Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα τζίντζερ

Για πρώτη φορά φέτος, αποφάσισα κι εγώ να κάνω τα λεγόμενα gingerbread. 
Τα έβλεπα εδώ τα έβλεπα εκεί, κοριτσάκι είμαι κι εγώ και ζήλεψα.
Όμως απ'ότι απεδείχθη σωστά έπραξα, γιατί άρεσαν πολύ στους συνδαιτυμόνες μου, αλλά αυτό ήταν και κακό, γιατί τα έβαλαν στο μάτι και τα αποδεκάτισαν, ζήτημα είναι αν θα ζήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα.  
Για να τα διακοσμήσω κατ'αρχήν έφτιαξα δύο γλάσα, ένα χωρίς ασπράδι κι ένα με ασπράδι.
Μπορείτε να διαλέξετε όποιο θέλετε και τα δύο είναι πολύ νόστιμα και ωραία στην υφή. 
Αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι το γλάσο με το ασπράδι είναι πιο λευκό, γι'αυτό δείχνει πιο έντονο πάνω στο μπισκότο.
Ότι και να επιλέξετε καλή επιτυχία στην ζωγραφική!!!

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ

Υλικά
300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ.βούτυρο
110 γρ.ζάχαρη
90 γρ. μέλι
1 κρόκο αυγού
3 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

Για την διακόσμηση
165 γρ ζάχαρη άχνη
1 ασπράδι από ένα μεγάλο αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
1 βανίλια
χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε

Δημιουργία
Στο μπολ του μίξερ κτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μέλι και το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Αναμιγνύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το τζίντζερ την σόδα και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα του βουτύρου ανακατεύοντας συγχρόνως.

Κάνουμε την ζύμη μια μπάλα, την βάζουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολες, την ανοίγουμε σε πάχος 3 χιλιοστών και την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει, ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να κόψουμε και να ξεκολήσουμε τα τζιντζερανθρωπάκια!!





Κόβουμε με το κατάλληλο κουπ-πατ τα μπισκότα, τα αραδιάζουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολα και τα ψήνουμε 8-10 λεπτά στους 180 βαθμούς. 
Όταν βγούν από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα μαζεύουμε.
Για να φτιάξουμε το γλάσο κτυπάμε το ασπράδι με το χυμό λεμονιού και την βανίλια. Όταν αφρίσει και φουσκώσει ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο γλάσο.
Αν βάλουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής το προσθέτουμε στο τέλος κι ανακατεύουμε.
Τώρα εάν φοβόμαστε το ωμό ασπράδι, μπορούμε όλη την διαδικασία για την κατασκευή του να την κάνουμε πάνω από προζεσταμένο μπεν μαρί, ούτως ώστε να παστεριωθεί.
Σας δίνω και μια δεύτερη επιλογή για γλάσο.
Αφράτο γλάσο λεμονιού:
145 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας μαλακή μαργαρίνη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Με ένα μίξερ κτυπάμε την άχνη και το βούτυρο να ενσωματωθούν, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.

Δοκιμές με το αφράτο γλάσο λεμονιού
Παίρνουμε ένα ένα τα μπισκότα και ζωγραφίζουμε τα ανθρωπάκια με ένα στυλό διακόσμησης ή εάν δεν έχουμε, με μια σύριγγα σαν αυτές που δίνουμε το σιροπάκι στα παιδιά.
Ζωγραφίζουμε όλα τα μπισκότα και τα στολίζουμε στο σπίτι.
Καλά Χριστούγεννα.

21 σχόλια:

  1. Και του χρόνου Μαρί μου! Υπέροχα τα ανθρωπάκια σου! Σιγά μην τα άφηναν, ξέρουν τι κάνουν! χααχαχαχαχ!!! Αυτό με το γλάσσο λεμονιού "κάτι" μου έκανε σαν γνωστός λεμονολάτρης....μμμμμμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Έφη μου, καλές γιορτές. Οι άνδρες μου έμειναν ενθουσιασμένοι, τι ωραία μπισκότα!! τι ωραία μπισκότα!! Το γλάσο με το λεμόνι και μένα μου άρεσε πάρα πολύ, δοκίμασέ το!! Φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Γεια στα χέρια σου Μαράκι μου, να εισαι γερή και του χρόνου να ξαναφτιάξεις είναι όμορφα τα τζιντζερομπισκοτάκια σου.
    Καλές γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Έρη μου, να είμαστε όλοι καλά!!

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ Έρη, επίσης να είσαι καλά, καλές γιορτές!!Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχα Μαράκι, και του χρόνου!!!!
    Κι από ζωγραφική 10΄
    Στο τσακ είμαι κι εγώ να αγοράσω τη σειρά με τα κουπ-πατ :)
    Καλές Γιορτές
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γιώργο, έχουν πλάκα τα κουπ-πατ αυτά. Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Είναι πολύ όμορφα!!! Μπράβο! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ, επίσης!!

      Διαγραφή
  6. μοσχομυριστα και ομορφα τα μπισκοτα σου!!και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, και του χρόνου!!

      Διαγραφή
  7. Πανέμορφα Μαράκι!
    Και του χρόνου, καλές γιορτές εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαριτωμένα τα χαμογελαστά σου τζιντζεροανθρωπακια! Καλοφάγωτα. Και του χρόνου.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια Πολλά Μαράκι και του Χρόνου να είσαι καλά,φαίνονται λαχταριστά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Νάντια, ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχα, καλοφτιαγμένα και εορταστικά! Μπράβο!
    Και του χρόνου να είσαι καλά, καλές γιορτές!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, επίσης και του χρόνου!!

      Διαγραφή
  11. Πόσα κομματια βγαινουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θυμάμαι καλά 16-20 κομμάτια!

      Διαγραφή