Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Κοτόπουλο με φακές


Αυτό τον συνδυασμό δίσταζα να τον δοκιμάσω, αλλά τελικά μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Οι φακές παντρεμένες με το κοτόπουλο αποκτούν μια ιδιαίτερη γευστική νοστιμιά και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!!
Όλοι ξέρουμε ότι οι φακές είναι καλή πηγή σιδήρου, αλλά ακόμη κι αν καταναλώσουμε μια μεγάλη μερίδα, δύσκολα θα μπορέσει ο σίδηρος να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό. Αν όμως μετά από το φαγητό φάμε ένα ακτινίδιο ή πιούμε μια πορτοκαλάδα ή ρίξουμε χυμό λεμονιού στις φακές μας, τότε η βιταμίνη C, που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα, δεν θα αφήσουν τον σίδηρο να χαθεί, αλλά θα διευκολύνουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό.
Ένα άλλο θρεπτικό στοιχείο, που διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου, είναι το μηλικό οξύ του λευκού κρασιού κι αυτό το έμαθα πρόσφατα διαβάζοντας ένα άρθρο.
Πάντα βέβαια συνόδευα τις φακές μου με μια κουταλιά της σούπας ξύδι, αλλά τώρα ξέρω για ποιο λόγο!!
Κάλλιστα και χαλαρά όμως μπορούμε να πιούμε ένα και δύο....... ποτηράκια λευκό κρασί μαζί με τις φακές μας. 
Άντε και στην υγειά μας!!!!

Κοτόπουλο με φακές

Υλικά
2 στήθη από κοτόπουλο σε κομμάτια
200 γρ. φακές
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 μπαστουνάκια σέλερι (χωρίς τα φύλλα) ψιλοκομμένα
2 καρότα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
Ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι



Δημιουργία
Πλένουμε τις φακές και τις βράζουμε για 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο,το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο. Ρίχνουμε το σκόρδο και τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, την ρίγανη, την δάφνη, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για λίγο. Ρίχνουμε 1/2 λίτρο νερό και τις φακές, αφήνουμε να βράσουν για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. 

Αν χρειαστεί προσθέτουμε  λίγο ζεστό νερό, αναλόγως βέβαια αν θέλουμε το φαγητό μας περισσότερο ή λιγότερο πηχτό.
Καλή μας όρεξη!!!

22 σχόλια:

  1. Περίεργος συνδυασμός αλλά αφού έχει δοκιμαστεί γιατί όχι!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή δεν είμαι η μόνη, αν ψάξεις θα βρεις κι άλλες συνταγές με αυτό τον συνδυασμό. Φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ιδιαίτερη συνταγή! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να συνδυάσω τις συγκεκριμένες γεύσεις, αλλά το αποτέλεσμα με ιντριγκάρει! Λες να το τολμήσω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά να το τολμήσεις θα ικανοποιηθείς σίγουρα!!

      Διαγραφή
  3. Τόσο οι φακές όσο και το κοτόπουλο είναι υλικά που μου αρέσουν πολύ, οπότε φαντάζομαι ότι και ο συνδυασμός τους θα δημιουργεί ένα γευστικότατο και πολύ θρεπτικό πιάτο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά το φαντάζεσαι Ερμιόνη μου,είναι πολύ γευστικό πιάτο. Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Μαρία μου ομολογώ ότι ο συνδυασμός μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση!
    Πιστεύω ότι θα μου αρέσει, κάθε τι διαφορετικό στην γεύση με κάνει να θέλω να το τολμήσω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα σου αρέσει και φυσικά θα το ξανακάνεις. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  5. Μπορεί να είναι περίεργος συνδυασμός αλλά το αποτέλεσμα φαντάζομαι είναι "νοστιμότατο".Με μοσχάρι και καρότα φτιάχνω συνήθως για τη μικρή, θα ήθελα να δοκιμάσω και με κοτόπουλο!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη αφού φτιάχνεις με μοσχάρι γιατί να μην φτιάξεις με κοτόπουλο; Φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Το άμυλο πάντα πάει με το κρέας απλά δεν το έχουμε συνηθίσει με τη μορφή του όσπριου. Όμως το όσπριο είναι άμυλο οπότε και οι φακές είμαι σίγουρη ότι ταιριάζουν πολύ με το κοτοπουλάκι! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ακριβώς όπως τα λες Κατερίνα και αν το δοκιμάσεις θα το δεις και στην πράξη. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  7. σήμερα έφαγα φακές και τις συνόδευσα με ένα τονάκι!την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τη δική σου συνταγή!φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλός συνδυασμός κι αυτός, θα σου αρέσει και με το κοτόπουλο.

      Διαγραφή
  8. Δεν έχω δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι νοστιμότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι, είναι, να το δοκιμάσεις θα σου αρέσει.

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία ιδέα Μαράκι μου, θα την δοκιμάσω σε κάποια φάση οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο Έρη, φιλιά!!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή Μαρία μου.
    Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό τον συνδυασμό.
    Αλλά γιατί να μην πηγαίνει? Μια χαρά το βλέπω.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά είναι Μάριον, τελικά πολύ πετυχημένος συνδυασμός. Φιλιά.

      Διαγραφή
  11. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω τη συνταγή, γιατί μου φαίνεται ενδιαφέρουσα αλλά οι λοιποί θα την κοίταζαν στραβά, έως και θα απείχαν!
    Πάντως απ' ό τι βλέπω, πρέπει να έγινε νόστιμο.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω τι λές, υπάρχουν και οι δύσπιστοι!! αλλά μια δοκιμή θα τους πείσει. Γεγονός είναι ότι ήταν πολύ νόστιμο και καθόλου παράξενο!!

      Διαγραφή