Παιχνίδια, παιχνίδια της κουζίνας έχει σήμερα το μενού και περιέχει γλυκό με λεμόνι. Από πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, διάλεξα λεμόνι, αν και θα μπορούσε να γίνει και με τα τρία αυτό το γλυκό. Ο λόγος; γιατί έχω στην αυλή τρεις λεμονιές, μια μεγάλη και δυο μικρούλες και ήθελα πάλι να χρησιμοποιήσω τα δικά μας προϊόντα. Από αυτή την μικρούλα λεμονιά έκοψα ένα λεμονάκι μυρωδάτο κι έφτιαξα αυτό το γλυκό λεμονόφυλλο.
Το ονόμασα γλυκό λεμονόφυλλο γιατί στην ουσία είναι ένα τραγανό φύλλο, που περιέχει λεμονάκι καραμελωμένο στο χυμό του. Στην πραγματικότητα με το ψήσιμο το λεμόνι με την ζάχαρη, που περιέχεται ανάμεσα στα δύο φύλλα, γίνεται κάτι σαν μαρμελάδα και ανάλογα με ποιο φρούτο χρησιμοποιούμε έχουμε και το ανάλογο άρωμα: λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι.
Γλυκό λεμονόφυλλο
150 γρ μαργαρίνη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 αυγά
1/2 κούπα ξινή κρέμα(creme fraiche) ή γιαούρτι (120 γρ)
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
350-380 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μια πρέζα αλάτι
Δημιουργία
Λιώνουμε ελαφρώς την μαργαρίνη, προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά, την ξινή κρέμα γάλακτος(creme fraiche) ή το γιαούρτι, ανακατεύουμε πολύ καλά και ρίχνουμε την σόδα, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι (δεν το ρίχνουμε όλο το αλεύρι από την αρχή για να ελέγξουμε την ζύμη), μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολάει. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μπάλες, την μια ελαφρώς μικρότερη από την άλλη.
Παίρνουμε ένα πυρίμαχο ταψάκι 28 εκ και το βουτυρώνουμε, βάζουμε μέσα την μεγαλύτερη μπάλα της ζύμης και την απλώνουμε πολύ εύκολα με το χέρι μας να καλύψει το ταψί και λίγο τα τοιχώματα.
Ανοίγουμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολας και την άλλη μπάλα της ζύμης, σε φύλλο ίσης διαμέτρου με το ταψί. Ανοίγει πολύ εύκολα με το χέρι.
Φτιάχνουμε την
Γέμιση λεμόνι:
1 λεμόνι μεγάλο και ζουμερό
1.1/2 κούπα ζάχαρη ή λίγο λιγότερο αν το θέλετε λιγότερο γλυκό
Πλένουμε το λεμόνι, το κόβουμε σε τέταρτα, βγάζουμε τα κουκούτσια και το ψιλοκόβουμε στο μούλτι.
Ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη μέσα στο ψιλοκομμένο λεμόνι.
Αδειάζουμε αυτό το μείγμα πάνω στο φύλλο που στρώσαμε προηγουμένως στο ταψάκι και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Παίρνουμε το άλλο φύλλο με την λαδόκολα και το αναποδογυρίζουμε πάνω από την γέμιση, κλείνουμε καλά ενώνοντας γύρω γύρω τα δύο φύλλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.
Εξαιρετική ως σκέψη και το άρωμα του καθώς είναι άκρως "βιολογικό" θα είναι τέλειο Μαρί μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Ευχαριστώ πολύ, το άρωμα αυτού του γλυκού είναι πολύ έντονο. Φιλιά.
ΔιαγραφήΓιάμι, γιάμι, το απόλυτα λεμονάτο γλυκάκι, το λάτρεψα εγώ η "ξινή"!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ η συμμετοχή σου στα Παιχνίδια Μαράκι!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Έλενα και δεν είσαι καθόλου "ξινή" μια χαρά γλυκιά είσαι.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Μαράκι,όνειρο...
ΑπάντησηΔιαγραφήοτι λεμονάτο έχει την προτίμησή μας...
και πες στη ξινή από πάνω,να μη το λατρεύει μόνο,να το φτιάχνει κι όλας να κερνάει φιλενάδες...
καλημέρες και φιλιά...-:))
Ευχαριστώ Βιβή, η Έλενα είναι χρυσοχέρα, οπότε σίγουρα θα σας κεράσει γλυκάκι. Φιλιά.
ΔιαγραφήΩραίο γλυκάκι Μαρία μου! Εύκολο, ελαφρύ και με πολύ ωραίο φύλλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το φύλλο το λάτρεψα και το περιεχόμενο επίσης Ερμιόνη.
ΔιαγραφήΜαρί μου καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει η γέμιση του γλυκού που ρέει ... και το φύλλο σου το ζήλεψα πολύ!
Φαίνεται υπέροχο!!
Μπράβο σου Μαρί μου και μπράβο και για τις φωτογραφίες που είναι ωραίες, κοντινές για να φαίνεται το γλυκό σου καλά και πολύ καθαρές και περιποιημένες!!!
Φιλιά πολλά!
Γεια σου Χρυσαυγή, το φύλλο είναι τραγανό και πάρα πολύ νόστιμο!! όσο για τις φωτογραφίες μην νομίζεις άπειρη είμαι, αλλά προσπαθώ να βγάλω όσο το δυνατόν πιο καθαρές. Ευχαριστώ, φιλιά.
ΔιαγραφήΥπέροχο!! Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ κι εγώ Ξανθή.
ΔιαγραφήΜαρία στείλε μας το link σου.
ΔιαγραφήΚαλημέρα.
Μαρί,έχω δει ότι σ΄αρέσουν τα λεμονόγλυκα κι εγώ τα προτιμώ-δεν είναι τόσο γλυκά και έχουν υπέροχο άρωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτότυπο και μμμ νόστιμο το γλυκάκι σου-είναι και πανεύκολο!
Φιλιά!
Μου αρέσουν και τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, αυτό το γλυκό είναι εύκολο και πολύ αρωματικό και γευστικό. Φιλιά.
ΔιαγραφήΜε λίγωσες Μαρία μου !
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φωτογραφία δε που ξεχειλίζει το λεμονάκι είναι σούπερ.
Ωραίο γλυκάκι, εύκολο και νόστιμο
Μπράβο για την συμμετοχή σου στο παιχνίδι.
Φιλιά πολλά
Άσε Μάριον όλο μόνη μου το έχω φάει, δεν δίνω σε κανέναν!! Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΤο άρωμα του λεμονιού με ξεσήκωσε! Υπέροχο! Το όνομα της συνταγής ότι πιο πετυχημένο! Μπράβο Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αρωματικό Αγγελική το λεμονόφυλλο!! ευχαριστώ, φιλιά.
ΔιαγραφήΩραίο γλυκάκι και εύκολο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανεύκολο θα έλεγα, ευχαριστώ.
ΔιαγραφήKαλώς με.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜύρισε λεμόνι, αλλά... η κρεμ φρες δεν είναι ξινή. Κάπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Κάπως αλλιώς το λένε!
Καλώς ήλθες λοιπόν. Η creme fraiche είναι ένα Γαλλικό παραδοσιακό προϊόν και παρασκευάζεται με την προσθήκη ξινόγαλου στην κρέμα γάλακτος. Είναι λιγότερο ξινή από την sour cream, αλλά θεωρείται κι αυτή ξινή κρέμα.
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Ό,τι περιέχει λεμόνι με ...συγκινεί. ΤΟ άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω μαζί σου, είναι συγκινητικό το άρωμά του!!
Διαγραφή