Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Βασιλόπιτα με αμύγδαλα και ανθόνερο





Η Βασιλόπιτα που κόψαμε το περασμένο Σάββατο στην συνάντηση των bloggers, στο μουσικό μεζεδοπωλείο ΖΕΥΚΙΝήταν πολύ αρωματική και γευστική.
Όταν  είδα την συνταγή, στο ημερολόγιο μαγειρικής του Έθνους, μου κίνησε την περιέργεια και ήθελα να την φτιάξω.
Η ευκαιρία ήλθε πολύ γρήγορα κι έτσι προσάρμοσα την συνταγή στα δικά μας μέτρα,άλλαξα κάτι λίγα και την έφτιαξα για να την κόψουμε στην συνάντηση.
Η δοκιμή αποδείχθηκε πέρα για πέρα επιτυχής, κρίνοντας και από τις εντυπώσεις  που αποκόμισε από την χαρούμενη παρέα του Ζεύκιν.
Έπρεπε λοιπόν να την καταγράψω, αν και κοντεύουμε στο Πάσχα, ώστε να υπάρχει για την επόμενη φορά που θα την χρειαστούμε.
Στο περιοδικό ήταν πασπαλισμένη με άχνη, αλλά θέλησα να την στολίσω κάπως διαφορετικά.
Επίσης επειδή άλλαξα τις αναλογίες θα σας δώσω πιο κάτω τις αρχικές.
Ελάτε να σας κεράσω, ειδικά εσάς που δεν ήρθατε!!, ένα κομματάκι από την αρωματική μου Βασιλόπιτα.


Βασιλόπιτα με αμύγδαλα και ανθόνερο



Υλικά (ταψί Νο 36)
(δοσομετρική κούπα 250 ml)
5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (650 γρ)
10 αυγά
1.1/4 κούπας γάλα (300 γρ)
1.1/4 κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα (150 γρ)
2 κούπες ζάχαρη (450 γρ.)
300 γρ βούτυρο μαλακό
1/2 κούπα ανθόνερο + 2 κουταλιές της σούπας (135 γρ)
το χυμό  και το ξύσμα 1.1/2 (ενάμισυ) λεμονιού  
1 βανίλια


Αρχική δοσολογία(ταψί Νο 32)
4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι αμύγδαλα ασπρισμένα
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
240 γρ βούτυρο μαλακό
1 κρασοπότηρο ανθόνερο
1 λεμόνι το χυμό και το ξύσμα
1 βανίλια


Δημιουργία
Σοτάρουμε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν.


Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ, με προσοχή όμως, γιατί δεν θέλουμε να αλεστούν τελείως και να γίνουν σκόνη.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Κτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.


Στο μπολ του μίξερ κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.


Προσθέτουμε τους κρόκους, ενώ συνεχίζουμε το κτύπημα, ρίχνουμε το γάλα και το ανθόνερο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λεμόνι, το ξύσμα, την βανίλια και σιγά σιγά το αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. 


Σιγά σιγά ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις σταδιακά την μαρέγκα, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω.


Στρώνουμε ένα ταψί 36 εκ.με βουτυρωμένη λαδόκολα και ρίχνουμε το μείγμα του κέικ(δεν ξεχνάμε το φλουρί).


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Όταν περάσει μισή ώρα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ η επιφάνεια του κέικ.
Αφού κρυώσει το κέικ ξεφορμάρουμε, βγάζουμε την λαδόκολα, τοποθετούμε σε ένα δίσκο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Εκτός αν θέλουμε να κάνουμε κάτι άλλο για να στολίσουμε την Βασιλόπιτα όπως η παρακάτω επικάλυψη.


Επικάλυψη λευκής σοκολάτας με ξινή κρέμα
300 γρ κουβερτούρα λευκή
1/3 της κούπας βούτυρο μαλακό
1 κούπα ξινή κρέμα (χρησιμοποίησα creme fraiche από το carefour)
2 κούπες ζάχαρη άχνη


Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο. Όταν γίνει μια ομοιόμορφη λεία κρέμα την κατεβάζουμε και προσθέτουμε την ξινή κρέμα. Ανακατεύουμε και την άχνη μέχρι να γίνει επικάλυψη που να απλώνεται εύκολα, δηλαδή να μην είναι πολύ πηχτή και να ρέει ελαφρώς πάνω από την επιφάνεια του κέικ.


Για την διακόσμηση:
Κρέμα βουτύρου με ανθόνερο
1 κούπα βούτυρο μαλακό
1 κουταλάκι ανθόνερο
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1/4 της κούπας γάλα


Με το μίξερ στην μεσαία ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο με το ανθόνερο μέχρι να γίνουν κρέμα. Σταδιακά ρίχνουμε την άχνη και το γάλα, μέχρι να γίνει λεία κρέμα που να δουλεύετε εύκολα με το κορνέ.
Από αυτή την κρέμα παίρνουμε το 1/3 και ρίχνουμε μέσα 2 κουταλάκια κακάο, ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί κι έτσι έχουμε μια σκούρα κρέμα για να γράψουμε το έτος πάνω στην πίτα μας, με την βοήθεια του κορνέ.


Στρώνουμε πρώτα την επικάλυψη της σοκολάτας στην επιφάνεια και τα πλαϊνά της πίτας και στην συνέχεια διακοσμούμε με την άσπρη κρέμα βουτύρου και σχεδιάζουμε το έτος με την σκούρα κρέμα.

11 σχόλια:

  1. Μαράκι πολύ ωραία γεια στα χέρια σου!Οι αλλαγές που έκανες μου άρεσαν!Και του χρόνου με υγεία!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη, οι αλλαγές μερικές φορές είναι αναγκαίες!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Υπέροχη!!!
    Και αναλυτικές οι οδηγίες σου, προτιμώ την δικιά σου version, η επικάλυψη άψογη!!
    Και του χρόνου Μαράκι, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επικάλυψη τελικά δίνει πάντα μια άλλη διάσταση στο γλυκό.
      Ευχαριστώ φιλάκια.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Μαράκι!
    Μιας που δεν μπόρεσα να έρθω δικαιούμαι πιστεύω ένα κομμάτι!
    Υπέροχη η βασιλόπιτά σου, ωραία τα αρώματά της και αυτό το γλάσο είναι θάνατος!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ένα και δύο δικαιούσαι!!σ'ευχαριστώ πολύ. Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Περάσατε τέλεια ε; Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και του χρόνου Μαρία μου,απίθανη η βασιλόπιτα!Με η χωρίς επικάλυψη καταναλώνεται από τις ξελιγωμένες αναγνώστριες και μετά την Πρωτοχρονιά..χιχι..Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι σίγουρο, γιατί αυτό το κέικ είναι γευστικότατο για όλες τις περιστάσεις.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Μαρία μου ειλικρινά ήταν φανταστική η βασιλόπιτα.
    Κι αυτή η επικάλυψη της σοκολάτας με την ξινή κρέμα απλά τέλεια. Δεν είμαι πολύ της λευκής σοκολάτας αλλά ήταν φοβερή και σε συνδυασμό με την πίτα.
    Και του χρόνου να μας την ξανακάνεις.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή