Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Μπακαλιάρος τηγανισμένος σε σουσάμι



Το παραδοσιακό πιάτο για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι αναμφισβήτητα ο Μπακαλιάρος. Μπακαλιάρος μαγειρεμένος με διάφορους τρόπους, πλακί, τηγανητός με σκορδαλιά, στην κατσαρόλα με λαχανικά και με πολλούς άλλους τρόπους. 
Σήμερα διάλεξα ένα από τους πολλούς άλλους τρόπους για να τον μαγειρέψω. Έναν τρόπο πολύ εύκολο κι απλό αλλά ιδιαιτέρως νόστιμο, τυλιγμένο σε αλεύρι και σουσάμι. Αφού τον μαγείρεψα τον ξάπλωσα σε φύλλα φρεσκοκομμένου μαρουλιού από τον κήπο μου, ο οποίος φέτος μας χάρισε την μέγιστη απόδοση. Συνόδευσα το ψαράκι με μια σαλάτα από μπρόκολο, μπρόκολο από τον κήπο μου!! 
Όσο για τον μπακαλιάρο κράτησε γύρω του όλο το σουσάμι και έγινε απίστευτα τραγανός, νόστιμος και μυρωδάτος.


Μπακαλιάρος τηγανισμένος σε σουσάμι


Υλικά
500 γρ φιλέτο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένου
3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο πιπέρι


Δημιουργία
Πλένουμε τα φιλέτα, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια(μερίδες).
{Πήρα έτοιμο ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο από το Σ/Μ και ήταν το ίδιο νόστιμος. Έκοψα τα κομμάτια με ένα ψαλίδι κι έτσι απέφυγα να διαλύσω το ψάρι, καθότι η πέτσα δεν κόβεται τόσο εύκολα με το μαχαίρι.
Αν εσείς χρειαστεί να τον ξαλμυρίσετε, νομίζω ότι ξέρετε, αφού τον ξεπλύνετε καλά θα τον βάλετε σε νερό να τον σκεπάζει και θα τον αφήσετε ένα εικοσιτετράωρο αλλάζοντας το νερό κάθε τρεις ώρες.}
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το αλεύρι, το σουσάμι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.


Βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού, τα καλύπτουμε με το μείγμα από όλες τις πλευρές και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν. 


Αφήνουμε το μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει από τα πολλά λάδια.
Σε ένα στεγνό τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι και το καβουρδίζουμε λίγο.


Τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού σε ένα πιάτο στρωμένο με φύλλα μαρουλιού και πασπαλίζουμε με το ψημένο σουσάμι.

28 σχόλια:

  1. Ωραία παράδοση! Και η συνταγή μια χαρά αναλυτικότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. Μαράκι καλησπέρα!!!Μου αρέσει πολύ που πρόσθεσες σουσάμι πρέπει να του δίνει υπέροχη γεύση!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ελένη μου, το σουσάμι δίνει μια άλλη γευστική νότα. Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Ευκολότατο!!και νοστιμότατο!! Ξανθή μου. Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Σπέσιαλ εκδοχή!!!!!!! Αυτά είναι!!!!
    Πειρασμός αυτό το καψαλισμένο σουσαμάκι!!
    Να είναι καλά κι ο κήπος σας και να σας χαρίζει όλα τα αγαθά!!
    Και του χρόνου Μαρία μου :)
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γιώργο, ο κήπος δούλεψε καλά φέτος, οπότε θα επαναληφθεί και του χρόνου. Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Πίστεψέ με Μαρί μου, περισσότερο απ΄ όλα ζήλεψα το ότι έχεις κήπο με λαχανικά... Δεν ξέρεις πόσο θα το ήθελα! Μπράβο σου και να τον χαίρεσαι! !
    Γιατί δεν μας δείχνεις καμία φωτογραφία από το μποστάνι σου??

    Όσο για το φαγητό σου, είναι μια πολύ ωραία εκδοχή του τηγανιτού μπακαλιάρου αυτή που έδειξες! Το σουσάμι λέει πολύ!!!

    φιλιά πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Χρυσαυγή, ο κήπος είναι καλή περίπτωση όντως. Όταν τον φύτεψα είχα βάλει φωτογραφίες, τώρα έχει μείνει ο μισός τα έχουμε φάει όλα.
      Ο μπακαλιάρος με σουσάμι ήταν πολύ νόστιμος!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Ο μπακαλιάρος θα είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής την Κυριακή στο τραπέζι μας!
    Μ' αρέσει πολύ η εκδοχή με το σουσάμι!!
    Μαράκι εύχομαι ο κήπος σου να είναι πάντα γεμάτος καλούδια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Έλενα, ο κήπος είναι θησαυρός!!

      Διαγραφή
  7. Είσαι περήφανη για τα λαχανικά σου :)..Μπράβο Μαρία ..ωραια είναι που μπορείς και έχεις τα δικά σου λαχανικά.. η αίσθηση είναι ξεχωριστή.

    Ο μπακαλιάρος σου ωραίος και με το σουσάμι του δίνεις ακομα πιο ωραία γεύση.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μπακαλιάρος γευστικός πολύ, αλλά και για τον κήπο μου είμαι περήφανη αφού τον φύτεψα με τα χεράκια μου.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Καλά σήμερα, ούτε θυμάμαι πόσους μπακαριάρους έχω δει στις βόλτες μου, στις μπλοκογειτονιές..... ο ένας καλύτερος από τον άλλο.. εγώ δεν θα φτιάξω, αλλά μάλλον θα φάω, άρα τους βλέπω μόνο.. αχαχαχαχαχαχα
    Φαίνεται εξαιρετικός και με το ψημένο σουσάμι... Μμμμιάμ!!!
    Καλό βράδυ Μαρία μου!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλύτερο να τα βρίσκεις έτοιμα, δεν το συζητώ!! Φιλιά.

      Διαγραφή
  9. Mari πάντα το μποστάνι σου να παράγει! Ένας μπακαλιάρος που ξέρει να κρατά γύρω του όλο το σουσάμι ξάπλωμένος σε φύλλα φρεσκοκομμένου μαρουλιού είναι σκέτος πειρασμός!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου είναι ευχαρίστηση μεγάλη όταν έχεις παραγωγή από τα χ'ερια σου. Ευχαριστώ πολύ, φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραίο! Καλά να περάσετε Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρία ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  11. ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ...ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ!!!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!ΚΑΛΟ Σ/Κ!!!!ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Μαρία μου!! Ωραία η προσθήκη σουσαμιού, θα δίνει υπέροχη γεύση στον μπακαλιάρο!!
    Το μπρόκολο από τον κήπο σου πολύ το λαχτάρησα!!!
    Φιλάκια πολλά να έχεις ένα πολύ όμορφο ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλός έγινε ο μπακαλιάρος Ερμιόνη, αλλά το μπρόκολο από τον κήπο όλα τα λεφτά. Φιλάκια.

      Διαγραφή
  13. Το καβουρδισμένο σουσάμι...δίνει τόνο και γεύση. Μπράβο βρε Μαρία.
    Χρόνια πολλά για την σημερινή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Πηνελόπη, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  14. Άργησα να δω την ανάρτηση και τον έφαγα άνευ σουσαμιού!
    Αλλά δεν μου γλυτώνει!
    Την επόμενη φορά θα τον.....ξαπλώσω στο σουσάμι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην σου γλυτώσει!! έτσι σε θέλω!! Φιλιά.

      Διαγραφή