα υλικά,που έβαλες στο κοτόπουλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμάσω με ολόκληρο ή στήθος-μόνο αυτό μ΄αρέσει,είμαι και δύσκολη χιχι..
Φιλιά!
Ελένη με ότι να το δοκιμάσεις θα είναι σίγουρα νόστιμο!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Good morning! How are you! Με τέτοια συνταγή μόνο στα Αγγλικά μπορώ να σου μιλάω Μαρί μου και μάλιστα με συρτή αμερικάνικη προφορά του νότου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τολμώ να ζητήσω φτερουγίτσα δεν θα έχει μείνει τίποτα ούτε το ταψάκι...
Αν έχεις όρεξη για παιχνίδια έρχεσαι να παίξουμε?
Δεν έμεινε Αγγελική μου την τιμήσαμε δεόντως!! Ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΑυτός ο τρόπος ετοιμασίας του κοτόπουλου μου αρέσει πάρα πολύ. Ειδικά η σάλτσα μπάρμπεκιου! Πολύ ωραίο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!
Μάγδα πραγματικά η σάλτσα είναι πολύ νόστιμη. Σ' ευχαριστώ πολύ, καλά να περνάς.
Διαγραφή