Για πρώτη φορά φέτος, αποφάσισα κι εγώ να κάνω τα λεγόμενα gingerbread.
Τα έβλεπα εδώ τα έβλεπα εκεί, κοριτσάκι είμαι κι εγώ και ζήλεψα.
Όμως απ'ότι απεδείχθη σωστά έπραξα, γιατί άρεσαν πολύ στους συνδαιτυμόνες μου, αλλά αυτό ήταν και κακό, γιατί τα έβαλαν στο μάτι και τα αποδεκάτισαν, ζήτημα είναι αν θα ζήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα.
Για να τα διακοσμήσω κατ'αρχήν έφτιαξα δύο γλάσα, ένα χωρίς ασπράδι κι ένα με ασπράδι.
Μπορείτε να διαλέξετε όποιο θέλετε και τα δύο είναι πολύ νόστιμα και ωραία στην υφή.
Αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι το γλάσο με το ασπράδι είναι πιο λευκό, γι'αυτό δείχνει πιο έντονο πάνω στο μπισκότο.
Ότι και να επιλέξετε καλή επιτυχία στην ζωγραφική!!!
Υλικά
300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ.βούτυρο
110 γρ.ζάχαρη
90 γρ. μέλι
1 κρόκο αυγού
3 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Για την διακόσμηση
165 γρ ζάχαρη άχνη
1 ασπράδι από ένα μεγάλο αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
1 βανίλια
χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε
Δημιουργία
Στο μπολ του μίξερ κτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μέλι και το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Αναμιγνύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το τζίντζερ την σόδα και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα του βουτύρου ανακατεύοντας συγχρόνως.
Κάνουμε την ζύμη μια μπάλα, την βάζουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολες, την ανοίγουμε σε πάχος 3 χιλιοστών και την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει, ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να κόψουμε και να ξεκολήσουμε τα τζιντζερανθρωπάκια!!
Κόβουμε με το κατάλληλο κουπ-πατ τα μπισκότα, τα αραδιάζουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολα και τα ψήνουμε 8-10 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Όταν βγούν από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα μαζεύουμε.
Για να φτιάξουμε το γλάσο κτυπάμε το ασπράδι με το χυμό λεμονιού και την βανίλια. Όταν αφρίσει και φουσκώσει ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο γλάσο.
Αν βάλουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής το προσθέτουμε στο τέλος κι ανακατεύουμε.
Τώρα εάν φοβόμαστε το ωμό ασπράδι, μπορούμε όλη την διαδικασία για την κατασκευή του να την κάνουμε πάνω από προζεσταμένο μπεν μαρί, ούτως ώστε να παστεριωθεί.
Σας δίνω και μια δεύτερη επιλογή για γλάσο.
Αφράτο γλάσο λεμονιού:
145 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας μαλακή μαργαρίνη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Με ένα μίξερ κτυπάμε την άχνη και το βούτυρο να ενσωματωθούν, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε ένα ένα τα μπισκότα και ζωγραφίζουμε τα ανθρωπάκια με ένα στυλό διακόσμησης ή εάν δεν έχουμε, με μια σύριγγα σαν αυτές που δίνουμε το σιροπάκι στα παιδιά.
Ζωγραφίζουμε όλα τα μπισκότα και τα στολίζουμε στο σπίτι.
Καλά Χριστούγεννα.
Τα έβλεπα εδώ τα έβλεπα εκεί, κοριτσάκι είμαι κι εγώ και ζήλεψα.
Όμως απ'ότι απεδείχθη σωστά έπραξα, γιατί άρεσαν πολύ στους συνδαιτυμόνες μου, αλλά αυτό ήταν και κακό, γιατί τα έβαλαν στο μάτι και τα αποδεκάτισαν, ζήτημα είναι αν θα ζήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα.
Για να τα διακοσμήσω κατ'αρχήν έφτιαξα δύο γλάσα, ένα χωρίς ασπράδι κι ένα με ασπράδι.
Μπορείτε να διαλέξετε όποιο θέλετε και τα δύο είναι πολύ νόστιμα και ωραία στην υφή.
Αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι το γλάσο με το ασπράδι είναι πιο λευκό, γι'αυτό δείχνει πιο έντονο πάνω στο μπισκότο.
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ
Υλικά
300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ.βούτυρο
110 γρ.ζάχαρη
90 γρ. μέλι
1 κρόκο αυγού
3 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Για την διακόσμηση
165 γρ ζάχαρη άχνη
1 ασπράδι από ένα μεγάλο αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
1 βανίλια
χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε
Δημιουργία
Στο μπολ του μίξερ κτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μέλι και το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Αναμιγνύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το τζίντζερ την σόδα και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα του βουτύρου ανακατεύοντας συγχρόνως.
Κάνουμε την ζύμη μια μπάλα, την βάζουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολες, την ανοίγουμε σε πάχος 3 χιλιοστών και την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει, ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να κόψουμε και να ξεκολήσουμε τα τζιντζερανθρωπάκια!!
Κόβουμε με το κατάλληλο κουπ-πατ τα μπισκότα, τα αραδιάζουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολα και τα ψήνουμε 8-10 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Όταν βγούν από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα μαζεύουμε.
Για να φτιάξουμε το γλάσο κτυπάμε το ασπράδι με το χυμό λεμονιού και την βανίλια. Όταν αφρίσει και φουσκώσει ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο γλάσο.
Αν βάλουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής το προσθέτουμε στο τέλος κι ανακατεύουμε.
Τώρα εάν φοβόμαστε το ωμό ασπράδι, μπορούμε όλη την διαδικασία για την κατασκευή του να την κάνουμε πάνω από προζεσταμένο μπεν μαρί, ούτως ώστε να παστεριωθεί.
Σας δίνω και μια δεύτερη επιλογή για γλάσο.
Αφράτο γλάσο λεμονιού:
145 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας μαλακή μαργαρίνη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Με ένα μίξερ κτυπάμε την άχνη και το βούτυρο να ενσωματωθούν, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμές με το αφράτο γλάσο λεμονιού |
Ζωγραφίζουμε όλα τα μπισκότα και τα στολίζουμε στο σπίτι.
Καλά Χριστούγεννα.
Και του χρόνου Μαρί μου! Υπέροχα τα ανθρωπάκια σου! Σιγά μην τα άφηναν, ξέρουν τι κάνουν! χααχαχαχαχ!!! Αυτό με το γλάσσο λεμονιού "κάτι" μου έκανε σαν γνωστός λεμονολάτρης....μμμμμμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Έφη μου, καλές γιορτές. Οι άνδρες μου έμειναν ενθουσιασμένοι, τι ωραία μπισκότα!! τι ωραία μπισκότα!! Το γλάσο με το λεμόνι και μένα μου άρεσε πάρα πολύ, δοκίμασέ το!! Φιλιά.
ΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Μαράκι μου, να εισαι γερή και του χρόνου να ξαναφτιάξεις είναι όμορφα τα τζιντζερομπισκοτάκια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές!!
Ευχαριστώ πολύ Έρη μου, να είμαστε όλοι καλά!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ Έρη, επίσης να είσαι καλά, καλές γιορτές!!Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα Μαράκι, και του χρόνου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι από ζωγραφική 10΄
Στο τσακ είμαι κι εγώ να αγοράσω τη σειρά με τα κουπ-πατ :)
Καλές Γιορτές
Πολλά φιλιά
Ευχαριστώ Γιώργο, έχουν πλάκα τα κουπ-πατ αυτά. Φιλιά.
ΔιαγραφήΕίναι πολύ όμορφα!!! Μπράβο! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ, επίσης!!
Διαγραφήμοσχομυριστα και ομορφα τα μπισκοτα σου!!και του χρονου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, και του χρόνου!!
ΔιαγραφήΠανέμορφα Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου, καλές γιορτές εύχομαι!
Επίσης Έλενα, ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΧαριτωμένα τα χαμογελαστά σου τζιντζεροανθρωπακια! Καλοφάγωτα. Και του χρόνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.
Ευχαριστώ πολύ, επίσης!!
ΔιαγραφήΧρόνια Πολλά Μαράκι και του Χρόνου να είσαι καλά,φαίνονται λαχταριστά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά Νάντια, ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΥπέροχα, καλοφτιαγμένα και εορταστικά! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου να είσαι καλά, καλές γιορτές!
Φιλάκια.
Ευχαριστώ πολύ, επίσης και του χρόνου!!
ΔιαγραφήΠόσα κομματια βγαινουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θυμάμαι καλά 16-20 κομμάτια!
Διαγραφή