Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Γλυκό λεμονόφυλλο



Παιχνίδια,  παιχνίδια της κουζίνας έχει σήμερα το μενού και περιέχει γλυκό με λεμόνι. Από πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, διάλεξα λεμόνι, αν και θα μπορούσε να γίνει και με τα τρία αυτό το γλυκό. Ο λόγος;  γιατί έχω στην αυλή τρεις λεμονιές, μια μεγάλη και δυο μικρούλες και ήθελα πάλι να χρησιμοποιήσω τα δικά μας προϊόντα. Από αυτή την μικρούλα λεμονιά έκοψα ένα λεμονάκι μυρωδάτο κι έφτιαξα αυτό το γλυκό λεμονόφυλλο.





Μηνας μπαινει Μηνας βγαινει η Κουζινα μας χορευει 

Το ονόμασα γλυκό λεμονόφυλλο γιατί στην ουσία είναι ένα τραγανό φύλλο, που περιέχει λεμονάκι καραμελωμένο στο χυμό του. Στην πραγματικότητα με το ψήσιμο το λεμόνι με την ζάχαρη, που περιέχεται ανάμεσα στα δύο φύλλα, γίνεται κάτι σαν μαρμελάδα και ανάλογα με ποιο φρούτο χρησιμοποιούμε έχουμε και το ανάλογο άρωμα: λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι.

Γλυκό λεμονόφυλλο
Υλικά
150 γρ μαργαρίνη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 αυγά
1/2 κούπα ξινή κρέμα(creme fraiche) ή γιαούρτι (120 γρ)
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
350-380 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μια πρέζα αλάτι


Δημιουργία
Λιώνουμε ελαφρώς την μαργαρίνη, προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά, την ξινή κρέμα γάλακτος(creme fraiche) ή το γιαούρτι, ανακατεύουμε πολύ καλά και ρίχνουμε την σόδα, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι (δεν το ρίχνουμε όλο το αλεύρι από την αρχή για να ελέγξουμε την ζύμη), μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολάει. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μπάλες, την μια ελαφρώς  μικρότερη από την άλλη.


Παίρνουμε ένα πυρίμαχο ταψάκι 28 εκ και το βουτυρώνουμε, βάζουμε μέσα την μεγαλύτερη μπάλα της ζύμης και την απλώνουμε πολύ εύκολα με το χέρι μας να καλύψει το ταψί και λίγο τα τοιχώματα. 


Ανοίγουμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολας και την άλλη μπάλα της ζύμης, σε φύλλο ίσης διαμέτρου με το ταψί. Ανοίγει πολύ εύκολα με το χέρι.


Φτιάχνουμε την
Γέμιση λεμόνι:
1 λεμόνι μεγάλο και ζουμερό
1.1/2 κούπα ζάχαρη ή λίγο λιγότερο αν το θέλετε λιγότερο γλυκό
Πλένουμε το λεμόνι, το κόβουμε σε τέταρτα, βγάζουμε τα κουκούτσια και το ψιλοκόβουμε στο μούλτι. 


Ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη μέσα στο ψιλοκομμένο λεμόνι.


Αδειάζουμε αυτό το μείγμα πάνω στο φύλλο που στρώσαμε προηγουμένως στο ταψάκι και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.


Παίρνουμε το άλλο φύλλο με την λαδόκολα και το αναποδογυρίζουμε πάνω από την γέμιση, κλείνουμε καλά ενώνοντας γύρω γύρω τα δύο φύλλα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.


Σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.




25 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ως σκέψη και το άρωμα του καθώς είναι άκρως "βιολογικό" θα είναι τέλειο Μαρί μου.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, το άρωμα αυτού του γλυκού είναι πολύ έντονο. Φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Γιάμι, γιάμι, το απόλυτα λεμονάτο γλυκάκι, το λάτρεψα εγώ η "ξινή"!!
    Σούπερ η συμμετοχή σου στα Παιχνίδια Μαράκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Έλενα και δεν είσαι καθόλου "ξινή" μια χαρά γλυκιά είσαι.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  3. Μαράκι,όνειρο...
    οτι λεμονάτο έχει την προτίμησή μας...
    και πες στη ξινή από πάνω,να μη το λατρεύει μόνο,να το φτιάχνει κι όλας να κερνάει φιλενάδες...
    καλημέρες και φιλιά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Βιβή, η Έλενα είναι χρυσοχέρα, οπότε σίγουρα θα σας κεράσει γλυκάκι. Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Ωραίο γλυκάκι Μαρία μου! Εύκολο, ελαφρύ και με πολύ ωραίο φύλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το φύλλο το λάτρεψα και το περιεχόμενο επίσης Ερμιόνη.

      Διαγραφή
  5. Μαρί μου καλημέρα!
    Μου αρέσει η γέμιση του γλυκού που ρέει ... και το φύλλο σου το ζήλεψα πολύ!
    Φαίνεται υπέροχο!!

    Μπράβο σου Μαρί μου και μπράβο και για τις φωτογραφίες που είναι ωραίες, κοντινές για να φαίνεται το γλυκό σου καλά και πολύ καθαρές και περιποιημένες!!!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χρυσαυγή, το φύλλο είναι τραγανό και πάρα πολύ νόστιμο!! όσο για τις φωτογραφίες μην νομίζεις άπειρη είμαι, αλλά προσπαθώ να βγάλω όσο το δυνατόν πιο καθαρές. Ευχαριστώ, φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Υπέροχο!! Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ κι εγώ Ξανθή.

      Διαγραφή
    2. Μαρία στείλε μας το link σου.
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
  7. Μαρί,έχω δει ότι σ΄αρέσουν τα λεμονόγλυκα κι εγώ τα προτιμώ-δεν είναι τόσο γλυκά και έχουν υπέροχο άρωμα.
    Πρωτότυπο και μμμ νόστιμο το γλυκάκι σου-είναι και πανεύκολο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσουν και τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, αυτό το γλυκό είναι εύκολο και πολύ αρωματικό και γευστικό. Φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Με λίγωσες Μαρία μου !
    Η φωτογραφία δε που ξεχειλίζει το λεμονάκι είναι σούπερ.
    Ωραίο γλυκάκι, εύκολο και νόστιμο
    Μπράβο για την συμμετοχή σου στο παιχνίδι.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε Μάριον όλο μόνη μου το έχω φάει, δεν δίνω σε κανέναν!! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Το άρωμα του λεμονιού με ξεσήκωσε! Υπέροχο! Το όνομα της συνταγής ότι πιο πετυχημένο! Μπράβο Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ αρωματικό Αγγελική το λεμονόφυλλο!! ευχαριστώ, φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Πανεύκολο θα έλεγα, ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  11. Kαλώς με.
    Μύρισε λεμόνι, αλλά... η κρεμ φρες δεν είναι ξινή. Κάπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Κάπως αλλιώς το λένε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες λοιπόν. Η creme fraiche είναι ένα Γαλλικό παραδοσιακό προϊόν και παρασκευάζεται με την προσθήκη ξινόγαλου στην κρέμα γάλακτος. Είναι λιγότερο ξινή από την sour cream, αλλά θεωρείται κι αυτή ξινή κρέμα.
      Να είσαι καλά, ευχαριστώ για την επίσκεψη.

      Διαγραφή
  12. Ό,τι περιέχει λεμόνι με ...συγκινεί. ΤΟ άρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου, είναι συγκινητικό το άρωμά του!!

      Διαγραφή