Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Μπακλαβάς Κύμης

Ο μπακλαβάς με τα 100 φύλλα!! Όπως λέγετε........ μακράν ο καλύτερος του κόσμου!!
Οι γυναίκες στην Κύμη ανοίγουν ένα ένα το φύλλο για να φτιάξουν αυτόν τον ονομαστό και πολύ σιροπιαστό μπακλαβά. Αυτό σίγουρα γινόταν παλιότερα, στις μέρες μας δύσκολα κάνουν αυτή την κοπιαστική δουλειά.
Εγώ δεν άνοιξα δικό μου φύλλο και σίγουρα δεν έβαλα 100 φύλλα, έβαλα περίπου γύρω στα 30 φύλλα, αλλά έγινε επίσης πολύ νόστιμος και κυρίως πολύ σιροπιαστός!! γιατί έτσι μου αρέσει!!
Μπακλαβά δεν έχω φτιάξει ξανά, αλλά ο πολύ αγαπητός κουμπάρος Μπάμπης, φρόντισε να με μυήσει στα μυστικά του, κι έτσι ψάχνοντας, ρωτώντας κατέληξα σε αυτή την νόστιμη εκδοχή του.
Καλή χρονιά και γλυκιά!!

Μπακλαβάς Κύμης

Υλικά
1 κιλό φύλλο κρούστας
1 κιλό καρύδια αλεσμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
600 γρ βούτυρο γάλακτος

Για το σιρόπι
4 ποτήρια του νερού νερό
1.1/2 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μέλι
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
χυμό από ένα λεμόνι
φλούδα από ένα λεμόνι
2 μπαστουνάκια κανέλα

Δημιουργία
Ετοιμάζουμε την γέμιση, ανακατεύουμε τα καρύδια, την φρυγανιά, τρεις κουταλιές ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε 100 γρ από το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αλείφουμε τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού 36 εκατοστά ή ενός παραλληλόγραμμου 33χ45 περίπου.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο, αν εξέχει το κόβουμε γύρω-γύρω και  προσέχουμε να καλύψει καλά τον πάτο του ταψιού.
Στρώνουμε στον πάτο 4 φύλλα και ραντίζουμε με βούτυρο ανά δύο φύλλα. Στο 5ο φύλλο δεν βάζουμε βούτυρο και πασπαλίζουμε με γέμιση ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλο και γέμιση μέχρι να μας περισσέψουν 4 φύλλα. Αυτά τα 4 φύλλα τα στρώνουμε το ένα πάνω στο άλλο χωρίς να τα βουτυρώσουμε και χωρίς γέμιση.
Αφού τελειώσουμε και στρώσουμε όλα τα φύλλα και την γέμιση, κόβουμε τον μπακλαβά, στην αρχή κάνοντας ένα σταυρό, φροντίζοντας να ξεκινήσουμε από την μέση των πλευρών του ταψιού. Στη συνέχεια κόβουμε τον μπακλαβά μέχρι κάτω διαγώνια στο ταψί και κατόπιν κόβουμε σε κάθε τέταρτο, παράλληλες  γραμμές και κάθετες στη συνέχεια, σχηματίζοντας ρόμβους.
Καρφώνουμε στη μέση σε κάθε κομμάτι, από ένα μοσχοκάρφι για να κρατήσει στην θέση του το φύλλο.

Αφού τελειώσουμε με το κόψιμο κι ασφαλίσουμε τα φύλλα με το γαρύφαλλο, προσθέτουμε από πάνω καυτό λιωμένο όλο το βούτυρο να πάει παντού.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει, περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. 

Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για    7-10 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην βράσει πάρα πολύ και το σιρόπι να παραμείνει ρευστό.
Όταν βγει ο μπακλαβάς από τον φούρνο, με μια κουτάλα σιροπιάζουμε τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι.
Αφήνουμε τον μπακλαβά σκεπασμένο με μια πετσέτα όλη την νύχτα να απορροφήσει όλο το σιρόπι και κατόπιν τον αφαιρούμε από το ταψί κομμάτι κομμάτι τοποθετώντας τον σε ένα κατάλληλο φαρδύ σκεύος.
Καλή χρονιά!!!


36 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!!
    Η μητέρα μου έφτιαχνε έτσι το μπακλαβά με δικά της φύλλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Ξανθή και η δικιά μου μητέρα, όταν ήταν νεότερη έφτιαχνε τον ωραιότερο μπακλαβά με δικά της φύλλα.
      Χρόνια πολλά, καλή χρονιά.

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο! Θέλωωωωωωω:)
    Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Μαρία και ότι ποθείς!!

      Διαγραφή
  3. Καλή χρονιά,Μαρί,με υγεία και χαρά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά Ελένη.

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά.
    Να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
    Να έχεις μια καλή,νόστιμη και γλυκιά νέα χρονιά-με υγεία-σαν τον μπακλαβά που μας κερνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά κι ευτυχισμένη!!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά Μαρί μου!
    ΓΛΎΚΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΙΆ ΣΤΗ ΖΩΉ ΣΑΣ!

    Εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν το περίτεχνο κόψιμο...σαν κέντημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά, ο καινούριος χρόνος να φανεί γενναιόδωρος και να σου δώσει ότι επιθυμείς!!Το κέντημα έγινε με ιδιαίτερη προσοχή!!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά, Καλή Χρονιά, με υγεία, αγάπη και μόνο χαρές!!!
    Σούπερ το γλυκό, έτσι γλυκειά να είναι και η χρονιά σου! :)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Μπέττυ, ο καινούριος χρόνος να είναι χαρούμενος κι ευτυχισμένος!!

      Διαγραφή
  7. Φαίνεται υπέροχος! Μπράβο!
    Καλή χρονιά να έχεις! Υγεία και ευτυχία για σένα και τους αγαπημένους σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!!καλή χρονιά με υγεία!!

      Διαγραφή
  8. Και ο μπακλαβάς γωνία!!!
    Είμαι τόσο fun του μπακλαβά Mari μου, κι' έχω ακούσει πολλά για τον πλούσιο σε στρώσεις μπακλαβά της Κύμης, που απορώ πως μου έχει ξεφύγει, ένα κομματάκι μέχρι και σήμερα :-)))
    Την γλύκα του να έχει το 2013, για εσάς αλλά και για όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν Πηνελόπη, καλή χρονιά κι ευτυχισμένη για όλους μας!! Όταν έρθεις προς την Κύμη σίγουρα δεν θα σου γλυτώσει!!

      Διαγραφή
  9. Μαρί μου εξαιρετικός και extra large ο μπακλαβάς σου!
    Το αλφάδιασμα στο κόψιμο πολύ το ζήλεψα!!

    Και του χρόνου με υγεία.
    Χρόνια πολλά και καλά!!

    Καλή χρονιά σου εύχομαι και υγεία για σένα και την οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή εύχομαι και σε σένα καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία για την οικογένειά σου!!

      Διαγραφή
  10. Καλή Χρονιά Μαρί μου! Γλυκιά και νόστιμη όπως ο μπακλαβάς σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα, να έχετε μια υπέροχη χρονιά!!

      Διαγραφή
  11. Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία...με λίγωσε ο μπακλαβάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Δήμητρα, ότι ποθείς!!

      Διαγραφή
  12. Kαλή χρονιά Μαρία μου και απο εδώ με υγεία.

    Υπέροχος ο μπακλαβάς σου, άψογο κόψιμο και απίστευτα λαχταριστός.
    Νασαι καλά και του χρόνου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Μάριον, υγεία, αγάπη, ευτυχία στην οικογένειά σου. Ευχαριστώ, φιλιά!!

      Διαγραφή
  13. Το ωραίο και καλλιτεχνικό κόψιμο που έχεις κάνει!
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κόψιμο ναι είναι μελετημένο!!Ευχαριστώ, καλή χρονιά!!

      Διαγραφή
  14. Eύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία. Να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να μας φέρει αυτό που μας αξίζει!
    Και φυσικά πολλές, πολλές υπέροχες αναρτήσεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν Λίλα μου, να είναι καλύτερη από την προηγούμενη για όλους μας!!

      Διαγραφή
  15. Καλή χρονιά Μαρία μου! Ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος από υγεία, αγάπη και χαρά!
    Υπέροχος ο μπακλαβάς και τον λιμπίστικα όσο δεν φαντάζεσαι!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Κική, καλή χρονιά, ότι επιθυμείς!!Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα και καλή χρονιά!
    Καταπληκτικός ο μπακλαβάς!Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ!! Καλή χρονιά!!

      Διαγραφή
  17. Καλή χρονιά Μαρία! Χάρμα οφθαλμών και γεύσης ο μπακλαβάς σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Βαγγελιώ μου, να είσαι καλά!!

      Διαγραφή
  18. Ο μπακλαβάς που πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω.
    Τον έκανες σούπερ και παραδοσιακό! Μέχρι και στο κόψιμο του προσεγμένος.

    Μια καλή και γλυκιά Χρονιά στο σπιτικό σου Μαρί!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, ότι επιθυμείς!!

      Διαγραφή