Το παραδοσιακό πιάτο για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι αναμφισβήτητα ο Μπακαλιάρος. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος με διάφορους τρόπους, πλακί, τηγανητός με σκορδαλιά, στην κατσαρόλα με λαχανικά και με πολλούς άλλους τρόπους.
Σήμερα διάλεξα ένα από τους πολλούς άλλους τρόπους για να τον μαγειρέψω. Έναν τρόπο πολύ εύκολο κι απλό αλλά ιδιαιτέρως νόστιμο, τυλιγμένο σε αλεύρι και σουσάμι. Αφού τον μαγείρεψα τον ξάπλωσα σε φύλλα φρεσκοκομμένου μαρουλιού από τον κήπο μου, ο οποίος φέτος μας χάρισε την μέγιστη απόδοση. Συνόδευσα το ψαράκι με μια σαλάτα από μπρόκολο, μπρόκολο από τον κήπο μου!!
Όσο για τον μπακαλιάρο κράτησε γύρω του όλο το σουσάμι και έγινε απίστευτα τραγανός, νόστιμος και μυρωδάτος.
Μπακαλιάρος τηγανισμένος σε σουσάμι
Υλικά
500 γρ φιλέτο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένου
3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο πιπέρι
Δημιουργία
Πλένουμε τα φιλέτα, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια(μερίδες).
{Πήρα έτοιμο ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο από το Σ/Μ και ήταν το ίδιο νόστιμος. Έκοψα τα κομμάτια με ένα ψαλίδι κι έτσι απέφυγα να διαλύσω το ψάρι, καθότι η πέτσα δεν κόβεται τόσο εύκολα με το μαχαίρι.
Αν εσείς χρειαστεί να τον ξαλμυρίσετε, νομίζω ότι ξέρετε, αφού τον ξεπλύνετε καλά θα τον βάλετε σε νερό να τον σκεπάζει και θα τον αφήσετε ένα εικοσιτετράωρο αλλάζοντας το νερό κάθε τρεις ώρες.}
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το αλεύρι, το σουσάμι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού, τα καλύπτουμε με το μείγμα από όλες τις πλευρές και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
Αφήνουμε το μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει από τα πολλά λάδια.
Σε ένα στεγνό τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι και το καβουρδίζουμε λίγο.
Τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού σε ένα πιάτο στρωμένο με φύλλα μαρουλιού και πασπαλίζουμε με το ψημένο σουσάμι.
Ωραία παράδοση! Και η συνταγή μια χαρά αναλυτικότατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ να είσαι καλά.
ΔιαγραφήΜαράκι καλησπέρα!!!Μου αρέσει πολύ που πρόσθεσες σουσάμι πρέπει να του δίνει υπέροχη γεύση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Γειά σου Ελένη μου, το σουσάμι δίνει μια άλλη γευστική νότα. Φιλιά.
ΔιαγραφήΩραίο και εύκολο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυκολότατο!!και νοστιμότατο!! Ξανθή μου. Φιλιά.
ΔιαγραφήΣπέσιαλ εκδοχή!!!!!!! Αυτά είναι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠειρασμός αυτό το καψαλισμένο σουσαμάκι!!
Να είναι καλά κι ο κήπος σας και να σας χαρίζει όλα τα αγαθά!!
Και του χρόνου Μαρία μου :)
Φιλιά
Καλό βράδυ
Ευχαριστώ Γιώργο, ο κήπος δούλεψε καλά φέτος, οπότε θα επαναληφθεί και του χρόνου. Φιλιά.
ΔιαγραφήΠίστεψέ με Μαρί μου, περισσότερο απ΄ όλα ζήλεψα το ότι έχεις κήπο με λαχανικά... Δεν ξέρεις πόσο θα το ήθελα! Μπράβο σου και να τον χαίρεσαι! !
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δεν μας δείχνεις καμία φωτογραφία από το μποστάνι σου??
Όσο για το φαγητό σου, είναι μια πολύ ωραία εκδοχή του τηγανιτού μπακαλιάρου αυτή που έδειξες! Το σουσάμι λέει πολύ!!!
φιλιά πολλά!!!!!
Ευχαριστώ Χρυσαυγή, ο κήπος είναι καλή περίπτωση όντως. Όταν τον φύτεψα είχα βάλει φωτογραφίες, τώρα έχει μείνει ο μισός τα έχουμε φάει όλα.
ΔιαγραφήΟ μπακαλιάρος με σουσάμι ήταν πολύ νόστιμος!!
Φιλιά.
Ο μπακαλιάρος θα είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής την Κυριακή στο τραπέζι μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει πολύ η εκδοχή με το σουσάμι!!
Μαράκι εύχομαι ο κήπος σου να είναι πάντα γεμάτος καλούδια!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Έλενα, ο κήπος είναι θησαυρός!!
ΔιαγραφήΕίσαι περήφανη για τα λαχανικά σου :)..Μπράβο Μαρία ..ωραια είναι που μπορείς και έχεις τα δικά σου λαχανικά.. η αίσθηση είναι ξεχωριστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μπακαλιάρος σου ωραίος και με το σουσάμι του δίνεις ακομα πιο ωραία γεύση.
Φιλιά πολλά
Ο μπακαλιάρος γευστικός πολύ, αλλά και για τον κήπο μου είμαι περήφανη αφού τον φύτεψα με τα χεράκια μου.
ΔιαγραφήΦιλιά.
Καλά σήμερα, ούτε θυμάμαι πόσους μπακαριάρους έχω δει στις βόλτες μου, στις μπλοκογειτονιές..... ο ένας καλύτερος από τον άλλο.. εγώ δεν θα φτιάξω, αλλά μάλλον θα φάω, άρα τους βλέπω μόνο.. αχαχαχαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται εξαιρετικός και με το ψημένο σουσάμι... Μμμμιάμ!!!
Καλό βράδυ Μαρία μου!!!
Φιλιά!!!
Το καλύτερο να τα βρίσκεις έτοιμα, δεν το συζητώ!! Φιλιά.
ΔιαγραφήMari πάντα το μποστάνι σου να παράγει! Ένας μπακαλιάρος που ξέρει να κρατά γύρω του όλο το σουσάμι ξάπλωμένος σε φύλλα φρεσκοκομμένου μαρουλιού είναι σκέτος πειρασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Αγγελική μου είναι ευχαρίστηση μεγάλη όταν έχεις παραγωγή από τα χ'ερια σου. Ευχαριστώ πολύ, φιλιά.
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο! Καλά να περάσετε Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Μαρία ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ...ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!ΚΑΛΟ Σ/Κ!!!!ΦΙΛΙΑ!!!!
Ευχαριστώ πολύ, φιλιά.
ΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρία μου!! Ωραία η προσθήκη σουσαμιού, θα δίνει υπέροχη γεύση στον μπακαλιάρο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μπρόκολο από τον κήπο σου πολύ το λαχτάρησα!!!
Φιλάκια πολλά να έχεις ένα πολύ όμορφο ΣΚ!
Πολύ καλός έγινε ο μπακαλιάρος Ερμιόνη, αλλά το μπρόκολο από τον κήπο όλα τα λεφτά. Φιλάκια.
ΔιαγραφήΤο καβουρδισμένο σουσάμι...δίνει τόνο και γεύση. Μπράβο βρε Μαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά για την σημερινή μέρα.
Χρόνια πολλά Πηνελόπη, να είσαι καλά.
ΔιαγραφήΆργησα να δω την ανάρτηση και τον έφαγα άνευ σουσαμιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δεν μου γλυτώνει!
Την επόμενη φορά θα τον.....ξαπλώσω στο σουσάμι!
Να μην σου γλυτώσει!! έτσι σε θέλω!! Φιλιά.
Διαγραφή