Ο μπακλαβάς με τα 100 φύλλα!! Όπως λέγετε........ μακράν ο καλύτερος του κόσμου!!
Οι γυναίκες στην Κύμη ανοίγουν ένα ένα το φύλλο για να φτιάξουν αυτόν τον ονομαστό και πολύ σιροπιαστό μπακλαβά. Αυτό σίγουρα γινόταν παλιότερα, στις μέρες μας δύσκολα κάνουν αυτή την κοπιαστική δουλειά.
Εγώ δεν άνοιξα δικό μου φύλλο και σίγουρα δεν έβαλα 100 φύλλα, έβαλα περίπου γύρω στα 30 φύλλα, αλλά έγινε επίσης πολύ νόστιμος και κυρίως πολύ σιροπιαστός!! γιατί έτσι μου αρέσει!!
Μπακλαβά δεν έχω φτιάξει ξανά, αλλά ο πολύ αγαπητός κουμπάρος Μπάμπης, φρόντισε να με μυήσει στα μυστικά του, κι έτσι ψάχνοντας, ρωτώντας κατέληξα σε αυτή την νόστιμη εκδοχή του.
Καλή χρονιά και γλυκιά!!
Υλικά
1 κιλό φύλλο κρούστας
1 κιλό καρύδια αλεσμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
600 γρ βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
4 ποτήρια του νερού νερό
1.1/2 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μέλι
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
χυμό από ένα λεμόνι
φλούδα από ένα λεμόνι
2 μπαστουνάκια κανέλα
Δημιουργία
Ετοιμάζουμε την γέμιση, ανακατεύουμε τα καρύδια, την φρυγανιά, τρεις κουταλιές ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε 100 γρ από το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αλείφουμε τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού 36 εκατοστά ή ενός παραλληλόγραμμου 33χ45 περίπου.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο, αν εξέχει το κόβουμε γύρω-γύρω και προσέχουμε να καλύψει καλά τον πάτο του ταψιού.
Στρώνουμε στον πάτο 4 φύλλα και ραντίζουμε με βούτυρο ανά δύο φύλλα. Στο 5ο φύλλο δεν βάζουμε βούτυρο και πασπαλίζουμε με γέμιση ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλο και γέμιση μέχρι να μας περισσέψουν 4 φύλλα. Αυτά τα 4 φύλλα τα στρώνουμε το ένα πάνω στο άλλο χωρίς να τα βουτυρώσουμε και χωρίς γέμιση.
Αφού τελειώσουμε με το κόψιμο κι ασφαλίσουμε τα φύλλα με το γαρύφαλλο, προσθέτουμε από πάνω καυτό λιωμένο όλο το βούτυρο να πάει παντού.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει, περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Οι γυναίκες στην Κύμη ανοίγουν ένα ένα το φύλλο για να φτιάξουν αυτόν τον ονομαστό και πολύ σιροπιαστό μπακλαβά. Αυτό σίγουρα γινόταν παλιότερα, στις μέρες μας δύσκολα κάνουν αυτή την κοπιαστική δουλειά.
Εγώ δεν άνοιξα δικό μου φύλλο και σίγουρα δεν έβαλα 100 φύλλα, έβαλα περίπου γύρω στα 30 φύλλα, αλλά έγινε επίσης πολύ νόστιμος και κυρίως πολύ σιροπιαστός!! γιατί έτσι μου αρέσει!!
Μπακλαβά δεν έχω φτιάξει ξανά, αλλά ο πολύ αγαπητός κουμπάρος Μπάμπης, φρόντισε να με μυήσει στα μυστικά του, κι έτσι ψάχνοντας, ρωτώντας κατέληξα σε αυτή την νόστιμη εκδοχή του.
Καλή χρονιά και γλυκιά!!
Μπακλαβάς Κύμης
Υλικά
1 κιλό φύλλο κρούστας
1 κιλό καρύδια αλεσμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
600 γρ βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
4 ποτήρια του νερού νερό
1.1/2 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μέλι
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
χυμό από ένα λεμόνι
φλούδα από ένα λεμόνι
2 μπαστουνάκια κανέλα
Δημιουργία
Ετοιμάζουμε την γέμιση, ανακατεύουμε τα καρύδια, την φρυγανιά, τρεις κουταλιές ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε 100 γρ από το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αλείφουμε τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού 36 εκατοστά ή ενός παραλληλόγραμμου 33χ45 περίπου.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο, αν εξέχει το κόβουμε γύρω-γύρω και προσέχουμε να καλύψει καλά τον πάτο του ταψιού.
Στρώνουμε στον πάτο 4 φύλλα και ραντίζουμε με βούτυρο ανά δύο φύλλα. Στο 5ο φύλλο δεν βάζουμε βούτυρο και πασπαλίζουμε με γέμιση ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλο και γέμιση μέχρι να μας περισσέψουν 4 φύλλα. Αυτά τα 4 φύλλα τα στρώνουμε το ένα πάνω στο άλλο χωρίς να τα βουτυρώσουμε και χωρίς γέμιση.
Αφού τελειώσουμε και στρώσουμε όλα τα φύλλα και την γέμιση, κόβουμε τον μπακλαβά, στην αρχή κάνοντας ένα σταυρό, φροντίζοντας να ξεκινήσουμε από την μέση των πλευρών του ταψιού. Στη συνέχεια κόβουμε τον μπακλαβά μέχρι κάτω διαγώνια στο ταψί και κατόπιν κόβουμε σε κάθε τέταρτο, παράλληλες γραμμές και κάθετες στη συνέχεια, σχηματίζοντας ρόμβους.
Καρφώνουμε στη μέση σε κάθε κομμάτι, από ένα μοσχοκάρφι για να κρατήσει στην θέση του το φύλλο.
Αφού τελειώσουμε με το κόψιμο κι ασφαλίσουμε τα φύλλα με το γαρύφαλλο, προσθέτουμε από πάνω καυτό λιωμένο όλο το βούτυρο να πάει παντού.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει, περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7-10 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην βράσει πάρα πολύ και το σιρόπι να παραμείνει ρευστό.
Όταν βγει ο μπακλαβάς από τον φούρνο, με μια κουτάλα σιροπιάζουμε τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι.
Αφήνουμε τον μπακλαβά σκεπασμένο με μια πετσέτα όλη την νύχτα να απορροφήσει όλο το σιρόπι και κατόπιν τον αφαιρούμε από το ταψί κομμάτι κομμάτι τοποθετώντας τον σε ένα κατάλληλο φαρδύ σκεύος.
Καλή χρονιά!!!
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μητέρα μου έφτιαχνε έτσι το μπακλαβά με δικά της φύλλα!!
Έτσι ακριβώς Ξανθή και η δικιά μου μητέρα, όταν ήταν νεότερη έφτιαχνε τον ωραιότερο μπακλαβά με δικά της φύλλα.
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά, καλή χρονιά.
Υπέροχο! Θέλωωωωωωω:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά με υγεία και ευτυχία:)
Καλή χρονιά Μαρία και ότι ποθείς!!
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά,Μαρί,με υγεία και χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καλή χρονιά, χρόνια πολλά Ελένη.
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι την οικογένειά σου.
Να έχεις μια καλή,νόστιμη και γλυκιά νέα χρονιά-με υγεία-σαν τον μπακλαβά που μας κερνάς.
Καλή χρονιά κι ευτυχισμένη!!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά Μαρί μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΛΎΚΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΙΆ ΣΤΗ ΖΩΉ ΣΑΣ!
Εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν το περίτεχνο κόψιμο...σαν κέντημα!
Καλή χρονιά, ο καινούριος χρόνος να φανεί γενναιόδωρος και να σου δώσει ότι επιθυμείς!!Το κέντημα έγινε με ιδιαίτερη προσοχή!!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά, Καλή Χρονιά, με υγεία, αγάπη και μόνο χαρές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣούπερ το γλυκό, έτσι γλυκειά να είναι και η χρονιά σου! :)
Φιλιά πολλά!
Καλή χρονιά Μπέττυ, ο καινούριος χρόνος να είναι χαρούμενος κι ευτυχισμένος!!
ΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχος! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά να έχεις! Υγεία και ευτυχία για σένα και τους αγαπημένους σου!
Ευχαριστώ πολύ!!καλή χρονιά με υγεία!!
ΔιαγραφήΚαι ο μπακλαβάς γωνία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι τόσο fun του μπακλαβά Mari μου, κι' έχω ακούσει πολλά για τον πλούσιο σε στρώσεις μπακλαβά της Κύμης, που απορώ πως μου έχει ξεφύγει, ένα κομματάκι μέχρι και σήμερα :-)))
Την γλύκα του να έχει το 2013, για εσάς αλλά και για όλους μας!
Αμήν Πηνελόπη, καλή χρονιά κι ευτυχισμένη για όλους μας!! Όταν έρθεις προς την Κύμη σίγουρα δεν θα σου γλυτώσει!!
ΔιαγραφήΜαρί μου εξαιρετικός και extra large ο μπακλαβάς σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αλφάδιασμα στο κόψιμο πολύ το ζήλεψα!!
Και του χρόνου με υγεία.
Χρόνια πολλά και καλά!!
Καλή χρονιά σου εύχομαι και υγεία για σένα και την οικογένειά σου!
Χρυσαυγή εύχομαι και σε σένα καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία για την οικογένειά σου!!
ΔιαγραφήΚαλή Χρονιά Μαρί μου! Γλυκιά και νόστιμη όπως ο μπακλαβάς σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Κατερίνα, να έχετε μια υπέροχη χρονιά!!
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά με υγεία και ευτυχία...με λίγωσε ο μπακλαβάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Δήμητρα, ότι ποθείς!!
ΔιαγραφήKαλή χρονιά Μαρία μου και απο εδώ με υγεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχος ο μπακλαβάς σου, άψογο κόψιμο και απίστευτα λαχταριστός.
Νασαι καλά και του χρόνου.
Φιλιά
Καλή χρονιά Μάριον, υγεία, αγάπη, ευτυχία στην οικογένειά σου. Ευχαριστώ, φιλιά!!
ΔιαγραφήΤο ωραίο και καλλιτεχνικό κόψιμο που έχεις κάνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά!
Το κόψιμο ναι είναι μελετημένο!!Ευχαριστώ, καλή χρονιά!!
ΔιαγραφήEύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία. Να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να μας φέρει αυτό που μας αξίζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φυσικά πολλές, πολλές υπέροχες αναρτήσεις!!!!
Αμήν Λίλα μου, να είναι καλύτερη από την προηγούμενη για όλους μας!!
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά Μαρία μου! Ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος από υγεία, αγάπη και χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχος ο μπακλαβάς και τον λιμπίστικα όσο δεν φαντάζεσαι!!
Φιλιά!
Επίσης Κική, καλή χρονιά, ότι επιθυμείς!!Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικός ο μπακλαβάς!Τα σέβη μου.
Ευχαριστώ πάρα πολύ!! Καλή χρονιά!!
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά Μαρία! Χάρμα οφθαλμών και γεύσης ο μπακλαβάς σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης Βαγγελιώ μου, να είσαι καλά!!
ΔιαγραφήΟ μπακλαβάς που πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον έκανες σούπερ και παραδοσιακό! Μέχρι και στο κόψιμο του προσεγμένος.
Μια καλή και γλυκιά Χρονιά στο σπιτικό σου Μαρί!
Z.
Ευχαριστώ πολύ, ότι επιθυμείς!!
Διαγραφή