Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Μπαρμπουνοφάσουλα με φασολάκια



Πλησιάζει πλέον η μεγάλη βδομάδα και εμείς βρεθήκαμε την περασμένη Τρίτη στο Βαθύ Αυλίδος, στον ναό του Αγίου Χριστόφορου, όπου παρακολουθήσαμε εκδήλωση με την Νεκταρία Καρατζή.
Ακούσαμε "Τα Πάθη Τα Σεπτά"βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους της μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος και ψαλτοτράγουδα, ερμηνευμένα από την εξαιρετική φωνή της Νεκταρίας Καραντζή και από την χορωδία "De profundis", υπό την διεύθυνση του Ελευθέριου Πνευματικού.
Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική όταν ακούσαμε το" Η ζωή εν τάφω" το "Ω γλυκύ μου έαρ", το "άξιον εστί":
Και πολλά ψαλτοτράγουδα: " Τώρα είν' Αγία Σαρακοστή".
Η μοναδική φωνή της Νεκταρίας Καραντζή μας ταξίδεψε και έβαλε στην ψυχή μας τα Πάθη του Χριστού με πολύ κατάνυξη, περιμένοντας σε λίγες μέρες την Μεγάλη Εβδομάδα και ακολούθως το Άγιο Πάσχα.
Μετά από όλα αυτά θα σας προσγειώσω σε απολύτως γήινα θέματα, που είναι η ανάγκη προς βρώσιν νηστίσιμων δη φαγητών.
Σας έχω ένα φαγητό που λατρεύουμε οικογενειακώς  και νομίζω οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν μαζί μου.
Από μικρή αγαπούσα αυτό το φαγητό όταν μαζεύαμε, από το μόλις αλωνισμένο χωράφι μας, όλα τα πράσινα φασολάκια που είχαν περισσέψει και συγχρόνως σε όσα από αυτά ήταν ψωμωμένα  βγάζαμε τα σπόρια τους. Όλα αυτά έμπαιναν στην κατσαρόλα μαγειρεύονταν και έφτιαχναν αυτό το υπέροχο φαγάκι.


Μπαρμπουνοφάσουλα με φασολάκια

Υλικά
1 πακέτο μπαρμπουνοφάσουλα κατεψυγμένα (450 γρ)
1 πακέτο φασολάκια πλατιά κατεψυγμένα (1 kg)
1/2 κουτί ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πατάτες μέτριες (προαιρετικά)
1/2 κούπα λάδι περίπου (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
αλάτι-πιπέρι


Δημιουργία
Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε τέταρτα.
Ξεπλένουμε (μέσα σε ένα σουρωτήρι), κάτω από τρεχούμενο νερό, τα φασολάκια και τα μπαρμπουνοφάσουλα.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Βάζουμε το λάδι μέσα σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε λίγο τις πατάτες, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε λίγο να τσιγαριστεί κι αυτό.



Προσθέτουμε τα μπαρμπουνοφάσουλα και στην συνέχεια τα φασολάκια, ανακατεύουμε για λίγο και ρίχνουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, ένα ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι.


Χαμηλώνουμε την φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και να μείνουν με το ζουμάκι τους. Ελέγχουμε κατά την διάρκεια του μαγειρέματος κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Σερβίρουμε με φρέσκο ζεστό σπιτικό ψωμάκι και κάνουμε επανειλημμένες βούτες στο νόστιμο ζουμί.

16 σχόλια:

  1. Μα τι ωραίο πάντρεμα είναι αυτό,έχω μπαρμπουνοφάσουλα ξερά που μόνα τους δεν τα τρώμε, θα τα παντρέψω με τα φρέσκα να τους ξεγελάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκανα καλό προξενειό!! χα!! χα!!τα μπαρμπουνοφάσουλα που έβαλα δεν ήταν ξερά και δεν ξέρω πως θα βγει με τα ξερά, εύχομαι να τους ξεγελάσεις!!

      Διαγραφή
  2. Μαράκι πολύ ωραία τα συνδύασες μπράβο, θα το δοκιμάσω!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Ελένη είναι πολύ νόστιμο φαγητό. Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραίος συνδυασμός Μαράκι! Δεν τον είχα σκεφτεί ποτέ! Θα δοκιμάσω να προσθέσω μπαρμπουνοφάσουλα την επόμενη φορά που θα φτιάξω φρέσκα φασολάκια, γιατί για να τα στραμπουλήξω τρώω μισό κιλό φέτα και 1 φρατζόλα ψωμί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη σίγουρα τα λαδερά θέλουν τις βούτες τους, αν όχι 1 φρατζόλα τουλάχιστον την μισή.

      Διαγραφή
  4. Μαρί,πολύ νόστιμο το φαγάκι σου!
    Είναι για βούτες,όπως το λες-κι έχουν μια γλύκα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως Ελένη. Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Το λατρεύω αυτό το φαγάκι!
    Βλέπω έχεις και σπέσιαλ ψωμάκι για βουτίτσες, τι άλλο να ζητήσει κανείς?
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς ψωμάκι δεν γίνεται, επιβάλλεται!! Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Ωραίες εικόνες μας μετέφερες Μαρία μου.
    Οι ψαλμοί της Μ. Βδομαδας μου αρεσουν πολύ.

    Τα μπαρμπουνοφάσουλα μου αρέσουν. Το ψωμάκι σου τέλειο.
    Συνδυάζονται τέλεια.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον τα υλικά αυτά κάνουν τέλειο ζευγαράκι!!
      Η ατμόσφαιρα της Μ.Βδομάδας με τους ψαλμούς για τα πάθη του Χριστού είναι πολύ κατανυκτική.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  7. Το φτιάχνει και η μαμά μου αυτό το φαγητό και είναι το αγαπημένο του πατέρα μου. Πολύ νόστιμο και το δικό σου Μαρί μου. Και οι φωτό σου μας μετέδωσαν λίγο από την ατμόσφαιρα στην εκκλησία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα, ο πατέρας ξέρει τι κάνει!!

      Διαγραφή
  8. Όλα υπέροχα Μαρία μου!!!!!!!!! Και του χρόνου!!!!!! Θα κάνω μόνο βούτες με το ψωμάκι, γιατί ακόμη με τα λαδερά, δεν το έχω!!!!
    Πολλά φιλιά Μαρία μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου δεν σου αρέσουν τα λαδερά; είναι πολύ νόστιμα όμως στο υπογράφω!!
      Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή