Το Σαββατοκύριακο που είναι του χωριού (αφιερωμένο), βρίσκω διάφορες κουζινικές ασχολίες, μιας και το περιβάλλον στο χωριό είναι πιο χαλαρό και συνεπώς με προδιαθέτει να ασχοληθώ με διάφορες κατασκευές.
Η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία, έχω μεγάλη επιθυμία να φτιάχνω όλο και κάτι καινούριο, άσχετα αν οι συνθήκες πολλές φορές δεν μου το επιτρέπουν.
Από αυτά που φτιάχνω τελικά πάλι έχω ζήτημα, γιατί δεν προλαβαίνω να τα ανεβάσω. Τι τα θες!!τι τα γυρεύεις!! μονίμως εγκλωβισμένη βρίσκομαι.
Στο χωριό όμως ξεκλέβω λίγη χαλαρότητα και τι άλλο θα μπορούσα να φτιάξω, εκτός από μια παραδοσιακή χορτόπιτα; νηστίσιμη και μυρωδάτη!!
Η αλήθεια είναι ότι το χειροποίητο φύλλο οι πιο πολλές νοικοκυρές το φοβούνται, ενώ είναι μια πολύ απλή υπόθεση, αρκεί να έχεις χρόνο βέβαια.
Σίγουρα το άνοιγμα με την πιο ψιλή βέργα θέλει κάποια τεχνική και να έχεις πάρει λίγο τον αέρα, αλλά το άνοιγμα με τον χοντρό κύλινδρο (με τα χερούλια) είναι πιο απλή υπόθεση.
Προσωπικά ελάχιστες φορές έχω ανοίξει φύλλο με την βέργα, προτιμώ τον κύλινδρο γιατί αισθάνομαι πιο χαλαρά και ελέγχω το φύλλο καλύτερα.
Αν δεν το έχετε επιχειρήσει δοκιμάστε με αυτό τον τρόπο, γιατί σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει στο δεκαπλάσιο!!
Χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Υλικά για το φύλλο
700 γρ αλεύρι
400 γρ νερό
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
Υλικά για την γέμιση
1 κιλό διάφορα χόρτα (λάπαθα, ζοχούς κτλ)
1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Δημιουργία
Πρώτα φτιάχνουμε την γέμιση:
Πλένουμε τα χόρτα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 2 λεπτά. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και πιέζουμε να φύγουν τα νερά.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα χόρτα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά ανακατεύοντας να ενωθούν με τα κρεμμύδια.
Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
Συνεχίζουμε τώρα να φτιάξουμε την ζύμη για το φύλλο.
Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το ξύδι το αλάτι και λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη λεία ζύμη.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 ομοιόμορφα ζυμαράκια, παίρνουμε ένα πλάστη κοντό με χερούλια (φωτό) ή βέργα πλάστη και ανοίγουμε φύλλα στο μέγεθος του ταψιού (περίπου 40 εκ).
Ανοίγοντας το φύλλο το αλευρώνετε συχνά και πάνω και κάτω, ώστε να μην σας κολλήσει και συγχρόνως να ανοίγει με περισσότερη ευκολία.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τρία φύλλα, τα οποία ένα ένα τα λαδώνουμε όταν τα τοποθετούμε στο ταψί.
Χωρίζουμε την γέμιση σε τρία ομοιόμορφα μέρη και στρώνουμε το 1/3 της γέμισης. Στη συνέχεια στρώνουμε άλλα δύο φύλλα επίσης λαδωμένα και στρώνουμε το άλλο τρίτο της γέμισης.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, δύο φύλλα και το τελευταίο τρίτο της γέμισης.
Καλύπτουμε με τα τρία τελευταία φύλλα, επίσης λαδωμένα και χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.
Όταν κρυώσει λίγο κόβουμε τα ήδη χαραγμένα κομμάτια και απολαμβάνουμε την ωραιότερη και νοστιμότερη πίτα φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από τα χεράκια μας.
Χορτόπιτα η κλασική!!Υπέροχη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία το link δεν έστειλες στα παιχνίδια κουζίνας.
Ξεχάστηκα Ξανθή, ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι!!το τακτοποίησα, ευχαριστώ πολύ, φιλιά.
Διαγραφήπάρα πολύ ωραία η πίτα σου...μπράβο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ, καλό Σ/Κ.
ΔιαγραφήΜαράκι μου το φύλλο σου φαίνεται απλά άπαιχτο!! Το άνοιγμα φύλλου είναι ένα από τα πράγματα που θέλω οπωσδήποτε να μάθω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρώτη φωτογραφία σου απίθανη, ήθελα να απλώσω χεράκι και να πιάσω το πάνω-πάνω κομμάτι!
Φιλιά, καλό ΣΚ!
Ευχαριστώ Ερμιόνη, δεν είναι δύσκολο, είμαι σίγουρη ότι δεν θα δυσκολευτείς καθόλου.
ΔιαγραφήΦιλιά, καλό Σ/Κ.
απλά υπέροχη Μαράκι μου σ'όλα! και στην ποιότητα και στην παρουσίαση !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια στα χερια σου !!!
φιλια πολλά και καλό σ/κ
Ευχαριστώ Μαρία, εύχομαι κι εγώ καλό Σ/Κ.Φιλιά
ΔιαγραφήΣου πέτυχε το φύλλο τέλεια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι αλεύρι έβαλες Μαράκι??
Φιλιά!
Ναι ήταν πολύ καλό το φύλλο, όταν δεν γράφω κάτι για το αλεύρι, εννοώ για όλες τις χρήσεις(καλό βέβαια θα είναι να το γράφω).
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Πάλι έγραψες Μαρί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κλασσική χορτόπιτα με το φυλλαράκι σου είναι μπουκιά και συγχώριο!!
Γειά στα χέρια σου!
Σε φιλώ και σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!
Σ' ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου, τα κλασικά φαγητά είναι και διαχρονικά γευστικά βλέπεις.
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλό μήνα.
αμαν αμαν αμαν τι ανάρτηση ειναι αυτη, τι φανταστική πιτούλα Μαράκι μου, φαίνεται ότι ειναι υπέροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο να περάσετε τέλεια!
Να είσαι καλά Ερη μου, αυτές οι οι χειροποίητες πίτες είναι το κάτι άλλο.
ΔιαγραφήΦιλιά, καλό μήνα.
Υπέροχη η πίτα σου Μαρία μου!!! Μου άνοιξες την όρεξη και μακάρι να είχα τώρα κανένα κομμάτι... λατρεύω όλες τις πίτες, αλλά ειδικά αυτές με τα χόρτα, είναι το κάτι άλλο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαβ/κο!!!
Φιλιά!!!!!
Κι εσύ Ελένη μου λατρεύεις τις πίτες!! είναι νοστιμότατες οι άτιμες!!
ΔιαγραφήΦιλιά
Ωραία και λαχταριστή!!!! Καλό Σ-Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΑλλη χάρη εχει το χειροποίητο φύλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο το έκανες Μαρία μου
Και η πίτα έγινε πολύ ωραία.
Γεια στα χέρια σου.
Καλο σαββατοκύριακο
Φιλιά
Ευχαριστώ Μάριον, η αλήθεια είναι ότι την λατρεύω αυτή την πίτα.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Πόσο λαχταριστή! Τη βλέπω και ξερογλύφομαι! Και τα χόρτα αλλά και το φύλλο υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ νόστιμη Μαρία μου. Φιλιά
ΔιαγραφήΥπέροχες λιχουδιές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Φοίβο μου.
ΔιαγραφήΜαρί μου στο άνοιγμα του φύλλου είσαι άπαιχτη! Αφού σκέφτομαι να σου ζητήσω να μου κάνεις ιδιαίτερα! Τέλεια η πίτα σου, τη λιγουρεύομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το συναίσθημα του "εγκλωβισμού" δεν το έχεις μόνον εσύ Mari μου, όλες όσες είμαστε "μοιρασμένες" σε πολλά πράγματα και πολλούς "χώρους" ταυτόχρονα, έτσι αισθανόμαστε συχνά-πυκνά και
Διαγραφή"ξεσπάμε" στα κλασσικά ή τα πιο σύγχρονα κουζινομαγειρέματα. Εξαιρετική έχει γίνει η πίτα σου και όλοι νομίζω πως θα την τίμησαν όπως της έπρεπε :-) Καλή Κυριακή εύχομαι.
Κατερίνα εντάξει δεν είμαι και τόσο τέλεια για να παραδίδω και μαθήματα!! Ευχαριστώ, φιλιά.
ΔιαγραφήΠηνελόπη μου το ξέρω φυσικά ότι δεν είμαι η μόνη που τρέχω πανικόβλητη, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι δυστυχώς!!
ΔιαγραφήΗ πίτα έγινε ανάρπαστη και τώρα την θυμάμαι και μελαγχολώ!! γιατί πότε θα ξαναφτιάξω άραγε!!
Φιλιά.
Κατ' αρχήν σε ζηλεύω που ξέρεις και μαζεύεις χόρτα. Εγώ ξέρω κάποια αλλά δεν εμποστεύομαι μόνη μου να μαζέψω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό τον εγκλωβισμό τον νιώθω κι εγώ. Δεν προλαβαίνω να ανεβάσω, να σχολιάσω, να φωτογραφήσω και άλλα πολλά...Τι τα θες!
Η πίτα σου δείχνει υπέροχη και το φύλλο καταπληκτικό!
Καλό μήνα!
Μην φανταστείς Κική κι εγώ ελάχιστα ξέρω από χόρτα, αλλά έχω την αδελφούλα μου που με προμηθεύει.
ΔιαγραφήΤώρα για τον εγκλωβισμό το έχω πάρει απόφαση και περιμένω πότε να πάρω σύνταξη για να αποδεσμευτώ ελπίζω λίγο!!
Ευχαριστώ, φιλιά.
Μαράκι καλησπέρα και καλό μήνα!!!Είναι τέλειαααααα, γεια στα χέρια σου!!!Τι φανταστικές φωτογραφίες είναι αυτές;Μου αρέσει πολύ να ανοίγω φύλλα για τις πίτες δε συγκρίνονται με τίποτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!!
Ελένη αφού ανοίγεις φύλλα καταλαβαίνεις την διαφορά!!
ΔιαγραφήΦιλιά, ευχαριστώ.
Δεν έχω λόγια...απλά υπέροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω και μία πείνα...
Ευχαριστώ Δήμητρα, για την πείνα είναι ότι πρέπει ένα κομματάκι.
ΔιαγραφήΦιλιά
Το φύλλο σου υπέροχο,αλλά και η γέμιση φαίνεται καταπληκτική.Ζηλεύω...θέλω και εγώ ένα και δύο και τρία κομμάτια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι Νάντια να μπορούσα να σου προσφέρω το μισό έστω ταψί!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Συγχαρητήρια για τις γευστικές σου επιλογές, Μαρία. Είναι σαν να γεύομαι ήδη 2-3 κομμάτια. Έχω αδυναμία στις πίτες και ειδικά στις χορτόπιτες. Καλή συνέχεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Κώστα, να είσαι καλά!! Ειδικά οι χειροποίητες πίτες είναι πολύτιμες και ιδιαίτερα γευστικές, έχω κι εγώ μεγάλη αδυναμία!!
Διαγραφή